Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

PRINCIPIILE DE INSTRUIRE IN EDUCATIE FIZICA SI SPORT

Sport+ Font mai mare | - Font mai micPRINCIPIILE DE INSTRUIRE IN EDUCATIE FIZICA SI SPORT

Procesul de invatamant trebuie sa se desfasoara in concordanta cu anumite cerinte (norme) impuse de comanda sociala.. Ele au menirea de a orienta intreaga activitate a domeniuluiPrincipiul participarii constiente si active

Vizeaza participarea elevilor la activitatea de educatie fizica si sport, dar si pe cea a cadrului didactic. Respectarea ace4stui principiu presupune      indeplinirea urmatoarelor cerinte:

Intelegerea corecta si profunda a importantei obiectivelor urmarite in procesul de practicare a exercitiilor fizice.

Cadru didactic trebuie sa explice subiectilor de ce este necesar un anumit volum de munca, o anumita succesiune a miscarilor , o anumita intensitate si complexitate a efortului depus. El trebuie sa formeze la elevi o motivatie puternica privind necesitate practicarii exercitiilor fizice dupa anumite norme pe care cadrul didactic de specialitate le cunoaste cel mai bine.

- Intelegerea clara a structurii actiunilor motrice care se insusesc.

Elevii trebuie sa inteleaga mecanismul de baza al acestor actiuni precum si a elementelor acestuia. De aceea, cadrul didactic trebuie sa-si pregateasca si sa-si ordoneze materialul de predat in functie de particularitatile elevilor, sa-l faca atractiv si accesibil.

- Manifestarea unei atitudini responsabile fata de materialul predat.

Elevii trebuie sa manifeste dorinta de a-si insusi cunostinte, priceperi si deprinderi, deziderat realizabil prin explicarea finalitatii pe care o urmarim, a avantajelor pe care le poate aduce cunoasterea sau insusirea unor deprinderi motrice, dezvoltarea calitatilor motrice in realizarea unor aspiratii personale (de dezvoltere fizica, de integrare sociala, de mentinere a sanatatii, e.t.c.).

Educarea capacitatii de apreciere obiectiva a propriului randament.

Cunoscand foarte bine actiunea motica ce trebuie insusita, deosebind executiile corecte de cele gresite, elevii isi vor dezvolta capacitatea de autoapreciere fara a spraaprecia sau subaprecia propria evolutie. In justificarea reusitelor sau nereusitelor, nu trebuiesc invocati factori subiectivi ca: arbitrajul, publicul, conditiile de clima, comportamentul adversarului.

Principiul intuitiei

Cunoasterea      - proces ce a preocupat omul inca din timpuri stravechi - are doua trepte :

-treapta senzoriala (avand la baza organele de simt)

-treapta logica, rationala, bazata pe analiza, sinteza, abstractizare, generalizare, e.t.c.

Intuitia presupune cunoasterea nemijlocita a realitatii cu ajutorul organelor de simt. Principiul intuitiei presupune stimularea cat mai multor analizatori pentru a contribui la intelegerea corecta a materialului propus pentru invatare. Pentru domeniul nostru, cei mai eficienti analizatori sunt cei vizuali, tactili, auditivi, in acest caz depasindu-se, de regula, treapta senzoriala a cunoasterii (apelandu-se la limbaj). La respectarea acestui principiu concura doua metode clasice:

-demonstratia celor ce urmeaza a fi invatate;

-prezentarea unor materiale intuitive care redau esentialul elementelor de invatat (planse, schite, grafice. filme, inregistrari video, e.t.c.);

In respectarea acestui principiu vor fi respectate urmatoarele cerinte:

- observarea celor prezentate sa poata fi facuta de catre toti elevii printr-un plasament corespunzator;

- nivelul de dificultate a celor prezentate sa fie pe masura capacitatii de intelegere a subiectilor, valorificandu-se experienta lor motrica anterioara;

- sa nu se exagereze prin uilizarea excesiva a materialelor intuitive care pot impiedica dezvoltarea proceselor de abstractizare si generalizare.

Principiul accesibilitatii

O cerinta principala a continutului si metodologiei practicarii exercitiilor fizice o constituie respectarea particularitatiilor de varsta, sex si pregatire a subiectilor.Accesibilitatea conduce al adaptarea procesului de pracricare a exercitiilor fozice pana la individualizare, la personalizare. Desi in lectia de educatie fizica individualizarea nu este posibila, accesibilitatea trebuie asigurata prin tratarea diferentiata a elevilor pe grupe de nivel valoric.

Pentru a fi siguri ca mijloacele pe care le vom folosi in lectie vor fi accesibile, trebuie sa parcurgem urmatoarele operatii:

-sa selectioneze cu atentie sistemele de actionare

-sa stabileasca o dozare corespunzatoare a efortului, in functie de sex si nivel de pregatire.

-sa utilizeze , dupa caz unii regletori metodici pentru a usura insusirea de catre unii elevi a actelor si actiunilor motrice.

-sa adapteze expunerea si demonstratia la nivelul de intelegere a subiectilor.

-sa realizeze evaluarea in mod diferentiat, dupa felul cum au raspuns elevii la cerintele activitatii, conform cu criteriile de evaluare.

Principiul sistematizarii si continuitatii

Sistematizarea si continuitatea activitatii reprezinta conditii de baza pentru indeplinirea obiectivelor. Acestea reies din documentele de planificare elaborate pentru educatia fizica, dar si pentru antrenamentul sportiv. Respectarea acestui principiu presupune indeplinirea urmatoarelor cerinte:

-continutul activitatii sa fie esalonat si grupat in functie de fiecare componenta (calitati motrice, deprinderi motrice,etc.).

-materialul predat sa se sprijine pe cel insusit anterior si sa constituie premiza pentru activitatile urmatoare;

-continutul activitatii va fi astfel esalonat incat sa asigure legatura logica intre semestre/ ani de studiu/. cicluri de invatamant

-sa se asigure ritmicitatea activitatii, fara intreruperi, avand la baza documente de planificare minutios elaborate.

Principiul legarii instruirii de cerintele activitatii practice

Procesul de practicare a exercitiilor fizice nu reprezinta un scop in sine; el trebuie raportat la necesitatile practice, de viata ale elevilor/sportivilor/pacientilor. Intregul continut al activitatii trebuie sa fie valorificat, sa aiba valoare practica, sa poata fi utilizat ori de cate ori este nevoie.

Este cunoscut si sub denumirea de "principiu al modelarii" intrucat pregatirea se realizeaza in functie de indicatorii unui model inspirat din practica. Pentru a asigura eficienta activitatii este necesara atat constientizarea acesteia cat si motivarea puternica a practicantilor prin explicarea temeinica a efectelor si posibilitatilor de utilizare practica a continuturilor insusite.

Principiul insusirii temeinice (al durabilitatii)

Respectarea acestui principiu reprezinta esenta procesului de practicare a exercitiilor fizice, reflectand modul in care se respecta toate celelalte principii.

Durabilitatea efectelor pe care le produce practicarea exercitiilor fizice este conditionata de respectarea comenzii sociale, conditiile de accesibilitate, sistematizare si continuitate, a tuturor celorlalte principii si a cerintelor lor specifice.

Cerin te privind respectarea acestui principiu:

-asigurarea unui numar suficient de repetari;

-programarea unui volum de insusit corespunzator cu timpul pe care il avem la dispozitie (nu se justifica un continut prea icarcat intr-un timp foarte scurt);

-aplicarea verificarilor periodice - probe de control, concursuri - pentru a cunoaste in permanenta nivelul de insusire a materialului predat.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6603
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved