Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Cluj Arena ELITE - Locuri, Costuri, Poze, Nocturna, Imagini cu stadionul din Cluj

Sport+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

COLEGIUL CENTRAL AL ANTRENORILOR

INTRODUCERE IN OLIMPISM
OLIMPISMUL IN ANTICHITATE
ROMANIA LA JOCURILE OLIMPICE
Cluj Arena ELITE - Locuri, Costuri, Poze, Nocturna, Imagini cu stadionul din Cluj

DEFINITIA PERFORMANTEI SPORTIVE

EDUCATIA OLIMPICA - MODALITATE DE CELEBRARE A OLIMPISMULUI
SIMBOLURI SI CEREMONII OLIMPICE

JOCURILE OLIMPICE MODERNE SI PROBLEME CU CARE S-A CONFRUNTAT MISCAREA OLIMPICA

Cluj Arena

Stadionul are o capacitate de 30.335 de locuri si respecta standardele ELITE FIFA si UEFA.

Locuri30.335 de scaune

VIP

Business

VVIP

Locuri de parcare

Costuri:

Costurile Cluj Arena s-au ridicat la 35 de milioane de euro, fara TVA, fondurile provenind atat de la Consiliul Judetean Cluj, cat si de la Guvernul Romaniei, acesta din urma alocand 14 milioane de euro pentru constructie.

Cluj Arena este un stadion de fotbal aflat in faza de finalizare la Cluj, pe locul fostului Stadion Ion Moina. Principalul beneficiar va fi U Cluj. Florian Walter a batut palma cu Consiliul Judetean pentru o chirie de 7.500 de euro pe meci disputat de Universitatea pe Cluj Arena. Compus din doua tribune si doua peluze, stadionul are o capacitate de peste 30.000 de locuri, toate acoperite. Fiind construita la cele mai inalte standarde, noua arena urmeaza sa fie cotata ca un stadion din categoria UEFA Elite (precum noul Stadion National).

Stadionul este prevazut cu o parcare la subsol, de 303 locuri. Instalatia de nocturna va fi prinsa de structura metalica a stadionului si va avea 386 de corpuri de iluminat. Vor fi 1.537 de locuri VIP, diferentiate pe trei clase (business, standard si VVIP), plus 227 de scaune pentru presa, care vor fi dotate cu spatar, cotiera si planseta pliabila in maner (fixe si mobile).

Nocturna

Instalatia de nocturna are o capacitate de 2.000 de lucsi, fiind cea mai puternica din Romania.

Instalatia de 2.000 de lucsi, cea mai puternica din Romania, nu are stilpi ci doar 360 de reflectoare, reflectoarele fiind instalate in spatii special prevazute in zona acoperisului, circular, de jur imprejurul arenei. La peluze, care au o inaltime mai mica decit tribunele 1 si 2, au fost montate proteze speciale, astfel incit toate reflectoarele se vor afla la aceeasi inaltime.

Costuri

"Bijuteria" Cluj Arena, de sase ori mai ieftina decat National Arena

Edificarea Cluj Arena este finantata din fonduri ale Guvernului Romaniei in proportie de 31,22% si ale Consiliului Judetean Cluj in proportie de 68,88%, constructia fiind proprietatea acestuia din urma. Astfel, din totalul de 45 de milioane de euro (suma care include si TVA), 14 milioane de euro provin de la Guvernul Romaniei iar restul de 31 de milioane de euro provin din fondurile judetului Cluj. La inceputul lucrarilor, in vara lui 2009, costurile totale au fost evaluate la 27,5 milioane de euro fara TVA. Cum pe parcursul anului 2010 administratia judeteana si-a dorit omologarea arenei in conformitate cu normativele FIFA, necesitatea efectuarii unor lucrari suplimentare a dus la cresterea costurilor cu 8,8 milioane de euro. Astfel, s-a ajuns la suma finala de 36,3 milioane de euro fara TVA (circa 45.000.000 de euro cu TVA).

Lucrarile la Cluj Arena sunt executate de consortiul condus de ACI (format din companiile ACI, Transilvania Constructii, Con-A Sibiu, Dico si Tiganas, Grup 4 Instalatii, Bogart Construct, DAS Engineering si Universitatea Tehnica Cluj-Napoca) si ar urma sa fie finalizate pana in august 2011

Lucrarile la noul stadion au inceput in vara anului 2009 si au fost evaluate la 27 milioane de euro fara TVA. Avand in vedere lucrarile comandate ulterior de administratia judeteana in vederea omologarii arenei in conformitate cu normativele FIFA, contractul a fost suplimentat cu 8 milioane de euro. Astfel, s-a ajuns la suma finala de 36 milioane de euro (cu tot cu TVA, se ajunge la circa 45.000.000 de euro), pe care administratia judeteana a aprobat-o in ultima sedinta publica a anului 2010. "A fost negociata lista de lucrari suplimentare, iar in final, impreuna cu constructorii, am convenit asupra acestui pret. Este foarte bine ca am ajuns la o intelegere pentru ca in acest fel avem garantia ca lucrarile vor putea fi finalizate la timp", a declarat vicepresedintele CJ, Radu Bica.

Cum se impart costurile?

Consiliul Judetean (CJ) Cluj a achitat pana in prezent pentru lucrarile la noul stadion 17 milioane de euro din totalul de 45 de milioane (suma care include si taxa pe valoarea adaugata - TVA). Avand in vedere ca si guvernul a decis sa sprijine proiectul de la Cluj cu 14.000.000 de euro, mai ramane ca administratia judeteana sa identifice resurse financiare pentru circa 13,7 milioane de euro. Aceste fonduri urmeaza sa fie platite anul acesta, astfel incat Cluj Arena sa poata fi finalizat la timp, a declarat vicepresedintele CJ, Radu Bica.

Cluj Arena isi vinde numele

Noul stadion Cluj Arena, investitie de 35 mil. euro care a fost inaugurata in 1 octombrie 2011 (Peste 80.000 de clujeni au dorit sa vada cu ochii lor cea mai moderna arena din Romania sambata la "Ziua Portilor Deschise"), si-ar putea schimba denumirea in Banca Transilvania Arena, daca discutiile dintre Consiliul Judetean Cluj, administratorul arenei, si BT vor fi finalizate, anunta Ziarul Financiar.

Conducerea CJ Cluj a spus ca poarta discutii cu mai multe companii locale in vederea obtinerii unei finantari care sa acopere o parte din costurile de administrare ale stadionului, estimate la circa 60.000 de euro lunar.

Localizare

Noul stadion al Clujului este construit pe vechea locatie, in vestul Parcului Central (Parcul Mare) din Cluj, desi au fost dispute aprinse legate de locul unde va fi construita noua arena: autoritatile locale planuiau sa atribuie unei companii terenul din Parcul Central, pentru a fi valorificat din punct de vedere imobiliar, iar constructorul se angaja sa ridice un stadion la standarde europene in afara orasului (s-au vehiculat locatii ca Valea Garbaului sau Sfantul Ion, ambele in imediata apropiere a orasului). Pana la urma s-a cedat in fata presiunilor suporterilor, care nu doreau mutarea stadionului. Cluj Arena va face parte in continuare dintr-un complex sportiv mai larg, care include Sala Sporturilor 'Horia Demian', bazinul Politehnicii, parcul 'Iuliu Hatieganu' si viitoarea Sala Polivalenta

Pista de atletism

Pista de atletism din incinta stadionului va avea opt culoare. In studiul de fezabilitate aceasta era prevazuta cu sase culoare pe turnanta si opt in linie dreapta. Dupa modificarile de proiect, pista are opt culoare atat pe turnanta, cat si pe linie dreapta. Suprafata arenei a crescut astfel cu 20.000 mp, iar stadionul va putea gazdui competitii de atletism nu doar de nivel national, ci si international

Tabelele de marcaj

Este vorba despre doua tabele de 9X6 metri, care vor afisa nu doar scorul, ci vor putea reda si imagini, precum reluarile fazelor de joc. Producatorul, Philips, ofera doi ani garantie pentru tabele.

Sala de conferinte

Sala de conferinte a stadionului Cluj Arena este cea mai moderna din Europa, sustin constructorii. In realitate, insa, iluminarea este slaba, cameramanii nu au loc si, colac peste pupaza, prizele le numeri pe degete. 'Sala din Bucuresti de la National Arena nu este la fel de bine dotata, nu e amfiteatru, nu are atatea locuri si nu este atat de moderna. Aici ne-am dorit sa fie o sala, in ceea ce priveste dotarile si functiunile, numarul unu de pe toate stadioanele din Romania', a precizat Alin Tise.

Despre turnul neconstruit

Mai este o idee specifica acestui stadion, conectarea cu turnul, prevazut pe partea cu Somesul, care nu a fost inca realizat. E o investitie care nu e prevazuta pe buget public
Consiliul Judetean cauta investitori privati. Noi am inventat-o, nu a fost ceruta. In acel turn pot fi un hotel, magazine, sali de conferinte. Nu ne va incomoda Sala Polivalenta, care se ridica deja, exista spatiu intre ele, turnul poate fi construit.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3919
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved