Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

PREZENTAREA S.C. OLTCHIM S.A. RM. VALCEA

Sport

+ Font mai mare | - Font mai mic
PREZENTAREA S.C. OLTCHIM S.A. RM. VALCEA

1.1. Istoricul si diagnoza juridica a firmei
S.C. Oltchim S.A. Rm-Valcea, una din cele mai mari unitati din chimia romaneasca, a luat fiinta ca o intreprindere de stat in anul 1996 sub numele de “Combinatul Chimic” Rm-Valcea.

Societatea este amplasata in partea de sud a orasului Rm-Valcea, pe soseaua Rm. Valcea – Craiova. Amplasarea combinatului chimic in judetul Valcea s-a bazat pe avantajele existentei surselor de materii prime, energiei si resurselor umane, un zacamant de clorura de sodiu cu o rezerva estimata la cca. 100 ani si raul Olt, ca sursa de apa.

De la infiintare si pana in prezent, in dezvoltarea societatii, au fost parcurse mai multe etape.

Astfel, intr-o prima etapa ce poate fi delimitata intre anii 1966 si 1970 s-au pus in functiune fabricile de produse clorosodice, oxo-alcooli, clorura de vinil, policlorura de vinil si HCH (hexaclorciclohexan) – lindan, toate pe baza de licente straine.

In decursul celei de-a doua etape apartinand perioadei 1971-1980 a avut loc dezvoltarea profilului de productie din prima etapa cu noi capacitati de productie si diversificarea gamei de produse, prin fabricarea de solventi clorurati, PROPILENOXID, PRPILENGLICOLI, POLIETERI.

Tot in aceasta perioada se pun bazele Uzinei de pesticide prin punerea in functiune a instalatiei de fosgen (1979) cu o capacitate de 800 tone/an si de alchilamine (1980) cu o capacitate de 3000 de tone/an, produse intermediare in fabricarea de erbicide, toate bazate pe tehnologie romaneasca.

In a 3-a etapa, apartinand anilor 1981-1985, s-au pus in functiune: o instalatie de electroliza cu o capacitate de 100.000 tone/an soda caustica, noi capacitati de intermediari organici (amine, cloroformiati) si o sortimentatie variata de pesticide.

Incepand cu anul 1986 si pana in prezent, se diversifica gama sortimentala a produselor, realizandu-se peste 40 de produse de baza in peste 78 sortimente, prin dezvoltarea productiei de polieteri, copolimeri vinilici, formulari de pesticide si prelucrari mase plastice. Fata de profilul initial de fabricatie s-au produs o serie de modificari, o parte din instalatii fiind dezafectate din motive tehnice si economice.

Dupa anul 1989, conducerea S.C. Oltchim S.A. a acordat atentie deosebita modernizarii tehnologiilor de obtinere a produselor de inalta eficienta economica, cu maximum de profit, precum: instalatiile de producere oxo-alcooli si PVC, instalatiile clorosodice. De asemenea, au fost incepute investitii pentru instalatii de procesare PVC granule, de producere a profilelor pentru usi si ferestre, a produselor medicale de unica folosinta.

In anul 1994, S.C. Oltchim S.A. a finalizat completa reorganizare a proceselor tehnologice, precum si structura organizatorica si manageriala, proces inceput in anul 1991. Pe fondul recesiunii economice mondiale din industria chimica, societatea S.C. Oltchim S.A. s-a confruntat cu necesitatea adaptarii conceptiei manageriale la criteriile economiei de piata si schimbarea relatiilor comerciale.

Anul 1994 este anul de start al unor ambitioase programe de modernizare si retehnologizare, care sa ii ofere societatii o pozitie competitiva si putin vulnerabila la fluctuatiile pietei. In anul 1995 au fost consolidate dezvoltarile respective.

O parte integranta si importanta a strategiei de modernizare a tehnologiilor de fabricatie a constituit-o retehnologizarea instalatiilor de producere a pesticidelor, insecticidelor, erbicidelor si fungicidelor. Ca urmare a acestei strategii, S.C. Oltchim S.A. a devenit unul dintre cei mai mari producatori de pesticide din Romania.

S.C. Oltchim S.A. valorifica, prin realizarea unor produse de inalta calitate , zacamantul de sare din zona si materiile prime etilena si propilena, livrate de S.C. Arpechim S.A. Pitesti prin conducte de transport.

In anul 1995, S.C. Oltchim S.A. a fuzionat prin preluare cu urmatoarele societati comerciale cu profil agro-industrial, pentru rentabilizarea lor:

1. S.C. Avicola S.A. Babeni , care cuprinde ferme de crestere a pasarilor si retea de valorificare a oualelor si a carnii de pasare;

2. S.C. Conservil S.A. Raureni, a carei activitate include: achizitionarea legumelor si fructelor de la producator si depozitarea lor, producerea de otet, conserve de legume si fructe si bauturi racoritoare, precum si desfacerea produselor proprii in magazine;

3. S.C. Incerchim S.A. Rm. Valcea – Centrul de Cercetari pentru Chimie.

Pe plan intern, S.C. Oltchim S.A. coopereaza, prin constituire cu societati mixte, cu sectiile de tratare si productie din cadrul Inspectoratelor Judetene de Protectie a Plantelor. Aceste societati au ca scop realizarea unei retele nationale de distribuire si utilizare de substante fitosanitare in agricultura, prin asigurarea cu pesticide din productia proprie si din import, precum si prin dotarea cu aparate si echipamente de tratare.

Pe plan extern, S.C. Oltchim S.A. si-a dezvoltat relatiile de cooperare externa prin crearea de sociatati mixte, precum:

OLTGROUP S.R.L., avand ca asociat firma PVC – GROUP PLC Anglia, cu o capacitate de productie de 6.000 tone/an PVC;

OLTCHIM – MEDICAL PRODUCTS S.R.L., avand ca asociat firma MEDIZIV Israel, cu o capaciate de 8 mil./an truse transfuzie/perfuzie si 0,675 mil./an seturi pentru hemodializa;

OLTQUINO S.A., avand ca asociat firma INQUINOSA S.A. Spania, cu o capacitate de productie de 900 t/an lindan si 5.699 t/an triclorbenzen;

OLTCHIM –Balli Chemicals Ltd.. avand ca asociat firma Balli Trading Ltd. Anglia, cu o cifra de afaceri de 99.745,2 mii USD/an din activitati comerciale in zona Marii Negre, prin zona libera Trabzon, Turcia.

S.C. Oltchim S. A. Rm. Valcea s-a constituit in baza Legii 15/1990 privind organizarea unitatilor economice in regii autonome si societati comerciale, prin H.G. nr. 1213/20.11.1990.[2]

S.C. Oltchim S.A. Rm. Valcea este o persoana juridica romana, avand forma juridica de societate pe actiuni, ramura industrie chimica, forma de proprietate mixta, capital majoritar de stat si privat autohton. Este o societate deschisa ce isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile romane si statutul societatii.

Sediul societatii este in Romania, jud. Valcea, municipiul Rm. Valcea, strada Uzinei, nr. 1 si are cont deschis la B.C.R., filiala Rm. Valcea. Sediul societatii poate fi schimbat in alta localitate din Romania, pe baza AGA, potrivit legii.

Durata societatii este nelimitata, cu incepere de la data inregistrarii la Camera de Comert si Industrie a judetului Valcea, Oficiul Registrului Comertului, respectiv 13.04.1991 sub nr. J138/219/199.

Capitalul social al S.C. Oltchim S.A. este fixat la valoarea de

321.707.938.000 lei, impartit in 321.707.938 actiuni nominative, in valoare nominala de 1.000 lei fiecare, capital subscris si varsat.

Capitalurile proprii ale companiei se ridica la 443 miliarde lei si nu includ diferente din reevaluarea activelor.

Actiunile Oltchim se tranzactioneaza la Bursa de Valori din Bucuresti din 18 februarie 1997, interval in care cursul a variat intre minimum 220 lei/actiune si maxim 5.793 lei/actiune.

In prezent, structura actionariatului este urmatoarea:

FPS – 52,99% din totalul actiunilor;

SIF OLTENIA – 8,01% din totalul actiunilor;

Actionari cu peste 1% - 19,77%;

Alte companii si persoane fizice – 19,23% din totalul actiunilor.

In toamna anului 1999, conducerea companiei “Oltchim” a anuntat ca

actionarii au decis majorarea capitalului social cu aprox. 100 mil. $, prin aport de capital atras de la grupuri de investitii financiare interesate de aceasta societate.

Fondurile de investitii interesate sa participe la majorarea capitalului

social au stabilit modalitati diferite prin care ar urma sa se efectueze aceasta investitie.

Avand in vedere actuala valoare a capitalului social – 321,707 mld. lei -, o majorare cu 100 mil. $ ar reprezenta, de fapt, 84,09% din valoarea totala a capitalului, ceea ce inseamna ca vechii actionari vor detine numai 15,91% din actiuni. Actionarul majoritar al societatii, FPS, a acceptat aceasta majorare ca fiind o modalitate de privatizare.

In acest caz, cota de capital a actionarului majoritar s-ar reduce la

8.43% din totalul actiunilor.[4]

1.2. Organizarea si conducerea S.C. OLTCHIM S.A.

Activitatea economica reprezinta un proces complex ce reflecta deciziile referitoare la atragerea si utilizarea resurselor economice, in vederea producerii, circulatiei, repartitiei si consumului de bunuri, in functie de nevoile si interesele economice. Orice activitate economica eficienta presupune o structura organizatorica interna a intreprinderii care poate conduce la obtinerea unor performante economice deosebite.

Organizarea ca functie a conducerii reprezinta ansamblul de actiuni intreprinse in vederea utilizarii cu maxima eficienta a resurselor materiale, umane si financiare pe care le are la dispozitie o societate economica.

Pentru orice unitate care are ca obiect afaceri economice, organizarea

are semnificatia unei conditii a succesului. O buna organizare trebuie sa

neutralizeze unele lipsuri ale unei parti a personalului din unitate printr-o atenta distribuire a serviciilor din cadrul directiilor, urmarindu-se crearea unui climat de competitie, dar si de intrajutorare.

Structura conducerii executive a societatii si relatiile de subordonare, asa cum rezulta din organigrama anexata sunt urmatoarele:

Directorul general al societatii are in subordine directa 6 directori de servicii: director productie, director MEA, director tehnic-dezvoltare, director economic, director marketing, director directie agro-alimentara.

a) Directorul de productie raspunde direct de Serviciul Productie, sectiile clorosodice I si II si are ca subordonati Directorul Uzinei Petrochimice (care raspunde de sectiile oxo-alcooli, monomer, PVC, PPP, solventi, profile PVC) si Directorul Uzinei Agrochimice (care raspunde de sectiile pesticide I si II, apa oxigenata, HCH lindan, ambalaje si panouri din PVC);

b) Directorul MEA este responsabil de Serviciul MEA si de Serviciul Constructii – Instalatii. Are in subordine Inginerul Sef Mecanic (care este seful sectiilor mecanica, protectii si proiectare, constructii – montaj) , Inginerul Sef Electro-AMA (care este seful sectiilor electro si ATM) si Inginerul Sef Utilitati (care este seful Serviciului Utilitati);

c) Directorul Tehnic – Dezvoltare are in subordine sase servicii (dezvoltare, tehnic, investitii, cercetare, proiectari, ecologie) si Compartimentul Tehnico-Economic. Directorul de Investitii care raspunde de Serviciul Documentare – Proiectare in Constructii, sectia constructii, montaj este la randul sau sub comanda directa a Directorului Tehnic-Dezvoltare.

d) Directia Economica este condusa de Directorul Economic in subordinea caruia se afla Contabilul Sef. Directorul Economic raspunde direct de urmatoarele servicii: Normare Salarizare, Serviciul CFI –CFP, Administrativ si Privatizare. Contabilul Sef raspunde direct de urmatoarele servicii: financiar, contabilitate, analize economice si valutar.

e) Directia Marketing este condusa de Directorul de Marketing care are in subordine Directorul Aprovizionare-Desfacere s Directorul de Comert Exterior. Directorul de marketing raspunde direct de Serviciul Transpoturi, Directorul Aprovizionare-Desfacere raspunde direct de Serviciul Aprovizionare, desfacere si Vanzari produse agro-chimice. Directorul de Comert Exterior are in subordine urmatoarele servicii: marketing, import-export, Agentia de Comert Exterior.

f) Directorul Directiei Agroalimentare este raspunzator de un sector vast de productie care cuprinde: Fabrica de Nutreturi Concentrate (FNC), Suinprod, Avicola si Fabrica de conserve. Acestea sunt conduse fiecare de un director, avand in subordine cate un contabil sef. Contabilii sefi raspund de Serviciul Financiar – Contabilitate si Comercial, in timp ce inginerii sefi au in subordine serviciile: Tehnic-Productie, Intretinere si reparatii. Inginerul sef de la FNC are in subordine si un laborator CTC si un birou MEA.

Organul de conducere al S.C. Oltchim S.A. care decide asupra activitatii acesteia si asigura politica ei economica si comerciala este Adunarea Generala a Actionarilor. AGA este ordinara si extraordinara si se convoaca cel putin o data pe an, in maxim 3 luni de la inchiderea exercitiului financiar precedent.

S.C. Oltchim S.A. este administrata de un Consiliu de Administratie alcatiut din 5 administratori. Presedintele Consiliului de Administratie este desemnat dintre administratorii care constituie Consiliul de Administratie, la propunerea unui administrator, cu votul a cel putin 3 membrii din 5.

Consiliul de Administratie asigura si raspunde de desfasurarea activitatii economico-financiare a societatii, atat pentru activitatile directe, cat si pentru cele incredintate Presedintelui Consiliului de Administratie, Directorului General si Directorilor Executivi..

Conducerea operativa a societatii este asigurata de Directorul General, impreuna cu directorii executivi. Presedintele Consiliului de Administratie care indeplineste si functia de Director General al societatii, beneficiaza de depline puteri de reprezentare si este obligat sa semneze cu depline efecte juridice in numele si pe seama societatii, reprezentand si angajand juridic societatea in relatiile cu tertii, persoane fizice sau juridice si autoritati.

1.3.Obiectul de activitate. Diagnoza comerciala.

Obiectul principal de activitate al S.C. Oltchim S.A. il constituie:

producerea si comercializarea la intern si extern de produse chimice, inclusiv servicii si asistenta tehnica;

cresterea animalelor si pasarilor, industrializarea si comercializarea carnii;

achizitionarea si prelucrarea legumelor si fructelor;

contractarea si achizitionarea materiilor prime pentru fabricarea nutreturilor combinate.

S.C. Oltchim S. A. cuprinde 5 divizii de produse: Divizia de produse anorganice, Divizia petrochimica, Divizia materialelor de constructie, Divizia agrochimica si Divizia agroalimentara.

Divizia de produse anorganice. Aceasta divizie are o pozitie speciala in cadrul structurii organizatorice a S.C. Oltchim S.A., deoarece produce materiile prime necesare in alte sectoare si, de asemenea, o mare cantitate de produse chimice pentru vanzari. Detine o pondere de 30% din volumul productiei, iar produsele sale se adreseaza atat pietei interne cat si exportului.

Principalele produse sunt: soda caustica lichida si solida, clor, hidrogen, HCl, hipoclorit de sodiu.

Soda caustica isi gaseste utilizari in multe domenii ca: industria cosmetica si farmaceutica, industria celulozei si hartiei, industria detergentilor, a sapunului si vopselurilor. Soda caustica solida este utilizata in industria chimica pentru rafinarea produselor petroliere, in industria metalurgica pentru obtinerea aluminiului, in industria electrotehnica pentru fabricarea bateriilor alcaline.

Clorul este utilizat in producerea PVC-ului si a altor mase plastice, joaca un rol important in purificarea apei, tratarea canalizarilor, in industria metalurgica.

Produsele farmaceutice, in proportie de 85%, contin clor sau il utilizeaza in procesele de fabricatie.

Produsele acestei divizii se exporta in peste 20 de tari si reprezinta cca. 12% din volumul exportului societatii.

2. Divizia petrochimica – are o importanta aparte in cadrul societatii prin produsele sale fabricate, destinate vanzarii. Detine o pondere de 54% din valoarea productiei.

Gama de produse include:

- produse macromoleculare: PVC si copolimeri, polioli si policarbonati;

- produse organice de sinteza: oxo-alcooli, propenoxid;

- solventi clorurati;

- apa oxigenata.

Policlorura de vinil (PVC) constituie cel mai important produs al S.C. Oltchim S.A. care este si cel mai mare producator national.

S-a produs pentru prima oara in 1931 si a devenit cel mai adaptabil material termoplastic, cu un domeniu de utilizari mai cuprinzator decat al oricarei mase plastice. Se obtine din doua materii prime: saramura si petrol. Clorul este principalul constituient al PVC-ului, care ii confera proprietati unice: il face inert si il face sa nu arda.

PVC-ul se remarca prin: excelenta rezistenta la apa si vapori, caracteristici mecanice deosebite, excelenta rezistenta la abraziune, buna rezistenta chimica, transparenta buna.

PVC poate fi rigid sau flexibil, lucru care il face usor de prelucrat prin diferite metode. Domeniile de utilizare sunt: extrudare de tevi si tuburi cu peretii foarte subtiri, profile rigide, carti de credit, cartele de telefon, seturi de transfuzie, etc.

Utilizarea PVC-ului pentru ambalarea sangelui este aprobata de Farmacopeia Europeana si asigura sangelui o stocare pe o perioada mai lunga de timp decat este posibil in ambalaje de sticla. Peste 6 mil. de ambalaje din PVC pentru sange si seturi de transfuzie sunt exportate in fiecare an in Europa de Vest. Productia de PVC este destinata exportului in proportie de 75% in tari din Europa de Vest, Europa de Est, Asia, Africa si Orientul Mijlociu.

Instalatia de oxo-alcooli detine aprox. 10% din volumul productiei, iar pricipalele sale produse sunt: octanol, n-butanol, izo-butanol. In medie, 80% din productia acestei instalatii este destinata exportului.

Oxo-alcoolii sunt produse intermediare in industria chimica de obtinere a plastifiantilor, lubrifiantilor sintetici, lacurilor si vopselelor, produse farmaceutice si cosmetice.

Instalatia de apa oxigenata.

Pornind de la ideea “apa oxigenata – oxidant ecologic prin excelenta”, societatea a investit intr-o instalatie de apa oxigenata care a fost pusa in functiune in 1996. Utilizarea apei oxigenate in industria hartiei este in plina dezvoltare si permite obtinerea unei hartii de inalta calitate. Alaturi de oxigen si ozon, aceasta este singurul oxidant care conduce la 'procese curate” fara reziduuri toxice sau greu degradabile.

Divizia materialelor de constructie.

Obiectivele din programele de modernizare incepute in 1994 vizeaza implicarea S.C. Oltchim S.A. in industrii intermediare care sa-i permita cresterea vanzarilor pe piata interna. Astfel a luat nastere Divizia materialelor pentru constructie care cuprinde :

- instalatia de producere profile din PVC pentru usi si ferestre RAMPLAST 2000. S-a adoptat o tehnologie TEHNOPLAST Austria;

- instalatia de producere panouri izolante din PVC, PANPLAST.

S-au adoptat tehnologii si utilaje furnizate de firma E.I.P. Italia. Panourile din PVC se folosesc pentru inchideri exterioare, usi interioare, plafoane false, finisaje pentru pereti si tavane in constructiile civile sau in industrie, , asigurand conditiile cerute de o arhitectura moderna si izolatie termica si fonica;

- instalatia de producere panouri termoizolante cu spuma poliuretanica, sandwich OLTPAN. Furnizorul de tehnologie si utilaje este E.I.P. Italia. Aceste tipuri de panouri au larga utilizare in constructiile civile si industriale si nu se fabrica in alt loc in tara.

Divizia agrochimica. Aceasta divizie are o mare importanta pe piata interna si reprezinta 25% din valoarea productiei. In cadrul diviziei se produc: erbicide, acaricide, produse pentru tratarea semintelor. Pesticidele formulate de S.C. Oltchim S.A. se cifreaza la aprox. 8.000 tone/an. Cele mai importante produse din aceasta gama sunt: decis, tiramet, oltisan, topsin.

In prezent, S.C. Oltchim S.A. este unul dintre cei mai mari producatori de pesticide din Romania, acoperind cca. 70% din necesarul agriculturii romanesti.

5. Divizia agro-alimentara este cea mai noua divizie si a fost creata in anul 1995 prin preluarea a 4 companii:

- Fabrica de Nutreturi Combinate, care produce nutreturi combinate si detine un complex pentru cresterea animalelor;

- Avicola Babeni: ferme de pui si instalatie de reproductie;

- Fabrica de Conserve Raureni, fabrica de conserve din legume si fructe, otet, sucuri naturale;

- Suinprod Babeni, ferma de porci si vite si unitate de carmangerie (preluata in 1996).

Unitatile diviziei agroalimentare sunt redate mai exact in schema nr.1.

DIVIZIA AGRO-ALIMENTARA

FABRICA DE CONSERVE RAURENI

-conserve legume si fructe

11000 t/an

-bauturi racoritoare

5000 hl/an

 
SCHEMA NR.1

FURNIZORI.

Pentru fabricarea produselor chimice si a pesticidelor, S.C. Oltchim S.A. se aprovizioneaza cu materii prime atat de la furnizori interni, cat si de la furnizori din strainatate.

Principalii furnizori de materii prime sunt prezentati in tabelele nr. 1.3.1. si 1.3.2.

Furnizori interni ai S.C. Oltchim S.A.

Tabel nr. 1.3.1.

MATERII PRIME

DEUMIREA SOCIETATILOR COMERCIALE

Propilena

S.C. Arpechim-Pitesti

S.C. Rafo-Onesti

S.C. Petrobrazi-Ploiesti

S.C. Petrochimia-Navodari

Metanol

S.C. Doljchim-Craiova

S.C. Viromet-Victoria

Granule de polietilena

S.C. Arpechim-Pitesti

S.C. Petromidia-Navodari

Amoniac

S.C. Nitramonia-Fagaras

S.C. Sofert-Bacau

Acid sulfuric

S.C. Sofert-Bacau

S.C. Phoenix-Baia Mare

Sursa de date : Serviciul Aprovizionare al S.C. Oltchim S.A.

De la furnizorii interni societatea se aprovizioneaza cu aprox. 75% din necesarul de materii prime, cea mai mare pondere fiind cea a materiilor prime necesare fabricarii PVC-ului: de cca. 40%din totalul materiilor prime.

De pe piata externa, S.C. Oltchim S.A. importa materiile prime deficitare in tara: glicerina, bisfenol, etilena, de la firme din Germania, Japonia, Anglia, SUA.

Furnizori externi ai S.C. Oltchim S.A.

Tabel nr. 1.3.2.

MATERII PRIME

DEUMIREA SOCIETATILOR COMERCIALE

Glicerina

Evyap – Turcia

Henkel – germania

Metilceluloza

Dow-Chemicals – SUA

Shinetzu – Japonia

Etilena

Propilena

Helm – germania

Policom – Anglia

Bisfenol

Mitsui Toatsu – Japonia

Dow-Chemicals – SUA

Etilmer-captan

Philips Petroleum - Franta

Sursa de date : Serviciul Impot - Export al S.C. Oltchim S.A.

Materiile prime importate sunt de mare puritate chimica si se obtin in conditii avantajoase, majoritatea furnizorilor fiind colaboratori traditionali.

CLIENTI

Realizand o gama larga de produse de inalt nivel calitativ si productivitate ridicata, S.C. Oltchim S.A. si-a consolidat si extins pozitia atat pe piata interna cat si pe piata externa.

Piata interna

La ora actuala, S.C. Oltchim S.A. detine un foarte important segment din piata interna de produse chimice, avand peste 20000 de clienti, din care peste 5000 sunt clienti stabili. S.C. Oltchim S.A. detine si cca.70% din piata interna de pesticide, insecticide si fungicide.

De asemenea, societatea detine o pozitie importanta si la alte produse, precum: soda caustica, PVC, produsi clorurati si oxo-alcooli.

Cea mai mare pondere in totalul vanzarilor o au pesticidele.

Ponderea produselor Oltchim in totalul vanzarilor in anul 2000

Tabel nr. 1.3.3.

PRODUS

PONDERE (%)

Pesticide
Clorosodice

PVC

Materiale pentru constructii

Oxo-alcooli

Alte produse

TOTAL

Sursa de date : Raportul Anual 2000, S.C. Oltchim S.A

In concluzie, in ceea ce priveste desfacerea produselor S.C. Oltchim S.A. pe piata interna, se poate spune ca pesticidele ocupa un loc important in sfera produselor comercializate si, de asemenea, incepe sa creasca substantial ponderea la “alte produse”.

Reteaua de distributie a produselor S.C. Oltchim S.A. pe piata interna e structurata astfel:

Desfacerea prin magazine proprii – detine o pondere mica in totalul vanzarilor (aprox. 5%), singurul magazin de acest fel fiind in Rm. Valcea;

Desfacerea directa catre beneficiari, pe baza de contract sau comanda.

Principalii beneficiari sunt:

S.C. Termoelectrica S.A.;

S.C. Petrotel S.A. Ploiesti;

S.N.P. Petrom S.A. Ploiesti;

S.C. Arpechim S.A. Pitesti;

S.C. Terapia S.A. Cluj;

S.C. Sidex Galati;

S.C. U.S.G. S.A. ;

S.C. Somes S.A. ;

Desfacerea prin comercianti angrosisti care cumpara partizi mari de marfa, pe care le revand in partizi mici detailistilor si chiar unor intreprinderi industriale;

Desfacerea prin comisionari, care sunt persoane fizice sau juridice ce actioneaza ca reprezentanti ai S.C. Oltchim S.A. ;

Desfacerea in regim de consignatie - firmele consignatare desfac marfa S.C. Oltchim S.A. la pretul impus de societate, beneficiind de un comision procentual la valoarea marfurilor desfacute.

Cei mai importanti comisionari sunt:

S.C. Holding Dolj – Craiova;

S.C. Holding Alexandria;

S.C. Agromat S.A. – Prahova;

S.C. Agronet – Bucuresti;

S.C. Holding – Arad;

S.C. Holding – Alba.

Desfacerea marfurilor prin distribuitori – distribuitorul cumpara marfa in numele sau si o revinde intr-o zona in care S.C. Oltchim S.A. acorda drepturi de exclusivitate.

Piata externa

S.C. Oltchim S. A. are relatii comerciale in peste 54 tari terte, cu peste 200 de firme, fiind apreciata ca un partener serios in afaceri.

In ceea ce priveste activitatea de export a S.C. Oltchim S.A. , se remarca unele trasaturi definitorii:

Se exporta numai substante chimice, intre care PVC-ul ocupa locul cel mai important;

S.C. Oltchim S.A. nu exporta pesticide, deoarece acestea sunt considerate substante toxice, pentru exportul carora tarile respective solicita plata unei taxe de agrement. Societatea nu considera oportun sa exporte pesticide pentru ca aceasta taxa este foarte mare si piata interna absoarbe intreaga cantitate de pesticide fabricate;

Se face export in Europa, Asia, America, Africa. Repartizarea exportului pe regiuni este redata in tabelul nr.1.3.5.

Tabel nr. 1.3.5.

REGIUNE

PONDERE (%)

Europa de Vest
Europa de Est

Orientul Mijlociu

Africa

Asia
SUA

America Latina

Sursa de date : “Oltchim azi si maine”, 2001

4. Desfacerea produselor la export se realizeaza numai prin vanzare indirecta, firmele intermediare fiind: Interchim – Italia; Balli Chemicals – Anglia; OMG – Germania; Chimicals – Bucuresti.

Mediul concurential

Actionand in conditiile economiei de piata firma opereaza intr-un cadru concurential atat pe piata interna, cat si pe piata externa.

Pe piata interna principalele firme concurente sunt: Chimcomplex – Borzesti, Sintor – Oradea, Sinteza – Oradea, Bicapa – Tarnaveni, Uzina Chimica Turda.

Produsele la nivelul carora se manifesta concurenta acestor firme sunt pesticidele, deoarece pentru celelalte substante chimice si in special PVC nu exista firme concurente in tara.

In schimb, firma se confrunta cu concurenta unor firme de prestigiu mai ales din Italia, Germania, SUA, Japonia, Anglia, ca de exemplu:

EVC – Italia;

Norsk Hydro – Marea britanie;

Vinnolit – Germania;

Eco Chimicals – Grecia;

Arco Chemicals – cu instalatii amplasate in America, Europa, Asia, Pacific;

Dow Chemicals – SUA.

In acest context, S.C. Oltchim S.A. actioneaza atat pentru consolidarea,

cat si pentru extinderea pietei, principalul mijloc la nivelul produselor fiind pretul.

1.4. Analiza statistica a principalilor

indicatori ai S.C. Oltchim S.A.

In perioada 1998-2000 situatia principalilor indicatori ai S.C. Oltchim

S.A. se prezinta astfel:

Tabel nr. 1.4.1.

INDICATORI

U.M.

CIFRA DE AFACERI
mil. lei
VENITURI TOTALE
mil. lei

CHELTUIELI TOTALE

mil. lei

PROFIT NET

mil. lei

MIJLOACE FIXE

mil. lei

MIJLOACE FIXE ACTIVE
mil. lei

Tabelul a fost intocmit de autoare pe baza datelor din evidenta contabila a S.C. Oltchim S.A.

Cifra de afaceri (CA).

CA reprezinta un indicator esential pentru precizarea pozitiei societatii in cadrul sectorului de activitate, pentru clarificarea locului acesteia in contextul concurential. Cu ajutorul sau, se apreciaza aptitudinile si posibilitatile de a lansa si dezvolta afaceri profitabile.[7]

Intreaga literatura de specialitate consacra CA ca un indicator fundamental cel putin din 2 motive:

de vanzarea marfurilor depinde continuitatea activitatii;

de dimensiunile sale depind in mod direct sau indirect toti ceilalti indicatori care caracterizeaza activitatea unei firme.

Tabel nr. 1.4.2.

INDICATORI

U.M.

CA (preturi curente)
mil. lei
ΔCA = CA1 – CAo
mil. lei

ΔCA%== CA1 – CAo * 100

CAo

mil. lei

Fig.1. Evolutia CA in perioada 1998-2000


Evolutia cifrei de afaceri a societatii S.C. Oltchim S.A. se poate aprecia ca pozitiva in decursul perioadei analizate, inregistrand cresteri de 55.83% in anul 1999 fata de anul 1998 si, respectiv, de 60.82% in anul 2000 fata de 1999 – tabel nr. 1.4.2. Cresterea cifrei de afaceri se datoreaza atat cresterii preturilor, cat mai ales a volumului fizic al vanzarilor.

Pentru o mai buna apreciere a evolutiei cifrei de afaceri este necesara stabilirea cresterii reale a acesteia, datorita fenomenului inflationist existent in economia romaneasca.

Calculul CA in preturile anului 1998 se realizeaza dupa urmatoarea formula - mil. lei -:

CA99/98 == CAp1999 * 100;

Ip 99/98

CA2000/1999 == CAp 2000_______ * 100 2;

Ip 2000/1999 * Ip 99/98

Datele sunt redate in tabelul urmator:

Tabel nr. 1.4.3.

INDICATORI

U.M.

CA (preturi curente)
mil. lei
IPC

Careala (preturile 1998)

mil. lei

ΔCAreala (%)


Analizand datele prezentate in tabelul nr. 1.4.2. si tabelul nr. 1.4.3. se observa ca CA corectata cu rata de crestere a preturilor (practic cu rata inflatiei) a inregistrat o crestere mult mai modesta, adica o crestere reala de doar 0.67% in anul 1999 fata de anul 1998, respectiv 14.47% in anul 2000 fata de anul 1998.

VENITURI. CHELTUIELI. PROFIT.

Tabel nr. 1.4.4.

INDICATORI

U.M.

VENITURI TOTALE (V)
mil. lei
CHELTUIELI TOTALE (ch)
mil. lei

PROFIT NET ( R )

mil. lei

ΔV = V1 – Vo

ΔV%== V1 – Vo * 100

Vo

mil. lei

Δch = ch1 – cho

Δch%== ch1 – cho * 100

cho

mil. lei

ΔR = R1 – Ro

ΔR%== R1 – Ro * 100

RO

mil. lei

Tabelul a fost intocmit de autoare pe baza datelor din evidenta contabila a S.C. Oltchim S.A.

Fig.2. Evolutia veniturilor obtinute de S.C. Oltchim S.A.


in perioada 1998-200

Analizand datele prezentate in tabelul nr. 1.4.4. se observa ca modificarea absoluta a veniturilor inregistreaza numai cresteri in perioada luata in calcul. Astfel, veniturile totale ale societatii cresc in anul 1999 fata de anul 1998 cu 1.298.336 mil. lei si, respectiv, o crestere absoluta cu 1.731.720 mil. lei in anul 2000 fata de anul 1999, procentual aceasta insemnand o crestere de 46,65%.

Cresterea veniturilor S.C. Oltchim S.A. s-a datorat cresterii preturilor la produsele fabricate si vandute in decursul acestei perioade, majorandu-se astfel ponderea veniturilor din activitatea de exploatare.

Fig. 3. Evolutia cheltuielilor S.C. Oltchim S.A. in


perioada 1999-2000

Sporul absolut al cheltuielior efectuate de S.C. Oltchim S.A. inregistreaza de asemenea cresteri in perioada analizata. Astfel, in anul 1999 fata de 1998 cresterea este de 1.284.654 mil. lei, procentual insemnand o crestere de 53,43% si, respectiv, un spor absolut de 1.706.975 mil. lei, in valoare relativa reprezentd 46,27% (tabel nr. 1.4.4).

Cresterea cheltuielilor se datoreaza in primul rand cresterii cheltuielilor de exploatare pe seama preturilor mari la materiile prime, utilitati dar si a celor financiare (in special dobanzile aferente creditelor angajate in lei, dar si in valuta).

Fig. 4. Evolutia profitului net in perioada 1998-2000

mil. lei


Asa cum se observa din figura 4, profitul net al S.C. Oltchim S.A. inregistreaza cresteri in perioada analizata. Astfel, profitul creste cu 2.082 mil. lei in anul 1999 fata de 1998 (45,69%), iar in anul 2000 se inregistreaza o dublare a profitului obtinut in 1999, de la 6.638 mil. lei la 12.709 mil. lei (91,45%). Aceasta situatie se apreciaza favorabila pentru firma si se explica prin faptul ca veniturile cresc mai rapid, devansand cheltuielile.

ACTIVE FIXE. ACTVE FIXE DIRECT PRODUCTIVE.

Tabel nr. 1.4.5.

INDICATORI

U.M.

ACTIVE FIXE (F)

mil. lei

ACTIVE FIXE DIRECT

PRODUCTIVE (Fa)

mil. lei

ΔF = F1 – Fo

ΔF%== F1 – Fo * 100

Fo

mil. lei

ΔFa = Fa1 – Fao

ΔF%== Fa1 – Fa0 * 100

Fa0

mil. lei

Sursa de date: Bilanturile S.C. Oltchim S.A. din anii 1998-2000

Fig.5. Evolutia mijloacelor fixe si a mijloacelor fixe active

in perioada 1998-2000


Activele fixe si cele direct productive inregistreaza cresteri in decursul periadei analizate. Sporul absolut al activelor fixe in anul 1999 fata de anul 1998 inregistreaza o crestere de 33.797 mil. lei , procentual insemnand 11,04%. In anul 2000 fata de 1999 cresterea in valoare absoluta este de 175.673 mil. lei (51,71%), crestere semnificativa care se explica prin faptul ca, in perioada anterioara, societatea si-a modernizat instalatiile existente prin achizitionarea de echipamente industriale noi si performante specifice profilului de activitate al S.C. Oltchim S.A..

Activele fixe direct productive inregistreaza cresteri mai mari decat cele fixe, in anul 2000 fata de 1999 cresterea fiind de 65,23% (tabel nr. 1.4.5.).“Manualul calitatii”, editat de S.C. Oltchim S.A. , cap.2

Actul constitutiv al S.C. Oltchim S.A.

Statutul S.C. Oltchim S.A.

Alexandru Catalan, “Oltchim – performante economice”, Revista “Capital” nr.32, nov. 2000

Regulament de Organizare si functionare al Oltchim, 1999

Statutul S.C. Oltchim S.A.

Elena Enache, Marius Gust, Mihaela Diaconu – “Analiza economico-financiara”, Ed. Independenta Economica, 1998, pag. 113loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1547
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site