Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Credibilitatea consilierului: evaluare si sporire

Sport+ Font mai mare | - Font mai micCredibilitatea consilierului: evaluare si sporire

In conturarea strategiei consilierii, odata definite scopul si obiectivele acesteia precum si gradul de interactiune si control la care considerati ca trebuie sa apelati,       analizati credibilitatea pe care o aveti in fata sportivului consiliat, conform perceptiei pe care credeti ca acesta o are. Credibilitatea poate fi considerata ca un cont in banca: il puteti deschide prin depunerea credibilitatii initiale, puteti adauga credibilitate suplimentara sau scadea. Puteti sa va pierdeti complet contul in care va compromiteti prin vreun comportament fie el de comunicare sau nu Contul de credibilitate potenteaza arta de a invinge.Strategia comunicarii este determinata si de sporirea credibilitatii initiale si prin castigarea de credibilitate suplimentara. Credibilitatea initiala se refera la perceptia pe care o are sportivul despre consilier.Credibilitatea dobandita este rezultatul abilitatii consilierului manifestata pe parcursul comunicarii. Lipsa acestei abilitati poate conduce la scaderea "contului" de credibilitate.

Dupa "Guide to Managerial Communication", Prentice-Hall, Englewood Cliffs, NJ,1992 p.28 si prelucrat de M. Munter, factorii care afecteaza credibilitatea sunt:

informare-      condilierul afla;

convingere- sportivul face;

consultare - consilierul si sportivul doresc sa afle;

colaborare- consilierul si sportivul doresc sa actioneze impreuna..

Tehnici de sporirea credibilitatii:

1.asociere prin referire sau implicare cu o persoana avand o pozitie superioara;

2.citati ideile sau avantejele care corespund intereselor sportivului;

3. asociati-va sau citati pe cineva recunoscut ca expert;

4. identificati-va cu beneficiile sau ideile care se potrivesc cu nevoile si scopurile sportivului.Aplicand aceste tehnici veti sti sa adoptati pentru ca sportivul "sa faca sau sa afle" ceea ce este necesar pentru a indeplini scopul si obiectivele comunicarii.

Tactici de motivare

Pentru ca sportivul sa poata fi motivat, voi prezenta in continuare cateva modele       de intrebari pe care consilierul trebuie sa si le puna pentru a descoperi elemente cu ajutorul carora veti putea construi tacticile de motivare:

-puteti apela la avantaje de ordin material? Daca da, care sunt acestea si cum puteti sa va referiti la ele in cadrul consilierii?

-puteti apela la avantaje legate de dezvoltarea carierei sportive? (daca mesajul transmis ajuta la rezolvarea unei probleme cum ar fi: economisirea timpului sau la simplificarea muncii lui); daca ati ajuns la concluzia ca sportivul are nesatisfacuta nevoia de a se dezvolta din punct de vedere profesional, accentuati in consiliere modul in care mesajul il va ajuta, de exemplu, sa obtina recunoastere profesionala si vizibilitate in antrenamente sau reputatie in contactele cu conducerea clubului (managerii functionali) si antrenorul ( managerul operational).

-puteti apela la sentimentul de valoare de sine? Cum puteti corela mesajul dvs cu nevoile de acest fel ale sportivului?(de exemplu: daca acesta este sensibil la nevoia recunoasterii valorii sale profesionale, generarea sentimentului de acceptare si de includere in echipa si recunoasterea formala a realizarilor sunt elemente extrem de importante in consiliere).

-puteti conta pe credibilitatea dvs in procesul de influentare sau convingere?

-puteti apela la sistemul de valori impartasite cu sportivul? Care sunt idealurile acestuia? La ce norme, standarde sau obiceiuri si traditii organizationale sau de grup este sensibil? Puteti apela la etica si morala, la progres prin cunoastere, la satisfactia "lucrului bine facut"?

Evaluarea credibilitatii se cuantifica prin insusi rezultatele obtinute in urma consilierii.

Activitate: Exprimati-va un punct de vedere personal cu privire la evaluarea eficientei consilierii sportive.

Tema de reflectie: Cum rezolvati momentul de criza in care sportivul isi manifesta dorinta de a schimba ramura de sport practicata?

SEMINARUL NR. 6

Evaluare si evaluator in consilierea sportiva

Din aceasta perspectiva ( a evaluarii consilierului si consilierii sportive

se ridica o serie de intrebari:

cine sunt evaluatorii activitatii de consiliere sportiva?

ce evalueaza acestia?

cu ce instrumente/proceduri?

cu ce scop?

care este locul si rolul managerului operational si functional in team -work? (munca de echipa: director, antrenor, consilier, psiholog, fiziolog etc).

Referat: Elaborati in minim 3 pagini o modalitate de actiune privind schimbarea ramurei de sport practicata.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1462
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved