Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

MIJLOACE DE DEZVOLTARE TEHNICO-TACTICA IN JOCUL DE FOTBAL

Sport+ Font mai mare | - Font mai mic

Mijloace de dezvoltare tehnico-tactica in jocul de fotbal

Datorita carcateristicilor pe care le are si a efectelor pozitive, fotbalul, practicat pe teren normal sau su forma minifotbalului( pe teren redus), poate suplini o parte din mijloacele traditionale ale educatiei fizice si impreuna cu celelalte discipline sportive, contribuie la realizarea obiectivelor educatiei fizice.

Fata de mijloacele traditionale, apreciem ca practicarea fotbalului dezvolta calitati motrice la un nivel superior.Dintre acestea mentionam: viteza sub toate formele de manifestare,indemanarea generala si specifica, rezistenta generala , rezistenta in regim de viteza, forta(in special la nivelul membrelor inferioare),detenta .

Orice joc sportiv, ca de altfel orice ramura de sport, pentru a putea fi practicat, necesita un bagaj de deprinderi motrice specifice legate de manevrarea obiectului de joc, numit de terminologia sportiva-tehnica.

Tehnica reprezinta un ansamblu de deprinderi motrice, de procedeee specifice manevrarii mingii si deplasarii jucatorilor in vederea executarii acestor manevre-care se desfasoara dupa legile activitatii nervoase superioare si ale biomecanicii, in scopul realizarii randamentului maxim de joc.

Tehnica nu trebuie inteleasa ca ceva de sine statator, ci legata de procesul de joc-in interdependenta cu tactica si ceilalti factori ai antrenamentului sportiv si subordonata scopului principal al jocului- victoria.

Tehnica trebuie sa fie stiintifica, deoarece ea se perfectioneaza permanent avand un caracter evolutiv determinat de perfectionarea continua a jocului , cesterea randamentului de joc, a vitezei de executie, de aici rezultand si carcaterul ei dinamic.

Invatarea tehnicii fotbalului este prima treapta a instruirii jucatorului de fotbal.Prin pregatirea tehnica se urmareste invatarea si perfectionarea procedeelor tehnice simple si complexe ale fotbalului,in conditiile aplicarii principiilor, metodelor si mijloacelor invatarii si antrenamentului.Pregatirea tehnica isi atinge scopul atunci cand jucatorii sunt inarmati cu cunostinte si deprinderi care sa-i faca capabili sa execute in conditii de joc toate procedeele tehnice, in mod precis, liber, fara incordare, economic.

Invatarea procedeelor tehnice ale jocului de fotbal se face in cadrul procesului de antrenament ,proces pedagogic complex ,bazat pe principiile pedagogice ale invatarii in general si de aplicarea acestora la educatie fizica in mod special.In invatarea si perfectionarea procedeelor tehnice deosebim mai multe faze care-l orienteaza pe antrenor in alegerea mijloacelor operationale cu care actioneaza in cadrul procesului de instruire.

Invatarea procedeelor tehnice se realizeaza in urmatoarea succesiune

ÿ    Invatarea procedeelor tehnice izolate de joc -prima faza in care elevul isi formeaza reprezenatarea mentala a procedeului si care consta in denumirea exacta a procedeului ,explicarea mecanismului tehnic si demonstarea lui.

ÿ    Invatarea procedeelor tehnice in conditiile apropiate de joc-exersarea tehnicii cu jucatori activi incepe in momentul cand jucatorul si-a insusit bine mai multe procedee tehnice,cand a invatat sa lege rational si cand a capatat o oarecare experinenta in aplicarea lor in cadrul unei stafete sau jocuri ajutatoare

ÿ    Perfectionarea procedeelor tehnice in jocuri scoala-jocul constituie mijlocul cel mai eficient de perfectionare a tehnicii.In cadrul jocului ,elevii au ocazia de a exersa diferitele procedee tehnice insusite aterior in conditii concrete,fixarea lor facandu-se      in lupta cu advesarii.Caracterul de intrecere imprimat de joc da posibilitatea elevilor sa aplice in mod creator cele invatate anterior si da masura gradului de insusire a tehnicii jocului de fotbal.

Evolutia in timp a jocului de fotbal de la aparitie si pana in prezent se datoraeaza nu numai perfectionarii pregatirii fizice si tehnicii ci si unei alte componente de baza a antrenamentului sportiv,fara de care strategia de desfasrare a jocului este de neconceput -tactica,componenta care dirijeaza desfasurarea jocului.

De la invatarea celor mai simple procedee tehnice -lovirea cu latul si pana la cele mai complexe executii ,pregatirea tehnica si tacti case face paralel completandu-se si bazandu-se in acelasi timp pe factorul fizic Acesti factori ai jocului si antrenamentului se gasesc intr-o stransa intredependenta si conditionare reciproca.

Jocurile ofera elevilor posibilitatea ca pe baza procedeelor si elementelor tehnico tactice insusite anterior sa realizeze solutionari si combinari de actiuni care sa rezolve eficient cerintele fiecarei faze de joc.Avem jocuri cu teme tehnico-tactice(2-3 atingeri de minge, joc cu relizarea un-doi-ului)

Tactica moderna se bazeaza pe un joc organizat,constructiv si combinativ, al intregii echipe , in care initiativa si fantezia jucatorilor sunt puse in slujba interesului colectiv.

Complexitatea si variabilitatea jocului de fotbal are la baza o multime de factori implicati in continutul de actiuni, in structurarea sa si in substratul motric si functional al efortuli specific.prezentam doar acele mijloace care ofera o maxima eficienta, care asigura o preocupare decisivapentru randamentul instruirii.Aceste mijloace trebuie sa tina seama si de o anumita orientare metodica:

sa fie incluse in sistemul de pregatire

sa tina seama de stadiul de instruire ,de componentele antrenamentului si de succesiunea logica a invatarii.

sa fie in concordanta cu baza materiala

Mijloacele au urmarit si urmatoarele reguli metodice:

sa previna eventualele formari de greseli de tehnica sau tactica

sa permita incadrarea in actiuni copmlexe-sa respecte cerintele regulamentului

TEHNICA

Conducerea mingii

- conducerea mingii cu interiorul ,exteriorul ,siretul plin , cu piciorul indemantec, din mers ,alergare usoara, viteza

-conducerea mingii printre jaloane

-conducerea mingii sub forma de suveica

-preluare,conducerea mingii cu schimbari de directie pe suprafata mare ,apoi pe suprafata limitata

Indicatii metodice

- se va avea in vedere ca mingea sa se afle sub un control peramanent

-se va urmari ca mingea sa fie controlata cu ambele picioare

Fentele-miscarile inselatoare

-jucatorii ,fiecare cu mingea la picior,se deplaseaza pe teren,la semnal executa o oprire urmata de o plecare rapida prin schibarea directiei de deplasare

-atacantul cu mingea este intampinat de un aparator ,simuleaza o plecare spre stanga si-l depaseste rapid prin dreapta

-atacantul cu mingea simuleaza un sut puternic spre poarta,urmat imediat de opatrundere sau pasa in partea opusa unui coechipier.

TACTICA

-pase intre doi jucatori pe tot terenul in directii diferite,asupra unuia dintre jucatori actioeaza un aparator activ

-un atacant si un aparator se afla in interiorul unui cerc cu diametrul de 4m;


alti 4-5 jucatori sunt plasati in interiorul unui cerc concentric cu diametrul de 6m;acestia paseaza intre ei si cu atacantul din cercul mic atunci cand el reuseste sa se demarce,sa scape de marcajul strict al aparatorului

-pase in doi directe

-pase in doi cu preluare,trimitand mingea partenerului pe pozitie viitoare

-pase in doi cu schimb de locuri cu preluare si conducere

-pase in doi din deplasare ;intre cei doi alearga un la treilea jucator cu rol de aparator,care poate intercepta mingea numai in limitele unui culoar delimitat.

-pase in triunghi finalizate cu sut la poarta.

-3 jucatori A,B,C situati la 20 m de poarta: A conduce mingea, iar B si C alearga lateral ; in apropierea careului,A paseaza lui B care simuleaza sutul si lasa mingea lui C care finalizeaza.

Lovituri libere

-jucatorul A isi ia elan simuland sutul la poarta,dar executa o pasa pe jos pe langa aparatori lui B, iar acest al randul sau unui la treilea jucator C prin fata portii care finalizeaza.

Indicatie metodica: A trebuie sa-si mascheze cat mai bine intentia pentru finalizare , se vor demarca 2-3 jucatori.

-A,B si c alearga unul dupa celalalt, cu intentia de a executa lovitura urmarind insa dezorganizarea zidului si crearea unuei pozitii favorabile pentru adevaratul suteur jucatorul D.

Indicatie metodica: deplasarile se fac in viteza ,jucatorii inclusiv cel care suteaza , trebuie sa se succeada dupa cel din fata.

JOCURI PREGATITOARE

-leapsa in doi ( in special pentru invatarea demarcajului)

-joc la doua porti      cu lovirea mingii numai cu piciorul neindemantec

- joc la doua porti , finalizarea realizandu-se doar cu capul

-fotbal cu conuri -doua echipe ,in loc de porti sunt asezate doua jaloane tip con fiecare echipa trebuie sa rastoarne jalonul advers, con atins 1punct ,con rasturnat 2puncte. ( jocul se foloseste pentru a dezvoltarea preciziei in momentul lovirii mingii)

- joc cu efective inegale : 6 contra 4, 3 contra 5 , 4 conta 5

- joc 5-5 fara portar ,finalizarea reizandu-se doar din vole

- joc la porti mici pe un teren delimitat (miuta)

In general cand se lucreza cu copii , sau incepatori sunt recomandate exercitiile cele mai simple indiferent de procedeele tehnice folosite in lectie. Se va apele mai intai la demonstratii si la explicarea corecta a biomecanicii de executiei respective .Pentru diversificarea exercitiilor tehnico tactice trebuie introduse jocurile pe suprafete reduse si jocurile cu tema . Acestea sunt mijloace care dezvolta si mai mult preciziile anterioare privind perfectionarea si adaptarea bagajului tehnic si sarcinile tactice individuale si colective si spuplimentar acorda un spatiu de exersare adecvat relatiilor de joc , omogenitatii si colaborarii dintre compartimente.

De asemenea , in cadrul ecestor mijloace , ca de altfel in orice stadiu de instruire tehnico tactica de la cele mai simple exercitii de familiarizare cu mingea si invatarea unor procedee de baza panala clasicul "atac contra aparare" profesorul poate diversifica exercitiile prin elemente care sunt denumite curent "restrictii" sau"conditii impuse".Prin acestea , in cadrul fiecarui exercitiu , indiferent de procedeul tehnic lucrat sau actiunea tactica exersata profesorul poate impune restrictii de genul" se executa numai cu piciorul stangdrept, maximum tei atingeri consecutive , nu ai voie sa joci mingea cu portarul" ,etc

Practicarea jocului integral , chiar cu unele reguli simplificate , asigura un aport deosebit pe liniile pe care fotbalulpoate contribui eficient.Prin orele de pregatire specializate,antrenament sportiv, se continua la un nivel superior pregatirea fizica generala a elevilor efectuata in lectia de educatie fizica si se asigura initierea ,practicarea si invatarea jocului de fotbal.

BIBLIOGRAFIE

AVRAM S. (1980)-FOTBAL -exercitii pentru pregatirea fizica ,tehnica si tactica .Bucuresti ,Ed Sport-Turism

COJOCARU V.(2001)- Fotbal de la 6-18 ani .Metodica pregatirii.Bucuresti

MOTROC I. MOTROC(1996)- Fotbalul la copii si juniori.Bucuresti.Ed Didactica si Pedagogica

SCARLAT E. (1981) -Lectia de educatie fizica -metode si mijoace

RADULESCU M.(2007)- Fotbal ,tehnica-factor prioritar .Ed RazesuPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 9635
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved