Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

NOTIUNI GENERALE DESPRE EFORT IN PROCESUL DE PRACTICARE A EXERCITIILOR FIZICE

Sport+ Font mai mare | - Font mai micNOTIUNI GENERALE DESPRE EFORT IN PROCESUL DE PRACTICARE A EXERCITIILOR FIZICE

Componentele activitatii de practicare a exercitiilor fizice sunt diferentiate si prin natura solicitarilor la care este supus organismul. Ex: cunostintele de specialitate se realizeaza prin efort intelectual, elementele din alte laturi ale educatiei nu au integral o legatura directa cu efortul fizic.Celelalte componente (specifice) presupun mobilizarea resurselor energetice ale organismului pentru depunerea unui efort de tip nervos ( atentie, memorie, imaginatie) si muscular. Efectul solicitarii organismului prin efort nervos si muscular il reprezinta oboseala care reclama dozarea si dirijarea corespunzatoare a efortului.

Componentele efortului:

1. Volumul - cantitatea de lucru mecanic depus (nr. de repetari, distante parcurse, kg ridicate, etc.) - totul raportat la timp. Exista volum mic/mediu/submaximal/maximal, raportand efortul depus la      posibilitatile maxime ale fiecarui individ. Volumul este componenta dominanta in eforturile de rezistenta, forta, indemanare si de invatare a deprinderilor motrice.

2. Intensitatea - gradul de solicitare a organismului (taria excitantului) - este componenta calitativa a efortului si este relevata de indicatori ca: tempou, ritm, incarcatura, durata pauzelor. Intensitatea este exprimata de nivelul frecventei cardiace (puls), usor de constatat la nivelul arterei radiale sau al celei carotide. In practica se utilizeaza procentele sau rapoartele fata de posibilitatile maxime ale individului pentru a exprima gradul de solicitare a organismului.

Ex.: aceasta componenta este dominanta in probele atletice de alergari cu o durata mai mica de 3 min., dincolo de aceasta durata, componenta dominanta devine volumul.

In functie de nivelul solicitarii efortul poate fi:

- maximal       FC peste 180/min, 80-90%, (ex: alergare 60-600m), pauza = 3 - 5 min.;

- submaximal FC = 160-180/min, 75-80%, (sub 60m si peste 600m), pauza =

1 - 3min;

- mediu -      FC = 120 -130/min, 60-75%, (alerg.usoara dist. mare), pauza = 45sec.-2min;

- mic -      FC = sub 120/min, 50 -60%, (alergare usoara), fara pauza;

Volumul si intensitatea efortului sunt invers proportionale si se regleaza prin pauze.

3. Complexitatea - modul concret de inlantuire (asociere) a tuturor elementelor care intra in alcatuirea unei miscari -structura acesteia - pe fond de volum si intensitate. Nivelul complexitatii creste prin introducerea unor sarcini suplimentare, cand apar adversarii si, in general, cand apar conditii noi de executie.     

In functie de natura resurselor energetice efortul poate fi:

efort anaerob, aerob,mixt:

efort neuro-muscular, cardio-respirator, metabolic.

Oboseala

Oboseala reprezinta o masura de aparare a organismului prin care se limiteaza intensitatea si volumul efortului (SNC -inhibitia de protectie). Intensitatea si volumul efortului se pot mentine la un nivel ridicat numai daca posibilitatile de adaptare a organismului permit acest lucru. Copiilor si batranilor li se recomanda sa fie feriti de eforturi de volum mare si intensitate ridicata, pe cand la varsta maturitatii acest lucru este chiar recomandat.

Determinarea oboselii se face prin:

- masurarea frecventei cardiace (FC) si a frecventei respiratorii (FR) -amplitudinea miscarilor respiratorii - scade cand apare oboseala;

- observarea manifestarilor externe ale executantilor; transpiratia abundenta, inrosirea fetei, paloarea, crisparea fetei, si cel mai important - alterarea miscarii;

Remediul de baza pentru invingerea oboselii il reprezinta odihna. Pauza este principalul mijloc de refacere a resurselor energetice (compensare/supracompensare). Dirijarea si dozarea judicioasa a efortului prin asigurarea raportului optim intre efort si pauze duce la adaptarea treptata a functiilor la solicitari crescute.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1955
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved