Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

REGULAMENTUL COMPETITIILOR DE INOT

Sport



+ Font mai mare | - Font mai mic



REGULAMENTUL COMPETITIILOR DE INOT



SW 1 CONDUCEREA COMPETITIILOR

SW 1.1. Comitetul de conducere numit de organismul de guvernare va detine jurisdictia asupra tuturor chestiunilor care nu sunt repartizate conform regulamentului arbitrului principal, arbitrilor de parcurs sau altor oficiali si va avea puterea de a amana competitiile si de a da instructiuni compatibile cu regulile adoptate pentru desfasurarea oricarei competitii.

SW 1.2. La Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale sau Cupele Mondiale , Biroul FINA va numi urmatorul numar minim de oficiali pentru controlul competitiei:

Arbitru principal (1)

Arbitri de parcurs (4)

Starteri (2)

Inspectori sefi de intoarcere (2, 1 la fiecare capat al bazinului)

Inspectori de intoarcere (1 la fiecare capat al culoarului)

Secretarul sef (1)

Secretar (1)

Manuitor franghie start gresit (1)

Crainic (1)

SW 1.2.2. Pentru toate competitiile internationale, organismul de guvernare va numi acelasi numar sau un numar mai redus de oficiali care va fi supus aprobarii respectivei autoritati regionale sau internationale, dupa cum va fi cazul.

SW 1.2.3. Cand nu exista Cronometraj Electronic Automat , acesta trebuie sa fie inlocuit cu 1 Cronometror sef, 3 cronometrori de culoar si 2 cronometrori de rezerva.

SW 1.2.4. Sunt necesari un Judecator sef de sosire si judecatori de sosire cand nu se foloseste Cronometraj Automat si/sau 3 (trei) ceasuri digitale per culoar.

SW 1.3. Bazinul si echipamentul tehnic pentru Jocurile Olimpice si Campionatele Mondiale vor fi inspectate si aprobate la timp inainte de competitiile de inot de catre Delegatul FINA impreuna cu un membru al Comitetului Tehnic de inot.

SW 1.4. Cand se foloseste echipament video subacvatic de catre televiziune, echipamentul trebuie actionat prin telecomanda si nu va obstructiona campul vizual sau participarea inotatorilor si nu trebuie sa modifice configuratia bazinului sau sa acopere marcajul cerute de FINA.

SW 2 OFICIALI

SW 2.1. Arbitru General

S.W.2.1.1. Arbitrul General va detine deplin control si autoritate asupra tuturor oficialilor, va aproba repartitiile lor si ii va instrui cu privire la toate caracteristicile speciale sau la regulamentele referitoare la competitii. El va aplica toate regulile si deciziile FINA si va decide asupra tuturor chestiunilor referitoare la desfasurarea reala a concursului, probei sau competitiei, a carei reglementare finala nu este inclusa altfel in regulamente.

SW 2.1.2. Arbitrul General poate interveni in competitie in orice faza pentru a asigura ca se respecta regulamentul FINA si se va pronunta asupra tuturor contestatiilor referitoare la competitia in curs.

SW 2.1.3. Cand se folosesc arbitri de sosire fara 3 (trei) ceasuri digitale, Arbitrul General va stabili locul unde sunt necesari acestia. Daca exista si functioneaza un Cronometraj Electronic Automat el se va consulta dupa cum s-a stabilit in SW 13.

SW 2.1.4. Arbitrul General va avea grija ca toti oficialii necesari sa se afle la posturile lor respective pentru desfasurarea competitiei. El poate inlocui orice oficial absent, incapabil de a actiona sau ineficient. Daca considera necesar, el poate numi oficiali in plus.

SW 2.1.5. Inainte de inceperea fiecarei probe, Arbitrul General va atentiona inotatorii printr-o serie de fluiere scurte sa se dezechipeze cu exceptia costumului de inot, urmate de un fluier lung care indica ca trebuie sa-si ocupe pozitiile pe bloc start (sau in cazul procedeului spate si stafeta mixt sa sara in apa imediat). Un al doilea fluier lung va aduce imediat inotatorul pentru procedeul spate si stafeta mixt in pozitia de start. Cand inotatorii si oficialii sunt pregatiti pentru start, Arbitril General va ridica bratul atentionand starterul ca inotatorii ii asteapta comenzile. Arbitrul general va ramane cu bratul ridicat pana cand se da startul.

SW 2.1.6. Arbirul General va descalifica pentru incalcarea regulamentului orice inotator observat de el personal. De asemenea Arbitrul General poate descalifica orice inotator pentru incalcari ale regulamentului ce i se raporteaza de ceilalti oficiali autorizati. Toate descalificarile sunt supuse deciziei Arbitrului General.

SW 2.2. Starter

SW 2.2.1. Starterul va avea deplin control asupra inotatorilor din momentul cand Arbitrul General ii indica aceasta (SW 2.1.5) pana cand incepe cursa. Startul se va da conform SW 4.

SW 2.2.2. Starterul va raporta Arbitrului General daca un inotator intarzie la start, nu asculta un ordin din rea intentie sau are orice alta purtare gresita la start, dar numai Arbitrul General poate descalifica un inotator pentru motivele aratate mai sus. Respectiva descalificare nu se va considera start gresit pentru ceilalti concurenti.

SW 2.2.3. Starterul va avea puterea de a decide daca startul este corect, dar numai supus deciziei Arbitrului General.

SW 2.2.4. La startul unei probe, starterul va sta pe o latura a bazinului la circa 5 metri distanta fata de marginea de start a bazinului unde cronometrorii pot vedea si/sau auzi semnalul de start, iar inotatorii pot auzi semnalul.

SW 2.3. Arbitrul de tarc

SW 2.3.1. Arbitrul de tarc va aduna inotatorii inainte de fiecare cursa.

SW 2.3.2. Arbitrul de tarc va raporta Arbitrului General orice incalcare a regulamentului observata cu privire la reclame (GR 7) si daca un inotator nu este prezent cand este strigat.

SW 2.4. Inspectorul sef de intoarceri

SW 2.4.1. Inspectorul sef de intoarceri se va asigura ca inspectorii de intoarceri isi indeplinesc obligatiile lor in timpul competitiei.

SW 2.4.2. Inspectorul sef de intoarceri va primi rapoartele de la inspectorii de intoarceri privitor la orice incalcare a regulamentului aparuta si le va prezenta imediat inspectorului sef de intoarceri.

SW 2.5. Inspectorii de intoarceri

SW 2.5.1. Un inspector de intoarceri va fi repartizat la fiecare culoar la ambele capete ale bazinului.

SW 2.5.2. Fiecare inspector de intoarceri va asigura ca inotatorii se conformeaza regulamentului relevant pentru intoarceri, de la inceputul ultimei miscari a bratului inaintea contactului cu peretele si pana la terminarea primei miscari a bratului dupa intoarcere. Inspectorii de intoarcere de la linia de sosire trebuie sa supravegheze ca inotatorii sa termine cursa respectand regulamentul.

SW 2.5.4. La probele individuale de 800 si 1500 m, fiecare inspector de la linia de pornire va da un semnal de avertizare cand inotatorul de pe culoarul sau are doua lungimi plus 5(cinci metri) de inotat pana la sosire. Semnalul poate fi repetat dupa intoarcere cand inotatorul a ajuns la semnul de 5 (cinci) metri de pe franghia culoarului. Semnalul poate fi dat cu fluierul sau cu clopotelul.

SW 2.5.5. Fiecare inspector de la linia de plecare va stabili la probele de stafeta daca inotatorul care pleaca este in contact cu bloc startul cand inotatorul precedent atinge peretele de la linia de plecare. in cazul Cronometrajului Electronic Automat schimburile de stafeta vor fi valabile conform SW 13.1.

SW 2.5.6. Inspectorii de intoarcere vor raporta orice incalcare a regulamentului pe fise semnate, dand detalii cu privire la proba, numarul de culoar si abaterea savarsita, fise pe care le vor preda inspectorului sef care le va raporta imediat Arbitrului General.

SW 2.6. Arbitrii de parcurs

SW 2.6.1. Arbitrii de parcurs sunt asezati pe fiecare latura a bazinului.

SW 2.6.2. Fiecare arbitru de parcurs va urmari respectarea de catre inotatori a regulilor privitoare la procedeul inotat va trebui sa observe intoarcerile asistandu-i pe inspectorii de intoarceri.

SW 2.6.3. Arbitrii de parcurs vor raporta orice incalcare a regulamentului Arbitrului General pe fise semnate, dand detalii cu privire la proba, numarul de culoar si abaterea savarsita.

SW 2.7. Arbitru cronometror sef

SW 2.7.1. Arbitrul cronometror sef stabileste pentru fiecare cronometror locul si culoarul unde va oficia. Vor fi 3 (trei) cronometrori pentru fiecare culoar.

SW 2.7.2. Cronometrorul sef va colecta fisele de la toti cronometrorii si daca este necesar va verifica cronometrele acestora.

SW 2.7.3. Cronometrorul sef va inregistra sau examina timpul oficial de pe fisa fiecarui culoar.

SW 2.8. Cronometrorii

SW 2.8.1. Fiecare cronometror va inregistra timpii inotatorilor repartizati pe culoarul lui conform paragrafului SW 11.3. Cronometrele vor fi certificate ca fiind corecte indeplinind astfel cerintele Comitetului de Conducere.

SW 2.8.2. Fiecare cronometror va porni cronometrul la semnalul de start si il va opri cand inotatorul de pe culoarul sau termina cursa. Ei pot fi instruiti de arbitrul sef cronometror sa inregistreze timpii intermediari la cursele mai lungi de 100 m.

SW 2.8.3. Imediat dupa cursa, ei trebuie sa inregistreze pe fisa de start timpul, sa dea fisa cronometrorului sef si daca li se cere sa prezinte cronometrele la control. Ei nu vor readuce cronometrele la zero pana cand nu primesc din partea cronometrorului sef comanda 'cronometrele la zero'"

SW 2.8.4. Daca nu se foloseste un sistem de inregistrare video, poate fi necesar sa se utilizeze intregul complet de cronometrori chiar atunci cand se foloseste un cronometraj electronic.

SW 2.9. Arbitrul sef de Sosire

SW 2.9.1. Arbitrul sef de sosire va repartiza fiecarui arbitru de sosire pozitia si locul.

SW 2.9.2. Dupa cursa, arbitrul sef de sosire va aduna fisele de sosire semnate de fiecare arbitru de sosire si va stabili clasamentul pe care il va trimite direct arbitrului general.

SW 2.9.3. Daca este folosit echipamentul electronic pentru stabilirea clasamentului, arbitrul sef de sosire va raporta ordinea sosirilor inregistrate de instalatie dupa fiecare cursa.

SW 2.10 Arbitrii de sosire

SW 2.10.1. Arbitrii de sosire vor fi asezati pe scaune foarte inalte aliniate cu linia de sosire de unde au permanent posibilitatea de a observa foarte clar cursa si linia de sosire, aceasta in cazul ca nu utilizeaza si actioneaza un echipament electronic de cronometraj la culoarele lor respective, prin apasarea butonului la terminarea cursei.

SW 2.10.2. La fiecare proba, arbitrii de sosire decid si raporteaza clasamentul inotatorilor in functie de ceea ce au observat ei. Arbitrii de sosire, altii decat operatorii de buton nu vor actiona ca si cronometrori la aceeasi proba.

SW 2.11. Comenzi de la pupitru

SW 2.11.1. Secretarul sef este responsabil de verificarea rezultatelor computerizate sau a timpilor si locurilor la fiecare proba primite de la arbitrul general. Secretarul sef va confirma semnarea de catre arbitrul general al rezultatelor.

SW 2.12. Luarea deciziilor de catre oficiali

SW 2.12.1. Oficialii vor lua deciziile lor in mod autonom si independent unul de celalalt, daca nu s-a prevazut altfel in Regulamentul de inot.

SW 3 REPARTIZAREA in SERII SI FINALE

Etapele tuturor probelor la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Jocurile Regionale si alte competitii FINA vor fi astfel:

SW 3.1. Seriile

SW 3.1.1. Cei mai buni timpi creditati ai tuturor sportivilor inscrisi, pe precedentele 12 luni inainte de data finala de inscriere in competitie vor fi prezentati pe formularele de inscriere si listati in ordine de catre Comitetul de Conducere. Inotatorii care nu vor prezenta timpii vor fi considerati cei mai lenti si vor fi plasati la sfarsitul listei. Plasamentul inotatorilor cu timpi identici sau a mai mult de un inotator fara timpi creditati va fi stabilit prin tragere la sorti. Inotatorii vor fi repartizati pe culoare conform procedurilor stabilite in SW 3.1.2. inotatorii vor fi repartizati in serii conform timpilor prezentati in modul urmator:

SW 3.1.1.1. Daca exista o singura serie, ea se va transforma in finala si se va inota numai la sesiunea finala.

SW 3.1.1.2. Daca exista doua serii, inotatorul cel mai rapid va fi repartizat in seria a doua, urmatorul in prima serie, urmatorul in a doua serie, urmatorul in prima serie etc., urmatorul in prima. Al patrulea inotator cel mai rapid va fi plasat in seria a treia, al cincilea in seria a doua si al saselea in prima serie, al saptele in seria a treia, etc.

SW 3.1.1.3. Daca exista trei serii inotatorul cel mai rapid va fi repartizat in seria a treia, urmatorul in a doua serie, urmatorul in prima serie. Al patrulea inotator cel mai rapid va fi plasat in seria a treia, al cincilea in seria a doua si al saselea in prima serie, al saptelea in seria a treia, etc.

SW 3.1.1.4. Daca exista patru sau mai multe serii, ultimele trei serii se vor completa conform SW 3.1.1.3 de mai sus. Seria care va preceda ultimele patru serii va cuprinde urmatorii inotatori cei mai rapizi, seria care va preceda ultimele aceasta serie va consta din urmatorii inotatori cei mai rapizi etc. Culoarele vor fi repartizate in ordinea descrescatoare a timpilor creditati in cadrul fiecarei serii conform modelului descris in SW 3.1.2 de mai jos.

SW 3.1.1.5. Cand la o proba exista doua sau mai multe serii, trebuie sa existe un minimum de trei inotatori repartizati in orice serie preliminara, dar retragerile ulterioare pot reduce numarul de inotatori din acea serie la mai putin de trei.

SW 3.1.2. Cu exceptia probelor de 50 m desfasurate in bazine de 50 m, repartizarea pe culoare se va face (culoarul numarul 1 aflandu-se pe partea dreapta a bazinului cand se priveste de la linia de plecare) prin plasarea inotatorului sau a echipei cele mai rapide pe culoarul central al unui bazin cu numar impar de culoare sau pe culoare 3 sau respectiv 4 in bazinele cu 6 sau 8 culoare. Inotatorul cu urmatorul timp cel mai rapid se va plasa la stanga sa, apoi alternandu-se ceilalti la dreapta si la stanga in functie de timpii creditati. inotatorii cu timpi identici vor fi plasati pe culoare in urma tragerii la sorti conform modelului mai sus mentionat.

SW 3.1.3. Cand probele de 50 m in bazine de 50 m sunt contestate, cursele se pot repeta, la discretia Comitetului de Conducere, fie de la linia reglementara de plecare catre linia de intoarcere si de la linia de intoarcere la linia de plecare, in functie de diferiti factori, cum ar fi instalatia de cronometraj electronic, pozitia starterului etc. Comitetul de Conducere va explica clar inotatorilor deciziile luate, inainte de inceperea competitiei. Indiferent de modul in care se desfasoara cursa, inotatorii vor fi repartizati pe aceleasi culoare unde ar fi fost repartizati daca ar fi inceput si sfarsit cursa la linia de plecare.

SW 3.2. Seminfinale si finale

SW 3.2.1. La seriile semifinale repartitia se va face conform SW 3.1.1.2.

SW 3.2.2. Cand nu sunt necesare serii preliminare, culoarele vor fi repartizate conform SW 3.1.2. de mai sus. Cand au loc serii preliminare sau semifinale, culoarele se vor repartiza conform SW 3.1.2. in functie de timpii obtinuti in serii.

SW 3.2.3. La proba in care in aceeasi serie sau in serii diferite s-au inregistrat timpi la 1/100 secunde egali pentru locurile 8 sau 16, pentru aceste locuri se va inota un baraj spre a se stabili care inotator va merge in finale. Acest baraj se va inota in mai putin de o ora dupa terminarea probei de catre toti inotatorii. Daca se obtin din nou timpi egali se va inota barajul inca o data.

SW 3.2.4. Cand unul sau mai multi inotatori se retrag din semifinale sau finale (A sau B), ei vor fi inlocuiti in ordinea clasarii in serii sau la semifinale. Proba sau probele trebuie sa se desfasoare din nou si trebuie sa se elibereze fise suplimentare care sa ofere detalii cu privire la schimbari sau inlocuiri, conform SW 3.1.2.

SW 3.3. In alte competitii se poate folosi sistemul de tragere la sorti pentru repartizarea pozitiilor pe culoare.

SW STARTUL

SW 4.1. Startul in probele de Liber, Bras, Fluture si Mixt individual se va efectua prin saritura. La semnalul lung (SW 2.1.5.) al arbitrului general, inotatorii se urca pe bloc start si raman acolo. La comanda starterului (ocupati-va locurile) inotatorii ocupa imediat pozitia de start cu cel putin un picior pe marginea blocstartului. Pozitia mainilor nu este relevanta. Cand toti inotatorii se afla in pozitie de start, starterul va da semnalul de plecare.

SW 4.2. Startul in probele de Spate si Stafeta Mixt se va efectua din apa. La primul semnal lung al arbitrului general (SW 2.1.5.) inotatorii vor intra imediat in apa. La cel de-al doilea semnal lung al arbitrului general inotatorii se reintorc fara intarziere la peretele bazinului si ocupa pozitia de start (SW 6.1.). Cand toti sportivii s-au asezat in pozitia de start starterul comanda "take your marks". Cand sportivii stau nemiscati starterul da semnalul de plecare.

SW 4.3. La Jocurile Olimpice si Campionatele Mondiale si la alte competitii FINA comanda se va da in engleza ("take your marks"), comanda care va fi transmisa prin difuzoarele montate pe fiecare blocstart.

SW 4.4. Orice inotator care va porni inaintea semnalului de start va fi descalificat. Daca semnalul de start se aude inainte de a se declara descalificarea, cursa va continua si inotatorul sau inotatorii care au gresit vor fi descalificati la sfarsitul ei. Daca descalificarea a fost declarata inainte de a se da semnalul de start, cei descalificati vor parasi locul de start si se va proceda la un nou start pentru cei ramasi.

SW 5 STILUL LIBER

SW 5.1. Inotul liber inseamna ca in proba astfel denumita in care inotatorul poate inota orice procedeu tehnic, exceptand probele de stafeta mixt si mixt individual in care stilul liber inseamna orice alt procedeu in afara de spate, bras sau fluture.

SW 5.2. O parte a corpului inotatorului trebuie sa atinga peretele bazinului la terminarea fiecarei lungimi si la finis.

SW 5.3. O parte a corpului inotatorului trebuie sa sparga apa pe durata intregii probe cu exceptia intoarcerii unde se permite ca inotatorul sa se afle complet sub apa dar nu mai mult de distanta de 15 m dupa start si la fiecare intoarcere. In acest punct capul trebuie sa sparga suprafata apei.

SW 6 STILUL SPATE

SW 6.1. Inaintea semnalului de start, inotatorii trebuie sa se afle in apa cu fata la blocstart, cu ambele maini prinse de blocstart. Picioarele, inclusiv degetele trebuie sa se afle sub suprafata apei. Nu este permisa sprijinirea picioarelor in sparge val si nici sprijinirea degetelor pe marginea sparge valului.

SW 6.2. La semnalul de start si dupa intoarcere inotatorul trebuie sa impinga si sa inoate pe spate pe durata intregii curse, cu exceptia intoarcerilor dupa cum s-a descris in SW 6.4. Pozitia normala pe spate poate include si o miscare de rulare (rasucire) a corpului in jurul axei longitudinale dar care sa nu depaseasca 900 fata de orizontala apei. Pozitia capului nu este relevanta.

SW 6.3. O parte a inotatorului trebuie sa sparga suprafata apei. Se va permite inotatorului sa fie complet sub apa in cursul intoarcerii, la finis si pe o distanta nu mai mare de 15 m dupa start si la fiecare intoarcere. In acest punct capul inotatorului trebuie sa sparga apa.

SW 6.4. In timpul intoarcerii umerii se pot rasuci vertical spre piept dupa care se poate folosi o tractiune continua cu un singur brat sau o tractiune continua cu ambele brate pentru a incepe intoarcerea. O data ce corpul a parasit pozitia pe spate, orice tractiune de brat sau miscare a piciorului trebuie sa fie parte din actiunea continua de intoarcere. Inotatorul trebuie sa revina in pozitia pe spate la parasirea peretelui bazinului. In timpul executiei intoarcerii o parte a corpului inotatorului trebuie sa atinga peretele bazinului.

SW 6.5. La sfirsitul cursei inotatorul trebuie sa atinga peretele bazinului in pozitie pe spate. In momentul atingerii corpul trebuie sa se afle sub apa.

SW 7 INOTUL BRAS

SW 7.1. De la inceputul primei miscari de brate dupa start si dupa fiecare intoarcere, corpul inotatorului trebuie sa stea pe piept. Nu se permite rasucirea corpului pe spate in nici un moment pe durata cursei.

SW 7.2. Toate miscarile bratelor vor fi simultane si in acelasi plan orizontal fara miscari alternative.

SW 7.3. Mainile vor fi impinse in fata impreuna de la piept peste, la sau sub suprafata apei. Coatele vor fi tot timpul sub apa in afara de ultima miscare inainte de intoarcere, in cursul intoarcerii si la sosire. Mainile vor aduse inapoi la sau sub suprafata apei. Mainile nu vor fi aduse inapoi peste linia soldurilor, cu exceptia primei tractiuni dupa start si dupa fiecare intoarcere.

SW 7.4. Toate miscarile picioarelor trebuie sa fie simultane si in acelasi plan orizontal fara miscari alternative.

SW 7.5. Labele picioarelor trebuie intoarse spre exterior in timpul miscarii de propulsare a picioarelor. Sunt interzise miscarile de forfecare, lopatare sau delfin in jos. Spargerea suprafetei apei cu picioarele este permisa numai daca este urmata de o miscare de picioare delfin in jos.

SW 7.6. La fiecare intoarcere si la sfirsitul probei atingerea peretelui se va face cu ambele maini simultan la, sub, sau deasupra nivelului apei. Capul poate fi scufundat dupa ultima miscare de brate inaintea atingerii peretelui, cu conditia sa sparga suprafata apei intr-un anumit punct in timpul ultimului ciclu complet sau incomplet dinaintea atingerii peretelui.

SW 7.7. In timpul fiecarui ciclu complet de brate si picioare , in aceasta ordine , o parte a capului inotatorului trebuie sa sparga suprafata apei, cu exceptia startului si intoarcerilor cand inotatorul poate executa o miscare completa de brate si picioare numai sub apa. Capul trebuie sa sparga suprafata apei inainte ca mainile sa se intoarca in interior la partea cea mai larga a celei de a doua miscari de tractiune.

SW 8 INOTUL FLUTURE

SW 8.1. De la inceputul primei miscari de brate dupa start si la fiecare intoarcere, corpul inotatorului trebuie sa stea pe piept. Sub apa se permite miscarea de picioare pe lateral. Nu se admite rularea pe spate in nici un moment.

SW 8.2. Ambele brate trebuie sa fie aduse impreuna inainte, impreuna pe deasupra apei si aduse inapoi simultan, pe toata durata cursei, conform SW 8.5.

SW 8.3. Toate miscarile picioarelor in sus si in jos trebuie sa fie simultane. Nu este obligatoriu ca picioarele sau labele picioarelor sa fie mentinute la acelasi nivel, insa nu se permit miscari alternative. Nu se permite miscarea picioarelor ca la stilul bras.

SW 8.4. La fiecare intoarcere sau la sfirsitul cursei, peretele trebuie atins cu ambele maini simultan la, deasupra sau sub nivelul apei.

SW 8.5. La start si la intoarceri inotatorul are pemisiunea sa execute una sau mai multe miscari de picioare si o miscare de brate sub apa, care trebuie sa-l aduca la suprafata apei. Este permis inotatorului sa fie complet sub apa o distanta nu mai mare de 15 m dupa start si dupa fiecare intoarcere. Dar in acest punct, capul trebuie sa sparga suprafata apei. inotatorul trebuie sa ramana la suprafata tot pana la urmatoarea intoarcere sau sosire.

SW 9 INOTUL MIXT

SW 9.1. In probele de mixt individual, inotatorul inoata in toate cele patru procedee, in urmatoarea ordine: fluture, spate, bras si liber.

SW 9.2. In probele de stafeta mixt, inotatorii inoata in cele patru procedee, in urmatoarea ordine: spate, bras, fluture si liber.

SW 9.3. Incheierea fiecarei distante parcurse trebuie sa fie in conformitate cu prevederile regulamentare care se aplica la stilul in cauza.

SW 10 CURSA

SW 10.1. Un inotator trebuie sa parcurga intreaga distanta a bazinului pentru a se califica.

SW 10.2. Un inotator trebuie sa finalizeze cursa pe acelasi culoar pe care a luat startul.

SW 10.3. In toate probele, inotatorul trebuie sa aiba contact fizic cu peretele bazinului la intoarceri. La intoarcere, inotatorul se va impinge in peretele bazinului; nu se permite ca el sa se impinga sau sa paseasca pe fundul bazinului.

SW 10.4. Inotatorul poate sa stea pe fundul bazinului in timpul probelor de liber, sau pe distanta de la liber mixt, dar nu poate face pasi.

SW 10.5. Nu se permite tragerea franghiei culoarului.

SW 10.6. Obstructionarea unui alt inotator prin patrunderea pe alt culoar sau prin jenarea lui in alt mod va descalifica sportivul care a procedat astfel. Daca greseala a fost intentionata arbitrul general va raporta chestiunea Membrului care promoveaza cursa precum si Membrului de care tine sportivul vinovat.

SW 10.7. Inotatorul nu are voie sa foloseasca sau sa poarte dispozitive care pot mari viteza, imbunatati plutirea sau anduranta (palmare, labe, aripioare etc). Pot fi folositi ochelari de protectie.

SW 10.8. Daca un inotator care nu este inscris in proba care se disputa, sare in apa in timpul desfasurarii probei, el va fi descalificat pentru proba la care a fost inscris si la care urmeaza sa participe.

SW 10.9. La proba de stafeta participa patru inotatiori.

SW 10.10. In probele de stafeta, echipa unui inotator al carui picior pierde contactul cu blocstartul inainte ca colegul de echipa precedent sa fi atins peretele bazinului, va fi descalificata, daca inotatorul care a gresit nu revine in punctul de plecare initial la perete, dar fara sa fie necesar sa revina pe bloc start.

SW 10.11. Orice echipa de stafeta va fi descalificata, daca unul din membrii ei, altul decat cel desemnat sa parcurga acea lungime de bazin, intra in apa cand cursa este in desfasurare, inainte ca toti inotatorii de la toate echipele sa fie terminat cursa.

SW 10.12. Membrii unei echipe de stafeta si ordinea lor in concurs trebuie stabilita inainte de cursa. Orice membru al echipei de stafeta poate participa la o cursa numai o singura data. Compozitia unei echipe de stafete poate fi schimbata de la serii la finala unei probe, cu conditia ca aceasta modificare sa fi fost facuta si pe lista de start. Daca nu se respecta ordinea de pe lista, urmarea este descalificarea. Se pot face inlocuiri numai in cazuri de urgente medicale sustinute de documente.

SW 10.13. Orice inotator care a terminat cursa sau distanta de parcurs intr-o proba de stafeta trebuie sa paraseasca imediat bazinul fara a deranja orice alti inotatori care nu si-au terminat inca cursa. Altfel, inotatorul care a gresit sau intreaga sa echipa de stafeta va fi descalificat.

SW 10.14. Daca greseala comisa poate periclita succesul unui inotator, arbitrul general are puterea de a permite acestuia sa concureze in seria urmatoare, iar daca incidentul se petrece in finala sau in ultima serie el poate hotara repetarea ei.

SW 11 CRONOMETRAJUL

SW 11.1 Operarea instalatiei electronice de cronometraj se va efectua sub supravegherea unor oficiali desemnati. Timpii inregistrati de Cronometrajul Automat vor fi folositi pentru a stabili invingatorul, clasamentul si timpul aplicabil la fiecare culoar. Clasamentul si timpii astfel stabiliti vor prevala deciziilor cronometrorilor. In cazul in care Cronometrajul automat se opreste sau se observa evident ca exista o defectiune a acestuia sau daca un inotator nu a actionat cronometrajul, inregistrarile manuale vor fi oficiale.

SW 11.2 In cazul utilizarii instalatiei electronice, timpii vor fi inregistrati doar cu 1/100 de secunda. Cand este disponibila cronometrarea cu 1/1000 de secunda, a treia cifra nu va fi inregistrata sau folosita la stabilirea timpului sau clasamentului. In cazul egalizatorii timpilor, tuturor inotatorilor care au inregistrat acelasi timp la 1/100 de secunda li se va acorda acelasi loc. Timpii afisati pe tabela electronica trebuie sa indice numai 1/100 de secunda.

SW 11.3. Orice dispozitiv de inregistrare a timpului utilizat de un oficial va fi considerat cronmetru. Inregistrarea manuala presupune existenta a cate trei cronometrori numiti sau aprobati de federatia membra a tarii interesate. Toate ceasurile trebuie sa fie certificate cat priveste precizia conform cerintelor forului superior interesat. Determinarea timpului oficial in cazul folosirii cronometrului manual se face dupa urmatoarele reguli:

SW 11.3.1. Daca doua din cele trei conometre indica acelasi timp, atunci acesta va fi timpul oficial al concursului.

SW 11.3.2. Daca fiecare din cele trei ceasuri inregistreaza timpi diferiti, atunci timpul intermediar va fi cel oficial.

SW 11.3.3. Cu numai 2 (doua) din 3 (trei) cronometre in functiune, timpul mediu va fi cel oficial.

SW 11.4 Daca un inotator este descalificat in timpul probei sau dupa ea, aceasta descalificare va fi inregistrata in lista rezultatelor oficiale, fara sa fie inregistrat sau anuntat timpul realizat sau locul obtinut de catre sportivul in cauza.

SW 11.5. Daca o stafeta este descalificata, timpii intermediari vor fi inregistrati in rezultatele oficiale.

SW 11.6. Toti timpii intermediari de la 50 m sau 100 m vor fi inregistrati pentru sportivii descalificati la stafeta si publicati in rezultatele oficiale.

SW 12 RECORDURILE MONDIALE

SW 12.1. Pot fi stabilite recorduri mondiale in bazine de 50 m, pentru urmatoarele distante si procedee pentru ambele sexe:

- liber 50,100,200,400,800 si 1500 mm

- spate 50, 100, 200 m

- bras 50, 100, 200 m

- fluture 50, 100, 200 m

- mixt individual 200, 400 m

- liber stafeta 4x100 m si 4 x 200 m

- mixt stafeta 4x100 m

SW 12.2. Pot fi stabilite recorduri mondiale mondial in bazine de 25 m pentru urmatoarele distante si procedee pentru ambele sexe:

- liber 50, 100,200,400, 800 si 1500 m

- spate 50, 100, 200 m

- bras 50, 100, 200 m

- fluture 50, 100, 200 m

- mixt individual 100, 200, 400 m

- liber stafeta 4 x 100 m si 4x200 m

- mixt stafeta 4 x 100 m

SW 12.3. Membrii unei echipe trebuie sa aiba aceeasi nationalitate.

SW 12.4. Orice tentativa de record va avea loc in competitie cu start sau in cursa individuala contra cronometru, tinuta in public si anuntata public prin reclama cu cel putin trei zile inainte de tentativa. in cazul unei curse individuale contra cronometru ce se va omologa de o federatie membra, ca o tentativa de record in concurs, atunci anuntarea tentativei de record cu cel putin 3 zile inainte nu va fi necesara.

SW 12.5. Lungimea fiecarui culoar trebuie certificata de catre un topograf sau un alt oficial calificat, desemnat de federatia membra din tara unde este situat.

SW 12.6. Recordurile mondiale vor fi acceptate doar cand timpii sunt raportati de aparatura electronica sau semi-electronica atunci cand instalatia electronica (de cronometraj) nu functioneaza.

SW 12.7. Timpii care sunt egali la 1/100 de secunda vor fi recunoscuti ca recorduri egale, iar inotatorii care realizeaza acesti timpi egali numiti "joint holders" (detinatori comuni de record). Numai timpul unui inotator care castiga cursa poate fi prezentat pentru un record mondial.

SW 12.8. Primul inotator dintr-o stafeta poate face cerere pentru un record mondial. Daca primul inotator al stafetei isi termina distanta sa in timp record in conformitate cu prevederile acestui sub-paragraf, performanta sa nu va fi anulata de orice descalificare ulterioara a echipei sale de stafeta pentru abateri care apar dupa ce s-a incheiat distanta sa.

SW 12.9. Un inotator intr-o proba individuala poate face cerere pentru un record mondial la o distanta intermediara daca el sau antrenorul sau, managerul sau solicita in mod special arbitrului general ca performanta sa este cronometrata special sau daca timpul la o distanta intermediara.

SW 12.10. Cererile pentru omologarea unui record mondial trebuie facute pe formulare oficiale FINA (a se consulta pagina urmatoare) de autoritatea responsabila de organizare sau de comitetul de conducere a competitiei si semnate de un reprezentant autorizat al federatiei membre din tara inotatorului, care certifica ca s-au respectat toate regulamentele inclusiv certificarea testului de dopaj negativ (DC 6.2). Formularul de cerere trebuie inaintat secretarului onorific FINA in decurs de 14 zile de la obtinerea performantei.

SW 12.11. Revendicarea omologarii unui record mondial va fi provizoriu raportata prin telegrama, telex sau fax secretarului onorific al FINA in decurs de 7 zile de la stabilirea lui.

SW 12.12. Federatia membra din tara inotatorului trebuie sa raporteze aceasta performanta prin scrisoare trimisa secretarului onorific FINA spre informare si actiune, daca este necesar, pentru a se asigura ca cererea oficiala a fost prezentata corespunzator de autoritatea corespunzatoare.

SW 12.13. La primirea cererii oficiale si dupa ce este satisfacut de faptul ca informatiile cuprinse in cerere, inclusiv certificatul testului de dopaj negativ, sunt corecte, secretarul onorific FINA va declara noul record mondial , va avea grija ca respectivele informatii sa fie publicate si sa se furnizeze certificate acelor persoane ale caror cereri au fost acceptate.

SW 12.14. Toate recordurile stabilite in timpul Jocurilor Olimpice, Campionatele Mondiale sau Cupele Mondiale sunt automat aprobate.

SW 12.15. Daca procedura de la SW 12.10 nu a fost respectata, federatia membra din tara inotatorului poate solicita omologarea unui record mondial in absenta acestuia. Secretartul onorific FINA in urma investigatiilor poate accepta un astfel de record daca considera ca pretentia este corecta.

SW 12.16. Daca cererea de omologare a unui record mondial este acceptata de catre FINA o diploma semnata de Presedinte si de Secretarul Onorific al FINA va fi expediata de catre acesta din urma Federatiei membre al carei sportiv a stabilit recordul pentru a fi inmanata acestuia ca recunoastere a performantei. O a cincea diploma de Record Mondial va fi eliberata Federatiei membre ale carei echipe de stafeta a stabilit un record mondial. Aceasta va fi pastrata de catre Federatia respectiva.

CERERE DE OMOLOGARE A RECORDULUI MONDIAL

1. Stilul (inot liber, fluture, spate, bras sau mixt individual)

2. Distanta probei

3. Lungimea bazinului (indicati unul) 25 m 50 m

4. Numele si tara inotatorului

5. Numele echipelor de stafeta in ordinea de concurs      1

2

3

4

6. Data probei

7. Timpul

8. Producatorul cronometrajului electronic

9. Orasul in care a avut loc proba si numele piscinei

10. Numele federatiei care omologheaza aceasta cerere

11. A fost masurat bazinul de catre o persoana calificata ?(Numele)

12. A fost apa din bazin calma?

13. Proba a avut loc intr-o piscina acoperita sau in aer liber?

14. A facut inotatorul controlul doping in decurs de 24 de ore dupa cursa?

Unde a avut loc controlul doping?

Cine a supravegheat controlul doping? (Numele)

15.Dupa parerea mea, s-au respectat toate regulamentele FINA.

Numele arbitrului Semnatura arbitrului

Toate cererile de omologare trebuie adresate Secretarului General FINA conform regulei SW 12 FINA

Nota:Pentru ca prezenta cerere sa poata fi aprobata trebuie sa se anexeze un certificat de control doping (SW 12.10 si DC 6.2).

SW 13 PROCEDURA DE CRONOMETRAJ AUTOMAT

SW 13.1 Cand se foloseste echipament de cronometraj automat (a se consulta FR 4) in orice concurs, clasamentul si timpii astfel stabiliti si situatia la stafeta apreciate de respectivul echipament vor prevala fata de cronometrori.

SW 13.2 Cand cronometrajul automat nu inregistreaza locul si/sau timpul unui inotator sau mai multi intr-o cursa data:

SW 13.2.1. Se inregistreaza toti timpii si locurile cronometrajului automat

SW 13.2.2. Se inregistreaza toti timpii si locurile cronometrilor.

SW 13.2.3. Clasamentul oficial va fi stabilit astfel:

SW 13.2.3.1. Un inotator cu un timp si loc stabilit prin cronometraj automat trebuie sa-si pastreze ordinea sa relativa in comparatie cu alti inotatori avand timpul si locul stabilite cu cronometraj automat.

SW 13.2.3.2. Un inotator care nu are locul stabilit cu cronometraj automat dar timpul stabilit cu cronometraj automat va pastra ordinea sa relativa prin compararea timpului sau stabilit cu cronometrajul automat cu timpii stabiliti de cronometrajul automat ai celorlalti inotatori.

SW 13.2.3.3. Un inotator care nu are nici locul, nici timpul stabilite prin cronomnetraj automat va stabili ordinea sa relativa cu timpul inregistrat de cronometrajul semi-automat sau de trei ceasuri digitale.

SW 13.3. Timpul oficial va fi stabilit astfel:

SW 13.3.1. Timpul oficial pentru toti inotatorii va fi stabilit prin compararea timpilor lor oficiali.

SW 13.3.2. Timpul oficial pentru toti inotatorii care nu au timpul stabilit prin cronometraj automat va fi timpul stabilit de trei ceasuri digitale sau cronometraj semiautomat.

SW 13.4. Pentru a stabili ordinea relativa a sosirii pentru seriile combinate ale unei probe se procedeaza astfel:

SW 13.4.1. Ordinea relativa a tuturor inotatorilor se va stabili prin compararea timpilor lor oficiali.

SW 13.4.2. Daca un inotator are un timp oficial care este legat de timpul (timpii) oficiali a unui inotator sau mai multi, toti inotatorii care au acel timp trebuie sa se claseze in ordinea relativa a sosirii lor in acea proba.

REGULILE GRUPELOR DE VIRSTA - inot

SWAG 1 Federatiile pot adopta propriile lor reguli pe grupe de varsta, folosind regulile tehnice FINA.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3074
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved