Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Originea si evolutia jocului de volei

Sport+ Font mai mare | - Font mai micOriginea si evolutia jocului de volei

Volei este o activitate ce s-a ridicat de la jocul cu mingea pe plaja la rangul unui joc sportiv care a castigat toate continentele si milioane de adepti, fiind cuprins in marile competitii ale globului (Jocuri Olimpice, campionate mondiale si continentale, universiade etc.). Presupune o temeinica pregatire atletica, forta, viteza si detenta, spirit de anticipare si clarviziune, reflex si inteligenta tactica.William G. Morgan (1870-1942) a ramas in istorie ca inventator al jocului de volei, care la inceput a fost denumit "Mintonette".

Tanarul Morgan si-a terminat studiile la Springfield College de la YMCA (Young Men's Christian Association - Asociatia Tinerilor Crestini), unde l-a intalnit pe James Naismith, care in 1891 inventase jocul de baschet. Dupa absolvire, Morgan si-a petrecut primul an la YMCA Auburn (Maine), iar apoi in timpul verii din 1895 s-a mutat la YMCA Holyoke (Massachusetts), unde a devenit Director de Educatie Fizica.

Si-a dat seama ca avea nevoie sa creeze un anumit numar de jocuri recreative, pentru a avea un program variat. Baschetul care incepuse sa se dezvolte se pare ca prinsese la cei tineri, dar era necesar sa realizeze o alternativa mai putin violenta pentru membrii care nu mai erau foarte tineri si cerusera acest lucru.

La acea data, Morgan nu cunostea un joc similar cu voleiul, din care sa se inspire. Descriind primele sale experimente el spunea: " In cautarea unui joc adecvat, m-am orientat la inceput spre tenis, dar pentru acesta era nevoie de rachete, mingii, fileu si alte echipamente, asa ca a fost eliminat, dar ideea fileului mi s-a parut una buna". Astfel in 1985, el a ridicat fileul la o inaltime de 1,98 metri de la sol, chiar deasupra capului unui om de inaltime medie. Avea nevoie de o minge, si printre cele care au fost incercate a fost si una de baschet, dar aceasta era prea mare si prea grea. In final Morgan a cerut firmei A.G. Spalding & Bros sa faca o minge, care a fost realizata in fabrica de langa Chicopee, din Massachusetts. Rezultatul a fost chiar satisfacator: mingea era acoperita cu piele, cu o camera din cauciuc in interior; circumferinta sa era intre 63,5 si 68,6 cm si greutatea sa era intre 252 si 336 grame.

Pentru comparatie, regulamentar, in prezent inaltimea fileului este de 2,43 m pentru barbati si 2,24 m pentru femei (inaltimea fileului difera pentru veterani si pentru juniori), iar mingiile au circumferinta de 65 - 67 cm si greutatea de 260 - 280 g.

Morgan a rugat pe doi dintre prietenii sai de la Holyoke, Dr. Frank Wood si John Lynch, sa scrie (bazate pe sugestiile sale) conceptele de baza ale jocului si primele zece reguli.

La inceputul anului 1896 a fost organizata o conferinta la Colegiul YMCA in Springfield, la care au participat toti directorii de educatie fizica. Dr. Luther Halsey Gulick, Director Executiv al Departamentului de Educatie Fizica al Comitetului International din cadrul YMCA, l-a invitat pe Morgan sa faca o demonstratie a noului joc pe stadion. Morgan a luat doua echipe, fiecare alcatuite din cate cinci barbati si cativa fani loiali si demonstratia a fost facuta in fata delegatilor, care participau la conferinta. Morgan a explicat ca noul joc a fost gandit pentru sala, dar se poate juca si in aer liber. Poate sa participe un numar nelimitat de jucatori - obiectivul jocului fiind tinerea mingii in miscare peste fileu, dintr-o parte in cealalta a terenului.

Dupa ce a vazut demonstratia si a ascultat explicatiile lui Morgan, Profesorul Alfred T. Halstead a fost atent la actiune, la fazele jocului, la traiectoriile mingiei si a propus ca numele de "Mintonette" sa fie inlocuit de "Volley Ball". Acest nume a fost acceptat de Morgan si de intreaga conferinta.

Morgan a explicat regulile si a dat o copie scrisa de mana conferintei ca un ghid pentru folosirea si dezvoltarea voleiului. Un comitet a fost desemnat pentru a studia regulile si pentru a propune sugestii pentru promovarea si invatarea noului joc.

Un scurt raport despre noul joc a fost publicat in editia 1896 a "Physical Education", iar regulile au fost incluse in editia din 1897, care a constituit si primul manual oficial a North American YMCA Athletic League

William G. Morgan a creat, in SUA, jocul de volei denumit initial "Mintonette".
1896:
Denumirea de "Mintonette" jocului a fost schimbata in "Volley Ball".
1900: a fost realizata o minge special pentru volei.
: prima tara din afara SUA care a adoptat voleiul a fost Canada.
: voleiul ajunge in Japonia.
: numarul de jucatori din fiecare echipa a fost stabilit la sase si s-a decis ca jucatorii sa se roteasca inaintea serviciului.
: secretarul YMCA War Office, George Fisher, a inclus voleiul in programele de reconfortare si educatie ale Fortelor Armate Americane.
: numarul jucatorilor in teren redevine variabil putand fi de la doi la sase pentru fiecare echipa. In Europa voleiul ajunge adus de soldatii americani care au luptat in primul Razboi Mondial. Popularitatea sa a crescut rapid, dar jocul a prins radacini in special in tarile din Estul Europei unde climatul rece a facut deosebit de atractive sporturile de sala. Inceputul primului razboi mondial a introdus voleiul in Africa (Egipt).
: in Philippines, a fost introdus un stil ofensiv prin care se pasa mingea cu o traiectorie inalta pentru a fi lovita de alt jucator.
1917: s-a trecut de la 21 la 15 puncte pentru castigarea unui set.
1918: numarul Jucatorilor pe echipa a fost restabilit la sase.
: au fost introdusi 16000 de jucatori de volei in Fortele Expeditionare Americane si in trupele aliate. Acest lucru a fost un stimul al dezvoltarii voleiului in afara SUA.
1920: au fost instituite: regula celor trei lovituri pentru o echipa si atacul din linia a doua.
: o echipa trebuia sa fie alcatuita din 6 jucatori pe teren si 12 rezerve oficiale iar fiecare jucator trebuia sa aiba un tricou numerotat diferit.
: crearea Federatiei de Volei in Cehoslovacia (prima in Europa).
1925: s-a stabilit sa fie admise doua time-outs-uri pe set pentru fiecare echipa.
: ia nastere Federatia Japoneza de Volei si se organizeaza competitii cu echipe formate din 9 jucatori, sistem adoptat si de China.
: s-a jucat pentru prima data volei pe plaja cu doi jucatori.
: primul campionat national de volei s-a tinut in URSS unde erau deja 400000 jucatori.
: s-a creat o "Comisie Tehnica de Volei" in cadrul "Asociatiei Internationale a Sporturilor cu Mingea Jucate cu Mana".

atingerea fileului este considerata greseala.
1938: Cehii au perfectionat blocajul care a fost oficial introdus in regulament sub denumirea de "o contraactiune la fileu de unul sau doi jucatori alaturati".

Timp de aproximativ 20 ani blocajul fusese folosit in joc, dar nu era specificat in regulamente. Cehii, urmati la scurt timp de rusi, au fost primii care au atribuit o importanta decisiva noii metode care facilita sarcina ingrata de aparare in volei.
1940: William G. Morgan, creatorul jocului de volei a murit la virsta de 68 de ani dupa ce a urmarit cu entuziasm evolutia jocului pe care la creat.
: mingea putea fi jucata cu orice parte a corpului de la genunchi in sus.
: primele marci postale cu subiect din volei au fost emise in Romania.
: s-au armonizat regulile de joc americane si europene. Terenul trebuia sa masoare 918 m, iar inaltimea fileului era 2,43 m pentru barbati si 2,24 m pentru femei. In Asia regulile erau diferite: terenul masura 21,35 x 10,67 m iar fileul era la 2,28 m pentru barbati si 2,13 m pentru femei.
: s-a infiintat oficial "Federatia Internationala de Volley Ball" (FIVB), avand ca prim presedinte pe francezul Paul Libaud, la Congresul Constitutiv din 18 - 20 aprilie, in Franta la Paris, la care au participat 14 federatii nationale.
la Roma s-a tinut primul Campionat European de Volei castigat de Cehoslovacia. Dupa razboi regulile au fost rescrise si clarificate pentru a face interpretarea mai usoara. In special s-a dat o mai buna definitie blocajului si serviciul a fost limitat la treimea din dreapta a liniei de fund a terenului.
: s-a tinut primul turneu de volei pe plaja cu doi jucatori.
1949
: primul Campionat Mondial de volei masculin s-a tinut la Praga in Cehoslovacia castigat de URSS.
: voleiul era jucat de peste 50 milioane de oameni in peste 60 de tari.
primul Campionat Mondial de volei feminin s-a tinut la Moscova in URSS si a fost castigat de URSS.

a fost publicat primul numar oficial al Buletinului FIVB. La Paris s-a tinut primul Campionat intr-adevar mondial la care au participat 24 echipe masculine din 4 continente. Cehoslovacia a castigat la barbati si URSS la femei.
1957: s-a luat in considerare introducerea celui de al doilea arbitru, durata time-outs-urilor a fost limitata la un minut si 30 secunde. In timpul celei de-a 53-a sesiuni a Comitetului Olimpic International tinuta la Sofia s-a jucat un turneu demonstrativ de volei si Comitetul Olimpic a stabilit ca jocul de volei sa fie introdus ca Joc de Echipa Olimpic la Olimpiada a XVIII-a de la Tokyo din 1964.
: Federatia Internationala de Sporturi Universitare a introdus primele Jocuri Universitare la Torino in Italia. Jocul de volei era una din cele opt competitii introduse.
: voleiul a fost introdus ca Joc de Echipa Olimpic la Olimpiada de la Tokyo.
: japonezii au folosit la Olimpiada de la Tokyo o minge care consta dintr-o carcasa din cauciuc pe care erau lipite bucati de piele. O constructie similara a mingii de volei se utilizeaza si in prezent.
Congresul din Mexic a recomandat introducerea antenelor pentru a facilita decizia arbitrilor asupra mingilor care au depasit liniile laterale.
a luat fiinta Comisia Antrenorilor.
: primele cursuri de antrenori ale FIVB au fost tinute in Japonia si Egipt. A luat fiinta Comisia Medicala a FIVB.
: la Congresul FIVB din Mexico City s-a decis aplicarea dupa 1976 a doua modificari: antenele laterale trebuiau mutate la limitele laterale ale terenului, iar dupa blocaj se admiteau trei atingeri ale mingiei. Campionatele Mondiale de Volei din Mexic au fost televizate si s-au putut vedea in direct in Japonia.
: Congresul al 17-lea al FIVB a adoptat regulile jocului in trei limbi: franceza, engleza si spaniola.
: a fost ales ca presedinte al FIVB mexicanul Rubn Acosta Hernandez, iar sediul FIVB s-a mutat de la Paris, Franta, la Lausanne, Elvetia si a fost intensificata politica de promovare a voleiului in bazele sportive din toata lumea.
FIVB a inaugurat noul sediu de la Lausanne.
jocul de volei a implinit 100 de ani. Evenimentul a fost comemorat in toata lumea prin ceremonii, turnee, emitere de timbre. FIVB a sarbatorit evenimentul organizand ciclul de evenimente "100 ani de volei in 100 de zile" constand dintr-o serie de manifestari si editarea unei magnifice carti cu titlul "100 de ani de legatura globala". A aparut site-ul www.voleyball.com
: voleiul pe plaja cu doi jucatori a fost introdus ca Sport Olimpic.
2000
: s-a trecut de la 15 la 25 puncte pentru castigarea unui set. S-a acordat titlul de cel mai bun antrenor de volei al secolului XX lui Yasutaka Matsudaira din Japonia la volei masculin pentru perioada 1964 - 1974 si la volei feminin lui Eugenio George din Cuba pentru perioada 1990 - 2000.
: FIVB are afiliate 218 federatii nationale.

La noi este mentionat prin 1920 spunandu-i-se Mingea bomba. In 1922, la Bucuresti, 8 echipe scolare isi disputa intaietatea, iar in 1926 apar echipe de cluburi si in provincie.

Federatia Romana de Baschet si Volei este constituita in 1930, organizandu-se imediat si un campionat regional. In anul 1946 sunt mentionate campionate scolare, universitare, sindicale si regionale; echipele reprezentative ale Romaniei participala Jocurile Balcanice pe care le castiga si la masculin si la feminin.

In 1948 ia fiinta Federatia Romana deVolei si se organizeaza Campionatele nationale de volei. In 1956 ne clasam pe locul II la Campionatele Mondiale de la Paris, atat la fete cat si la baieti; in 1961 echipa masculina Rapid Bucuresti cucereste Cupa Campionilor Europeni, performanta pe care o va mai reedita de 2 ori, ca si echipa Dinamo Bucuresti care, in 1981, a intrat definitiv in posesia Cupei Campionilor Europeni castigata de trei ori.

Campionatele Europene de la Bucuresti, din 1963, ne aduc marea bucurie a ocuparii locului I la baieti, iar in 1966 ne clasam pe locul II la Campionatele mondiale. Dupa multe incercari neizbutite, in 1980 la Jocurile Olimpice de la Moscova, reprezentativa masculina a tarii noastre ocupa un onorabil loc III.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4937
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved