Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

SISTEMATIZARE SI ASPECTE METODICE ALE ACTIUNILOR TACTICE COLECTIVE - VOLEI

Sport+ Font mai mare | - Font mai micSISTEMATIZARE SI ASPECTE METODICE ALE ACTIUNILOR TACTICE COLECTIVE - VOLEI

Actiunile tactice colective sau de echipa sunt au ca scop rezolvarea planului strategic al echipei, fiind corelata cu strategia pregatirii tehnice, intre cele doua componente ale pregatirii existand o interactiune complexa. Actiunile tactice colective evolueaza permanent in functie de modificarile regulamentului, de aparitia unor noi actiuni sau de noi variante de executie ale actiunilor individuale.Caracteristici ale tacticii colective in volei:

Este evolutiva si s-a perfectionat pe masura dezvoltarii jocului;

Se caracterizeaza prin rapiditatea trecerii din aparare in atac si invers - fazele de joc se succed foarte repede si aritmic, de la o echipa la cealalta, uneori doua faze se petrec in fractiuni de secunda;

Elasticitatea si dependenta de celelalte componente ale antrenamentului sportiv.

In ordinea succesiunii de desfasurare a jocului actiunile tactice colectice se pot sistematiza astfel:

TACTICA COLECTIVALA SERVICIU:

Specific jocului de volei este momentul fix de repunere a mingii in joc prin serviciu dupa fiecare oprire a jocului, pentru care se disting doua situatii: atunci cand echipa efectueaza serviciul si atunci cand echipa intra in posesia mingii prin preluarea serviciului.

TACTICA LA EFECTUAREA SERVICIULUI se poate realiza prin:

Dispozitive ce mentinerea formatiei;

Dispozitive cu schimbarea formatiei in linia I, linia a II a sau in ambele linii.

TACTICA LA PRELUAREA SERVICIULUI se poate realiza prin:

Asezarea cu cinci jucatori la preluare si un jucator la fileu (zona 3,2 sau 4) cu pastrarea formatiei;

Asezarea cu cinci jucatori la preluare si un jucator la fileu (zona 3,2 sau 4) cu schimbari de locuri in linia I sau in ambele linii;

Asezare cu patru jucatori la preluare si asezarea ridicatorului langa fileu indiferent pe ce zona se gaseste ( impreuna cu corespondentul din linia I sau un jucator de pe aceiasi linie) si intrarea lui in linia I;

TACTICA IN ATAC DUPAPRELUAREA SERVICIULUI:

Actiuni tactice in atac cu doua lovituri;

Actiuni tactice in atac cu trei lovituri:

cu participarea a doi jucatori din linia I si un jucator din linia a II-a;

cu participarea a trei jucatori din linia I;

cu participarea a trei jucatori din linia I si a unui jucator din linia a II-a.

TACTICA COLECTIVAIN APARARE LA DUBLAREA ATACULUI

TACTICA COLECTIVALA PRELUAREA ATACULUI SI LA DUBLAJ

Tactica colectiva in aparare fara blocaj;

Tactica colectiva in aparare cu blocaj individual;

Tactica colectiva in aparare cu blocaj colectiv

TACTICA IN ATAC DUPAPRELUAREA ATACULUI SAU PRELUAREA DIN DUBLAJ

Actiuni tactice cu participarea a doi jucatori;

Actiuni tactice cu participarea a trei jucatori:

1. TACTICA COLECTIVALA SERVICIU

TACTICA COLECTIVALA EFECTUAREA SERVICIULUI se desfasoara fara minge, fiind vorba despre asezarea/plasarea si deplasarea jucatorilor in dispozitivul de aparare al echipei.

Se poate realiza:

Cu mentinerea formatiei;

Cu schimbarea jucatorilor din linia I;

Cu schimbarea jucatorilor din linia a II-a;

Cu schimbarea jucatorilor din ambele linii.

La incepatori si in lectia de educatie fizica se recomanda folosirea primei variante. La echipele de avansati si de performanta, schimbarile se fac pentru a realiza un blocaj cat mai eficient (in linia I) si pentru a intari apararea in linia a IIa si a plasa ridicatorul intr-o pozitie cat mai avantajoasa pentru construirea fazei de atac.

Asezarea in teren la efectuarea serviciului la nivelul incepatorilor si avansatilor

Asezarea in teren la efectuarea serviciului (A-sistem de aparare cu centrul 2 avansat, B- sistem de aparare cu centrul 2 retras)

Asezarea in teren la efectuarea serviciului - schimbarile din teren in linia a II-a

Asezarea in teren la efectuarea serviciului - schimbarile din teren in linia I

TACTICA COLECTIVALA PRELUAREA SERVICIULUI - Actiunile tactice colective la preluarea serviciului fac parte din actiunile de aparare, dar constituie in acelasi timp prima parte a principalelor actiuni de atac ale echipei.

Scopul acestor actiuni consta in realizarea intrarii in posesia mingii servita de adversar in cele mai bune conditii. Se urmareste acoperirea cat mai judicioasa a terenului, pentru a asigura preluarea mingii si trimiterea ei spre jucatorul ridicator in cele mai bune conditii. Toti jucatorii trebuie sa aiba un culoar de vizibilitate, pentru a putea urmari traiectoria mingii servite. In functie de zona ocupata, jucatorii se gasesc orientati perpendicular fata de cel care serveste, iar pozitia jucatorilor din zonele 1,5,2,4, lor va fi cu piciorul dinspre linia laterala a terenului asezat mai in fata. In timpul preluarii jucatorii folosesc pozitia medie sau joasa.

La incepatori si in lectia de educatei fizica se foloseste asezarea in teren cu cinci jucatori la preluare ( dispusi in forma de semicerc sau in forma W) si jucatorul din zona 3 langa fileu pentru a actiona ca ridicator. La incepatorii de varsta mai mare sau la avansati este indicata asezarea in teren pentru preluarea serviciului cu cinci jucatori la preluare si jucatorul din zona 2 la fileu. La echipele de performanta, numarul jucatorilor care efectueaza preluarea serviciului scade. La nivelul cel mai inalt aceasta actiune este efectuata doar de doi jucatori din linia a II specializati in acest scop. Restul jucatorilor se plaseaza in asa fel incat sa poata intra in combinatiile de atac ale echipei si sa nu-i incomodeze pe jucatorii de la preluare.

Traseu metodic:

Dispozitivele de asezare in teren la efectuarea si primirea serviciului se insusesc relativ usor, ele se pot invata in paralel prin exersare in oglinda. In paralel cu pregatirea tacticii la serviciu trebuie insusite si prevederile regulamentului. Este bine sa se invete o organizare de baza si una de rezerva necesara adaptarii la unele situatii speciale. Sunt eficiente si exersarile sub forma unor jocuri de atentie si jocuri dinamice.

Se impune ca toti jucatorii sa fie pregatiti pentru a participa la preluarea (inclusiv rezervele) iar in cazul unor jucatori cu aptitudini deosebite li se pot repartiza sarcini sporite (suprafata mai mare).

Sisteme de actionare:

Jucatorii asezati pe ambele terenuri la primire; se verifica asezarea corecta ca pozitie si orientare, apoi se roteaza;

Una dintre echipe serveste de trei-patru ori consecutiv, fiind asezata la efectuarea serviciului, iar cealalta organizeaza preluarea serviciului. Din a treia lovitura se trimite mingea spre zona 1 unde este retinuta si servita din nou. Dupa o rotatie completa serviciul trece la cealalta echipa.

Jucatorii asezati la primire preiau mingea aruncata pe profesor si organizeaza atacul (se pot adauga sarcini suplimentare, ca de exemplu dupa trei-patru actiuni alergare, blocaj la perete etc.)

Acelasi exercitiu cu introducerea blocajului.

Jocuri cu tema.

Asezarea in teren la preluarea serviciului la nivelul incepatorilor si avansatilor      (5 jucatori la preluare)

Asezarea in teren la preluarea serviciului la avansati (4 jucatori la preluare, cu intrarea ridicatorului din zona 1 (A) si 6 (B)

Asezarea in teren la preluarea serviciului la echipe de performanta (3 jucatori la preluare, cu intrarea ridicatorului din zona 1)

Asezarea in teren la preluarea serviciului la echipe de performanta (2 jucatori la preluare, cu intrarea ridicatorului din zona 5)

2.TACTICA DE ECHIPAIN ATAC

TACTICA COLECTIVAIN ATAC este formata din insumarea actiunilor de organizare, efectuare si asigurare a atacului, din actiuni individuale si colective, cu minge sau fara minge.

Actiunile individuale care intra componenta tacticii de echipa in atac sunt in ordine: preluarea serviciului si trimiterea mingii spre ridicator, ridicarea (pasa) pentru atac si lovitura d atac (atacul propriu-zis).

Actiunile colectice sunt simularea atacului in cadrul combinatiilor si asigurarea atacului (dublarea) de carte unul sau doi coechipieri. Din momentul intrari in posesia mingii si pana la finalizare, prin trecerea ei peste fileu, actiunile se desfasoara dupa un plan si au ca scop obtinerea punctului si serviciului. Aceste actiuni se numesc combinatii.

Sistemul de atac al echipei este dispozitivul pe baza caruia se organizeaza actiunile ofensive. Tactica in atac se stabileste in functie de numarul de tragatori si ridicatori existenti in echipa. La incepatori si in lectie de educatia fizica se recomanda folosirea sistemului in care fiecare jucator este ridicator cand ajunge pe zona 3 sau2 si tragator in celelalte. La avansati si in lectia de educatie fizica la clase mai mari, este recomndat sistemul cu 2 ridicatori si 4 tragatori, iar la echipel de performanta se foloseste pe scara larga sistemul cu un singur ridicator-coordonator si cinci tragatori.

Actiunile tactice colective dupa preluarea serviciului sunt actiunile de atac cele mai eficace si mai spectaculoase. Se executa in conditii optime de anticipare a combinatiilor si de adaptare a lor la calitatea preluarii din serviciu. Se pot clasifica dupa numarul loviturilor din care sunt formate in:

Actiuni tactice in atac cu doua lovituri - necesita o mare precizie a preluarii. Traiectoria mingii la pasa directa este medie spre inalta, la distanta de 1 m fata de fileu. Pozitii optime: zonele 2 si 4..Este accesibila la nivel de avansati.

Actiuni tactice cu trei lovituri - in aceste actiuni ridicatorul are rol determinant, coordonand actiunile coechiperilor. Constituie algoritmul jocului de volei, fiind actiunile cele mai frecvent intalnite la toate nivelele. La incepatori unde nu exista specializarea pe posturi se realizeaza prin pasa inalta sau medie din zona 3 spre zona 4 sau 2. La avansati ridicarea se poate executa de pe orice zona a liniei I. Se pot sistematiza in functie de locul din teren al jucatorilor care participa la organizarea si finalizarea lor in:

actiuni cu participarea a 2 jucatori din linia I cand ridicatorul este in linia I, iar sistematizarea actiunilor se realizeaza dupa locul de plecare in atac si zona de pe fileu de unde se executa atacul:

combinatii tactice in atac cu plecarea jucatorilor in actiune din zonele 2 si 4;

combinatii tactice in atac cu plecarea jucatorilor in actiune din zonele 3 si 4

actiuni cu participarea a 2 jucatori din linia I si a unui jucator din linia a II - similare cu cele precedente pentru jucatorii din linia I;

actiuni cu participarea a 3 jucatori din linia I si un jucator din linia a II-a - ofera posibilitatea folosirii in atac a tuturor jucatorilor din linia I, este nevoie ca ridicatorul sa execute intrarea din linia a II de pe zonele 1,5 sau 6. Ofera o mare diversitate de posibilitati de combinatii. Sunt pretentioase, accesibile doar la nivel de performanta.

In lectia de educatie fizica si la incepatori se utilizeaza combinatiile in atac cu trei lovituri, dupa preluarea serviciului in 5 jucatori. In atac participa 2 jucatori din linia I, al treilea este considerat ridicator cand este plasat pe zona 3. Se ataca din pase inalte sau medii, care sunt orientate spre inainte.

Exercitiile se concep pornind de la modelul structural al jocului, exersarea organizata in asa fel incat traseul mingii sa fie similar cu cel din timpul jocului.

Actiunile tactice colective dupa preluarea atacului sau dublarea atacului, pot fi cu doua sau cu trei lovituri, eficacitatea lor depinde de calitatea preluarii si de numarul de jucatori care participa la combinatie.

Actiunile de atac cu doua lovituri sunt mai dificil de realizat, ele sunt accesibile doar la nivel de avansati. La incepatori se folosesc combinatiile cu trei lovituri similarecu cele anterioare.

Traseu metodic - de retinut ca organizarea atacului este determinata de faza de aparare premergatoare (preluare din serviciu, preluare din atac) astfel invatarea actiunilor de atac trebuie corelata cu invatarea actiunilor de aparare.

La nivelul lectiei de educatie fizica nu se pune problema invatarii unor combinatii tactice si a insusirii aspectelor tactice ale actiunilor individuale care sunt invatate.

La acest nivel se va insista pe insusirea cerintelor tactice in atac legate de oraganizarea jocului pe baza celor trei lovituri (preluare, ridicare, lovitura de atac). Acest obiectiv se poate realiza prin exersarea actiunilor respective in conditiile unor jocuri pregatitoare, cu efectiv redus, pe teren cu dimensiuni reduse si cu reguli adaptate.

Exercitii pentru invatarea actiunilor colective de atac simple formate din doua lovituri pentru lectia de educatie fizica

Joc cu efectiv redus, pe teren cu dimensiuni reduse pentru exersarea combinatiilor simple de atac

3.TACTICA COLECTIVAIN APARARE

Caracteristic pentru jocul de volei este faptul ca in aparare jucatorii au de acoperit o suprafata destul de mare, fapt care solicita nu numai aptitudini motrice si deprinderi bine consolidate, dar si cunostinte teoretice si capacitatea de a anticipa actiunile de atac ale adversarului pentru a aprecia corect directia, traiectoria si forta cu care vine mingea.

In cadrul lectiei de educatie fizica la clasele mici si la nivelul incepatorilor cand atacul are intensitate redusa, se foloseste tactica colectiva in aparare fara blocaj. Jucatorii sunt dispusi in teren in asa fel incat sa se acopere tot spatiul si sa se asigure preluarea mingii. Asezarea in teren este asemanatoare ce cea folosita la preluarea serviciului.

Pe masura ce creste nivelul de performanta aspectele legate de tactica colectiva devin mai complicate. Primul aspect al tacticii colective in aparare este DUBLAREA ATACULUI. Regula de baza pentru aceasta situatie este: cei mai apropiati coechipieri se plaseaza in pozitie joasa in apropierea jucatorului care ataca, indiferent de zona, asigurand dublarea pentru situatiile in care blocajul impiedica trecerea ei in terenul advers. Ridicatorul este primul care efectueaza dublajul atacului.

Apararea este prezenta in joc in situatiile de preluare a serviciului despre care au fost expuse explicatiile necesare in punctul anterior si de PRELUARE A ATACULUI. In acest caz sunt necesare mai multe masuri de organizare si coordonare a actiunilor tuturor jucatorilor, incadrate intr-un sistem de aparare.

La aceasta ora sunt folosite trei sisteme de baza:

Sistemul de aparare cu jucatorul din zona 6 avansat - cel mai vechi sistem de aparare cu o larga aplicare si in prezent datorita eficientei cu care rezolva sarcinile defensive. Este folosit mai ales de echipele de avansati si cele feminine, atunci cand jucatorul ridicator-coordonator se afla in linia a II-a. In asezarea initiala, jucatorul din zona 6est avansat cu 2-3 metri in mijlocul terenului, jucatorii din zonele 2 si 4 sunt asezati in apropierea liniilor laterale, iar jucatorii din zonele 1 si 5 apropiati de axa longitudinala a terenului. Dublarea atacului si a blocajului se face permanent de catre jucatorul din zona 6.

Avantajele acestui sistem consta in faptul ca jucatorii au sarcini precise ( fie numai de asigurare a blocajului fie de aparare in linia a II-a), jucatorul din zona 6 asigura un dublaj bun, necesita mai putine deplasari in teren, este ficient daca echipa are un blocaj colectiv inalt si usureaza constructia atacului.

Dezavantajele sunt legate de faptul ca devine eficient in situatia blocajului individual, in fata unui joc in viteza, in cazul atacurilor de la distanta si a mingilor plasate intre linii.

Sistemul de aparare cu jucatorul din zona 6 retras - este folosit de echipele de avansati si performanta, caracteristica sistemului fiind data de faptul ca jucatorul din zona 6 (care de obicei este inlocuit de un jucator "libero") este ultimul aparator, fiind plasat aproape de linia de fund a terenului. Este un sistem elastic cu mai multe variante in ceea ce priveste deplasarile jucatorilor din linia I si linia a II-a. Dublarea se face de catre jucatorul din zona 1 sau 5 in functie de zona de unde se ataca, respectiv se blocheaza. Avantajele acestui sistem sunt evidente cand se foloseste blocajul individual (situatie frecventa in fata unui atac combinativ si desfasurat in viteza), favorizeaza pozitia ridicatorului care face intrare. Dezavantajele consta in neacoperirea unei suprafete destul de mari din mijlocul terenului si distantele mari pe care le au de parcurs jucatorii , in special ridicatorul cand trebuie sa treaca din aparare in faza de organizare a atacului.

Sistemul de aparare " pe culoare" se foloseste in situatia unui joc combinativ in care mingile atacate ajung la 6-7 metri de fileu. Fiecare jucator asigura aproximativ trei metri din latimea terenului. Acest sistem este folosit mai ales d echipele masculine, experimenate, necesitand pe langa o foarte buna mobilitate pe teren si preluarea unor responsabilitati precise de catre fiecare jucator si capacitate de anticipare bine dezvoltata.

Aspecte metodice - organizarea jocului in aparare presupune stabilirea unor reguli si principii de actiune foarte clare pentru fiecare dintre jucatori, la care se adauga necesitatea consolidarii si perfectionarii actiunilor tactice individuale de aparare.

La incepatori, unde nu este vorba inca despre invatarea tacticii in cadrul un sistem de aparare, exersarea actiunilor individuale in cadrul jocului este cea mai buna metoda de dezvoltare a deprinderilor defensive.

Invatarea unui sistem defensiv este un proces complex care se realizeaza pe parcursul unor etape de pregatire indelungate. Intr-o prima faza jucatorii trebuie sa fie initiati in cunoasterea si rezolvarea sarcinilor pe care le au pe zone si apoi sa aplice aceste cunostinte in conditii de joc. Pentru prima faza sunt importante explicatiile teoretice care sa conduca la intelegerea de catre jucatori a sarcinilor personale, dar si a relatiilor dintre jucatori si a mecanismului de functionare a sistemului. Pentru a creste eficienta explicatiilor acestea vor fi insotite de imagini explicative si demonstrative.

Exersarea propriu-zisa se va efectua la inceput fara minge si vor consta in deplasari specifice si simularea actiunilor solicitate in aparare pe zonele respective. In continuare se va introduce exersarea in conditii apropiate de joc cu mingi oferite.

Exersarea in conditiile jocurilor cu tema si a celor pregatitoare va urmari coordonarea actiunilor jucatorilor, legarea actiunilor de atac-aparare si aparare-atac, adaptarea sistemului dfensiv la particularitatile jucatorilor si a echipei.

Sistemul de aparare cu jucatorul din zona 6 avansat - asezare initiala

Sistemul de aparare cu jucatorul din zona 6 avansat - un jucator la blocaj

Sistemul de aparare cu jucatorul din zona 6 avansat - doi jucatori la blocaj

Sistemul de aparare cu jucatorul din zona 6 avansat - trei jucatori la blocaj

Sistemul de aparare cu jucatorul din zona 6 retras - asezare initiala

Sistemul de aparare cu jucatorul din zona 6 retras - un jucator la blocaj

Sistemul de aparare cu jucatorul din zona 6 retras - doi jucatori la blocaj

Sistemul de aparare cu jucatorul din zona 6 retras - trei jucatori la blocaj

Sistemul de aparare "pe culoare"-asezare initiala

Sistemul de aparare "pe culoare"- un jucator la blocaj

Sistemul de aparare "pe culoare"- cu doi jucatori la blocaj

Sistemul de aparare "pe culoare"- cu trei jucatori la blocajPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 9233
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved