Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

DOCIMOLOGIA ACTIVITATILOR MOTRICE

Sport+ Font mai mare | - Font mai micDOCIMOLOGIA ACTIVITATILOR MOTRICE

Cuvinte cheie: putere reactiva, strategie, tenis.

Keywords: evaluation study, movement, tennis

RezumatReferatul cu titlul ,,DOCIMOLOGIA ACTIVITATILOR MOTRICE trateaza problema evaluarii capacitatii motrice in pregatirea junioarelor la tenis. Modelul motric al jucatoarelor de tenis elaborat, s-a dovedit a fi un criteriu eficient de evaluare, atat in procesul de selectie, cat si in evaluarea etapelor de pregatire sportiva.

Evaluarea capacitatii motrice generale si specifice , efectuata printr-o baterie de teste, conceputa de autor in urma studiului bibliografic interdisciplinar, a practicii de sportiv si antrenor, poate fi parte alaturi de alte componente ale personalitatii jucatoarei junioare de tenis, in elaborarea unor studii de prognoza

Lucrarea cu titlul ,,DOCIMOLOGIA ACTIVITATILOR MOTRICE trateaza problema evaluarii capacitatii motrice in pregatirea junioarelor la tenis. Pentru efectuarea prezentei cercetari experimentale s-a propus elaborarea si experimentarea unei baterii de teste de motricitate generala si specifica jocului de tenis, care ar putea contribui la evaluarea corecta a capacitatii motrice a copiilor in procesul, de selectie ; de asemenea bateria de teste preconizata ar putea furniza importante informatii feed-back, in ceea ce priveste dirijarea corecta a antrenamentului, pentru realizarea obiectivelor propuse.

Ipoteza. Obiective

In cadrul bateriei de teste utilizate in cercetare, pe langa testele de motricitate specifica, care fac obiectul prezentului studiu, au fost incluse si teste care evidentiaza capacitatea motrica generala, aceasta fiind reconsiderata la ora actuala, ca baza pe care se cladeste specializarea. La sportivii tineri, o pregatire fizica precara nu poate asigura un progres si o constanta in performante, fiind in acelasi timp si principala cauza a accidentarilor.

In baza acestei ipoteze, cercetarea cuprinde urmatoarele obiective:

studiul materialului bibliografic referitor la docimologia in activitatile motrice ( educatie fizica si sport de performanta);

studiul particularitatilor de varsta ale fetelor la 10-16 ani, ca repere ale pregatirii sportive;

elaborarea si experimentarea unei baterii de teste pentru evidentierea capacitatii motrice generale si specifice jocului de tenis;

calcularea si interpretarea statistica a rezultatelor la testele din cadrul bateriei mentionate mai sus, pentru a cunoaste unele caracteristici ale esantionului studiat.

Date despre subiecti.

Esantionul cuprins in studiu este format din subiecti de gen feminin cu varste de la 10 la 16 ani dupa urmatoarea repartitie:

Cercetarea a avut loc la cluburile Electrica si Tenis Club As din Timisoara.

Pregatirea s-a desfasurat pe stadionul de atletism al UPT in sezonul cald, cu un numar de 3 sedinte saptamanal si cu o durata a sedintei de 60-90 minute, cu o tematica si un continut de mijloace din arsenalul de pregatire al atletilor.

In sezonul rece pregatirea sportivelor s-a efectuat in sala de sport UPT, cu 3 sedinte saptamanal si cu o durata de 90 minute. La antrenamentele efectuate in sala, pregatirea s-a axat pe sisteme de actionare pentru dezvoltarea si perfectionarea vitezei, indemanarii mobilitatii articulare si pentru dezvoltarea puterii reactive s-a utilizat metoda antrenamentului in circuit.

Desfasurarea cercetarii

Pentru evaluarea capacitatii motrice a sportivelor cuprinse in experiment s-a elaborat modelul motric al jucatoarei junioare de tenis, pe care-l prezentam in continuare.

Tabel nr. 1 Modelul motric al jucatoarei de tenis

Calitatea motrica

Proba

10-13 ani

14-16 ani

viteza deplasare

alergare 30 m

viteza repetitie

frecventa pasilor alergare pe loc 10s

19 rep.

20 rep.

timp de reactie

timp de reactie la startul de jos

492ms

585ms

ndemanarea

Evantaiul

rezistenta in regim de viteza

4x4x30 m

rezistenta generala

alergare 8oo m

puterea reactiva

saritura in lungime de pe loc

200 cm

215 cm

forta membrelor inferioare

inaltime de pe loc cvadrosalt

40 cm 7,5 m

45 cm 8,5 m

forta membrelor superioare

aruncarea mingii 2 kg la distanta

7m

9 m

forta/viteza musculaturii abdominale

executii abd/30 sec

28 rep.

30 rep.

forta-viteza musculaturii spatelui

executii spate/30 sec

30 rep.

35 rep.

mobilitate coxo-femurala

plan anterior

10 cm

8 cm

Nivelul capacitatii de invatare motrica apreciat prin calificative (fb., b., m., s.) Bateria de teste elaborata in cadrul studiului cuprinde 9 probe de motricitate generala si 5 probe de motricitate specifica jocului de tenis pe care le prezentam in continuare.

Tabel nr.2 Testele de motricitate generala.

Calitatea motrica

unitatea de masura

a)

viteza de deplasare 30m

sec.

b)

viteza de deplasare 50m

sec.

c)

puterea reactiva -saritura in lungime fara elan

cm

d)

puterea reactiva -saritura in inaltime fara elan

cm

e)

alergare de rezistenta 800m

min.

f)

forta/viteza - brate

m

g)

forta/viteza - abdomen

nr.repetari/30 sec

h)

forta/viteza - spate

nr.repetari/30 sec

i)

mobilitate articulara in plan anterior

cm

Tabel nr. 3 Tabel cu testele de motricitate specifica jocului de tenis de camp

Calitatea motrica

denumirea testului

unitatea de masura

a)

viteza / rezistenta

4x4x30 m

sec

b)

putere reactiva

Quaadrosalt

m

c)

forta, rezistenta musculaturii membrelor inferioare si abdomenului

Cangurul

nr. rep.

d)

viteza/indemnare

Evantaiul

sec

e)

viteza/indemnare (executie cu racheta)

Compasul

nr. rep.

Prezentarea si interpretarea rezultatelor

In urma performantelor realizate de catre subiectii cercetati, in tabelul nr.4 prezentam indicatorii statistici calculati la testele care evidentiaza nivelul calitatilor motrice specifice jocului de tenis de camp.

Tabel nr. 4 Indicatorii statistici calculati la testele de motricitate specifica jocului de tenis

Nr. crt

Indicii statistici

nr.sub

Vit/rez '

cvadros

cangur

evantai

compasul

u/m

4X4X30m

m.

nr.repetari

sec

nr.repetari

Ind. sta.grupare

media (m)

mediana (mdn)

Ind.sta. dispersie

abat.standard

minim

maxim

aplitudinea (A)

coef.variatie (CV)

Ind.sta inferenta

eroarea med.(Er)

interv. incredere

(limite) 95%

prag.semnif.(p)

Indicatorii de grupare (media si mediana) au valori apropiate la toate probele de motricitate specifica.

Din randul parametrilor de dispersie abaterea standard ( σ ) si coeficientii de variabilitate (CV) inregistreaza valori intre 1,16-3,33, la trei teste din cinci ( viteza in regim de rezistenta, cvadrosaltul, evantaiul) ceea ce ne arata omogenitatea esantionului La testele cangurul si compasul, dispersia rezultatelor este mai mare decat la primele (10,92-11,02), fapt confirmat si de coeficientii de variabilitate, care indica o omogenitate de nivel slab la proba compasul si lipsa de omogenitate a esantionului la proba cangurul. Pe baza calculului indicatorilor de inferenta putem afirma ca performantele de motricitate specifica jocului de tenis ale subiectilor cercetati, se situeaza cu o probabilitate de 95 % intr-o distributie normala la un prag de semnificatie p= 0,05, cu o marja de eroare de 5 %.

Exemplificam in continuare distributia performantelor la testul probei de motricitate specifica, compasul, prin intermediul histogramei urmatoare

Figura 16 a probei compasul, prezinta sub forma de curba distributia normala; are o desfasurare pe parcursul a 9 intervale, cu 3 intervale in care gasim frecvente maxime, totalizand 50 % din volumul esantionului. Raportul performante bune, performante slabe este in favoarea primelor, cu o diferenta de 7 % . Distributia probei compasul are o forma asimetrica. bimodala cu frecvente crescute spre performantele cu valoare ridicata. Rezultatele testelor aplicate esantionului in studiu, constituie importante repere pentru practica antrenamentului atat fizic general, cat si specific, in realizarea performantelor propuse.

Concluzii

Valoarea performantelor la testele de motricitate generala si specifica obtinute de subiectii cuprinsi in experiment este modesta, la toate cele 9 teste de calitati motrice generale, rezultatele sunt inferioare celor ale modelului. Ca semnal de atentie pentru antrenor este valoarea scazuta a performantelor la calitatile motrice cu o cota mai mare de determinare genetica ( viteza si indemanarea ),de care responsabila este selectia. La testele de motricitate specifica jocului de tenis, performantele realizate de esantionul studiat sunt mai apropiate de cele ale modelului cu exceptia probei cangurul ( sarituri cu genunchii la piept ), la care diferenta intre media subiectilor si model este de 21 de repetari. Modelul motric elaborat tinand cont de criteriile de selectie ale F.R.T., s-a dovedit a fi un criteriu eficient de evaluare atat in procesul de selectie, cat si in evaluarea etapelor de pregatire sportiva. De asemenea s-a dovedit a fi un important factor motivational pentru antrenamentele de preparatie fizica.

In etapa urmatoare a cercetarii ne propunem cautarea cauzelor care au dus la rezultatele slabe obtinute de sportivele din esantionul nostru la unele probe si elaborarea masurilor de optimizare a pregatirii, in vederea realizarii performantelor in tenis.

Abstract

The resume 'EVALUATION STUDY OF MOVEMENT ACTIVITIES' deals with evaluating the movement capacities in juniors' tennis training. The model of tennis players' movement activities proved to be an efficient evaluation criterion, not only for the selection process but also for the evaluation steps in sport training. The evaluation of general and specific movement capacities, resulting from these tests, elaborated by the author after inter-disciplines bibliographic study, both as sport practitioner and trainer, can be part of prognosis studies, besides other components of junior tennis player.

Bibliografie

BOMPA T. , Teoria pregatirii sportive Ex Ponto, 2001

BOMPA T. , Dezvoltarea calitatilor biomotrice Ex Ponto, 2001

CHU A. D., Power tennis training Ed. Human Kinetics, U.S.A. 1995

MOISE G. D., Teoria tenisului modern, vol I ,II Printnet, Bucuresti, 2002)Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1900
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved