Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Tulburari hipopigmentare. Hipocromii

Cosmetica frumusete

+ Font mai mare | - Font mai micTulburari hipopigmentare. Hipocromii

Vitiligo, este o leucomelanodermie, caracterizata prin pete acromice marginite de o zona hiperpigmentara. Petele au contururi regulate uneori sinuoase, netede, contrastand cu zonele hiperpigmentare limitrofe. Se localizeaza in orice regiune a corpului, dar in special pe partile descoperite: extremitatile membrelor, gat, fata, organele genitale. Boala apare mai ales la tineri, cel mai adesea intre 10 si 30 ani, poate di intalnita si la copilul mic sau la sugar. Atinge ambele sexe, mai frecvent la persoanele cu tulburari neuroendocrine in special tiroidiene. Evolutia bolii este indefinita si capricioasa.Etiologie. Perturbatiile glandelor endocrine sunt invocate de mult timp : dintre acestea in special ale tiroidei (vitiligo este frecvent asociat cu hipertiroidism, mult mai rar cu hipotiroidism), precum si cele ale suprarenalelor sau ale hipofizei. Boala este mai frecventa la sexul feminin si mai ales la persoanele cu grupele sanguine A si AB si uneori este familiala, in care caz are loc transmiterea defectului genetic la descendenti. S-a constatat ca are loc o descrestere a melanocitelor sau absenta lor totala din regiunile depigmentare; DOPA - reactia este complet negativa la nivelul petelor acromice, devine intens pozitiva la periferie. Exista si forme cu reactie pozitiva in placarde, aceste forme se vindeca mai usor. Originea substantelor din aceasta regiune care inhiba formarea de melanina ramane inca nesigura.

Tratamentul general, consta in primul rand in corectarea tulburarilor endocrine, indeosebi hipertiroidiene, dar si cele suprarenale, hipofizare. Tratamentul patogenic consta in stimularea pigmentarii prin substante fotocatalizatoare, care da rezultate in cazul in care mai exista o oarecare activitate a tirozinazei in melanocite. In acest scop se utilizeaza ca remediu major meladinina (principiul activ extras din Ammi-majus) sub forma de extract hidroalcoolic si tablete. Extractul hidroalcoolic obtinut din fructe contine trei fractiuni: ammoidina, amjudina (bergapten) cu mare putere fotodinamica si amidina, cu actiune fotosensibilizatoare mai slaba. Tabletele contin 0,01 g ammoidina si 0,005 g amidina; tratamentul este mai eficace cand se administreaza concomitent extract si tablete.

Tratamentul general, consta in primul rand in corectarea tulburarilor endocrine, in deosebi hipertiroidiene, dar si cele suprarenale, hipofizare. Tratamentul patogenic consta in stimularea pigmentarii prin substante fotocatalizatoare, care da rezultate in cazul in care mai exista o oarecare activitate a tirozinazei in malanocite. In acest scop se utilizeaza ca remediu major (meladinina (principiul activ extras din Ammi-majus) sun forma de extract hidroalcoolic si tablete. Extractul hidroalcoolic obtinut din fructe contine trei fractiuni: ammoidina, amjudina (bergapten) cu mare fotodinamica si amidina, cu actiune fotosensibilizatoare mai slaba. Tabletele contin 0,01 g ammoidina si 0,005 g amidina; tratamentul este mai eficace cand se administreaza concomitent extract si tablete.Tratamentul local, ramane de domeniul dermofarmaciei, utilizand substante fotocatalizatoare (solutie de meladinina), cu care se badijoneaza zonele acrome, dupa 15 minute se expune zona afectata la soare, timpul de expunere va creste progresiv de la 10-15 secunde la 10-15 minute. Sedintele vor fi zilnice sau la 2-3 zile, cu prudenta pentru a nu se ajunge la arsuri (zonele limitrofe se vor proteja cu preparate fotoprotectoare).

In cazuri favorabile, pigmentarea incepe sa apara dupa 4-6 saptamani. Expunerile la soare pot fi inlocuite cu raze U.V., se vor incepe expunerile cu 3-5 secunde. Solutia de meladinina poate fi 'forte' cu 7,5% ammoidina si 'mitte', care contine 1% ammoidina; pe fata nu se utilizeaza niciodata solutia forte.

In absenta meladininei se poate utiliza tinctura de bergamote 10-20% obtinuta cu alcool de 700, in care se gaseste principiul activ din Ammi majus, beraptenul. Dupa iradiere meladinina sau celelalte preparate fotodinamice se vor indeparta prin spalare cu apa si sapun sau alcool diluat.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1078
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved