Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

CERINTE DE REGULAMENT ARBITRAJ

Sport+ Font mai mare | - Font mai micCERINTE DE REGULAMENT ARBITRAJ

De-a lungul ciclurilor olimpice, eforturile conjugate ale specialistelor din gimnastica ritmica au urmarit optimizarea sistemului de evaluare competitionala, astfel incat, de la un ciclu olimpic la altul, sa se asigure nu numai o ierarhizare obiectiva a valorilor sportive, ci si cresterea nivelului tehnic si artistic al spectacolului sportiv. Finalitatea urmarita este aceea de a conferi domeniului un Cod de Punctaj functional, care sa asigure evolutia disciplinei.Dezideratele urmarite de-a lungul ciclurilor olimpice pana in prezent au fost:

Reorganizarea continutului tehnic al disciplinei.

Stabilirea grupelor reprezentative care asigura valoarea tehnica a performantelor la nivel corporal si de manuire a obiectelor competitionale.

Introducerea unui sistem de ierarhizare valorica a dificultatilor corporale, bazat pe criterii precise, care permite dezvoltarea tehnicii si descoperirea de noi elemente.

Valorificarea specificului de actionare al fiecarui obiect competitional.

Diferentierea modalitatii de alcatuire a coregrafiei executiilor, prin raportare directa la specificul obiectului.

Nominalizarea unei grupe corporale obligatorii care sa fie preponderent reprezentata in continutul exercitiilor de concurs.

Ridicarea valorii tehnico - artistice a compozitiei in paralel cu amplificarea spectaculozitatii discursului coregrafic.

Pentru realizarea obiectivelor propuse s-au luat masuri de reorganizare a cerintelor Codului de Punctaj pe mai multe directii:

v    Diferentierea punctajelor (notelor) pe doua compartimente distincte:

Compozitia: apreciaza continutul tehnic de dificultate al exercitiului si valoarea artistica a coregrafiei.

Executia: apreciaza calitatea executiei continutului tehnic si artistic din cadrul compozitiei coregrafice.

v    Elaborarea unui sistem de ierarhizare valorica a elementelor corporale bazat pe o evolutie libera a tehnicii, cu punctaje care pornesc de la 0,10 si cresc progresiv pana la 1 punct. Acesta pune in valoare tehnica corporala.

v    Elaborarea unui sistem de bonificatii pentru folosirea elementelor de manuire reprezentative ca dificultate, spectaculozitate si virtuozitate, pentru fiecare obiect in parte. Acesta pune in valoare tehnica cu obiectul.

Sistemul de arbitraj

Componenta brigazilor de arbitre - fiecare juriu este compus din 3 brigazi de arbitre:

Brigada Executie (E) - maxim 4 arbitre - evalueaza calitatea executiei tehnice.

Brigada Artistic (A) - maxim 4 arbitre - evalueaza valoarea artistica a compozitiei:

relatia dintre acompaniamentul muzical si coregrafie;

valoarea continutului de miscari care alcatuiesc coregrafia (continutul elementelor tehnice corporale si cu obiectul);

modalitati speciale de folosire a tehnicii de actionare a obiectului, maiestria in actionarea acestuia si originalitatea.

Brigada Dificultate (D) - maxim 4 arbitre - evalueaza valoarea tehnica a compozitiei, respectiv numarul si nivelul elementelor de dificultate din grupa tehnica obligatorie obiectului si din celelalte grupe.

Fiecare brigada este asistata de o arbitra asistenta (A As), care aplica penalizarile pentru iesirile in afara suprafetei regulamentare, nerespectarea duratei exercitiului si toate celelalte penalizari de ordin disciplinar (obiect neregulamentar, costum neregulamentar, asezarea pe covor, etc).

Repartitia si calculul punctajului

In gimnastica ritmica, punctajul este calculat diferentiat pe fiecare nivel de clasificare sportiva. Codul de Punctaj pentru gimnastica ritmica al F.I.G. ofera standardele oficiale si obligatorii pentru nivelul senioarelor. La junioare si copii, se pot face diferite adaptari in functie de forumul international sau national care organizeaza activitatea competitionala.

A. Senioare (conform Codului de Punctaj 2005 - 2009) - pentru concursurile individuale si de ansamblu:

Arbitra de la Executie (E): acorda o nota de la 0 - 10,00. Punctajul se obtine prin deductia penalizarilor din totalul celor 10 puncte.

Arbitra pentru evaluarea Artistica (A) acorda o nota de la 0 - 10,00. Punctajul este obtinut din doua componente:

v    nota pentru compozitia de baza, alcatuita din 2 puncte pentru continutul compozitiei si 1 punct pentru relatia muzica - miscare. In total 3,00 puncte - nota se acorda prin deductia penalizarilor din totalul maxim.

v    punctajul pentru folosirea unor modalitati speciale de actionare a obiectelor, maiestrie tehnica si originalitate (numite caracteristice artistice particulare - CAP). Elementele incadrate in fiecare categorie primesc un anumit punctaj care se cumuleaza pana la maxim 7,00 puncte. Toate elementele artistice sunt anuntate in succesiunea lor reala pe fisa de compozitie si evaluate conform unor criterii bine precizate. Cel mai important aspect este cel referitor la perfectiunea tehnica a executiei, fara de care elementul artistic nu se acorda.

Arbitra de la Dificultate (D): acorda o nota de la 0 - 10,00. Punctajul se obtine prin aditionarea valorii dificultatilor corporale care se realizeaza in coordonare cu elementele obiect. Fiecare dificultate este comsemnata pe fisa de compozitie in ordinea executarii ei in coregrafia exercitiului.

Calculul notelor:

Nota finala se obtine din suma celor trei note, astfel:

Nota de la executie - reiese din media celor doua note centrale acordate de cele 4 arbitre (maxim 10,00 puncte).

Nota finala de la compozitie:

nota de la artistic este calculata pe baza mediei intre cele doua note centrale acordate de cele 4 arbitre (maxim 10,00 puncte).

nota de la dificultate este calculata pe baza mediei intre cele doua note centrale acordate de cele 4 arbitre (maxim 10,00 puncte).

(D + A E

2 + 10,00 = 20,00 punctaj maxim

B Junioare

Executie (E): nota reiese din media celor doua note centrale acordate de arbitre (maxim 20,00 puncte).

Artistic (A): nota maxima pentru artistic este 10,00 - 1,00 muzica, 2,00 compozitie de baza, 7,00 puncte. CAP.

Dificultate (D): aditionarea valorii dificultatilor corporale realizate in coordonare cu un element obiect pentru maxim 8,00 puncte.

(D + A E

2 + 20,00 = 29,00 punctaj maxim

Cerinte generale privind continutul compozitiilor de concurs (conform Codului de Punctaj 2005 - 2009)

Dificultate

Dificultatea tehnica a exercitiilor de concurs se exprima prin numarul si valoarea elementelor de dificultate din continutul compozitiei. Pentru a fi evaluata, dificultatea trebuie executata obligatoriu in coordonare cu un element tehnic cu obiectul.

Codul de punctaj valabil incepand cu anul 2005, stabileste ca numarul maxim de dificultati care pot fi continute de un exercitiu este de 18, pentru o valoare de maxim 10,00 puncte.

Din cele 18 dificultati, maxim 6 trebuie sa fie realizate din grupa corporala obligatorie fiecarui obiect si nu mai mult de 2 dificultati din celelalte grupe. Nerespectarea acestor cerinte se soldeaza cu penalizari.

Valoarea dificultatilor este urmatoarea:

A = 0,10; B = 0,20; C = 0,30; D = 0,40; E = 0,50; F = 0,60; G = 0,70; H = 0,80; I = 0,90; J = 1,00 punct si mai mult.

Grupele corporale obligatorii pentru fiecare obiect sunt:

Coarda - sarituri;

Cerc - sarituri, suplete si val, echilibru, piruete;

Minge - suplete si val;

Maciuci - echilibru;

Panglica - piruete.

Pentru categoriile de copii, cerintele de dificultate, ca si cele de la valoarea artistica sunt stabilite de Federatiile Nationale si sunt comsemnate in Regulamentul Tehnic al fiecarui an competitional. La junioare, numarul maxim de dificultati a fost stabilit la 14. In rest prevederile sunt la fel ca la senioare.

Daca o dificultate nu este realizata asa cum a fost mentionata pe fisa de dificultate (in ceea ce priveste elemental corporal), nu este valabila. Toate dificultatile executate cu o valoare mai mica decat cea anuntata pe fisa, nu sunt evaluate. Dificultatile executate la o valoare mai mare decat cea anuntata pe fisa, sunt evaluate la valoarea mentionata.

CONTINUTUL PROGRAMULUI TEHNIC

MICA GIMNASTA

La aceasta categorie pot participa sportive cu varsta cuprinsa intre 6 si 8 ani, care vor executa un exercitiu fara obiect, cu durata intre 1,15'' - 1,30''.

Dificultate - valoarea tehnica a exercitiului este de 1,00 punct, cuprinzand maxim 8 dificultati (minim 1 si maxim 2 din fiecare grupa fundamentala de elemente corporale). Nivelul dificultatilor va fi A si B, pe fiecare fisa de V.T se vor pune in ordine din compozitie maxim 8 dificultati.

Evaluarea se face prin aditionarea numarului de dificultati maximum cate 2 din fiecare grupa de elemente corporale. Nerespectarea numarului minim de dificultati prevazut pentru fiecare grupa de elemente se penalizeaza cu 0,50 puncte. Daca pe fisa sunt trecute mai multe dificultati, se vor lua in calcul primele 8 si se va aplica o penalizare disciplinara de 0,50 puncte.

Valoarea artistica este de 3,00 puncte maxim, din care 1,00 pentru muzica si 2,00 pentru compozitia de baza, conform cerintelor codului de punctaj FIG 2005.

Executia are un punctaj maxim de 10,00 puncte din care se deduc greselile. Nota finala se calculeaza prin aditionarea celor doua note centrale acordate de arbitre.

Calculul notelor:

(D + A): 2 + E = (1,00 + 3,00 puncte) : 2 = 2,00 + 20,00 =

22,00 punctaj maxim

CATEGORIA a IV-a

La aceasta categorie pot participa sportive cu varsta cuprinsa intre 9 si 10 ani, care vor executa trei exercitii: fara obiect, cu coarda si cu panglica. Durata exercitiilor va fi intre 1,15'' - 1,30''. Exercitiul poate fi acelasi pentru toata echipa. Lungimea panglicii va fi de 4 metri.

Dificultate

La exercitiile cu coarda si panglica, valoarea tehnica a exercitiului este de 4,00 puncte, cuprinzand maxim 10 dificultati. Nivelul dificultatilor va fi de la A la F, pe fiecare fisa de V.T se vor pune in ordine din compozitie maxim 10 dificultati.

Evaluarea se face prin aditionarea dificultatilor din grupa corporala obligatorie (4 minim) pentru obiectul respectiv, la care se pot adauga maximum 2 dificultati din celelalte grupe corporale neobligatorii. Nerespectarea numarului minim de dificultati prevazut pentru fiecare grupa de elemente se penalizeaza cu 0,50 puncte.

Din cele 10 dificultati, minim 4 trebuie realizate cu elemente din grupa corporala obligatorie. Daca pe fisa sunt trecute mai multe dificultati, se vor lua in calcul primele 10 si se va aplica o penalizare disciplinara de 0,50 puncte. Lipsa dificultatilor din grupele corporale neobligatorii nu se penalizeaza.

Tabelul nr. 1. Numarul de dificultati prevazute la categoria a IV-a

Exercitiul cu:

Elemente corporale

Sarituri

Echilibru

Piruete

Suplete si val

Coarda

minim 4

minim 2

minim 2

minim 2

Panglica

minim 2

minim 2

minim 4

minim 2

Fara obiect

min. 2 - max.3

min. 2 - max.3

min. 2 - max.3

min. 2 - max.3

La exercitiul fara obiect, valoarea tehnica a exercitiului este de 4,00 puncte, cuprinzand maxim 10 dificultati. Nivelul dificultatilor va fi de la A la E, pe fiecare fisa de V.T se vor pune in ordine din compozitie maxim 10 dificultati.

Evaluarea se face prin aditionarea dificultatilor din fiecare grupa de elemente corporale. Nerespectarea numarului minim de dificultati prevazut pentru fiecare grupa de elemente se penalizeaza cu 0,50 puncte.

Din cele 10 dificultati, doua trebuie realizate din fiecare grupa de elemente corporale fundamentale, iar celelalte doua dificultati vor fi executate din 2 grupe diferitre de elemente corporale fundamentale.

Valoarea artistica

La exercitiile cu coarda si panglica este de 6,00 puncte maxim, din care 1,00 pentru muzica, 2,00 puncte pentru compozitia de baza, 3,00 pentru CAP conform cerintelor codului de punctaj FIG 2005.

La exercitiul fara obiect este de 3,00 puncte maxim, din care 1,00 pentru muzica si 2,00 pentru compozitia de baza.

Executia are un punctaj maxim de 20,00 puncte din care se deduc greselile. Nota finala se calculeaza prin aditionarea celor doua note centrale acordate de arbitre.

Calculul notelor:

La exercitiile cu coarda si panglica:

(D + A): 2 + E = (4,00 + 6,00 puncte) : 2 = 5,00 + 20,00 =

25,00 punctaj maxim

La exercitiul fara obiect:

(D + A): 2 + E = (4,00 + 3,00 puncte) : 2 = 3,50 + 20,00 =

23,50 punctaj maxim

CATEGORIA a III-a

La aceasta categorie pot participa sportive cu varsta cuprinsa intre 11 si 12 ani, care vor executa patru exercitii: coarda, minge, maciuci si panglica. Durata exercitiilor va fi cuprinsa intre 1,15'' - 1,30''. Lungimea panglicii va fi de 5 metri.

Dificultate - valoarea tehnica a exercitiului este de 6,00 puncte, cuprinzand maxim 12 dificultati. Nivelul dificultatilor va fi de la A la G, pe fiecare fisa de V.T se vor pune in ordine din compozitie maxim 12 dificultati.

Evaluarea se face prin aditionarea dificultatilor din grupa corporala obligatorie (6 minim) pentru obiectul respectiv, la care se pot adauga maximum 2 dificultati din celelalte grupe corporale neobligatorii. Nerespectarea numarului minim de dificultati prevazut pentru fiecare grupa de elemente se penalizeaza cu 0,50 puncte.

Din cele 12 dificultati, minim 6 trebuie realizate cu elemente din grupa corporala obligatorie. Daca pe fisa sunt trecute mai multe dificultati, se vor lua in calcul primele 12 si se va aplica o penalizare disciplinara de 0,50 puncte. Lipsa dificultatilor din grupele corporale neobligatorii nu se penalizeaza.

Tabelul nr. 2. Numarul de dificultati prevazute la categoria a III-a

Exercitiul cu:

Elemente corporale

Sarituri

Echilibru

Piruete

Suplete si val

Coarda

minim 6

minim 2

minim 2

minim 2

Minge

minim 2

minim 2

minim 2

minim 6

Maciuci

minim 2

minim 6

minim 2

minim 2

Panglica

minim 2

minim 2

minim 6

minim 2

Valoarea artistica este de 8,00 puncte maxim, din care 1,00 pentru muzica, 2,00 puncte pentru compozitia de baza, 5,00 pentru CAP conform cerintelor codului de punctaj FIG 2005.

Executia are un punctaj maxim de 20,00 puncte din care se deduc greselile. Nota finala se calculeaza prin aditionarea celor doua note centrale acordate de arbitre.

Calculul notelor:

(D + A): 2 + E = (6,00 + 8,00 puncte) : 2 = 7,00 + 20,00 =

27,00 punctaj maxim

CATEGORIA a II-a

La aceasta categorie pot participa sportive cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani, care vor executa patru exercitii: coarda, cerc, maciuci si panglica. Durata exercitiilor va fi cuprinsa intre 1,15'' - 1,30''. Lungimea panglicii va fi de 6 metri.

Dificultate - valoarea tehnica a exercitiului este de 8,00 puncte, cuprinzand maxim 14 dificultati. Pe fiecare fisa de V.T se vor pune in ordine din compozitie maxim 14 dificultati.

Evaluarea se face prin aditionarea dificultatilor din grupa corporala obligatorie (6 minim) pentru obiectul respectiv, la care se pot adauga maximum 2 dificultati din celelalte grupe corporale neobligatorii. Nerespectarea numarului minim de dificultati prevazut pentru fiecare grupa de elemente se penalizeaza cu 0,50 puncte.

Din cele 14 dificultati, minim 6 trebuie realizate cu elemente din grupa corporala obligatorie. Daca pe fisa sunt trecute mai multe dificultati, se vor lua in calcul primele 14 si se va aplica o penalizare disciplinara de 0,50 puncte. Lipsa dificultatilor din grupele corporale neobligatorii nu se penalizeaza.

Tabelul nr. 3. Numarul de dificultati prevazute la categoria a II-a

Exercitiul cu:

Elemente corporale

Sarituri

Echilibru

Piruete

Suplete si val

Coarda

minim 6

minim 2

minim 2

minim 2

Cerc

Se vor executa un numar egal de elemente din fiecare grupa. Niciuna din grupele de elemente nu trebuie sa prezinte mai mult de 2 dificultati fata de celelalte. Nerespectarea acestui echilibru se penalizeaza cu 0,50 puncte.

Maciuci

minim 2

minim 6

minim 2

minim 2

Panglica

minim 2

minim 2

minim 6

minim 2

Valoarea artistica este de 10,00 puncte maxim, din care 1,00 pentru muzica, 2,00 puncte pentru compozitia de baza, 7,00 pentru CAP.

Executia are un punctaj maxim de 20,00 puncte.

Calculul notelor:

(D + A): 2 + E = (8,00 + 10,00 puncte) : 2 = 9,00 + 20,00 =

29,00 punctaj maxim

CATEGORIA MAESTRE

La aceasta categorie pot participa sportive cu varsta peste 16 ani, care vor executa patru exercitii: coarda, minge, maciuci si panglica. Durata exercitiilor va fi cuprinsa intre 1,15'' - 1,30''. Lungimea panglicii va fi de 6 metri.

Dificultate - valoarea tehnica a exercitiului este de 10,00 puncte, cuprinzand maxim 18 dificultati. Pe fiecare fisa de V.T se vor pune in ordine din compozitie maxim 18 dificultati.

Evaluarea se face prin aditionarea dificultatilor din grupa corporala obligatorie (6 minim) pentru obiectul respectiv, la care se pot adauga maximum 2 dificultati din celelalte grupe corporale neobligatorii. Nerespectarea numarului minim de dificultati prevazut pentru fiecare grupa de elemente se penalizeaza cu 0,50 puncte.

Din cele 18 dificultati, minim 6 trebuie realizate cu elemente din grupa corporala obligatorie. Daca pe fisa sunt trecute mai multe dificultati, se vor lua in calcul primele 18 si se va aplica o penalizare disciplinara de 0,50 puncte. Lipsa dificultatilor din grupele corporale neobligatorii nu se penalizeaza.

Tabelul nr. 4. Numarul de dificultati prevazute la categoria maestre

Exercitiul cu:

Elemente corporale

Sarituri

Echilibru

Piruete

Suplete si val

Coarda

minim 6

minim 2

minim 2

minim 2

Minge

minim 2

minim 2

minim 2

minim 6

Maciuci

minim 2

minim 6

minim 2

minim 2

Panglica

minim 2

minim 2

minim 6

minim 2

Valoarea artistica este de 10,00 puncte maxim, din care 1,00 pentru muzica, 2,00 puncte pentru compozitia de baza, 7,00 pentru CAP.

Executia are un punctaj maxim de 20,00 puncte.

Calculul notelor:

(D + A): 2 + E = (10,00 + 10,00 puncte) : 2 = 10,00 + 20,00 =

30,00 punctaj maximPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1728
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved