Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Aplicarea unor principii didactice in cadrul lectiilor de inot

Sport+ Font mai mare | - Font mai micAplicarea unor principii didactice in cadrul lectiilor de inot

1. Principiul constientizarii.Acest principiu al procesului de invatamant trebuie respectat cu strictete in cadrul lectiilor de inot. Parcurgerea unei distante apreciabile in km nu le poate face oricine, doar cel care stie pentru ce le face in ce scop si care vor fi rezultatele. Acest proces duce la activizarea elevilor, la intelegerea executiei si numai astfel vor actiona cu mai multa placere dovedind vointa si ambitia de a se autodepasi permanent.

Participarea constienta in procesul de instruire ii face pe elevi sa-si aprecieze just valoarea si sa-si sesizeze greselile principale.

2. Principiul intuitiei.

Demonstratia exercitiilor de inot are un rol bine determinat implicand o perceptie vizuala asupra ansamblului. Copiii au capacitatea de a imita tot ceea ce vad. Aceasta demonstratie va fi insotita de explicatii verbale clare, concise, existand o legatura intre imaginea senzoriala si cuvant. Pe masura insusirii actelor motrice, diferitele organe de simt functioneaza intr-o interactiune tot mai stransa alcatuind analizatorul complex unic. Acesta contribuie la obtinerea unor perceptii subtile si totodata generalizate necesare pentru dirijarea perfecta a miscarilor, de exemplu "simtul apei", stachetei, zapezii etc.

3. Principiul accesibilitatii si individualizarii.

Se vor respecta cu strictete 3 reguli:

de la simplu la complex - unde rolul principal de diferentiere il are mai ales indemanarea solicitata;

de la usor la greu - unde rolul principal de diferentiere il are forta necesara efectuarii actelor sau actiunilor motrice;

de la cunoscut la necunoscut sau de la insusit la neinsusit, cand materialul predat in activitatile curente trebuie sa fie accesibil, sa se sprijine in mod logic pe cel insusit in activitatile anterioare.

Tratarea diferentiata in cadrul lectiei de inot este absolut obligatorie. Profesorul va rezerva cateva minute pentru a lucra cu fiecare elev in parte. In lectiile de antrenament, ea va fi realizata permanent si continuu, urmare a faptului ca la nivelul aceleiasi varste exista diferentieri intre copii, de ordin biologic (nivel de dezvoltare fizica), motric (nivel al calitatilor motrice, deprinderi , priceperi), de natura psihologica (motivatii, temperament, atitudinii) etc.

4. Principiul sistematizarii.

Esenta acestui principiu consta intr-o serie de norme cu privire la regularitatea lectiilor si a sistemului de alterare a eforturilor cu odihna, precum si la succesiunea lectiilor.

Lectiile de inot, odata incepute, trebuie continuate neintrerupt fie in cicluri fie pe durata unui an.

5. Principiul insusirii temeinice (durabilitatii).

Respectarea acestui principiu presupune:

- asigurarea unui numar suficient de repetari a actelor si actiunilor motrice, atat la fiecare lectie cat si in timp, pentru a realiza efectele scontate asupra indicilor de dezvoltare fizica si ai calitatilor motrice. Specific inotului este ca, anumite exercitii de brate, picioare, respiratie se repeta la fiecare lectie, pentru ca acestea sa fie bine insusite.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2237
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved