Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

REGULAMENTUL FINA PENTRU CONTROLUL DOPINGREGULAMENTUL PENTRU CONTROL DOPING

Sport+ Font mai mare | - Font mai micREGULAMENTUL FINA PENTRU CONTROLUL DOPINGREGULAMENTUL PENTRU CONTROL DOPING

Ori de cate ori faptele sau contextul cer astfel pentru a da efect acestor reguli si regulamente, singularul va include pluralul si invers, masculinul, femininul si neutrul vor include orice gen, cu exceptia specificarii unei competitii feminine sau masculine; se va efectua corectarea oricaror erori de redactare absolut evidente.DC 1 INTRODUCERE

DC 1.1. Dopajul este strict interzis fiind o incalcare a regulamentului FINA.

DC 1.2. Toate federatiile membre FINA se vor conforma acestor reguli DC. Regulile si regulamentele federatiilor membre vor indica ca regulile FINA de control doping se vor aplica direct la concurenti, antrenori, medici, capitani de echipa si reprezentanti de club si federatii conform jurisdictiei respectivelor federatii membre. Fiecare federatie membra, in calitate de membra FINA este de acord ca:

a)         va raporta toate rezultatelor controlului doping la FINA in conformitate cu DC 8.3.9. si DC 12;

b)        va permite lui FINA sa efectueze controlul doping la Campionatele Nationale ale acelei federatii membre sau la orice alta competitie de sub jurisdictia sa; si

c)        va permite FINA sa efectueze testarea neanuntata a oricarui concurent conform jurisdictiei acelei membre.

DC 1.3. Toti concurentii trebuie sa se supuna controlului doping executat de FINA in concurs, in afara lui,anuntata sau neanuntat. Concurentul se va supune controlului doping oricand se solicita de catre un oficial autorizat.

DC 1.4. Orice abatere de la procedurile descrise in aceste reguli nu vor invalida neaparat constatarea prezentei unei substante interzise intr-o proba sau folosirea unei metode interzise, daca respectiva abatere nu a fost de asa natura incat sa arunce o indoiala autentica asupra sigurantei unei constatari.

DC 2 DOPAJUL

DC 2.1. Abaterile de doping sunt:

a)          constatarea unei substante interzise (DC 3.1.) in tesuturile sau fluidele concurentului;

b)         utilizarea sau profitarea de o metoda interzisa (DC 4.1.)

c)          admiterea faptului ca s-a profitat de sau s-a folosit o substanta sau metoda interzisa;

d)         neprezentarea sau refuzul de prezentare la un control doping al unui concurent;

e)          asistarea sau incurajarea altora sa foloseasca substante sau metode interzise sau admiterea faptului ca s-a ajutat sau s-a incurajat altcineva sa procedeze astfel;

f)           cumpararea, comercializarea, traficarea, distribuirea sau manipularea oricaror substante interzise.

DC 2.2. Admiterea faptului (DC 2.1.) inseamna o declaratie in scris sau verbala, dar facuta in mod verificabil, a unei persoane care poate fi acuzata de un delict de dopaj, confirmand direct sau indirect incalcarea acestor reguli DC.

DC 2.3. Succesul sau esecul utilizarii unei substante sau metode interzise nu este material. Este suficient ca numita substanat sau metoda sa fi fost folosita sau incercata pentru a se considera ca abaterea a fost comisa.

DC 2.4. Este de datoria concurentului sa se asigure ca nici o substanta interzisa nu intra sau ajunge sa fie prezenta in tesuturile sau fluidele din corpul sau. Concurentii sunt responsabili pentru orice substanta detectata in probele date de ei.

DC 3 SUBSTANTE INTERZISE

DC 3.1. Cu exceptia celor descrise in DC 3.5., urmatoarele clase de substante vor fi interzise in competitie:

A.Stimulente

B.Narcotice

C.Agenti anabolici

D.Diuretice

E.Hormoni peptidici, mimetice si analoge

F.Cannabinoide

G.Betablocanti (numai sarituri si inot sincron)

H.Glucocorticosteroizi

I.Anestezice locale

Urmatoarele clase de substante vor fi interzise permanent:

A.Agenti anabolici

B.Diuretice

C.Hormoni peptidici, mimetice si analoge

DC 3.2. Anexa A la aceste reguli de control doping identifica mai specific substantele si metodele interzise de FINA in afara competitiei.

DC 3.4. Biroul poate adauga sau sterge substante din Anexa A sau Anexa B sau poate modifica in alt mod Anexa A sau Anexa B, la recomandarea Consiliului de analiza a controlului doping (DCRB). Orice modificari la Anexa A sau Anexa B conform acestui DC 3.4. vor deveni efective la data specificata de Birou care nu va mai mica de 30 de zile dupa ce respectiva modificare a fost aprobata de Birou si publicata in FINA News sau in publicatii similare de circulatie generala.

DC 3.5. Executivul FINA la recomandarea DCRB poate acorda unui concurent individual dreptul de a folosi o substanta altfel interzisa fara incalcarea regulilor anti-doping. inainte de a se putea acorda o astfel de exceptie concurentul trebuie sa convinga DCRB si Executivul FINA ca exceptia este justificata din punct de vedere medical si nu va crea un avantaj competitiv pentru concurent. Executivul poate acorda o exceptie in atare conditii, dupa cum considera potrivit pentru a asigura ca nu se poate obtine nici un avantaj competitiv.

DC 4 METODE INTERZISE

DC 4.1. Metodele interzise (atat in timpul competitiei cat si in afara ei) includ:

Doping sanguin, care este administrarea unui sportiv de singe, globule rosii, purtori artificali de oxigen si produse sanguine inrudite inclusiv folosirea de eritropoietina (EOP);

Administrarea de purtatori artificiali de oxigen sau dilatatori de plasma;

Manipularea farmacologicala, chimica si fizica care este utilizarea de substante si/sau metode care modifica, incearca sa modifice sau se poate presupune in mod rezonabil ca modifica integritatea si valabilitatea probelor de urina folosite in controlul doping ceea ce include fara sa limiteze cateterizarea, substituirea si/sau falsificarea urinei, inhibitia excretiilor renale prin metode precum folosirea de agenti de mascare dupa cum s-a descris in Anexa A si B, ii Metode interzise, sau modificari ale masuratorilor de testosteron sau epitestosteron prin metode precum administrarea de epitestosteron.

DC 5 RESPONSABILITATEA PENTRU CONTROLUL DOPING

DC 5.1. FINA are dreptul sa execute control doping in timpul competitiei si in afara ei la orice concurent afiliat unei federatii membre.

DC 5.2. Controlul doping la toate probele FINA va fi respnsabilitatea Comisiei de control doping formata din una sau mai multe persoane numite de Biroul FINA. FINA poate desemna orice agentie guvernamentala sau orice alta terta parte care este considerata de FINA ca find potrivita pentru a colecta probele in conformitate cu aceste reguli. Respectivul imputernicit va fi denumit in aceste reguli ca "agent sau agentie de recoltare probe" (SA).

DC 5.3. La J.O., Executivul FINA, la recomandarea DCRB si in colaborare cu Comisia Medicala IOC si Comitetul de Organizare va stabili numarul competiilor la care se vor face teste in fiecare zi si pentru fiecare disciplina iar procedurile urmate vor fi cele descrise in Codul anti-doping al miscarii olimpice atunci in vigoare. O procedura similara se va urma in toate celelalte manifestari neorganizate de FINA cu colaborarea altor comitete medicale si de organizare, dupa cum este cazul.

DC 5.4. La toate competitiile FINA, FINA va fi responsabila de efectuarea controlului doping. Toate incalcarile regulilor DC si litigiile cu privire la controlul doping la competitiile FINA vor fi audiate de Comitetul Juriu Doping FINA.

DC 5.5. La fiecare competitie condusa fie de un organism continental recunoscut de FINA , fie de o organizatie regionala care consta din federatii membre FINA, respectivul organism continental sau respectiva organizatie regionala vor fi responsabile de efectuarea controlului doping, Toate incalcarile regulilor DC si litigiile cu privire la controlul doping la competitiile FINA vor fi audiate de Juriul Doping FINA.

DC 5.6. La toate celelalate manifestari sportive (exceptind cazurile unde controlul doping se efectueaza in baza regulamentului unui alt organism sportiv) federatia membra care efectueaza controalele sau in al carei teritoriu se desfasoara competitia va fi responsabila de efectuarea controlului doping. Federatia membra va aplica regulile si procedurile FINA similare in mare masura celor descrise in aceste reguli, intelegandu-se ca procedurile aplicate pot fi diferite de procedurile FINA in masura in care diferenta nu afecteaza siguranta rezultatelor. Biroul FINA poate impune o sanctiune federatiei membre care nu aplica procedurile in conformitate cu aceasta regula.

DC 5.7. Acolo unde efectuarea controlului doping la o competitie controlata cf. DC 5.6. are ca rezultat un test pozitiv la un concurent care nu este membru al federatiei membre care a intreprins controlul doping, federatia membra care a efectuat control doping va raporta cat mai curind posibil rezultatele acelui test federatiei membre care exercita in mod normal jurisdictia asupra acelui concurent, federatie care va efectua procedurile corespunzatoare de audiere si va impune sanctiunuile corespunzatoare concurentului in cauza. Federatia membra care a efectuat controlul doping va trimite o copie a raportului sau cu testul pozitiv la FINA.

D 6 CONTROLUL DOPING LA COMPETITIILE FINA

DC 6.1. Selectia concurentilor care vor fi testati la competitiile FINA va fi decisa de Comisia de Control Doping impreuna cu delegatul Biroului la competitie. Se vor lua in considerare toti concurentii participanti. Selectia se va efectua inaintea startului fiecarei curse sau concurs. La polo pe apa tragerea la sorti va avea loc imediat dupa inceputul ultimei perioade a jocului.

DC 6.2. Toti inotatorii care stabilesc sau doboara un record mondial se vor prezenta la controlul doping dupa cursa. Cand o echipa de stafeta doboara sau stabileste un record mondial toti concurentii care inoata la stafeta vor fi testati. Daca nu se efectueaza nici un control doping la competitie, sportivii se vor prezenta la controlul doping nu mai triziu de 24 ore dupa cursa. Nici un record mondial nu va fi recunoscut fara certificatul testului doping cu rezultat negativ. Va fi responsabilitatea oricarui concurent care anticipeaza un posibil record mondial sa se asigure ca exista posibilitatea controlului doping.

DC 6.3. Daca un concurent obtine un record national intr-o competitie FINA si nu este selectat pentru controlul doping, iar regulile federatiei membre ale concurentului sunt similare cu DC 6.2., federatia membra poate solicita la FINA sa efectueze controlul doping al acelui concurent contra unui onorariu rezonabil stabilit de FINA.

DC 6.4. La selectia concurentului pentru controlul doping in timpul competitiei, se vor indeplini urmatoarele formalitati:

DC 6.4.1. Un membru al Comisiei de Control Doping sau delegatul sau ("escorta") va scrie numele concurentului pe o fisa de notificare si o va prezenta concurentului cat mai discret posibil imediat dupa competitie. Concurentul va semna fisa de confirmare de primire si va pastra o copie. Ora la care se semneaza fisa este inscrisa in fisa. Concurentul trebuie sa fie insotit de escorta pana la raportarea la punctul de control doping.

DC 6.4.2. Daca un concurent refuza sa semneze fisa de notificare, escorta va raporta imediat acest fapt Comisiei de Control Doping care va depune toate eforturile pentru a informa concurentul asupra obligatiei sale de a se supune controlului doping. Daca concurentul nu semneaza sau refuza sa semneze aceasta nota sau nu se prezinta la controlul doping in decurs de o ora de la confirmarea anuntului, se va considera ca a refuzat sa se prezinte la controlul doping in scopul DC 2.1(d) si DC 9.2. Chiar daca concurentul se arata ezitant in a se prezenta la punctul de control doping, escorta il va insoti pana cand nu mai exista nici o indoiala ca sportivul a refuzat sa se supuna controlului dopuing.

DC 6.4.3. Concurentul trebuie sa se prezinte la punctul de control doping in decurs de 60 de minute dupa ce a fost anuntat totusi, daca concurentul trebuie sa participe la o alta proba imediat urmatoare, el poate - la cererea Comisiei numite de Control Doping - sa-si intarzie prezentarea la punctul de control doping inca 60 de minute dupa terminarea ultimei sale probe din acea sesiune. Daca un concurent refuza controlul doping, acest fapt se va inregistra si Executivul FINA va fi anuntat.

DC 6.4.4. Concurentul va avea dreptul sa fie insotit la punctul de control doping de un reprezentant acreditat pentru competitie de la federatia sa.

DC 6.4.5. Concurentul trebuie se se identifice la punctul de control doping. Daca acreditarea a fost ridicata de secretarul bazinului inainte de concurs, aceasta va fi suficienta. Ora de sosire a concurentului la punctul de control doping va fi inscrisa in protocolul doping.

Dc 6.4.6. Daca un concurent trebuie sa plece de la punctul de control doping din orice motiv justificat, el va pleca numai sub supravegherea constanta a unei escorte.

DC 6.4.7. Numai urmatoarele persoane se pot prezenta la punctul de control doping:

a.Comisia de Control Doping

b.Personalul repartizat punctului de control

c.Traducatori autorizati

d.Concurentii selectati pentru controlul doping si reprezentantii lor acreditati respectivi.

e.Alte persoane numai cu permisiunea Comisiei de control doping

Mediile de stiri nu vor fi admise la punctul de control doping. Usile punctului nu trebuie lasate deschise. Nu se permite fotografierea in punctul de control doping in cursul programului de lucru.

DC 7 TESTE NEANUNTATE DE FINA

DC 7.1. Controlul doping neanuntat poate fi efectuat de FINA oricand, inclusiv la ora si locul oricarei competitii din fiecare tara membra. De preferinta, el se va executa fara anuntarea in prealabil a concurentului sau federatiei sale. Fiecare concurent afiliat la orice federatie membra FINA este obligat sa se supuna controlului doping FINA neanuntat. Cand acesta are loc in decursul celor 3 zile ale unei competitii in care concurentul afectat a concurat sau s-a inscris si se asteapta sa concureze el se va considera in competitie si se va aplica DC 3.2.; toatre celelalte controale doping neanuntate se vor considera ca se afla in afara competitiei si se va aplica DC 3.3.

DC 7.2. Fiecare federatiei membra va include in regulile sale o clauza prin care se obliga ca va permite controlul doping neanuntat al oricarui sportiv al sau conform jurisdicitiei sale. Este de datoria fiecarei federatie membre sa asiste FINA si, daca este cazul, alte federatii membre in efectuatea testelor neanuntate. Orice federatie membra care impiedica, stanjeneste sau obstructioneaza in alt mod efectuarea testelor de acest gen va fi pasibila de sanctiuni conform Regulii C 10.

DC 7.3. FINA va tine un registru al competiilor care urmeaza sa fie supuse controlului doping neanuntat. Federatiile membre vor avea obligatia sa prezinte numele, domiciile, adresele, orele de antrenament si bazinele, numerele de telefon ale inotatorilor solicitate de FINA pentru a permite FINA sa efectueaze controlul doping neanuntat.

DC 7.4. Va fi obligatia fiecarui concurent clasat in primii 50 in fiecare proba, precum si al federatiei concurentului sa informeze FINA despre locul unde se poate gasi concurentul oricand pentru testul neanuntat, utilizind formularul de locatii FINA. Daca concurentul nu poate fi gasit pentru testul neanuntat datorita unei informari incorecte sau insuficiente furnizate lui FINA, federatia la care este afiliat concurentul va fi obligata sa plateasca cheltuielile pentru incercarea nereusita de efectuare a testului.

DC 7.5. Daca FINA incearca sa efectueze teste neanuntate dar nu reuseste de doua ori la rind sa localizeze un concurent la adresa sau locul furnizat la FINA in acest scop, FINA va trimite o nota cu privire la aceasta situatie atit concurentului cat si federatiei sale, solicitind informatii mai detaliate cu privire la programul concurentului. Daca concurentul nu poate fi localizat dupa aceea pentru un test de control doping o perioada de 12 luni de la prima data cand nu s-a putut localiza concurentul, se va considera ca acesta nu s-a prezentat la controlul doping conform DC 2.1.

DC 8 PROCEDURI

DC 8.1. Recoltarea probelor de urina la

competitiile FINA

DC 8.1.1. Fiecare concurent caruia i s-a solicitat sa furnizeze o proba va oferi si informatii pe un formular elaborat de FINA. Numele competitiei, tara, numarul de cod si numarul probei vor fi inscrise in formular precum si orice medicatie luata de concurent care (a) se afla pe lista substantelor si metodelor interzise (DC 3.2. sau DC 3.3.), dar care pot fi permise in anumite circumstante mentionate intr-o nota de subsol la Anexa A sau Anexa B; sau (b) au fost aprobate pentru scopuri medicale legitime conform DC 3.5. Formularul va furniza numele persoanelor prezente la punctul de control doping implicate in obtinerea probei, inclusiv Comisia de control doping si seful punctului. Orice nereguli trebuie inregistrate in formular. Formularul va cuprinde patru copii care vor fi distribuite astfel:

a.      o copie va fi pastrata de reprezentantul FINA;

b.     o copie va fi data concurentului;

c.      o copie speciala va fi trimisa la laboratorul care urmeaza sa faca analiza. Copia care se trimite la laborator nu trebuie sa cuprind nici o informatie care ar putea identifica concurentul ce a furnizat proba;

d.     o copie in plus, spre a fi distribuita dupa cum considera FINA corespunzator.

DC 8.1.2. Concurentul va alege un recipient de recoltare dintr-o serie de astfel de recipiente, va verifica vizual daca este gol si curat si va proceda la furnizarea a minimum 75 ml de urina sub directa supraveghere si in campul vizual al agentului de recoltare (SA) care va fi de acelasi gen cu concurentul. Pentru a asigura autenticitatea probei, sa poate solicita debrfacarea dupa cum este necesar pentru a confirma ca urina a fost produsa de concurent. in momentul recoltarii urinei nimeni altcineva nu va mai fi de fata in afara de concurent si SA.

DC 8.1.3. Concurentul va ramane in punctul de control doping pana cand si-a indeplinit obliogatia de a da o cantitate corespunzatoare de urina. Daca concurentul nu poate sa furnizeze cantitatea necesara, urina care este recoltata va fi inchisa etans intr-un recipient si sigiliul va fi rupt cand concurentul este gata sa furnizeze mai multa urina. Concurentul va pastra recipientul etansat in timp ce asteapta sa furnizeze mai multa urina.

DC 8.1.4. Cand concurentul a furnizat cel putin 75 ml urina, el va alege dintr-o serie de kit-uri un kit de control urina, care contine doua recipiente pentru probe (A si B). Concurentul va verifica pentru a fi sigur ca recipientele sunt goale si curate.

DC 8.1.5. Concurentul sau reprezentantul sau vor turna circa 2/3 urina din recipientul de recoltare in recipientul A si 1/3 in recipientul B. Citeva picaturi de urina trebuie sa ramana in recipientul de recoltare pentru masurarea aciditatii si a greutatii specifice. Apoi, concurentul va inchide ambele recipiente si va verifica sa nu apara scurgeri. Concurentul va verifica de asemenea daca ambele recipiente au acelasi cod numeric. Agentul, cu permisiunea concurentului va asista concurentul la procedurile descrise in DC 8.1.5. Procesul de etansare definitiva poate fi realizat fie cu capacul auto-blocant (de ex. kit Berlinger) sau prin fiecare recipient tnchis intr-un container separat etans la socuri (de ex. Verspak/Envopak). Concurentul trebuie sa verifice de asemenea in fiecare etapa a procedurii DC daca recipientele au acelasi cod.

DC 8.1.6. Colectarea probelor poate avea loc in citeva sesiuni ale competitiei inainte de a fi trimise la laborator. in acest timp, probele trebuie pastrate in deplina siguranta. inainte de trimiterea la laborator, toate probele trebuie ambalate astfel incat sa se garanteze transportul lor sigur la laborator. Daca trimiterea la laborator intarzie, poate fi necesar sa se depoziteze probele intr-un loc rece si sigur. Comitetul de organizare al competitiei va raspunde de transportul sigur al containerelor cat mai curind posibil dupa controlul doping.

DC 8.1.7. FINA va furniza etichete de identificare, daca este necesar pentru vama. Deschiderea containerului de transport nu va invalida in sine controlul doping.

DC 8.2. Recoltarea probelor de urina la

controlul neanuntat

DC 8.2.1. Cand un concurent a fost ales pentru control doping neanuntat SA poate sa stabileasca o intalnire pentru a-l cunoaste pe concurent sau poate sosi neanuntat la locul de antrenament, locul de cazare sau orice alt loc unde este posibil sa-l gaseasca pe concurent. In fiecare caz, SA se va legitima si va furniza o copie a scrisorii de numire a sa de catre FINA. SA va solicita de asemenea legitimatia concurentului. Recoltarea reala a probei se va conforma cat mai mult posibil cu DC 8.1.

DC 8.2.2. Aranjamentele pentru recoltarea probei trebuie sa se faca cat mai curand posibil dupa ce s-a stabilit intalnirea cu concurentul. Este responsabilitatea concurentului sa verifice data, ora si locul precis al intalnirii aranjate.

DC 8.2.3. In cazlul ca SA soseste neanuntat el trebuie sa lase concurentului suficient timp pentru a-si termina orice activitate rezonabila in care este angajat sub supravegherea SA dar testele trebuie sa inceapa cat mai curand posibil.

DC 8.2.4. Fiecare concurent selectat pentru testele neanuntate va completa un formular similar cu cel descris in DC 8.1.1.

DC 8.2.5. Daca concurentul refuza sa furnizeze o proba de urina, SA va mentiona aceasta in formularul de control doping, va semna cu numele sau formularul si va cere sportivului sa semneze formularul. SA va mentiona si orice alte nereguli in procesul de control doping.

DC 8.2.6. Natura controlului doping neanuntat, in afara competitiei, face desirabil sa nu se atentioneze concurentul in prealabil. Se vor depune toate eforturile de catre SA pentru a recolta proba foarte repede si eficient cu un minimum de intreruperi ale antrenamentului sau activitatilor sociale sau lucrative ale concurentului. Totusi, daca exista intreruperi nici un concurent nu va intenta actiuni pentru a obtine despagubiri pentru orice incoveniente suportate.

DC 8.3. Analiza probelor

DC 8.3.1. Toate probele furnizate de concurenti in scopul controlului doping devin imediat proprietatea FINA.

DC 8.3.2. Analiza tuturor probelor se va efectua in laboratoare acreditate de IOC. Se presupune ca aceste laboratoare efectueaza teste si analize ale probelor in conformitate cu standardele stiintifice cele mai inalte si rezultatele acestor analize se presupune ca sunt stiintific corecte. Se presupune ca aceste laboratoare au urmat procedurile de incredintare a probelor in conformitate cu standardele prevalente si acceptabile de intretinere; aceste presupuneri pot fi respinse daca se probeaza contrariul.

DC 8.3.3. Rezultatele tuturor analizelor trebuie trimise la FINA in forma codificata, intr-un raport semnat de un reprezentant autorizat al laboratorului. Toate comunicarile trebuie astfel aranjate incat rezultatele analizelor sa fie confidentiale.

DC 8.3.4. Daca exista un raport negativ asupra probei A care sugereaza prezenta unei substante interzise sau utilizarea unei metode interzise, FINA va anunta concurentul si federatia concurentului. Se vor face aranjamente pentru testarea probei B in urmatoarele trei saptamini. Probele B se vor analiza in acelasi laborator cu personal alternativ sau efectuate in alt laborator acreditat de IOC.

DC 8.3.5. Concurentul in legatura cu care exista un raport negativ cu privire la proba A poate fi suspendat temporar de Executivul FINA fara audiere dar dupa consultarea cu DCRB, pana cand poate avea loc o audiere in fata Comisiei de judecata FINA dupa ce s-a efectuat testul probei B.

DC 8.3.6. Proba B va fi analizata pentru a se stabili daca acea proba indica prezenta aceleiasi substante interzise detectate in proba A sau sugereaza aceeasi metoda interzisa, dar concurentul poate accepta rezultatele testului la proba A informand in acest sens FINA in decurs de 14 zile de la primirea notificarii ca proba a indicat prezenta unei substate interzise sau utilizarea unei metode interzise. Concurentul care a acceptat rezultatele testului probei A are totusi dreptul la o audiere in fata Comisiei de judecata doping FINA.

DC 8.3.7. Concurentului si/sau reprezentantului sau i se va permite sa fie prezent la analiza probei B. De asemenea vor avea voie sa fie de fata un reprezentant al federatiei concurentului si un reprezentant FINA.

DC 8.3.8. Daca proba B se dovedeste a fi negativa, tot testul va fi considerat negativ si concurentul, federatia sa si FINA vor fi informati in acest sens.

DC 8.3.9. Daca proba B este pozitiva si se identifica o substanta interzisa sau utilizarea unei metode interzise, constatarile vor fi raportate concurentului, federatiei sale si Comisiei de judecata doping FINA pentru consideratii suplimentare conform regulii FINA C 19.5. In cazul cand controlul doping este efectuat de o federatie membra, constatarile vor fi raportate: (a) in decurs de 14 zile la FINA; si (b) unui juriu de audiere corespunzator controlat conform legii nationale si regulilor federatiei membre careia ii apartine concurentul. Daca controlul doping a fost efectuat de o federatie membra FINA, constatarile vor fi raportate unui juriu de audiere corespunzator controlat conform legii nationale si regulilor federatiei membre careia ii apartine concurentul.

DC 8.4. Executivul FINA, la recomandarea DCRB poate stabili in orice moment dupa o constatare negativa la proba A si inaintea deciziei finale intr-un caz de control doping ca nu exista o baza faptica sau stiintifica pentru a proceda mai departe cu cazul impotriva concurentului implicat.

DC 9 SANCTIUNI

DC 9.1. Sanctiunile pentru abaterile doping care implica substante interzise vor fi:

DC 9.1.1 Pentru abaterile care implica agenti anabolici, diuretice, agenti de mascare, hormoni peptidici, mimetice si analogice si substante inrudite din punct de vederte chimic sau farmaceutic:

Prima abatere:

minimum patru ani de suspensare; plus

o sanctiune retroactiva care implica anularea tuturor rezultatelor realizate in competitii in cursul perioadei anterioare datei suspendarii care intra in vigoare si se intinde inapoi timp de 6 luni inainte de recoltarea probei pozitive

A doua abatere:

suspendare pe viata; plus

o sacntiune retroactiva care implica anularea tuturor rezultatelor realizate in concursuri in timpul carierei concurentului.

DC 9.1.2. Pentru o abatere care implica alte stimulente decat cele descrise in

DC 9.1.4., betablocanti, beta-2 agonistice si substante inrudite;

Prima abatere:

pana la 2 ani de suspendare

A doua abatere:

2 ani de suspendare pana la suspendare pe viata

DC 9.1.3.Pentru o abatere care implica narcotice:

Prima abatere:

pana la doi ani suspendare

A doua abatere:

pana la suspendarea pe viata

DC 9.1.4. Pentru o abatere care implica efedrina, pseudoefedrina, fenilpropanolamina, catina, cafeina, canabinoide si toate celelalte substante interzise nedescrise altfel in DC 9.1.1 - DC 9.1.3:

Prima abatere:

pana la trei luni suspendare

A doua abatere:

suspendare intre 3 luni si 2 ani

A treia abatere:

suspendare pe doi ani pana la suspendare pe viata.

DC 9.1.5. O noua abatere doping care implica o alta substanta interzisa de catre un concurent care a fost sanctionat pentru o abatere va fi sanctionata ca si a doua abatere care implica acea substanta.

DC 9.1.6. Sanctiunea pentru incalcarea regulamentului conform DC 2.1.a) care implica mai mult de o substanta interzisa va fi impusa conform regulii pentru substanta cu cea mai mare sanctiune a substantelor constatate. Nu va urma nici o sanctiune suplimentara pentru alte abateri doping dar prezenta tuturor substantelor interzise constata va fi notata in decizie. Un nou raport negativ privitor la acelasi concurent sugerand prezenta unei substante interzise va fi sanctionata conform DC 9.1.5.

DC 9.1.7. Dreptul la audiere in legatura cu o abatere conform DC 9.1. poate exista numai:

a) daca s-a analizat tesutul sau fluidul corect din corp;

b) daca tesutul sau fluidul din corp s-a deteriorat sau a fost contaminate;

c) daca analiza de laborator a fost corect efectuata;

d) daca s-a depasit suspendarea minima pentru o prima abatere;

e) daca se poate micsora o sanctiune minima in conformitate cu DC 9.10.

Constatarea in tesutul sau fluidele din corpul unui concurent a unei substante interzise va constitui o abatere, indiferent daca concurentul poate demonstra ca nu a utilizat constient substanta interzisa.

DC 9.1.8. Daca rezultatele oricaror doua teste de control doping efectuate la mai mult de 10 zile distanta la acelasi concurent se dovedesc pozitive petru aceeasi substanta, aceasta se va considera ca constituie doua abateri separate de dopaj, chiar daca rezultatele primului test nu au fost cunoscute decat dupa ce s-a efectuat al doilea test, daca concurentul in chestiune nu poate dovedi cu dovezi evidente si indiscutabile ca rezultatele celui de-al doilea test se bazeaza pe administrarea unei substante identificate in primul test si ca acea substanta nu a fost ingerata intre cele doua teste.

DC 9.2. O abatere conform DC 2.1(b) sau DC 2.1(d) va fi considerata ca o abatere conform DC 9.1.1.; in cazul unei sanctiuni bazata pe DC 2.1.(d), perioada relevanta pentru anularea retroactiva a rezultatelor este perioada care se intinde inapoi sase luni inainte de neprezentarea sau refuzul de prezentare la controlul doping.

DC 9.3. Sanctiunea pentru o abatere conform DC 2.1.(e) sau DC 2.1.(f) va fi aceeasi ca si pentru a doua abatere care implica utilizarea substantei interzise implicate.

DC 9.4. Sanctiunea pentru o abatere conform DC 2.1. se va baza pe sub-sectiunea din DC 2.1 sau DC 9.1.1. de care depinde admiterea faptului, autoritatea competenta avand capacitatea de a examina circumstantele cazurilor particulare.

DC 9.5. In cazul in care s-a incalcat orice regula DC de catre un membru al echipei de stafeta sau un duet sau echipa la inotul sincron, duetul sau echipa vor fi descalificate din competitie. Cand s-a incalcat orice regula DC de catre un membru al echipei de polo pe apa rezultatul meciului in care a participat concurentul in turneu daca abaterea este in conformitate cu DC 9.1.1, DC 9.1.2 sau DC 9.1.3 va fi anulat si se pot decide sanctiuni suplimentare de catre autoritatea competenta.

DC 9.6. Executivul FINA va avea autoritatea sa suspende provizoriu un concurent fara audiere in asteptarea unei decizii a Comisiei de judecata doping sau a juriului de audiere nationala conform regulamentului federatiei membre. Aceasta suspendare temporara poate fi inainte sau dupa analiza probei B a concurentului. Pentru a stabili daca sa se suspende concurentul provizoriu sau nu, Executivul va examina posibilitatea ca s-a constatat ca concurentul a incalcat aceste reguli doping si incorectitudinea de a permite unui concurent care a utilizat ceea ce se pretinde ca concurentul in cauza ar fi folosit pentru a concura, in asteptarea deciziei finale. Orice perioada de timp in care un concurent nu a putut concura datorita unei suspendari temporare se va scadea din suspendarea stabilita de Comisia de judecata doping sau de alta autoritate competenta, daca cazul nu se afla sub jurisdictia FINA.

DC 9.7. In afara de toate celelalte sanctiuni care pot fi impuse conform acestei reguli DC 9, un concurent va fi descalificat de la toate probele executate dupa testul de control doping care duc la o abatere conform DC 2.1(a) sau 2.1(b) si inainte de stabilirea suspendarii de catre autoritatea competenta.

DC 9.8 Dupa ce a fost sanctioinat conform acestor reguli un concurent se va prezenta la controalele doping decise de FINA ca o conditie a reintegrarii sale.

DC 9.8.1. In cazul cand concurentul a fost suspendat pe o perioada conform DC 9.1.1. si doreste sa-si reia activitatea competitionala dupa ce a trecut acea perioada de suspendare, concurentul trebuie sa anunte FINA cu cel putin 9 luni inainte de intentia sa de revenire in competitii si sa fie disponibil pentru teste neanuntate in afara competitiilor oricand in timpul perioadei ramase de suspendare. in cursul acestei perioade ramasa de suspendare, trebuie sa se efecuteze un minimum de trei teste de catre federatia membra a concurentului in decurs de cel putin trei luni inainte de fiecare test. Rezultatele acestor teste vor fi raportate la FINA. in plus, imediat inainte de sfirsitul perioadei de suspendare, un concurent trebuie sa se supuna testelor efectuate de FINA pentru substanae interzise si metode interzise in afara testelor din cadrul competitiilor (DC 3.3.si Anexa B).

DC 9.8.2. Dupa ce a trecut perioada de suspendare a unui concurent, si concurentul a indeplinit conditiile de reintegrare in viata sportiva, el va deveni automat reeligibl. Nu va fi necesara nici o cerere a concurentului sau a federatiei sale membre.

DC 9.9. Daca se comit patru sau mai multe abateri doping de catre concurentii din aceeasi disciplina afiliati la aceeasi federatie membra in decurs de 12 luni de la prima abatere sanctionata conform DC 9.1.1., federatia va fi suspendata la acea disciplina timp de 24 de luni. O abatere care este sub jurisdictia FINA si raportata la FINA de o federatie membra nu va fi inclusa in aceasta regula.

DC 9.10. Acolo unde regulile impun o suspendare pe termen minim, concurentul poate stabili clar cum a intrat substanta interzisa in corpul sau si ca substanta interzisa nu a intrat ca rezultat direct sau indirect al neglijentei concurentului. Fiecare concurent are responsabilitatea personala de a asigura ca nici o substanta interzisa nu va intra in corpul sau si ca nu se va folosi nici o metoda interzisa si nici un concurent nu se poate baza pe recomandarea oricarei terte parti in aceasta privinta.

DC 9.11. Asa cum este folosit in regulile DC, termenul "suspendare" va insemna faptul ca individul sanctionat nu va participa la nici o activitate FINA sau la nici una din cele ale federatiei sale membre la orice disciplina, inclusiv faptul ca nu va actiona ca si concurent, delegat, antrenor, capitan de echipa, medic sau alt reprezentant FINA sau al federatiei membre. Suspendarea va avea efect de la data mentionata de autoritatea competenta, care in cazurile FINA va fi comisia de judecata doping , sau in cazul unei suspendari temporare conform DC 9.6, Executivul FINA. asa cum se foloseste in regulile DC termenul eliminare" inseamna suspendare pe viata.

DC 10 COSTURI

DC Federatiile membre vor fi obligate sa ramburseze FINA toate costurile (inclusiv onorariile de laborator si cheltuielile de deplasare) legate de abaterea doping comisa de o persoana afiliata la acea federatie.

DC 10.2. Cu exceptia costurilor si a onorariilor de avocati care pot fi acordate de CAS, FINA si reprezentantii sai nu vor raspunde in fata unui concurent sau a unei federatii membre pentru nici un fel de costuri, pagube sau alte pierderi care rezulta din actiunile intreprinse de FINA conform acestor reguli de control doping.

DC 11 RETRAGEREA

DC 1.1.1.Un concurent care se claseaza intre primii 50 in orice competitie va continua sa se supuna acestor reguli DC inclusiv obligatia de a fi la dispozitie pentru teste neanuntate (DC 7,.5,) daca si pana cand concurentul nu anunta FINA ca s-a retras din activitatea competitionala.

DC 11.2. Un concurent care a anuntat FINA ca se retrage nu poate relua competitia daca nu anunta FINA cu cel putin 9 luni inainte de data cand se asteapta sa revina in competitie si daca nu este la dispozitie pentru teste neanuntate, oricand in cursul perioadei inainte de revenirea sa reala in competitii, pentru substante si metode interzise in afara competitiei (DC 3.3 si Anexa B).

DC 11.3. Orice concurent care se constata ca a comis o abatere doping in cursul, sau dupa retragerea sa va fi considerat ca a comis o a doua abatere, indiferent daca acel concurent a comis vreodata o prima abatere.

DC 12 RAPORTARE SI RECUNOASTERE

DC 12.1. Toate federatiile membre se vor conforma aceste reguli DC. Regulamentele federatiilor membre vor indica faptul ca regulile FINA care includ regulile de control doping vor fi considerat ca incluse in acestea si vor fi direct aplicabile la, si vor fi urmate de concurenti, antrenori, medici, capitani de echipa si reprezentanti de federatie sub jurisdictia federatiilor membre respective. Aceste reguli vor include si regulamente cuprinzatoare de doping in scopul ca membrii lor sa fie informati cu privire la drepturile lor, procedurile de recoltare a probelor si procedurile si sanctiunile disciplinare. Federatiile membre vor raporta la sfirsitul fiecarui trimestru (31 martie, 30 iunie, 30 septembrie si 31 decembrie) toate rezultatele controalelor doping in cadrul jurisdictiei la FINA triate per concurent si identificand fiecare data la care a fost testat concurentul, entitatea care efectueaza testul si daca testul s-a efectuat sau nu in cursul competitiei sau in afara ei. FINA va publica la intervale de 6 luni un raport al tuturor testelor efectuate de FINA si de federatiile membre, triate per federatia membra si concurent si care contin aceleasi informatii descrise mai sus.

DC 12.2.Fgiecare federatie membra va raporta la FINA timpii tuturor performantelor de inot care sunt situate pe lista FINA a primilor 50 clasati. Raportul va fi trimis la FINA in decursul a 60 de zile dupa obtinerea performantei. Lista primilor 50 clasati va fi clasamentul publicat de FINA la 31 mai pentru performantele de inot in curse scurte si la 31 decembrie pentru performante de inot in curse lungi.

DC 12.3. Fiecare federatie membra va raporta la FINA protocoalele si concluziile tuturor audierilor care rezulta din controalele doping efectuate de acea federatie membra. Aceste chestiuni vor fi examanate in decurs de 30 de zile de la primirea acelui raport de catre Executiv, care poate lua nota de respectiva actiune, o poate prezenta spre examinare suplimentara la audierea de catre comisia de judecata FINA. Fiecare federatie membra va raporta la FINA in decurs de 14 zile de la primirea unei probe B care indica prezenta unei substante interzise sau utiizarea unei metode interzise, numele concurentului si circumstantele abaterii.

DC12.4. Orice decizie a unei federatii membre cu privire la o abatere doping va fi recunoscutaade toate federatiile membre care iau toate masurile necesare pentru a face aceste rezultate efective.

DC 12.5. Daca Executivul FINA crede ca o federatie membra nu a urmat regulile FINA cu privire la controlul doping in cadrul jurisdictiei sale, Executivul poate trimite chestiunea in fata comisiei de judecata doping pentru analiza, caz in care acesta din urma va avea deplina putere sa analizeze faptele si aplicarea regulilor.

DC 12.6. FINA poate recunoaste rezultatele controlului doping efectuate de o organizatie sportiva in afara de FINA si federatiile sale membre sau de un membru al acelei organizatii sportive in conformitate cu regulile si procedurile diferite de cele ale FINA, cat timp testele au fost efectuate corespunzator si regulile organizatiei care efectueaza aceste teste permit o suficienta protectie a concurentilor. La primirea unui raport de la orice sursa cu privire la acest control doping, Executivul va trimite chestiunea in fata comisiei de judecata doping. Daca chestiunea este prezentata acesteia din urma, decizia sa va fi obligatorie pentru FINA si federatia membra, fiind posibil de a fi apelata la CAS in conformitate cu DC 10.8.3.

ANEXA A

I.SUBSTANTE INTEZISE - IN COMPETITIE

Substantele prezentate mai jos sunt interzise de FINA in competitii. Listele nu sunt exclusive sau exhaustive, ci includ "substante inrudite" care sunt substantele inrudite in clasa respectiva prin actiunea lor farmacologica, structura chimica sau ambele. In plus metabolitii substantele listate sau inrudite sunt de asemenea interzise.

A.STIMULENTE

Amineptina

Amfepramona

Amifenazol

Amfetamina

Bambuterol

Bromantan

Bupropion

Cafeina*

Carfedon

Catina**

Cocaina

Cropropamid

Crotetamid

Efedrina**

Etamivan

Atilamfetamina

Etilefrin fencamfamina

Fenetilina

Fendluramin

Formoterol***

Heptaminol

Mefenorex

Mefentermina

Mezocarb

Metamfetamina

Metoxifenamina

Metilendioxiamfetamina

Metilefedrina**

Metilfenidat

Nichetamida

Norfenfluoramina

Parahidroxiamfetamina

Pemolin pentetrazol

Fendiometrazin

Fentermina

Fenilefrin

Fenilpropanolamina

Foledrina

Pipradol

Prolintan

Propilhexedrina

Pseudoefedrina

Reproterol

Salbutamol***

Salmeterol***

Selegilina

Stricnina

Terbutalin***

. si substante inrudite

pentru cafeina rezultatul pozitiv depinde de concentratia de cafeina in urina. Concentratia in urina poate sa nu depaseasca 12 micrograme per mililitru.

** pentru catina, definitia unui rezultat pozitiv este o concentratie in urina mai mare de 5 micrograme per mililitru. Pentru efedrina si metilefedrina, definitia unui rezultat pozitiv este o concentratie in urina mai mare de 10 micrograme per mililitru. Pentru fenilpropanolamina si pseudoefedrina definitia unui rezultat pozitiv este o concentratie in urina mai mare de 25 micrograme per mililitru.

Permise numai prin inhalator pentru a preveni si trata astmul si astmul indus de exercitiu fizic. Trebuie sa se declare utilizarea in formular la ora testului si va fi necesdara verificarea necesitatii medicale. Este necesara pentru autoritatea medicala relevanta o nota scrisa de medicul de echipa sau medicul specialist in aparatul respirator cu privire la astm si/sau astmul indus de exercitiul fizic.

Nota: Toate preparatele cu imidazol sunt acceptabile pentru uzul topic. Vasoconstrictiilor li se pot administra agenti anestezici locali. Preparatele topice (de exemplu nazale, oftalmologice, rectale) de adrenalina si fenilefrina sint permise.

B.NARCOTICE

Substantele interzise din clasa (B) includ exemplele urmatoare:

Buprenorfina

Dextromoramid

Diamorfina (heroina)

Hidrocdon metadon

Morfina

Pentazocin

Peptidina

. si substante inrudite

Nota: Sunt permise codeina, dextrometorfan, dextropropoxifen, dihidrocodeina, difenoxilat, etilmorfina, folcodina, propoxifen si tramadol

C.AGENTI ANABOLICI

1.Steroizi androgenici anabolici

androstenediol

androstenedion

boldenon

clostebol

danazol

dehidroclormetiltestosteron

dehidroepiandrosteron (dhea)

dihidrotestosteron (dht)

drostanolon

fluoximesteron formebolon

gestrinona mesterolon

metandienona

metenolona

metandriol

metiltestosteron

miboleron

nandrolon

19-norandrostenediol

19-norandrostenedion

noretandrolon

oxandrolon

oximetolon

salmeterol

stanozolol

testosteron

trenbolon

. si substante inrudite

[Dovezile obtinute din profilele metabolice si/sau masuratori radio izotopice pot fi folosite pentru a trage concluzii definitive cu privire la utilizarea acestor agenti]

Prezenta unui raport testosteron (T) - epitestosteron (E) mai mare de 6 la 1 in urina unui concurent constituie o abatere daca nu exista dovezi ca acest raport se datoreaza unei conditii fiziologice sau patologice, de exemplu, excretie scazuta de epitestosteron, tumoare producatoare de androgen sau deficit de enzime.

In cazul T/E mai mare de 6, este obligatoriu ca autoritatea medicala relevanta sa conduca o investigatie inainte ca o proba sa fie declarata pozitiva. Se va scrie un raport complet si se va include o analiza a testelor anterioare, a testelor ulterioare si a oricaror investigatii endocrine. in cazul ca nu sunt disponibile testele anterioare, sportivul trebuie testat neanuntat cel putin o data pe luna timp de trei luni. Rezultatele acestor investigatii trebuie sa fie incluse in raport. Necooperarea la investigatii va avea ca urmare declararea probei ca fiind pozitiva.

2.Beta-2 agonistice

bambuterol

clenbuterol

fenoterol

formoterol* reproterol

salbutamol*

salmeterol*

terbutalina*

. si substantele inrudite

permise numai prin inhalator, pentru a preveni si trata astmul si astmul indus de exercitiu fizic. Trebuie sa se declare utilizarea in formular la ora testului si va fi necesara verificarea necesitatii medicale. Pentru autoritatea medicala relevanta este necesara o nota scrisa despre astm si/sau astm indus de exercitiu fizic eliberata de un medic de echipa sau un specialist in aparatul respirator.

Pentru salbutamol definitia unui rezultat pozitiv in categoria agentilor anabolici este o concentratie in urina mai mare de 1000 nanograme per mililitru

D. DIURETICE

acetazolamida

bendroflumetiazid

bumetanid

canrenona

clortalidon

acid etacrinic

furosemid hidroclorotiazida

indapamid

manitol (prin injectie intravenoasa)

mersalil

spironolactona

triamteren

. si substante inrudite

E.HORMONI PEPTIDICI, MIMETICE SI ANALOGE

Substantele interzise din clasa (E) includ urmatoarele exemple si analogele si mimeticele lor:

Corticotrofine (ACTH, tetracosactida)

Hormon de crestere (hGH)

Factor de crestere de tip insulina (IGF-1)

. si toti factorii respectivi de degajare si analogii lor

Insulina*

Eritopoietina (EPO)

Inhibitori de aromataza (interzisa numai la barbati)

Gonadotrofina corionica

(hCG - gonadotrofina corionica umana) (interzisa numai la barbati)

gonadotrofine pituitare si sintetice(LH) (interzise numai la barbati)

clomifen (interzisa numai la barbati)

ciclofenil (interzisa numai la barbati)

tamoxifen(interzisa numai la barbati)

permise numai pentru a trata sportivii cu diabet insulino-dependent certificat. Trebuie sa se obtina de la un endocrinolog sau medic de echipa certificarea scrisa a diabetului insulino-dependent.

Prezenta unei concentratii anormale a unui hormon endogen din clasa (E) sau a trasorilor de diagnostic in urina unui concurent constituie o abatere daca nu s-a facut dovada ca se datoreaza unei conditii fiziologice sau patologice.

F.CANABINOIDE

Marihuana*

Hasis*

O concentratie in urina de 11-nor-delta 9 - tetrahidrocanabinol - 9 - acid carboxilic (carboxi - THC) mai mare de 15 nanograme per mililitru constituie dopaj.

G.BETABLOCANTI

(se aplica numai la sarituri)

acetbutolol

alprenolol

atenolol

betaxolol

bunolol

carteolol

celiprolol

esmolol

labetalol levobunolol

metipranolol

metoprolol

nadolol

oxprenolol

pindolol

propranolol

sotalol

timolol

. si substantele inrudite

H. GLUCOCORTICOSTEROIZI

Se interzice utilizarea sistemica a glucocorticosteroizilor pe cale orala, rectala sau prin injectii intravenoase sau intramusculare. Utilizarea corticosteroizilor prin inhalare sau utilizarea de spray nazal este permisa. Cand este necesar din punct de vedere medical se permit injectii locale si intraarticulare de glucocorticosteroizi. Respectiva utilizare trebuie declarata in scris la ora testului si se poate solicita verificarea necesitatii medicale.

I.ANESTEZICE LOCALE

Se permit urmatoarele anestezice locale injectabile:

Bupivacaina*

Lidocaina*

Mepivacaina*

Procaina*

. si substanaele inrudite dar nu cocaina*

Sunt permise numai cand sunt administrate prin injectii locale sau intra-articulare. Utilizarea (inclusiv diagnosticul, doza si calea de administrare) trebuie declarate in formular la ora testului si va fi necesara verificarea necesitatii medicale. Se pot folosi agenti vasoconstrictori impreuna cu anestezicele locale.

REZUMATUL CONCENTRATIILOR DE URINA PESTE CARE LABORATOARELE ACREDITATE DE ICO TREBUIE SA RAPORTEZE CONSTATARILE LA SUBSTANTE SPECIFICE

Cafeina      >12 micrograme/ml

Carboxi THC      >15 nanograme/ml

Catina      >5 micrograme/ml

Efedrina      >10 micrograme/ml

Epitestosteron      >200 nanograme/ml

Metilefedrina      >10 micrograme/ml

Morfina      > 1 microgram/ml

19-norandrosteron      > 2 nanograme/ml la barbati

19-norandrosteron      > 5 nanograme/ml la femei

fenilpropanolamina >25 micrograme/ml

pseudoefedrina      >25 micrograme/ml Salbutamol

Salbutamol      >100 nanograme/ml (numai

in teste in timpul competitiei)

>1000 nanograme/ml (numai

in teste in afara competitiei)

Raport T/E >6

II. METODE INTERZISE

Sunt interzise urmatoarele proceduri:

Dopaj sanguin: inseamna administrarea de sange, globule rosii si/sau produse inrudite la un sportiv

Administrarea de purtatori artificiali de oxigen sau dilatatori de plasma:

Manipularea farmacologica, chimica si fizica care este utilizarea substantelor si/sau metodelor care modifica, incearca sa modifice sau se presupune in mod rezonabil ca modifica integritatea si valabilitatea probelor de urina folosite in controalele doping ceea ce include fara sa limiteze cateterizarea, substituirea si/sau falsificarea urinei, inhibitia excretiilor renale porin metode precumn utilizarea de agenti de mascare * sau modificari de masuratorilor de testosteron sau epitestosteron prin metode precum adminstrarea de epitestosteron.

Agentii de mascare includ:

Bromantan

Diuretice (vezi mai sus)

Epitestosteron

Probenicid

AVERTISMENT REFERITOR LA SUPLIMENTELE NUTRITIVE

Concurentii si antrenorii lor sunt informati ca suplimentele nutritive, preparatele din plante si produsele naturale pot contine substante care sunt intezise sau care se pot transforma in corp in substante interzise. Utilizarea sau consumul unor astfel de produse poate avea ca rezultat un test pozitiv de control doping. Eficienta multora din aceste produse este indoielnica si etichetarea lor poate fi incompleta sau imprecisa. Se reaminteste concurentilor ca isi asuma raspunderea pentru consecintele care pot urma ingerarii oricarora din aceste tipuri de produse.

ANEXA B

I.      SUBSTANTE INTERZISE - IN AFARA COMPETITIEI

A.AGENTI ANABOLICI

1.Steroizi androgeni anabolici

androstenediol

androstendion

boldenon

clostebol

danazol

dehidroclormetiltestosteron

dehidroepiandrosteron (dhea)

dihidrotestosteron (dht)

drostanolon

fluoximesteron formebolon

gestrinona

mesterolona

metandienona

metenolona

metandriol

metiltestosteron

mibolerona

nandrolon

19-norandrostenediol

19-norandrostenedion

noretandrolon

oxandrolon

oximesteron

oximetolon

salmeterol

stanozolol

testosteron*

trenbolon

. si substantele inrudite

Dovezile obtinute din profilele metabolice si/sau masuratori radio izotopice pot fi folosite pentru a trage concluzii definitive cu privire la utilizarea acestor agenti]

Prezenta unui raport testosteron (T) - epitestosteron (E) mai mare de 6 la 1 in urina unui concurent constituie o abatere daca nu exista dovezi ca acest raport se datoreaza unei conditii fiziologice sau patologice, de exemplu, excretie scazuta de epitestosteron, tumoare producatoare de androgen sau deficit de enzime.

In cazul T/E mai mare de 6, este obligatoriu ca autoritatea medicala relevanta sa conduca o investigatie inainte ca o proba sa fie declarata pozitiva. Se va scrie un raport complet si se va include o analiza a testelor anterioare, a testelor ulterioare si a oricaror investigatii endocrine. in cazul ca nu sunt disponibile testele anterioare, sportivul trebuie testat neanuntat cel putin o data pe luna timp de trei luni. Rezultatele acestor investigatii trebuie sa fie incluse in raport. Necooperarea la investigatii va avea ca urmare declararea probei ca fiind pozitiva.

2.Beta-2 agonistice

bambuterol

clenbuterol

fenoterol

formoterol* reproterol

salbutamol*

salmeterol*

terbutalina*

. si substantele inrudite

permise numai prin inhalator, pentru a preveni si trata astmul si astmul indus de exercitiu fizic. Trebuie sa se declare utilizarea pe formular la ora testului si va fi necesara verificarea necesitatii medicale. Pentru autoritatea medicala relevanta este necesara o nota scrisa despre astm si/sau astm indus de exercitiu fizic eliberata de un medic de echipa sau un specialist in aparatul respirator.

Pentru salbutamol definitia unui rezultat pozitiv in categoria agentilor anabolici este o concentratie in urina mai mare de 1000 nanograme per mililitru.

D. DIURETICE

acetazolamida

bendroflumetiazid

bumetanid

canrenona

clortalidon

acid etacrinic

furosemid hidroclorotiazida

indapamid

manitol (prin injectie intravenoasa)

mersalil

spironolactona

triamteren

. si substante inrudite

C. HORMONI PETIDICI, MIMETICE SI ANALOGE

Substantele interzise din clasa (E) includ urmatoarele exemple si analogele si mimeticele lor:

Corticotrofine (ACTH, tetracosactida)

Hormon de crestere (hGH)

Factor de crestere de tip insulina (IGF-1)

. si toti factorii respectivi de degajare si analogii lor

Insulina*

Eritopoietina (EPO)

Inhibitori de aromataza (interzisa numai la barbati)

Gonadotrofina corionica

(hCG - gondotrofina corionica umana) (interzisa numai la barbati)

gonadotrofine pituitare si sintetice(LH) (interzisa numai la barbati)

clomifen (interzisa numai la barbati)

ciclofenil (interzisa numai la barbati)

tamoxifen (interzisa numai la barbati)

permise numai pentru a trata sportivii cu diabet insulino-dependent certificat. Trebuie sa se obtina de la un endocrinolog sau medic de echipa certificarea scrisa a diabetului insulino-dependent.

Prezenta unei concentratii anormale a unui hormon endogen din clasa (E) sau a trasorilor de diagnostic in urina unui concurent constituie o abatere daca nu s-a facut dovada ca se datoreaza unei conditii fiziologice sau patologice.

II. METODE INTERZISE

Sunt interzise urmatoarele proceduri:

Dopaj sanguin:inseamna administrarea de sange, globule rosii si/sau produse inrudite la un sportiv

Administrarea de purtatori artificiali de oxigen sau dilatatori de plasma:

Manipularea farmacologica, chimica si fizica care este utilizarea substantelor si/sau metodelor care modifica, incearca sa modifice sau se presupune in mod rezonabil ca modifica integritatea si valabilitatea probelor de urina folosite in controalele doping ceea ce include fara sa limiteze cateterizarea, substituirea si/sau falsificarea urinei, inhibitia excretiilor renale prin metode precum utilizarea de agenti de mascare * sau modificari de masuratorilor de testosteron sau epitestosteron prin metode precum administrarea de epitestosteron.

Agentii de mascare includ:

Bromantan

Diuretice (vezi mai sus)

Epitestosteron

Probenicid

AVERTISMENT REFERITOR LA SUPLIMENTELE NUTRITIVE

Concurentii si antrenorii lor sunt informati ca suplimentele nutritive, preparatele din plante si produsele naturale pot contine substante care sunt interzise sau care se pot transforma in corp in substante interzise. Utilizarea sau consumul unor astfel de produse poate avea ca rezultat un test pozitiv de control doping. Eficienta multora din aceste produse este indoielnica si etichetarea lor poate fi incompleta sau imprecisa. Se reaminteste concurentilor ca isi asuma raspunderea pentru consecintele care pot urma ingerarii oricarora din aceste tipuri de produse.

ATENTIE: Aceasta nu este o lista exhaustiva a substantelor interzise. Multe substante care nu apar in aceasta lista sunt considerate interzise sub denumirea de "si substantele inrudite" Sportivii trebuie sa se asigure ca orice medicament, supliment, preparat si orice alta substanta pe care o folosesc nu contine vreo substanta interzisa.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1628
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved