Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

PREGATIREA FIZICA SI SPECIFICA IN CANOTAJ LA SPORTIVII DE CATEGORIE USOARA

Sport+ Font mai mare | - Font mai micPREGATIREA FIZICA SI SPECIFICA IN CANOTAJ LA SPORTIVII DE CATEGORIE USOARA

REZUMAT

Canotajul face parte din grupa eforturilor mixte, aerob si anaerob, in acest context specialistii nostri au optat pentru o scara de 5 trepte de intensitati a efortului de R2 cu mijloace noi de tratament, care sa ajute pe canotori sa progreseze pe apa.Aceste mijloace noi, le numim constructive, iar cea de-a sasea, se adreseaza mijloacelor cu caracter de refacere, compensator sau recreativ.

Lucrarea de fata are la baza studiu mai sus mentionat si o experienta proprie in domeniu. Prin aceasta lucrare sper sa pot ajuta la:

alegerea celor mai eficiente metode si mijloace de pregatire generala
care sa contribuie la cresterea posibilitatilor prestatiei motrice specifice
canotajului;

necesitatea individualizarii antrenamentelor;

necesitatea adaptarii la eforturi mari a organismelor canotorilor in perioada de lucru pentru dezvoltarea rezistentei;

SCOPUL ALEGERII TEMEI

Am ales aceasta tema cu scopul de a reliefa mijloacele de pregatire fizica atat generale cat si specifice folosite de catre canotorii de categorie usoara in pregatirea lor pentru obtinerea de rezultate situate pe o scara cat mai ridicata nivel international.

Scopul urmarit in lucrarea de fata este de a scoate in evideta mijloacele de pregatire fizica generala si specifica utilizate de catre canotorii de categorie usoara in pregatirea lor pentru atingerea marilor performante.

Pentru realizarea finala a acestei lucrari atn stabilit o serie de sarcini care m-au ajutat la intocmirea planului lucrarii cat si la realizarea acesteia. Aceste sarcini au fost urmatoarele:

realizarea unui vast studiu bibliografic care sa aiba cele mai noi conceptii
teoretice si stiintifice cu privire la tema abordata

stabilirea sistemelor de actionare si programare;

inregistrarea nivelului de manifestare dupa aplicarea sisteme-lor de
actionare si programare;

Lucrarea de fata isi propune sa scoata in evidenta modalitatile de pregatire utilizate de catre canotorii de categorie usoara atat pe apa cat si pe uscat.

Se va scoate in evidenta, de asemenea, mijloacele de pregatire fizica generale cat si de pregatire fizica specifice acre sunt cele mai eficiente in realizarea pregatirii generale a acestor sportivi.

Orice cercetare nu se cladeste pe un teren gol, oricat de originala ar fi ideea care o pune in miscare.

In realizarea lucrarii de fata am pornit de la urmatoarea ipoteza:

Pregatirea fizica generala si specifica, atat pe apa cat si pe uscat in functie de sezonul si stadiul de pregatire la care sa ajuns are un rol determinant in antrenamentul sportiv al canotorilor de categorie usoara.

O importanta majora,deloc de neglijat o are si tehnica de vaslit corecta care optimizeaza de cele mai multe ori      performanata.

Prin perfectionarea unor mode de antrenament in care sa se arate modalitatile de dezvoltare a calitatilor motrice se aduce o contributie la rationalizarea pregatirii in canotaj.

ORGANIZAREA CERCETARII

Pentru realizarea lucrarii am folosit urmatoarele metode de cercetare:

-metoda studiului bibliografic;

-metoda observatiei;

-metoda convorbirii;

-metoda masurarii si testarii;

Metoda studiului bibliografic, a constat din realizarea unei vaste documentari, prin studierea materialului de specialitate ce mi-a fost necesar pentru documentare, ocazie cu care am observat a mai sunt unele probleme de rezolvat si elucidat.

Metoda observatiei se refera la urmarirea atenta, sistematica pe baza unui plan dinainte elaborat, a manifestarilor si relatiilor din cadrul activitatilor, cu scopul de a le surprinde caracteristicile. Am folosit aceasta metoda pentru a putea observa influentele pe care le au mijloacele folosite in pregatire, asupra sportivilor.

Metoda convorbirii consta in realizarea unui dialog pe care cercetatorul il realizeaza, fie cu factori educativi, fie cu sportivii. Am folosit aceasta metoda pentru a cunoaste nivelul de pregatire al spotivilor.

Metoda masurarii si testarii -am folosit aceasta metoda pentru culegerea unor date privitoare la indicii de pregatire fizica.

Cercetarea a avut ca subiecti de studiu sportivele din Lotul Olimpic Feminin de Canotaj de categorie usoara. Alina Scurtu si Liliana Niga au fost doua dintre canotoarela de la lotul olimpic si au obtinut la in proba de 2- ( doi rame ), proba neolimpica,la Campionatul Mondial, medalia de aur. Angela Alupei si Constanta Burcica au obtinut medalia de aur in proba de 2x ( dublu vasle ), la Jocurile Olimpice in ultimile doua editii.

Mijloacele de antrenament au fost studiate in centrele de pregatire ale Lotului Olimpic de Canotaj desfasurate in baza de la Snagov, Piatra Arsa si Poiana Brasov.

Cercetarea a fost efectuata pe un timp relativ lung. Am studiat problemele prezentate in lucrarea de fata aproximativ 2 ani, (cate 11 luni pe an), Ianuarie 2006-Ianuarie 2008, perioada ce pregateste activitatea intensa ce va urma in pregatire pentru Jocurile Olimpice din 2008.

In urma cercetarii efectuate am ajuns la urmatoarele concluzii:

Atat pregatirea fizica cat si specifica la canotorii de categorie usoara
implica un volum foarte mare de lucru si foarte variat.

in pregatirea canotorilor la acesta categorie intra o serie de exercitii
specifice canotajului dar si foarte multe mijloace imprumutate din alte
sporturi.

Pregatirea are loc pe doua spatii diferite si anume pe apa si pe uscat.

Principalele aptitudini motrice de baza care se perfectioneaza si care
sunt foarte necesare in pregatirea canotorilor de elita sunt rezistenta si
forta.

Nivelul de lucru este foarte ridicat, pregatirea intrun an de antrenament
se intinde de-a lungul a 11 luni.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2460
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved