Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Adaptarea jocului de baschet pentru cei cu disabilitati

Sport+ Font mai mare | - Font mai micAdaptarea jocului de baschet pentru cei cu disabilitati

Regulamentul oficial al Special Olympics se aplica si asupra competitiilor de baschet Special Olympics. Ca program international de sport, Special Olympics a creat aceste reguli pornind de laRegulamentul Federatiei Internationale de Baschet (FIBA) si Regulamentul Corpului National de Guvernare specific fiecarei tari. Regulile FIBA se vor aplica in cadrul competitiilor internationale, iar regulile Corpului National de Guvernare se vor aplica in cadrul competitilor locale, exceptie facand situatiile cand regulile prevazute in cele doua regulamente intra in conflict cu prevederile Regulamentului Oficial Special Olympics. In acest caz se aplica Regulamentul Oficial Special Olmpics.

SECTIUNEA A - COMPETITII OFICIALE

Intreceri pe echipe

Baschet pe jumatate de teren: Competitie 3 la 3

Intreceri pe echipe - Sporturi Unificate

Baschet pe jumatate de teren - Sporturi unificate (3 la 3)

Intrecere de abilitati individuale - Sporturi unificate

Urmatoarele probe sunt importante pentru sportivi cu un nivel scazut al abilitatilor sportive:

Intrecere de abilitati individuale

Viteza de driblare

Abilitati de a juca in echipa de baschet

SECTIUNEA B - SUPRAFATA DE JOC SI ECHIPAMENTUL

In cadrul competitiilor feminine si a intrecerilor de juniori se poate folosi o minge de baschet cu circumferinta mai mica (72.4cm) si greutatea cuprinsa intre 510-567g.

Cosul de baschet include inelul si fileul. Pentru competitii, inelul de la cosul de baschet se afla in mod normal la o inaltime de 3.05 m de la sol. Pentru competitiile de juniori se poate folosi un cos de baschet situat la o inaltime de 2.44m de la sol.

SECTIUNEA C - REGULILE COMPETITIEI

 1. Intreceri pe echipe
 1. Formarea echipelor

Antrenorul principal trebuie sa cunoasca inainte de inceperea competitiei rezultatele obtinute de fiecare jucator in parte la "Testul Abilitatilor la Baschet (TAB)", care testeaza driblingul si aruncarea.

( Testarea si notarea nu se vor face intr-un cadru competitional.)

Antrenorul principal trebuie sa-i identifice pe cei cinci jucatori care vor disputa meciul de baschet bazandu-se pe abilitatea acestora de a juca in echipa, notand pe foaia de arbitraj in dreptul numelui lor o stea.

Punctajul echipei va fi determinat insumand cele mai bune sapte punctaje obtinute de membrii echipei si impartind rezultatul la sapte.

Initial echipele sunt grupate pe baza rezultatelor obtinute la "Testul Abilitatilor la Baschet."

Procesul se incheie prin formarea echipelor.

a)      Echipele vor juca unul sau mai multe jocuri, fiecare joc durand cel putin 6 minute.

b)      Va juca fiecare membru al unei echipe.

 1. Adaptari ale competitiilor

Urmatoarele adaptari ale regulamentului FIBA si ale FRB vor fi utilizate in cadrul competitiilor de baschet Special Olympics. Aceste adaptari sunt optionale, ramanand la latitudinea fiecarui Program Individual Special Olympics daca ele vor fi adoptate sau nu.

Un joc poate cuprinde patru reprize, fiecare de cate sase minute.

Un jucator poate face doua pasiri, peste ceea ce este permis de regulament.

Cu toate acestea daca jucatorul isi creeaza un avantaj si trece de aparare ca urmare a pasilor in plus1 comite o abatere (pasi), care va fi sanctionata imediat prin pierderea posesiei mingii.

Fiecare echipa are dreptul la patru time-out-uri pe durata unui joc, unu pentru fiecare sfert .

Abaterea de trei secunde se sanctioneaza atunci cand exista un control al echipei in suprafata de joc a adversarilor (terenul de atac).

Cel care executa aruncarea libera trebuie sa elibereze mingea in 10 secunde din momentul in care i se indica locul de unde s-o faca de catre un oficial.

 1. Echipa si jucatorii

O echipa este formata din cinci jucatori.

Fiecare echipa mai are dreptul la 5 jucatori inlocuitori.

 1. Important

Un jucator nu poate dribla a doua oara dupa ce a terminat primul dribling

Nu este regulamentar ca jucatorul sa dribleze de doua ori (se considera incheierea unui dribling in momentul in care jucatorul are controlul mingii cu ambele maini).

Baschet pe jumatate de teren. Competitie 3x 3

a.       Formarea echipelor

Antrenorul principal trebuie sa cunoasca inainte de inceperea competitiei scorurile obtinute de fiecare jucator in parte la "Testul Abilitatilor la Baschet (TAB)", care testeaza driblingul si aruncarea.

( Testarea si notarea nu se vor face intr-un cadru competitional.)

Antrenorul principal trebuie sa-i identifice pe cei trei jucatori care vor disputa meciul de baschet bazandu-se pe abilitatea acestora de a juca in echipa, notand pe foaia de arbitraj in dreptul numelor lor o stea.

Punctajul echipei va fi determinat insumand primele patru cele mai bune punctaje obtinute de membrii echipei si impartind rezultatul la patru.

Initial echipele sunt grupate pe baza punctajului obtinut la "Testul Abilitatilor la Baschet (TAB)".

Procesul se incheie prin clasificarea echipelor in functie de abilitati

a)      In runda de clasificare, echipele vor juca unul sau mai multe jocuri, fiecare joc durand cel putin 6 minute.

b)      Va juca fiecare membru al unei echipe

 1. Scopul acestui joc

Baschetul disputat pe jumatate de teren urmareste angrenarea unui numar mai mare de echipe care sa participe la competitiile de baschet Special Olympics.

Este o modalitate prin care cei care au un nivel al abilitatilor sportive mai scazut sa progreseze spre jocul de 5 x 5

Trebuie facute eforturi ca regulamentul referitor la jocul de baschet sa fie respectat intocmai.

 1. Suprafata de joc si echipamentul

Se poate folosi jumatate de teren de baschet. Terenul va fi incadrat de linia de fund, de liniile laterale si linia de centru.

Fiecare membru al unei echipe va purta ca echipament sportiv un tricou. Tricourile echipelor trebuie sa aiba aceeasi culoare atat pe fata cat si pe spate. Fiecare jucator va avea inscriptionat pe spatele si pe fata tricoului numarul in stil arab, acesta avand o inaltime de cel putin 20 cm pe spate si 10 cm inaltime pe fata tricoului. Latimea liniilor care descriu cifrele nu trebuie sa aiba mai putin de 2 cm grosime. Modul de numerotare va respecta prevederile regulamentului FRB (Federatiei Romane de baschet)

 1. Echipa si jucatorii

O echipa poate avea cel mult cinci jucatori, dintre care trei pe teren si doi de rezerva.

Baschetul pe jumatate de teren se joaca cu trei jucatori in fiecare echipa. Fiecare echipa este obligata sa inceapa meciul cu trei jucatori, altfel intrecerea este amanata.

 1. Jocul

Meciul se va desfasura pe o perioada de 20 de minute sau pana ce o echipa inscrie 20 de puncte. Inscrierea unui cos se considera doua puncte, exceptie facand acele aruncari la cos care se realizeaza din afara semicercului de 6,25m, care daca sunt reusite duc la obtinerea a trei puncte de catre cei care au marcat.

Timpul de joc va fi cronometrat cu un cronometru cu dublu stoper. El va fi oprit ori de cate ori mingea nu va mai fi in joc ( greseli, abateri, time-out-uri).

Jocul va incepe prin stabilirea celor care vor fi initial in posesia mingii, metoda folosita

fiind datul cu banul. Nu se va sari la minge. Sariturile la minge vor fi folosite pentru a alterna posesia mingii, echipa care o va avea initial fiind cea care a obtinut acest drept in urma aruncarii banului.

Echipa castigatoare este cea care inscrie prima 20 de puncte sau cea care are cel mai mare punctaj dupa 20 de minute de joc.

Atunci cand dupa expirarea timpului regulamentar de joc cele doua echipe sunt la egalitate se acorda prelungiri. Acestea vor incepe prin aruncarea banului pentru a stabili care echipa va detine posesia balonului. Inaintea primei si a celei de-a doua reprize de prelungiri se va acorda pauza de cate un minut. Prelungirile vor dura trei minute. In timpul ultimului minut de prelungiri cronometrul se va opri daca mingea nu mai este in joc.

 1. Reguli ale jocului

Dupa orice fluier al arbitrului (minge moarta), mingea se va afla in posesia arbitrului.

Mingea este considerata moarta atunci cand fluiera arbitrul pentru a sanctiona o greseala personala sau o abatere.

Echipele isi schimba posesia mingii dupa fiecare cos.

Aruncarea la cos libera se va realiza din spatele liniei de aruncari libere dintr-un punct special insemnat. In momentul in care se excuta aruncarea toti jucatorii vor fi in spatele marginilor

Care delimiteaza zona de pedeapsa, cu exceptia celui care executa aruncarea. Dupa ce mingea a fost repusa in joc, orice jucator aflat in ofensiva poate arunca la cos.

La fiecare schimbare a posesiei mingii, echipa care a castigat posesia trebuie sa iasa cu mingea, in dribling, in afara zonei de restrictie (zonei de trei secunde) inainte de a arunca la cos.      Aflat in suprafata zonei de restrictie, cel care detine posesia mingii trebuie sa atinga fie cu piciorul, fie cu mingea podeaua suprafetei zonei de pedeapsa.

O incalcare a regulamentului se produce atunci cand apararea echipei care detine posesia mingii incearca sa marcheze un cos fara ca initial sa aduca mingea in perimetrul zonei de pedeapsa.

Inlocuirile pot fi facute atunci cand mingea se gaseste in afara jocului. Cand una dintre echipe face o schimbare atunci trebuie sa i se ofere si celeilalte echipe posibilitatea sa faca o inlocuire. Arbitrii vor fi informati de schimbarile produse la fel ca si jucatorii echipei adverse.

Sunt permise doua time-out-uri de 60 de secunde pentru fiecare echipa in parte si atunci cronometrul va fi oprit. Daca unul dintre jucatori este ranit atunci arbitrul trebuie sa solicite time-out; arbitrul sau cronometrorul pot, ori de cate ori este nevoie si considera ca este necesar, sa faca acest lucru. De exemplu, nu este indicat ca ceasul sa mearga atat timp cat mingea sare in afara suprafetei de joc, pentru ca acest lucru ar constitui un dezavantaj pentru cei aflati in joc. Consecvent, jocul trebuie oprit.

O minge retinuta este atunci cand unul dintre membrii echipei adverse tine mingea cu ambele maini atat de ferm incat nu ar putea fi deposedat decat cu forta

Pe acele terenuri unde suportul pentru cos se afla in suprafata de joc, un jucator care atinge suportul nu este considerat a fi in afara jocului exceptand situatia cand acest jucator detine mingea. Daca mingea atinge suportul, sau un jucator posesor al mingii atinge suportul, jucatorul este considerat ca aflandu-se in afara jocului si se va sanctiona cu pierderea posesiei mingii.

Oficialii vor acorda time-out la cererea jucatorilor sau a arbitrilor atunci cand acestia semnalizeaza oral sau cu ajutorul mainii.

 1. Greseala personala (fault) si sanctiuni

O greseala personala (fault ) se refera la incalcarea regulilor implicand contact personal cu un adversar sau un comportament lipsit de sportivitate (greseala tehnica). Este atribuit celui care l-a comis.

In urma oricarui tip de greseala (personala, tehnica) cealalta echipa va intra in posesia mingii si va arunca din perimetrul zonei de restrictie din punctul special marcat. Daca un jucator este faultat atunci cand arunca la cos, dar inscrie cosul, acesta este validat. Echipa celui care a fost faultat va intra in posesia mingii. In orice alta situatie nu se va acorda aruncare libera.

Nu exista limite ale faulturilor la nivel individual sau la nivelul echipei in cadrul competitiilor 3 la 3. Cu toate acestea, neregulile vor duce la avertismente orientate spre jucator sau antrenor. Daca in continuare nu se respecta regulile sau se comit faulturi intentionate atunci se va treca la eliminarea jucatorului de pe teren de catre arbitru.

Un jucator care joaca in atac, inclusiv pivotul, nu poate ramane in perimetrul zonei de aruncari libere mai mult de trei secunde. Sanctiunea pentru aceasta infractiune este pierderea posesiei mingii.

Un jucator care executa o aruncare libera are la dispozitie cinci secunde pentru a executa aruncarea la cos. Penalizarea pentru depasirea acestei perioade de cinci secunde consta in pierderea posesiei mingii.

 1. Important

Este neregulamentar ca jucatorii sa dribleze de doua ori (se considera incheierea unui dribling in momentul in care jucatorul are controlul mingii cu ambele maini).

Adaptari:

Jucatorii pot face doua pasiri peste limita admisa.

Cu toate acestea, daca jucatorul inscrie sau trece de aparare ca urmare a acestor pasi atunci se afla in avantaj si va fi sanctionat.

 1. Competitii ale sporturilor unificate
 1. Competitii de echipa - Sporturi unificate ( inclusiv 3 la 3)

Echipelel trebuie sa fie alcatuite dintr-un numar bine proportionat de jucatori si parteneri.

In timpul competitiei, echipele nu ar trebui sa depaseasca trei jucatori si doi parteneri (doi jucatori si un partener).

Fiecare echipa trebuie sa aiba un antrenor care sa se ocupe de echipa in timpul competitiilor.

In timpul jocului partenerii nu trebuie sa inscrie mai mult de 75% din totalul de puncte. Intr-un meci, jucatorii ca si grup si partenerii ca si grup trebuie sa inscrie cel putin 25% din totalul punctelor obtinute. Daca nu se respecta aceste conditii atunci jocul se anuleaza.

 1. Intreceri la abilitati individuale - Sporturi unificate

Echipele care se intrec in cadrul competitiilor sporturilor unificate sunt formate dintr-un jucator si un partener.

Scorul final al echipelor de la sporturile unificate va fi suma totalului scorului obtinut de fiecare competitor.

 1. Competitii de abilitati individuale

Aceste competitii sunt importante pentru sportivii cu un nivel scazut al abilitatilor sportive. Nu se adreseaza celor care cunosc deja jocul.

Sunt trei probe care compun aceste intreceri:

o       Dribling pe 10 metri;

o       Pase la punct fix;

o       Aruncari la cos.

Scorul final al jucatorului va fi suma scorurilor obtinute de jucator la fiecare dintre cele trei probe mai sus mentionate.

Jucatorii vor fi grupati pe baza rezultatelor obtinute la cele trei probe.

Fiecare proba are la baza o diagrama care sugereaza numarul si pozitia fiecarui voluntar sau persoana implicata in executia ei. Este important sa fie mentinut constant numarul voluntarilor implicati pentru a oferi consistenta competitiei.

 1. Proba nr. 1 - Pase la tinta

LEGENDA:

Voluntar

Oficial

Jucator

Minge

Scop

Masurarea abilitatii jucatorilor de a pasa mingea de baschet.

Echipament

Doua mingi de baschet ( pentru competitiile feminine si cele pentru juniori se va folosi o minge de baschet mai mica cu circumferinta de 72.4cm si greutatea de 510-567g), un perete plat, creta si un metru.

Descrierea probei

Cu ajutorului cretei se va marca pe perete un patrat cu latura de un metru.

Patratul va fi desenat la un metru dinstanta de podea.

La o distanta de 2,4m de perete se va desena cu ajutorul cretei un patrat cu latura de 3 metri.

Jucatorul va sta in interiorul patratului cu latura de 3 metri.AICI

Roata principala a scaunului cu rotile nu poate trece peste linia careului.

Jucatorul are dreptul la cinci executii.

Notarea

Jucatorul obtine 3 puncte daca nimereste in interiorul patratului de pe perete.

Jucatorul obtine doua puncte daca nimereste liniile patratului.

Jucatorul primeste un punct daca loveste peretele, dar nu nimereste nici patratul, nici liniile acestuia.

Jucatorul primeste un punct daca prinde mingea in aer sau dupa ce aceasta a sarit o data sau de mai multe ori, jucatorul aflandu-se in careul sau in momentul prinderii.

Jucatorul nu primeste nici un punct daca mingea atinge podeaua inainte de a atinge peretele.

Scorul jucatorului va fi suma punctelor obtinute de jucator in urma celor 5 pase.

 1. Proba nr. 2 - Dribling pe 10 metri

LEGENDA:

Voluntar

Oficial

Jucator

Minge

TABELA DE CONVERSIE

SECUNDE

PUNCTE

22,1 and over

Scop

Masurarea abilitatii Jucatorului de a dribla si a vitezei acestuia.

Echipament

Trei mingi de baschet (pentru competitiile feminine si cele pentru juniori se va folosi o minge de baschet mai mica cu circumferinta de 72.4cm si greutatea de 510-567g), patru jaloane, creta sau banda adeziva, un metru si un cronometru.

Descrierea jocului

Jucatorul incepe proba aflandu-se in spatele liniei de start si intre jaloane.

Jucatorul incepe sa se miste si sa dribleze la semnalul oficialului.

Jucatorul dribleaza folosindu-se de o singura mana pe toata distanta de 10 metri.

Un jucator in scaun cu rotile trebuie sa alterneze doua impingeri de ale scaunului cu doua driblari.

Jucatorul trebuie sa treaca de linia de sosire si printre cele doua jaloane si sa prinda mingea cu ambele maini pentru a stopa driblarea.

Daca un jucator pierde controlul mingii, cronometrul nu se opreste. Jucatorul poate recupera mingea. Daca mingea iese in afara culoarului lat de 1.5m, jucatorul fie ia cea mai apropiata minge de rezerva si continua driblarea fie o recupereaza pe cea pierduta si continua competitia.

Notarea

Jucatorul va fi cronometrat din momentul in care oficialul da startul pana cand participantul trece linia de sosire printre cele doua jaloane si prinde mingea pentru a stopa driblarea.

Jucatorul va fi penalizat cu o secunda de fiecare data cand comite o driblare ilegala ( dribleaza cu doua maini, tine mingea in mana, etc.)

Jucatorul are dreptul la doua incercari.

Scorul fiecarei incercari se obtine prin aditionarea penalizarilor la timpul obtinut si convertirea totalului de puncte pe baza tabelului de conversie.

Scorul jucatorul va fi cel mai bun scor obtinut la cele doua incercari, convertit in puncte.

( In caz de egalitate, se va folosi timpul real pentru diferentiere.)

 1. Proba nr. 3 - Aruncarea la cos

LEGENDA:

Voluntar

Scop

Masurarea abilitatilor jucatorului de a arunca la cos.

Echipament

Doua mingi de baschet ( pentru competitiile feminine si cele pentru juniori se va folosi o minge de baschet mai mica cu circumferinta de 72.4cm si greutatea de 510-567g), creta sau banda adeziva, metru si un cos aflat la o inaltime de 3.05m (pentru competitile de juniori se poate afla la o inaltime de 2.44m).

Descrierea probei

Se marcheaza sase puncte pe podea. Pentru a stabili unde anume se vor afla acestea se va lua ca punct de reper un punct aflat in fata cosului de baschet. Distantele la care se gasesc aceste puncte sunt urmatoarele:

Nr. 1 - nr. 2 = 1.5m ( 4'11" la stanga si la dreapta plus 1m in afara)

Nr. 3 - nr. 4 = 1.5m ( 4'11" la stanga si la dreapta plus 1.5m in afara)

Nr. 5 - nr. 6 = 1.5m ( 4'11" la stanga si la dreapta plus 2m in afara)

Jucatorul are doua incercari de a inscrie din fiecare dintre cele sase puncte. Se incepe de la punctul nr. 2, apoi nr. 4, nr. 6, nr. 1, nr. 3 si nr. 5.

Notarea

Pentru fiecare cos inscris de la punctele nr. 1 si nr. 2, jucatorul obtine doua puncte.

Pentru fiecare cos inscris de la punctele nr. 3 si nr. 4, jucatorul obtine trei puncte.

Pentru fiecare cos inscris de la punctele nr. 5 si nr. 6, jucatorul obtine patru puncte.

Pentru fiecare incercare a jucatorului care nu se finalizeaza cu inscrierea unui cos, dar in urma careia mingea atinge panoul sau inelul cosului, atletul obtine un punct.

Rezultatul la aceasta proba al jucatorului va fi suma punctelor obtinute in urma celor 12 aruncari.

Rezultatul final al jucatorului va fi suma scorurilor obtinute de jucator la cele trei probe din cadrul competitiei de abilitati individuale

 1. Viteza de driblare

Aceasta proba este importanta pentru atletii cu un nivel scazut al abilitatilor sportive.

LEGENDA:

Voluntar

Jucator

Minge

a.       Materiale necesare

Metru

Creta

O minge de baschet ( pentru competitiile feminine si cele pentru juniori se va folosi o minge de baschet mai mica cu circumferinta de 72.4cm si greutatea de 510-567g)

Un cronometru

Fluier

 1. Dimensiunile traseului: marcati un cerc cu diametrul de 1.5m.
 2. Reguli

Jucatorii se pot folosi de o singura mana pentru a dribla.

Jucatorii trebuie sa stea jos in scaunul cu rotile in timpul competitiei.

Jucatorul incepe si incheie driblingul la fluierul arbitrului.

Este o limita de timp de 60 de secunde. Obiectivul acestei probe este ca jucatorul sa dribleze de cat mai multe ori in aceasta perioada.

Jucatorul trebuie sa stea in cercul marcat cat timp dribleaza.

Daca mingea iese din cerc, ea poate fi inmanata jucatorului care poate continua driblingul.

 1. Notarea

Jucatorul primeste cate un punct pentru fiecare dribling corecta executat in intervalul de 60 de secunde.

Numararea se opreste, ca si competitia de altfel, atunci cand mingea paraseste cercul pentru a treia oara.

 1. Abilitati de a juca in echipa de baschet

Aceasta proba este importanta pentru jucatorii cu un nivel scazut al abilitatilor sportive.

 1. Materiale necesare

Doua mingi de baschet ( pentru competitiile feminine si cele pentru juniori se va folosi o minge de baschet mai mica cu circumferinta de 72.4cm si greutatea de 510-567g).

Metru

Creta sau banda adeziva

4)Un cos de baschet ( pentru competitiile juniorilor se poate folosi un cos aflat la o inaltime de 2.44m deasupra podelelor)

5)Hartii pentru inregistrarea scorurilor

6)Panou

 1. Dimensiunile traseului

Marcati patru puncte pe suprafata de teren, similare cu pozitiile de aparare ale jucatorilor in sistemul 2-1-2, jucatorii aflandu-se la o distanta de 4 m unii fata de ceilalti (vezi diagrama).

Marcati pozitia nr. 5 la doi metri fata de cosul de baschet.

Echipele trebuie sa completeze un formular inainte de inceperea jocului.

Echipele trebuie sa poarte tricouri sau uniforme numerotate.

 1. Reguli

Directorul evenimentului va decide cate jocuri se vor disputa. Doua echipe de cate cinci jucatori vor fi pozitionate la marginile opuse ale supraftei de teren. Doar una dintre echipe va executa in cadrul unei reprize la un moment dat.

Jocul are doua jumatati, fiecare constand din cate cinci reprize. Jucatorilor li se va da posibiliatatea sa incerce din fiecare din cele cinci pozitii in cadrul jumatatilor.

Fiecare membru din cadrul primei echipe de cinci jucatori incearca sa prinda mingea si s-o arunce cat mai precis spre jucatorul aflat in urmatoarea pozitie.

Pentru a incepe repriza oficialul va pasa mingea jucatorului care se gaseste in pozitia nr. 1.

Jucatorul din pozitia nr. 1 va pasa mingea spre jucatorul aflat in pozitia nr. 2. Jucatorul din pozitia nr. 2 va pasa mingea spre jucatorul aflat in pozitia nr. 3. Aceasta secventa de pase continua pana cand mingea prin rotatie ajunge la jucatorul aflat in pozitia nr. 5.

Jucatorii pot pasa mingea cum vor, dar trebuie sa respecte ordinea numerica. Este permisa si acea aruncare care presupune ca mingea va atinge o singura data podeaua.

Daca mingea pasata nu ajunga la jucator atunci ea poate fi recuperata de jucator sau de unul dintre oficiali. Cu toate acestea, jucatorul trebuie sa se intoarca la pozitia sa pentru a putea pasa mai departe mingea urmatorului jucator. O pasa corecta este cea care ajunge direct la jucator.

Cand mingea ajunge la jucatorul din pozitia nr. 5 el/ea incearca sa inscrie.

Nu se permit slam dunk-urile. Daca se va inscrie prin slam dunk punctul nu va fi validat.

Jucatorilor aflati in pozitia nr. 5 li se ofera o singura posibilitate de a inscrie.

Dupa incercarea jucatorului aflat in pozitia 5 de a inscrie se incheie repriza.

Dupa ce prima echipa si-a incheiat repriza, urmeaza cea de-a doua echipa.

Jucatorii isi vor schimba pozitia prin rotatie respectand ordinea numerica, dupa fiecare repriza.

Jocul alterneaza intre cele doua echipe dupa incheierea fiecarei runde. Dupa ce fiecare echipa a trecut prin cinci reprize, prima jumatate a jocului se incheie.

Urmeaza o pauza de cinci minute.

Echipele isi vor schimba locul in teren dupa prima repriza si vor incepe sa joace alte cinci reprize in cea de-a doua jumatate.

Inlocuirile sunt permise abia dupa ce s-a incheiat complet o repriza.

Antrenorii vor ramane pe marginea terenului. Ei le pot da jucatorilor instructiuni verbale sau de alt tip. Jucatorii cu probleme de auz pot primi asistenta in a se pozitiona.

 1. Notarea

Echipa primeste cate un punct pentru fiecare pasa corecta.

Echipa primeste cate un punct pentru fiecare prindere cu succes a mingii.

Echipa primeste doua puncte pentru fiecare cos inscris cu succes.

Se va acorda un punct ca bonus pentru fiecare repriza de pasare si prindere incheiata cu succes.

Maximul de puncte pe care le poate obtine o singura echipa intr-una dintre jumatatile jocului este de 55.

Scorul final al echipei va fi suma scorurilor obtinute in cele zece runde.

Echipa cu cel mai mare scor este echipa castigatoare.

Daca echipele se gasesc la egalitate dupa timpul regulamentar, atunci se vor juca repriza suplimentare. Echipa care inscrie prima cele mai multe puncte intr-o repriza este castigatoare.

SECTIUNEA D - TESTUL ABILITATILOR LA BASCHET (TAB)

TAB - Dribling

LEGENDA:

Jucator

Minge

Materiale necesare

Un perimetru al suprafetei de joc ( de preferat de-a lungul liniilor de margine), sase jaloane, banda adeziva si patru mingi de baschet - una pe care atletul o primeste initial, doua de rezerva in cazul in care mingea paraseste suprafata de joc si inca o minge pentru a continua testul.

Descrierea testului

Timpul: 60 de secunde pentru o incercare.

Jucatorului i se da instructiunea de a dribla trecand alternativ in dreapta si apoi in stanga a sase jaloane asezate in linie, la doi metri departare, intr-o cursa de 12m. Jucatorul poate incepe fie din stanga, fie din dreapta primului obstacol, dar trebuie sa treaca alternativ de fiecare obstacol.Cand trece de ultimul obstacol si ajunge la linia de sosire prinde mingea se intoarce la linia de start aseaza mingea jos si reia executia.

Jucatorul continua pana cand trec 60 de secunde. Daca jucatorul scapa mingea cronometrul nu se va opri. Jucatorul recupereaza mingea sau ia cea mai apropiata minge de rezerva si isi continua traseul.

Notarea

Se acorda cate un punct ori de cate ori jucatorul depaseste jumatatea distantei dintre doua obstacole. ( De exemplu, daca jucatorul dribleaza cu succes de la linia de start, trecand cu bine de intregul rand de jaloane si aduce mingea la linia de sosire, atletul va obtine cinci puncte. Jucatorul trebuie sa dribleze corect si sa aiba controlul total asupra mingii in deplasarea lui de la o jumatate a distantei dintre jaloane la jumtatea distantei dintre alte jaloane.) Scorul jucatorului urmareste numarul jaloanelor pe care atletul le-a depasit cu succes in 60 de secunde.

Mod de desfasurare

Testul va fi aplicat de catre voluntari care nu pot interveni in modul de actiune al participantilor.Voluntarul A va vorbi despre instructiunile testului, iar voluntarul B va face o proba demonstrativa. Voluntarul A va inmana jucatorului care va fi supus testarii mingea de baschet, se va asigura ca acesta este pregatit sa inceapa si ii va da startul, numarand de cate jaloane a reusit sa treaca atletul in 60 de secunde. Voluntarii B si C care se ocupa de mingile de rezerva le vor recupera pe cele care parasesc suprafata de joc sau le vor da jucatorilor mingi de rezerva de cate ori este nevoie. Voluntarul D va tine scorul. Voluntarii se vor ocupa doar de administrarea testului.

TAB - Aruncari dintr-un anumit perimetru

LEGENDA:

Jucator

Minge

Aruncare

Echipament necesar

Un cos de baschet, banda adeziva si doua mingi de baschet - una pe care jucatorul care o obtine initial si una de rezerva in cazul in care mingea paraseste suprafata de joc.

Descrierea testului

Timp: o incercare de doua minute.

Jucatorul se afla la punctul de intalnire intre linia aruncarii libere si linia laterala a suprafetei de restrictie, fie la dreapta, fie la stanga.

Jucatorul dribleaza spre cos si incearca sa inscrie aflandu-se in afara unui arc cu raza de 2.75. Aceasta incercare trebuie sa se realizeze din orice punct din afara arcului de 2.75m marcat de o linie intrerupta. Acest arc se intersecteaza cu cercul imaginar care are ca diametru linia de aruncari libere.

Jucatorul recupereaza apoi mingea, chiar daca a inscris sau a ratat si dribleaza in afara arcului pana la o noua incercare.

Jucatorul are dreptul la cate aruncari poate realiza in doua minute.

Notarea

Jucatorul primeste doua puncte pentru fiecare cos inscris in doua minute.

Mod de desfasurare

Testul va fi aplicat de catre voluntari care nu pot interveni in modul de actiune al participantilor.Voluntarul A va vorbi despre instructiunile testului, iar voluntarul B va face o proba demonstrativa. Voluntarul A va inmana jucatorului care va fi supus testarii mingea de baschet, se va asigura ca acesta este pregatit sa inceapa si ii va da startul, numarand cate cosuri a inscris atletul in doua minute. Voluntarul B se va ocupa de mingile de rezerva si le va recupera pe cele care parasesc suprafata de joc sau le va da jucatorilor mingi de rezerva de cate ori este nevoie. Voluntarul C va tine scorul. Voluntarii se vor ocupa doar de administrarea testului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2206
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved