Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

CONTINUTUL JOCULUI DE VOLEI

Sport+ Font mai mare | - Font mai micCONTINUTUL JOCULUI DE VOLEI

Continutul jocului este format (dupa cum reiese din modelul de mai sus) din tehnica si tactica jocului la care se adauga componentele fizice, psihologice si teoretice. La nivelul instruirii de baza din cadrul lectiei de educatie fizica primele doua componente sunt esentiale si vor fi tratate in continuare in maniera abordarii sistemice, chiar daca definitiile si cateva trasaturi caracteristice pentru fiecare dintre aceste doua componente vor fi prezntate separat, din ratiuni metodologice.TEHNICA de joc este "un sistem de miscari integrate specializate si automatizate (acte, gesturi, priceperi, deprinderi) , cu ajutorul carora se rezolva scopul si sarcinile de atac s si de aparare."(Bota, Colibaba, 1998. Sintetic spus, tehnica reprezinta structura motrice a jocului. Tehnica nu este de sine stat2toare, ea este legata de joc in relatie cu celelete componente si subordonata sarcinilor de instruire.

Tehnica are un caracter stiintific (prin folosirea unor date din stiinte conexe, este evolutiva deoarce se perfectioneaza continuu mai ales sub influenta luptei permanente dintre atac si aparare. Tehnica jocului de volei este accesibila si relativ simpla, avand un caracter rational. Se mai caracterizeaza prin viteza de deplasare si executie, precizie, coordonare si mod specific de lovire a mingii.

Tehnica jocului de volei este mai putin pretentioasa la nivelul lectiei de educatie fizica sau practicarea jocului cu scop recreativ, devenind din ce in ce mai sofisticata pe masura cresesterii nivelului de performanta.

TACTICA de joc reprezinta "un sistem coerent de actiuni selectionate, planificate si pregatite anticipat spre a fi utilizate in jocul echipei in functie de adversari si conditiile de concurs pe o perioada mai scurta sau mai lunga de timp in scopul indeplinirii obiectivelor de performanta stabilite". (Colibaba, Bota, 1998)

Leon Teodorescu defineste tactica drept 'totalitatea actiunilor individuale si colective ale jucatorilor unei echipe, organizate si coordonate rational si unitar, in limitele regulamentului si ale eticii sportive      in scopul obtinerii victoriei '.

Totalitatea actiunilor individuale si colective specifice voleiului si procedeele lor de executie formeaza tehnica jocului, iar modalitatea in care acestea se leaga intre ele, pentru a forma structuri de maximum 3-4 lovituri, la care se aduga modul de finalizare reprezinta tactica jocului de volei.

Tehnica si tactica alcatuiesc continutul jocului, care se exprima pe mai multe nivele, dupa cum urmeaza:

La nivelul      jocului (meci sau partida, castigata de echipa care obtine victoria in trei seturi din 5)

La nivel      de set (in primele patru seturi - 25 de puncte, setul V - 15 puncte

La nivelul structurii de joc (ciclu) reprezentand totalitatea fazelor si actiunilor derulate de la punerea mingii in joc pana la caderea ei pe sol sau oprirea prin fluier a jocului de catre arbitru (de la punerea mingii in joc pana la obtinerea punctului de catre una dintre echipe)

In faza de joc, care consta in succesiunea actiunilor unei echipe din momentul venirii mingii in terenul propriu pana la trecerea ei in terenul advers (faza I - incepe cu preluarea serviciului, faza a II a - incepe cu preluarea atacului; intr-o structura de joc poate exista doar o faza I, faza a II se poate repeta de "n" ori)

La nivelul actiunii      de joc ca unitatea functionala prin care jucatorul intervine la minge pentru rezolvarea unei sarcini partiale si specifice a jocului;

In cadrul procedeului      de executie, prin concretizarea in fapt actiunii, modul in care se ia contact cu mingea, in functie de felul actiunii, nivelul de pregatire a executantilor, conditiile concrete.

Tactica jocului d volei se caracterizeaza prin accesibilitate, tradusa prin corespondenta care trebuie sa existe intre nivelul tehnic si particularitatilor fizice si psihice ale jucatorilor si prin elasticitatea, pentru ca presupune o continua adaptabilitate a jucatorilor la situatiile din joc, precum si capacitatea acestora de actiona creator pe parcursul tuturor fazelor de atac si aparare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2165
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved