Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

REGULAMENTUL GENERAL FINA

Sport+ Font mai mare | - Font mai micREGULAMENTUL GENERAL FINA

Aceste reguli generale sunt regulile de baza pentru competitiile FINA in toate tipurile de natatie: inot , inot in ape deschise, polo pe apa, sarituri, inot sincron si masters.In aceste reguli concurentii vor insemna inotatorii, inotatorii in ape deschise, saritorii, jucatorii de polo, inotatoarele sincron, inotatorii master, fie barbati, fie femei.

FINA recunoaste ca aceste reguli pot fi adaptate la competitii de catre fiecare federatie, dar recomanda ca toti membrii sa adere cat mai mult posibil la aceste reguli.

GR 1 ELIGIBILITATE

Gr 1.1. Toti concurentii vor fi inregistrati de federatia nationala pentru a avea drept de participare la competitii.

GR 2 RELATIIINTERNATIONALE

GR 2.1. O competitie organizata de o federatie nationala, un organism regional sau un club, la care participa alte federatii nationale, cluburi sau indivizi recunoscute de FINA va fi considerata o competitie internationala.

Gr 2.2. O federatie afiliata la FINA nu va permite ca un club afiliat la alta federatie sa devina membru al sau.

GR 2.3. Un concurent al unei federatii membre care se inscrie la un club al altei federatii membre si participa la concursurile celei din urma va fi considerat ca tinand de jurisdictia acesteia din urma.

GR 2.4. Nici o echipa nu va primi titlul unei tari sau al unei regiuni sportive daca concurentii nu au fost selectati de federatia membra FINA a tarii sau regiunii sportive.

GR 2.5. Cand un concurent isi reprezinta tara sa sau regiunea sa sportiva, el va fi cetatean, indiferent daca prin nastere sau prin naturalizare, al natiunii pe care o reprezinta cu conditia ca in cazul in care este cetatean naturalizat sa fi locuit in acea tara cel putin un an inainte de acea competitie si in plus, ca orice concurent care a trecut de la organism de conducere national la un altul sa fi locuit in teritoriul si sub jurisdictia acestuia din urma cel putin 12 luni inainte de competitia mai sus mentionata.

GR 2.6. Pentru competitiile internationale, concurentii care au doua cetatenii conform legilor respectivelor natiuni trebuie sa aleaga "o cetatenie sportiva" care sa fie sub controlul numai a unei federatii afiliate FINA.

GR 2.7. Daca un concurent a reprezentat o natiune intr-o intilnire internationala, se considera ca el alege acea 'nationalitate sportiva' si se va afla sub controlul federatiei membre conform GR 2.6. si nu poate reprezenta alta federatie membra pana cand nu-si schimba in mod oficial afilierea sa si domiciliaza in teritoriul aflat sub jurisdictia celei din urma cel putin 12 luni dupa schimbarea afilierii si inainte de competitia mai sus mentionata. Aceasta perioada poate fi redusa sau chiar anulata cu acordul federatiilor implicate si cu aprobarea Biroului.

GR 3 TURNEE IN TARI STRAINE

GR 3.1. Un concurent care concureaza la o intalnire intr-o tara straina va fi membru al unei federatii membre afiliate sau al unui club afiliat la aceasta. Acest paragraf se aplica si la arbitri, oficiali, instructori si antrenori.

GR 3.2. Toate competitiile trebuie sa fi primit aprobarea federatiei membre din tara unde au loc si toti concurenti isau cluburile trebuie sa aiba permisiunea federatiei lor membre respective.

GR 3.3. In caz de litigiu, se vor aplica regulile federatiei membre sau ale organismului continental sub a carui jurisdictie se tine competitia. In timpul J.O., C.M si la competitiile FINA, se aplica regulile FINA.

GR 4 RELATII NEAUTORIZATE si COMPORTAMENT GRESIT     

GR 4.1. Nici o federatie membra afiliata nu va avea relatii cu un organism neafiliat sau suspendat.

GR 4.2. Schimbul de concurenti, administratori, directori, arbitri, oficiali, instructori, antrenori etc cu organisme neafiliate sau suspendate nu este permis.

GR 4.3. Tinerea unor demonstratii si/sau prezentari, clinici, antrenamente, concursuri etc. cu organisme neafiliate sau suspendate nu este permisa.

GR 4.4. Biroul poate autoriza relatiile cu organismele neafiliate sau suspendate ca in regulile GR 4.1 - 4.3 de mai sus.

GR 4.5. Orice individ sau grup care incalca aceasta regula va fi suspendat de membrul afiliat o perioada minima de 1 an, pina la maximum 2 ani. FINA isi rezerva dreptul de a reexamina suspendarea facuta de federatia membra afiliata si de a o majora pina la maximum 2 ani, in conformitate cu imprejurarile implicate. Federatia membra afiliata se va supune oricarei astfel de majorari.

GR 4.6. Fiecare federatie membra care organizeaza si conduce o competitie va respecta cu strictete regulile FINA care guverneaza eligibilitatea.

GR 5 DREPTUL DE PARTICIPARE

GR 5.1. Orice concurent se poate inscrie in cate cluburi doreste dar are voie sa reprezinte numai unul o data.

GR 5.2. Orice concurent care isi schimba temporar sau permanent resedinta in alta tara se poate inscrie intr-un club afiliat federatiei membre in noua tara.

GR 6 COSTUME

GR 6.1. Costumele tuturor concurentilor vor fi de bun gust si potrivite pentru disciplina sportiva individuala.

GR 6.2. Toate costumele trebuie sa fie netransparente.

GR 6.3. Arbitrul unei competitii are autoritatea de a exclude orice concurent al carui costum nu corespunde acestei reguli.

GR 6.4. Inainte de a se folosi intr-o competitie orice costum avand un design, constructie sau material nou, producatorul acelui costum trebuie sa-l prezinte FINA si sa obtina aprobarea sa.

GR 6.5. Producatorii trebuie sa se asigure ca noul costum de inot aprobat va fi disponibil pentru toti concurentii.

GR 7 RECLAMA

GR 7.1. Se permite identificarea sub forma de emblema, una a producatorului si cealalta a sponsorului pe fiecare complet de inot, adica costum si casca, care sa nu depaseasca 16 cm.p. Costumul cu 2 piese va fi considerat ca un complet. Nu se permite nici o alta forma de reclama. Numele si pavilionul tarii concurentului sau codul de tara nu vor fi considerate ca reclame.

GR 7.2. Echipament purtat pe

marginea bazinului

Prosoapele si gentile pot avea doua reclame. Treningurile si uniformele oficialilor pot avea doua reclame la partea de sus si doua pe pantaloni sau bluza. Emblema producatorului sau a sponsorului poate fi repetata dar se poate folosi acelasi nume numai o singura data pe fiecare articol sau piesa de imbracaminte.

GR 7.3. Reclamele pe corp nu sunt permise in nici un mod.

GR 7.4. Nu sunt permise reclame pentru tigari sau alcool.

GR 8 INLOCUIRI, DESCALIFICARI SI RETRAGERI

GR 8.1. Orice concurent inscris poate fi inlocuit cu un alt concurent inscris la Sedinta Tehnica.

GR 8.2. In toate competitiile cu exceptia polo pe apa, un concurent sau o echipa care nu doreste sa participe la o semifinala sau finala la care a castigat calificarea se va retrage in decurs de 30 de minute dupa preliminariile sau semi-finalele competitiei unde a avut loc calificarea. Federatia membra a oricarui concurent care se retrage din serii dupa Sedinta Tehnica sau de la o semifinala sau finala in decurs de mai bine de 30 de minute dupa preliminariile sau semifinalele competitiei la care s-a castigat calificarea va plati Trezorierului Onorific suma de 100 franci elvetieni; in cazul unei stafete, duet sau echipa, suma va fi de 200 franci elvetieni.

GR 8.3. Daca o echipa se retrage de la o competitie FINA de polo pe apa dupa ce s-a incheiat tragerea la sorti, si fara aprobarea Comitetului de Conducere, atunci acea echipa va fi sanctionata de Birou cu o sanctiune economica de 8000 franci elvetieni din care 6000 franci elvetieni merg la Organizator si cu suspendarea din toate competitiile pe o perioada de minimum 3 luni - maximum 2 ani.

GR 8.4. Daca o federatie membra calificata pentru Cupa Mondiala la inot sincron se retrage dupa ce si-a prezentat inscrierea in competitie, ea va fi sanctionata cu o amenda de 4000 franci elvetieni din care 3000 franci elvetieni merg la Organizator.

GR 8.5. La inot, sarituri si inot sincron, in cazul in care concurentul care a concurat in semifinale si finale este descalificat din orice motiv, inclusiv control medical, locul pe care l-ar fi avut se va acorda concurentului care a terminat urmatorul si toti concurentii plasati mai jos in semifinale sau finale vor avansa un loc. Daca descalificarea apare dupa prezentarea premiilor, premiile vor fi returnate si acordate concurentilor corespunzatori la care se aplica prevederile anterioare.

GR 8.6. Daca unei erori a unui oficial ii urmeaza o eroare a unui concurent, eroarea concurentului poate fi anulata.

GR 9 INTERZICEREA FUMATULUI

La toate competitiile internationale, nu se va permite fumatul in nici unul din spatiile destinate concursurilor, nici inainte si nici dupa competitii.

GR 10 JOCURILE OLIMPICE, CAMPIONATELE MONDIALE, CAMPIONATELE MONDIALE DE INOT (25 m) si REGULILE GENERALE PENTRU COMPETITIILE FINA

GR 10.1.      Organizare

GR 10.1.1. Numai FINA va avea dreptul sa organizeze CM si competitii FINA de inot, sarituri, polo pe apa, inot sincron si inot in ape deschise. Termenii Mondial si FINA nu pot fi utilizati in legatura cu competitii de inot, sarituri, polo pe apa, inot sincron sau inot in ape deschise fara acordul FINA.

GR 10.1.2. Se vor ridica drapelele nationale ale tarilor concurentilor plasati pe locurile 1, 2 si 3 si se va intona imnul national (in versiunea scurta, dupa cum s-a stabilit in Carta Olimpica) al tarii campionului din competitiile individuale si pe echipe. Aceasta regula nu se aplica la campionatele master.

GR 10.1.3. Biroul este imputernicit sa formuleze toate regulile si regulamentele pentru organizarea si desfasurarea acestor competitii. Toate regulamentele stabilite de Birou trebuie anuntate si stabilite cu un an inainte de inaugurarea competitiei.

GR 10.2 Contestatii

GR 10.2.1. Contestatiile sunt posibile:

(a)        daca nu se respecta regulile si regulamentele pentru desfasurarea competitiei,

(b)        daca alte conditii pericliteaza competitia si/sau concurentii, sau

(c)        impotriva deciziilor arbitrului general; totusi, nu se va permite nici o contestatie impotriva deciziilor de fapt.

GR 10.2.2.      Contestatiile trebuie prezentate:

(a)        arbitrului general

(b)       in scris

(c)        numai de conducatorul responsabil al echipei

(d)       impreuna cu depunerea sumei de 100 franci elvetieni sau echivalent, si

(e)        in decurs de 30 de minute dupa incheierea competitiei sau meciului respectiv.

Daca conditiile care determina o potentiala contestatie sunt observate inainte de competitie, contestatia trebuie inregistrata inainte de semnalul de start.

GR 10.1.2.3 Toate contestatiile vor fi examanate de arbitrul general. Daca el respinge contestatia, el trebuie sa stabileasca motivele deciziei sale. Conducatorul echipei poate face apel impotriva respingerii la Juriul de Apel a carui decizie va fi definitiva. La J.O si C.M Comisia pentru fiecare disciplina va examina contestatia si va face recomandari Juriului de Apel.

GR 10.2.4. Daca contestatia este respinsa, suma depusa va fi remisa conducerii competitiei. Daca contestatia este acceptata, suma va fi returnata.

GR 10.2.5. La sarituri, se poate face o reclamatie verbala de catre concurent sau un oficial responsabil al echipei imediat dupa executarea unei sarituri, o runda de sarituri sau o sectiune a concursului. Daca reclamatia nu este acceptata se poate face o contestatie formala.

GR 10.3.      Juriul de Apel

GR 10.3.1. Pentru J.O si C.M, Juriul de Apel va fi compus din membrii Biroului si Membrii Onorifici prezenti impreuna cu Presedintele sau in absenta sa, Vice-Presedintele in calitate de Presedinte al Juriului. Pentru toate celelalte competitii FINA, Juriul de Apel va fi compus din delegatul FINA impreuna cu membrii Biroului si membrii Comitetului Tehnic prezenti, impreuna cu delegatul in calitate de presedinte. Fiecare membru va avea un vot, cu exceptia situatiilor in care s-a prevazut altfel, si in caz de egalitate de voturi, Presedintele va avea vot decisiv.

GR 10.3.2. Se permite unui membru al juriului sa ia cuvantul, dar nu si sa voteze, in cazul in care sunt implicate interesele propriei sale federatii. Un membru al juriului care actioneaza ca oficial nu are voie sa voteze daca contestatia este impotriva deciziei sale sau a interpretarii sale a unei reguli. In caz de urgenta, juriul poate vota asupra unei situatii chiar daca nu a fost posibil sa se convoace toti membrii. Decizia juriului este definitiva.

GR 10.4.      Comitetul de conducere

GR 10.4.1. Desfasurarea reala a tuturor competitiilor J.O. si C.M se afla sub controlul FINA.

GR 10.4.2. Pentru J.O, C.M si competitiile FINA, Biroul FINA va fi Comitetul de conducere.

GR 10.4.3. Comitetul de conducere va avea puterea, daca considera recomandabil sa-si mareasca componenta cu un reprezentant al tarii unde au loc J.O sau C.M.

GR 10.4.4. Comitetul de conducere va fi responsabil de intreaga conducere a competitiei, inclusiv programul competitiilor, numirea oficialilor si judecarea contestatiilor.

GR 10.4.5. Daca un membru al Comitetului de conducere absenteaza de la J.O sau C.M, restul membrilor vor avea puterea de a decide inlocuirea lui, daca este necesar. 12 membri vor constitui un cvorum.

GR 10.4.6. Cand Comitetul de conducere actioneaza ca Juriu de Apel, se va aplica Regula GR 10.3.

GR 10.5.      Comisii

GR 10.5.1. Pentru fiecare disciplina de la J.O, C.M si alte competitii FINA se va numi o comisie care consta din delegatul tehnic respectiv (la J.O si C.M) sau membrul de legatura al Biroului (la alte competitii FINA) si Presedintele si Secretarul Onorific al fiecarui Comitet Tehnic respectiv.

GR 10.5.2. Subordonate Biroului FINA, comisiile vor fi responsabile de:

a)            desfasurarea competitiei la disciplina respectiva,

b)                   controlul intregului echipament tehnic si al instalatiilor inainte de si in cursul competitiei

c)            alcatuirea listelor de sarcini pentru oficiali

d)                   cercetarea cazurilor de contestatii pregatindu-le pentru Juriul de Apel

GR 10.6.      Programare

GR 10.6.1. Programul competitiilor

(* indica competitia desfasurata numai la C.M in prezent)

GR 10.6.1.1. Inot - CM (25 m)

Masculin Feminin

Liber 50 m,100 m,200 m 50 m,100 m,200 m,

400 m, 1500 m 400 m, 800 m

Spate 50 m,100 m,200 m 50 m,100 m,200 m

Bras 50 m,100 m,200 m 50 m,100 m,200 m

Fluture 50 m,100 m,200 m 50 m,100 m,200 m

Mixt individual 100 m,200 m,400 m 100 m,200 m,400 m

Stafete

Liber 4x100 m,4x200 m 4x100 m, 4x200 m

Mixt 4x100 m 4x100 m

Se vor accepta numai timpii de intrare realizati in bazinele de 25 m.

GR 10.6.1.2. Inot - Campionatul Mondial (50 m)

Masculin Feminin

Liber 50 m,100 m,200 m 50 m,100 m,200 m,

400 m,800*m,1500 m 400 m,800 m,1500 m*

Spate 50 m,100 m,200 m 50 m,100 m,200 m

Bras 50 m,100 m,200 m 50 m,100 m,200 m

Fluture 50 m,100 m,200 m 50 m,100 m,200 m

Mixt individual 200 m,400 m 200 m,400 m

Stafete

Liber 4x100 m,4x200 m 4x100 m, 4x200 m

Mixt 4x100 m 4x100 m

Se vor accepta numai timpii de intrare realizati in bazinele de 50 m.

GR 10.6.1.3. Sarituri

Masculin Feminin

Trambulina 1 m*, 3 m 1 m*, 3 m

Platforma 10 m 10 m

Sincron 3 m, 10 m 3 m, 10 m

Se poate acorda Trofeul de echipa special FINA pe baza punctelor realizate cf. GR 10.7.2. la concursurile individuale.

GR 10.6.2. O data stabilit, programul zilnic standard al competitiilor poate fi modificat numai de Comitetul de conducere FINA si atunci numai in imprejurari exceptionale. Anuntul modificarii trebuie afisat pe panoul Buletinului Oficial cu cel putin 24 de ore inainte de modificarea in chestiune.

GR 10.6.3.Competitiile la J.O. vor avea loc la datele care urmeaza sa fie fixate de I.O.C si FINA impreuna. Ele vor fi programate dimineata, dupa amiaza si seara.

GR 10.6.4. Competitiile la C.M vor avea loc la date stabilite de Biroul FINA. Ele vor fi programate dimineata, dupa amiaza si seara.

GR 10.6.5. Nu sunt de dorit alte manifestari sau evenimente in afara programului obisnuit al J.O. sau C.M. si ele nu pot avea loc in cursul acestor concursuri de inot daca nu sunt autorizate de FINA.

GR 10.7.      Premii - Campionatele

Mondiale

GR 10.7.1. Medalii: medaliile de aur, argint si bronz vor fi acordate primelor trei locuri in competitiile finale individuale si pe echipe, Diplome: diplomele se acorda tuturor celor 8 finalisti din concursurile individuale si primilor sase finalisti din concursurile pe echipe.

GR 10.7.2. La concursurile pe echipe, cu exceptia stafetelor de inot, toti membrii echipei vor primi medalii.

GR 10.7.3. La stafetele de inot cand au loc preliminarii, medaliile sau diplomele se vor acorda acelor inotatori care au participat la serii sau la finala.

GR 10.8.      Punctajul

Numai la C.M se acorda puncte tuturor finalistilor, conform distributiei urmatoare a punctelor:

Individual

Locurile 1-8; 18,16,15,14, 13,12,11, 10 puncte

Locurile 9-16: 8,7,6,5,4,3,2,1 puncte

Stafeta

Locurile 1-8: 36, 32, 30, 28, 26, 24, 22, 20 puncte

Trebuie sa se acorde un trofeu special FINA pe baza celor ce urmeaza

Locul I 5 puncte

Locul II 3 puncte

Locul III 2 puncte

Locul IV 1 punct

Record mondial individual 2 puncte pentru fiecare record doborat

Daca exista egalitate, performantele se vor compara cu recordurile mondiale si Comisia de inot va lua o decizie in aceasta privinta.

GR 10.8.3. Sarituri

18, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3,2, 1 puncte

GR 10.8.6. In caz de egalitate se va acorda punctajul cel mai mare fiecarui concurent sau echipa de stafeta

GR 11 CUPELE MONDIALE

GR 11.1. Regulile generale

FINA poate conduce Cupele Mondiale in fiecare disciplina in conformitate cu Regulile FINA si in special regulile descrise in GR 11.

GR 11.1.1 Toate Cupele Mondiale se vor desfasura cu control doping conform Regulilor FINA de control doping.

GR 11.1.2. La toate Cupele Mondiale, Comitetul de conducere va fi format din membrii Comitetului Tehnic corespunzator prezenti la competitie, cu membrul de legatura al Biroului in calitate de Presedinte care va avea votul decisiv, daca este necesar.

GR 11.1.3. Alegerea arbitrilor va fi efectuata de Comitetul Tehnic corespunzator supus aprobarii Biroului sau Executivului.

GR 11.2.      Sarituri

Regulile pentru Cupa Mondiala de Sarituri sunt decise de Birou si se bazeaza pe propunerile venite de la Comitetul Tehnic de Sarituri.

GR 12      CAMPIONATELE MONDIALE DE JUNIORI

GR 12.1. FINA poate conduce Campionatele Mondiale de Juniori in fiecare disciplina cu exceptia inotului in conformitate cu Regulile FINA si in special cu cele descrise in GR 12.

GR 12.2. Campionatele Mondiale de Juniori vor avea loc in mod normal in ani cu numar impar.

GR 12.3. Campionatele Mondiale de Juniori se vor desfasura cu control doping in conformitate cu regulile FINA de control doping.

GR 12.4. La toate Campionatele Mondiale de Juniori, Comitetul de conducere va fi compus din membrii Comitetului Tehnic corespunzator prezenti la competitie, cu oficialul de legatura al Biroului in calitate de presedinte care va avea un vot decisiv, daca este necesar.

GR 12.5. Alegerea arbitrilor va fi efectuata de Comitetul Tehnic corespunzator supus aprobarii Biroului sau Executivului.

GR 12.6. Varstele juniorilor sunt stabilite in regulile pentru fiecare disciplina (DAG 2, DAG 3 si DAG 4; WPAG 2 si SSAG 2.2.)

REGULAMENT SECUNDAR

Biroul a stabilit urmatorul regulament secundar.

Ori de cate ori faptele sau contextul cer astfel pentru a da efect acestor reguli si regulamente, singularul va include pluralul si invers, masculinul, femininul si neutrul vor include orice gen, cu exceptia mentiunii ca o competitie este pentru barbati sau pentru femei; si se va efectua corectia oricaror erori de redactare secretariala.

BL 1      PROCEDURA si REGULAMENTELE

REFERITOARE LA COTIZATIILE DE

AFILIERE

Bl 1.2. Trezorierul va trimite tuturor federatiilor membre afiliate la FINA in prima saptamana a lunii octombrie in fiecare an o nota insotita de o factura solicitand plata cotizatiei de afiliere in ianuarie anul viitor.

BL 1.2. Orice federatie membra a carei cotizatie de afiliere nu este achitata pana la sfarsitul lunii ianuarie in fiecare an trebuie anuntata imediat de Trezorier solicitand plata si informand federatia membra ca daca plata nu este efectuata pana la 31 martie ea va fi suspendata de la 1 aprilie pana cand se achita cotizatia sau pana cand Biroul decide altfel.

BL 1.3. Trezorierul va anunta in luna aprilie orice federatie membra a carei cotizatie de afiliere nu a fost achitata pana la 31 martie ca a fost suspendata si ca orice federatie membra a carei cotizatie nu a fost platita pana la 1 iulie poate fi declarata neafiliata de catre Birou.

BL 1.4. Trezorierul va inainta Presedintelui si Secretarului Onorific FINA in lunile aprilie si iulie lista federatiilor membre care nu au achitat cotizatia de afiliere .

BL 1.5. Secretarul Onorific va anunta toate federatiile membre cu privire la toate suspendarile si pierderea afilierii si cand s-a reactualizat calitatea de membru.

BL 1.6. Toate anunturile la care se refera BL 1.2 - BL 1.4 inaintate federatiilor membre de catre Trezorier sau Secretar vor fi trimise prin scrisoare recomandata.

BL 2 VOTUL PRIN POSTA

BL 2.1. Cand se solicitaa sau se decide votul prin posta, Secretarul Onorific va expedia o recomandata par avion fiecarui membru al Biroului cu o declaratie clara referitoare la chestiunea care urmeaza sa se voteze solicitand fiecarui membru sa-si trimita votul cu privire la aceasta Secretarului Onorific al FINA si cererea va mentiona la ce data se va incheia votul. Aceasta data nu va fi mai mica de o luna calendaristica dupa ce s-a expediat chestiunea prin posta.

BL 2.2. Secretarul onorific poate oricand cand a primit suficiente voturi fie sa sustina, fie sa respinga chestiunea, sa anunte rezultatul votului si rezultatul astfel anuntat va fi decisiv. Buletinele de vot ale fiecarui membru vor fi pastrate in dosare.

BL 2.3. In decurs de cinci zile de la incheierea votului prin posta Secretarul Onorific va expedia prin posta fiecarui membru al Biroului o copie a intrebarii si rezultatului votului.

NOTA Aceste proceduri pentru luarea unui vot prin posta se vor aplica nu numai la Biroul FINA ci si la toate Comitetele Tehnice FINA, cu exceptia faptului ca procedura va fi executata de Secretarul respectivului Comitet Tehnic si nu de Secretarul Onorific FINA.

BL 3 REGULI DE ORDINE PENTRU CONGRESE

BL 3.1 Presedintele sau alta persoana numita conform C 13.3. sau C 14.4., precum Presedintele de prezidiu reglementeaza cursul activitatilor sedintei si este asistat de prezidiu dupa cum urmeaza:

a)        membrii Comitetului executiv al Biroului FINA;

b)               Presedintele Onorific pe viata

BL 3.2. La sedintele Congresului se pot discuta numai chestiunile inscrise pe ordinea de zi dupa cum s-a prevazut in C 13.4 sau C 14.2. Toate discutiile, propunerile, recomandarile si rezolutiile se vor baza pe regulile stabilite de FINA. Daca vreuna din aceste recomandari sau rezolutii propuse nu sunt conforme regulilor stabilite, ele vor fi respinse automat.

BL 3.3. Motiunile pentru schimbarile sau extensiile ordinei de zi pot fi propuse de membrii acreditati ai Congresului oricand, pana la sfarsitul Congresului, cu conditia sa fie urgente si aprobate cu o majoritate de 2/3 din voturi, dupa cum s-a prevazut in C 13.9 sau C 14.7.

BL 3.4. Proceduri

BL 3.4.1. Motiunile vor fi tratate conform ordinii de precedenta dupa cum s-a tiparit in respectivul supliment sau buletin cu conditia ca propunerile Biroului sa aiba precedenta.

BL 3.4.2. Motiunile sunt listate pe numere in ordinea precedentei numarul 1 avand o prioritate mai mare decat orice numar mai mare.

BL 3.4.2      Actiunea propusa de Biroul FINA va fi anuntata mai intai la fiecare motiune (Motiune recomandata sau nerecomandata).

BL 3.4.4      Motiunea principala poate fi amendata si motiunea amendata poate fi de asemenea amendata (adica un amendament in plus). Un amendament la o motiune trebuie votat inainte ca motiunea principala amendata sa fie supusa la vot.

BL 3.4.5. Propunerile, in ordinea precedentei vor fi discutate si votate cu conditia ca aceste propuneri sa nu fie similare ca sens si intentie cu cele deja respinse.

BL 3.4.6. Motiunile, cu exceptia celor ale Biroului au nevoie de o secunda inainte ca discutia sa poata incepe. Presedintele trebuie sa solicite explicit o secunda pentru motiune. Intrebarile cu privire la motiune, punctele de ordine sau motiunile retrase nu necesita o secunda.

BL 3.4.7. Delegatului care propune motiunea trebuie sa i se acorde privilegiul de a vorbi pe scurt despre motiune daca doreste. El are dreptul la replica inainte de vot.

BL 3.4.8. Cu exceptia celor prevazute in BL 3.4.7 delegatii pot vorbi numai o data la o motiune. Perioada discursurilor poate fi limitata. Daca acesta este cazul, durata va fi anuntata in prealabil.

BL 3.4.9. Toti membrii acreditati ai Congresului conform C 13.2. sau C 14.3 au dreptul sa puna intrebari in cursul dezbaterii la orice punct de pe ordinea de zi si sa faca comentarii cu privire la metoda de votare. in plus, Biroul are dreptul sa prezinte delegatilor, in forma scrisa, recomandarea sa cu privire la motiunea prezentata conform C 13.4 sau C 14.2., intotdeauna cu conditia ca aceasta prezentare sa nu fie facuta mai tarziu de o ora inainte de inceperea congresului.

BL3.4.10 Presedintele sau presedintele prezidiului are flexibilitatea sau puterea de a lua orice decizii necesare pentru a grabi activitatile congresului intr-un mod eficient si practic.

BL 3.5. Votul

BL 3.5.1. Inainte de a supune o motiune la vot, Presedintele va prezenta chestiunea in cauza in termeni concisi, clari si fara echivoc.

BL 3.5.2. Deciziile se vor lua pe baza majoritatii simple a voturilor delegatilor prezenti si care voteaza.

BL 3.5.3. Presedintele va propune aprobarii Congresului cel putin trei persoane care sa verifice buletinele de vot la toate votarile. Raportul lor va fi dat Presedintelui sau Secretarului.

BL 3.5.4. Metodele de votare care pot fi adoptate de sedinte (pentru si impotriva) sunt:

(i)              prin ridicare de maini

(ii)            prin ridicare in picioare (diviziune)

(iii)           prin strigarea listei (diviziune) sau

(iv)          prin vot secret, propus si secondat

BL 3.5.5. Daca corectitudinea unui vot este pusa sub semnul intrebarii Presedintele sau presedintele prezidiului sedintei va decide valabilitatea plangerii, avand grija ca aceasta corectitudine sa nu fie o redeschidere a unei motiuni votate deja. Daca cineva cere sa se redeschida o chestiune, va fi necesar ca in favoarea acestei situatii sa fie o majoritate de doua treimi. In caz contrar, motiunea va fi respinsa.

BL 3.6. Alegeri

Daca este necesar, alegerea Biroului si functionarilor se va face prin vot secret si in conformitate cu prevederile C 15.2 si C 15.3. in cazul tragerii la sorti pentru locul in buletinul de vot pentru alegerea Biroului, un nou buletin de vot se va lua pe baza candidatilor implicati.

BL 3.7. Comitetul de revizie

BL 3.7.1. La toate congresele se va numi un comitet de revizie in scopul de a corecta, imbunatati, actualiza, modifica sau amenda amendamentele la motiunile sugerate in cursul discutarii unei motiuni sau a oricarei alte recomandari facute Congresului de catre Birou sau propuse de delegati pentru conformitatea deciziilor Congresului.

BL 3.7.2. Cand s-a trimis un amendament sau recomandare Comitetului de revizie deciziile cu privire la motiunea in cauza vor fi amanate, dar Congresul va continua cu ordinea de zi pana cand Comitetul de revizie a raportat Congresului.

BL 3.8. Procesul verbal al sedintei

BL 3.8.1 La fiecare Congres, se va tine o evidenta completa a procesului verbal al lucrarilor Congresului. Procesul verbal trebuie pus la dispozitia tuturor federatiilor membre in decurs de 4 luni dupa Congres.

BL 3.8.2. Daca nu se ridica nici un fel de obiectii in decurs de 2 luni, procesul verbal este aprobat si pus in circulatie.

BL 3.8.3. Proiectul procesului verbal original trebuie retinut pana cand este confirmat definitiv.

BL 3.8.4. Procesul verbal va fi publicat in Circulara FINA. Pentru motive speciale, federatiile membre FINA pot fi informate in scris asupra deciziilor la care s-a ajuns inainte de a se publica in Buletin.

BL 4 REGULI INTERNE PENTRU BIROU SI COMITETE

Bl 4.1. Secretarul Onorific va asigura ca prima nota a oricarei sedinte convocate statutar va fi expediata prin posta cu cel putin 4 luni inainte de data sedintei. Daca nu s-a asigurat cvorumul cu 30 de zile inainte de data sedintei, sedinta se va anula.

BL 4.2. Presedintele FINA sau in absenta sa Vice Presedintele numit va prezida toate sedintele Biroului.

BL 4.3. Daca nici Presedintele, nici Vice Presedintele nu sunt prezenti la sedinta, cei prezenti si cu drept de vot vor alege pe unul dintre membrii lor sa prezideze sedinta.

BL 4.4. Presedintele prezidiului va avea vot decisiv in cazul unei egalitati de voturi.

BL 4.5. Presedintele sau presedintele prezidiului are autoritatea si puterea de a lua orice decizii necesare pentru a urgenta activitatile sedintei in mod eficient si practic.

BL 4.6. In intervalul dintre sedinte, orice actiune care s-ar putea intreprinde in mod legal poate fi adoptata prin vot trimis prin posta.

BL 4.7. Secretarul onorific va pastra inregistrarile acelei sedinte.

BL 5 ALEGEREA MEMBRILOR COMITETELOR

PERMANENTE

BL 5.1. Componenta Comitetelor permanente asa cum sunt prezentate in C 16.2 va consta din cel putin un membru din fiecare regiune geografica dupa cum se mentioneaza in C 15.3. Pentru alegerile reprezentantilor geografici, numai membrii Biroului de pe respectivul continent pot numi si vota candidatii.

BL 5.2. Fiecare federatie membra va avea dreptul sa faca propuneri pentru candidatii la functia de membru in comitetele permanente dupa cum s-a descris in C 16.2 pana la functia de Secretar Onorific.

BL 6 JOCURILE OLIMPICE, CAMPIONATELE

MONDIALE SI CAMPIONATELE

MONDIALE DE inot (25 m)

BL 6.1. Oficialii

Oficiul FINA va trimite tuturor federatiilor membre formulare de cerere pentru arbitri care sa actioneze la JO si CM. Aceste formulare trebuie semnate de Presedintele sau Secretarul federatiei membre si toti candidatii trebuie sa fi fost certificati de comitetul tehnic respectiv al FINA.

BL 6.2. Facilitati

BL 6.2.1. La JO si CM se vor aplica regulile FR 3, FR 6, FR 8 si FR 11.

BL 6.2.2. La JO si CM se va prevede si utiliza echipament de cronometraj automat.

BL 6.2.3. Toate bazinele vor fi disponibile spre a fi utilizate de concurentii inscrisi inainte de inceperea competitiei. Inot, polo pe apa, inot sincron - cu 5 zile inainte, sarituri - cu 8 zile inainte.

BL 6.2.4. In timpul zilelor de competitie, bazinele vor fi disponibile pentru antrenament cand nu se desfasoara competitii.

BL 6.2.5. Se vor asigura de-a lungul piscinei scaune pentru toti concurentii, oficialii echipelor si oficialii tehnici nerepartizati, de unde pot observa corespunzator antrenamentul si competitiile.

BL 6.3. Inscrieri

BL 6.3.1. a. Fiecare federatie interesata trebuie sa confirme federatiei organizatoare dorinta de a lua parte la CM cu cel putin 4 luni inainte de inceputul campionatelor cu o copie la Oficiul FINA. Formularele pentru confirmare trebuie distribuite tuturor membrilor FINA si trebuie sa ajunga la ei cu cel putin o luna inainte de data necesara.

b.cu 30 de zile inainte: confirmarea definitiva de catre fiecare federatie a numarului real de concurenti barbati si femei pe care ii vor trimite.

BL 6.3.2. Pentru JO inscrierile se vor face pe formulare oficiale semnate de Secretarul respectivului Comitet Olimpic National si eliberate Comitetului de Organizare al tarii unde au loc Jocurile, la sau inainte de data stabilita de Comitetul Olimpic International. Secretarul Onorific FINA sau reprezentantul sau va solicita aceste inscrieri cu cel putin 7 zile inainte de inceputul primei competitii.

BL 6.3.3. Pentru C.M, inscrierile se vor face pe formulare oficiale de inscriere semnate de Secretarul federatiei membre respective si eliberate comitetului de organizare la sau inainte de data stabilita de FINA. Secretarul Onorific FINA sau reprezentantul sau va solicita aceste inscrieri cu cel putin 7 zile inainte de inceputul primei competitii.

BL 6.3.4. Concurentii inscrisi pentru sarituri, polo pe apa si inot sincron nu pot inota la competitiile de stafeta si cei inscrisi pentru inot, sarituri si inot sincron nu pot fi folositi la rezerve la polo pe apa, cu exceptia ca unul si acelasi inotator ar putea concura la polo pe apa precum si la alte competitii de inot, daca sunt inscrisi oficiali pentru acele competitii.

BL 6.3.5. Cu cel putin 7 zile inainte de inceperea JO sau a CM, Secretarii federatiilor membre care trimit concurenti vor inainta Comitetului de organizare al tarii gazda a competitiei o lista a tuturor concurentilor inscrisi care nu iau startul astfel incat toti cei care nu iau startul sa poata fi eliminati din inscrieri.

BL 6.3.6. Inot

BL 6.3.6.1. Pentru fiecare competitie individuala la CM, fiecare federatie membra poate inscrie un maximum de 2 concurenti, indiferent de standarde. Pentru fiecare competitie individuala la JO Biroul FINA va stabili timpii de inscriere standard la doua nivele: A si B, din care B va fi mai usor de realizat. Daca o federatie/CON inscrie numai un inotator per competitie toti inotatorii inscrisi trebuie sa intruneasca timpul standard B de calificare. Daca doi inotatori sunt inscrisi in aceeasi competitie, ambii trebuie sa intruneasca timpul standard A de calificare.

Toate federatiile/CON care nu au inotatori calificati pot inscrie un barbat si o femeie indiferent de standardele de timp dintr-o competitie, fiecare la alegerea lor cu dovada participarii la competitiile nationale si internationale.

BL 6.3.6.2. Pentru fiecare competitie de stafeta, fiecare federatie membra poate inscrie numai o echipa. Toti inotatorii inscrisi pot fi folositi la stafeta.

BL 6.3.6.3. Componenta unei echipe de stafeta poate fi schimbata intre serii si finalele unei competitii. Cand se inoata in preliminarii, se vor acorda medalii acelor inotatori care au inotat in serii si in cursa finala.

BL 6.3.6.4. Numele inotatorilor care inoata intr-adevar la o stafeta trebuie prezentate cu cel putin o ora inainte de inceperea sesiunii in care urmeaza sa aiba loc competitia in ordinea in care inoata acestia. Numele inotatorilor din competitiile de stafeta mixt trebuie prezentate pentru cursele lor respective.

BL 6.3.5.6. Fiecare federatie membra poate inscrie un numar maxim de 26 barbati si 26 femei inotatori.

BL 6.3.6.6. Seriile, semi-finalele si finalele vor fi dispuse conform regulii SW 3, sub supravegherea comitetului tehnic de inot.

BL 6.3.6.7. Lista seriilor va fi publicata cu cel putin 4 zile inainte de prima zi a competitiei.

BL 6.3.6.8. In fiecare competitie, la JO si CM, inclusiv 800 m si 1500 m liber feminin si 800 m si 1500 m liber masculin, concurentii vor fi selectati pentru serii in conformitate cu timpii prezentati pe formularul oficial de inscriere. La CM de inot (25 m) 800 m liber feminin si 1500 m liber masculin se poate desfasura la discretia Biroului pe baza timpului final de la seria cea mai rapida desfasurata in timpul sesiunii finalelor. inotatorii vor fi avansati in semifinale si finale pe baza locului obtinut in serii si semifinale.

Pe distantele de 50 m, 100 m si 200 m cu 4 serii sau mai multe, vor avea loc semifinale. Pe toate celelalte distante, vor avea loc numai finale.

BL 6.3.8. Sarituri

BL 6.3.8.1 Pentru fiecare competitie de sarituri la CM, fiecare federatie membra poate inscrie un maximum de 2 concurenti, indiferent de standarde. Pentru fiecare competitie de individual la JO, Biroul FINA va stabili standarde de calificare la inscriere pe doua nivele: A si B, din care B va fi mai usor de realizat.Daca o federatie/comitet olimpic national inscrie numai un concurent per competitie el/ea trebuie sa intruneasca standardul de inscriere B. Daca doi concurenti sunt inscrisi la aceeasi competitie, ambii trebuie sa intruneasca standardul de inscriere A.

BL 6.3.8.2. Fiecare membru poate inscrie un numar maxim de 2 barbati si 2 femei per competitie.

BL 6.3.8.3. La JO si CM, la concursurile de sarituri de la trambulina si platforma se vor executa sariturile recomandate de regulile FINA pentru sarituri.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1545
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved