Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Patologia specifica patinajului viteza

Sport+ Font mai mare | - Font mai micPatologia specifica patinajului vitezaPrintre sporturile care s-a impus prin rezultatele obtinute in ultimele decenii in tara noastra se numara si patinajul viteza, in conditiile unei baze materiale precare, o singura pista naturala de 400 m. Printre rezultatele obtinute de sportivii nostrii la competitiile majore oficiale mentionam: In 1984, locul III in proba de 5.000 m. la Campionatele Europene de poliatlon masculin (Kopacz Tibor); in anul 1992, locul II si III in proba de 1.500, respectiv 3.000 m. la Campionatele Mondiale de poliatlon feminin (Dascalu Mihaela) si locul VI in proba de 1.000 m.la Jocurile Olimpice de Iarna din anul 1992 (Dascalu Mihaela), iar in anul 2004, la Campionatele Mondiale de poliatlon juniori, locul V in clasamentul general (Anghel Bianca). Obtinerea acestor rezultate, s-a datorat in mare masura pregatirii varfurilor sportive in strainatate, pe piste artificiale.

Categoriile de varsta stipulate de Regulamentul Federatiei Internationale sunt:

Categoria Varsta la 1 iulie care precede competitia

- seniori > 19 ani

- juniori A 17 - 19 ani

- juniori B 15 - 16 ani

- juniori C 13 - 14 ani

- juniori D 11 - 12 ani

Competitiile internationale se pot desfasurate pe urmatoarele distante: 500, 1000, 1500 metri (numite distante scurte) si 3000, 5000, 10 000 metri (distante lungi).

Probele la Campionatele Mondiale de Poliatlon si la Campionatele Europene (seniori), la feminine sunt 500, 1500, 3000 si 5000m, iar la masculin 500, 1500, 5000, 10 000m.

Pentru Campionatele Mondiale pe probe, distantele sunt

feminin 500, 1000, 1500, 3000, 5000m

masculin 500, 1000, 1500, 5000, 10 000m.

junioare 500, 1000, 1500, 3000m

juniori 500, 1500, 3000, 5000m.

Datorita pozitiei specifice patinajului viteza pot aparea adesea dureri de spate, in zona lombara; dureri ale membrelor inferioare, muschi, genunchi, si glezna ( datorita ghetelor - majoritatea patinatorilor au probleme la schimbarea ghetelor, sau la inceput de sezon).

Datorita mijlocelor diferite de pregatire folosite in patianj viteza pot aparea si alte traumatisme specifice altor sporturi: atletism, ciclism, patinaj pe role.

In prima etapa de pregatire sportivii executa exercitii specifice de atletism, ciclism, exercitii de forta atat in regim de viteza cat si de rezistenta. In aceasta perioada sportivii se pot confrunta cu traumatismele urmatoare:

leziuni musculare - macrotraumatisme de origine interna produse de o contractie brusca a unui muschi, in anumite sitatii favorizante si predispozante. Leziunea musculara poate fi : fibrilara ( cand sunt lezate cateva fibre), fasciculara ( cand sunt interesate cateva fascicule ale muschiului), fibrofasciculara ( care reuneste unul doua fascicule rupte), leziuni asociate sau totale ( cand leziunea intereseaza o buna parte sau in totalitate corpul muscular).

Tendinite - in special la tedonul lui Ahile.

Miozite

Tenosinovite

Periostite

Leziuni de menisc - in ultimii ani s - au inregistrat 10 cazuri de leziuni menisc in diferite perioade ale pregatirii ( etapa de pregatire, etapa competionala).

In timpul antrenamentelor de ciclism, au avut loc mai multe accidente, unul singur cu consecinte foarte grave asupra sportivei - sportiva a fost in coma profunda cateva ore, fiind operata de urgenta. Traumatismul fiind atat de grav datorita faptului ca sportive nu purta casca de protectie. Alte traumatisme au fost plagile.

In perioada de pregatire specifica pe role si in timpul competitiilor, sportivii sunt predispusi la accidentari. Au fost multe cazuri de cazaturi cu traumatisme minore, doar zgarieturi, dar au fost si cazuri mai grave: cum ar fi fracturi de clavicula, fractura de radius/ulna, datorita unei cazaturi in barbie a unei sportive a suferit mai multe traumatisme ale dintiilor.

In perioada de pregatire si competitionala pe gheata sportivii sunt predispusi la urmatoarele traumatisme:

Datorita faptului ca exista patinoare acoperite si descoperite, schimbarea mediului de competitie si antrenament poate afecta sportivul mai ales in ceea ce priveste aparatul respirator. Mai ales dupa cursele de 1500m, 3000m, si 5000m/10 000m sportivii tusesc, care poate persista cateva zile dupa concurs.

In timpul antrenamentului un caz grav a fost a unui sportiv care in urma cazaturii si-a taiat muschii cvadricepsului drept cu patina de pe piciorul stang. Sportivul fiind operat de urgenta, urmand apoi un program lung de recuperare.

In timpul competitiilor sportivii care practica patinajul viteza pe pista redusa ( short track speed skating) sunt mai predispusi accidentarilor decat cei care practica patinajul viteza ( long track speed skating) datorita diferitelor reguli de concurs. In timpul competitiilor de patinaj viteza la nivel international, au avut loc accidentari cu traumatisme mai putin grave ( disclocarea umarului unui sportiv olandez in timpul Jocurilor Olimpice de la Salt Lake City 2002, entorsa a unei sportive din Germania in timpul Campionatelor Europene, Baselga di Pine - ITA.)

In timpul competitiilor de short track, sportivii accidentati au suferit traumatisme mai grave: fracturi multiple la glezna, fracturi de vertebre. La Jocurile Olimpice de Salt Lake City un sportiv Korean a fost accidentat in urma unei cazaturi fiind foarte aproape de o paralizie.

Sechele posttraumatice ale patinatorilor de viteza sunt:

Reumatisme, mai ales patinatorilor care au patinat mult in aer liber la temperature extreme de scazute.

Deformari ale labei piciorului datorita ghetelor specifice patinajului viteza.

Deformari ale coloanei vertebrale datorita pozitiei de patinaj.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2058
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved