Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


PROCEDURI DE PLECARE (Departure procedures)

Aeronautica+ Font mai mare | - Font mai micPROCEDURI DE PLECARE (Departure proceduresVerificarea radio (radio checks)

Atunci cand este necesar pentru statia de pe o aeronava sa emita semnale pentru proba sau reglare, semnalele care se pot interferacu activitatea unei statii aeronautice invecinate, inainte de emiterea unor astfel de semnale se va obtine consimtamantul statiei respective.

Atunci cand o statie din serviciul mobil aeronautic, are nevoie de semnale de proba, fie pentru reglarea unui emitator inainte de a se face un apel, fie pentru reglarea unui receptor, asemenea semnale nu trebuie continuate peste 10 secunde si trebuie sa fie compuse din numerele pronuntate (UNU, DOI, TREI) in radio-telefonie, urmate de indicativul statiei care emite semnalele de proba.

Recomandare - Dupa ce s-a adresat un apel statiei aeronautice, trebuie sa se scurga un interval de cel putin 10 secunde, inainte de a se face un al doilea apel. Acest lucru trebuie sa elimine emisiile inutile, in timp ce statia aeronautica se pregateste sa raspunda apelului initial.

Atunci cand statia aeronautica este chemata simultan de statiile mai multor avioane, statia respectiva va hotara ordinea in care aeronavele vor face comunicarile.

Transmisiile de test trebuie sa aiba urmatoarea forma:

a) identificarea statiei aeronautice care este chemata; b) indicativul aeronavei;

c) cuvintele 'RADIO CHECK';

d) frecventa folosita.

Raspunsurile la transmisiile de test trebuie sa aiba urmatoarea forma:

a) identificarea statiei care cheama;

b) indentificarea statiei care raspunde;

c) informatii referitoare la audibilitatea transmisiei.

Audibilitatea transmisiilor este clasificata dupa urmatoarea scala:

Unreadable - inaudibil;

Readable now and then - audibil cu intreruperi;

Readable but with difficulty - audibil, dar cu greutate;

Readable - audibil;

Perfectly readable - perfect audibil.

Instructiuni de rulaj (taxi instructions)

Informatii de plecare

Dirijarea si controlul aeronavei in procedura de plecare vor fi transferate de la turnul de control de aerodrom (TWR) la organul controlului de apropiere (APP), daca:

a) in apropierea aerodromului sunt conditii meteorologice de zbor la vedere (VMC):

inainte ca aeronava sa dispara din raza de vedere a turnului de control de aerodrom; sau

inainte ca aeronava sa intre in nori.

b) La aerodrom sunt conditii meteorologice de zbor dupa instrumente (IMC):

pe pista de decolare, dupa ce aeronava s-a aliniat la pozitia de decolare; sau imediat dupa ce aeronava a decolat.

Informatii de pornire a motoarelor,

In vederea decolarii aeronavelor, controlorii de trafic aerian din cadrul turnului de control de aerodrom au urmatoarele obligatii:

a)          sa obtina de la toate organele de dirijare si control interesate autorizarea zborului respectiv si sa o transmita pilotului;

b)            sa transmita pilotilor:

datele meteorologice din mesajele METAR si SPECI de la aeroportul propriu, direct sau prin emisiuni organizate (ATIS);

datele despre starea pistei in serviciu;

informatii despre nefunctionarea unor mijloace PNA-Tc si de iluminare de la aeroportul propriu;

alte informatii, in afara celor cuprinse in buletinul de informare aeronautica, solicitate de piloti;

c) sa autorizeze, daca conditiile de trafic permit, cererile succesive ale pilotilor pentru pornirea motoarelor, rulare si decolare, asigurand aeronavelor o esalonare corespunzatoare fara mentinerea lor la sol cu motoarele pornite.

Instructiuni de taxi; Instructiuni de rulaj

In cazul cand traficul impune, autovehiculele care circula pe suprafata de miscare a aerodromului vor fi dotate cu mijloace de telecomunicatii bilaterale cu turnul de control, pentru a se putea efectua dirijarea si controlul acestora.

Frecventa radio de lucru trebuie sa fie alta decat cea destinata aeronavelor de la sol sau din zbor.

Convorbirile vor fi inregistrate magnetic.

Exemplu: Otopeni Taxi, aici YR-BCB, cer aprobarea de rulare. A VETI APROBAREA SA MERGETI LA POZITIA DE ASTEPTARE, PISTA (se specifica) PE CALEA DE RULARE (numaru1), VIRATI STINGA / DREAPTA LA PRIMA (A DOUA, ETC.) INTERSECTIE.

Mesaje ce se utilizeaza in timpul rulajului cind sint obstacole pe suprafata de manevra sau alte aeronave ruland in apropiere

Asteptare la sol (holding on ground)

Pozitia de asteptare la pista Runway-holding position

Pozitie determinata, destinata sa protejeze o pista, o suprafata de limitare a obstacolelor sau o suprafata critica/sensibila ILS, la care aeronavele in rulare sau vehiculele in miscare trebuie sa opreasca si sa astepte, daca nu au fost altfel autorizate de catre turnul de control de aerodrom.

Nota: Termenul ICAO "Runway-holding position" (Pozitie de asteptare la pista) inlocuieste vechiul termen ICAO "Taxi-holding position" (Pozitie de asteptare in rulare)

Autorizarea pentru rularea aeronavei catre pozitia de asteptare in vederea decolarii sau instructiunea in acest sens va avea urmatoarea frazeologie:

Frazeologie: " TAXI TO CAT XX (II OR III) HOLDING POSITION [RUNWAY (number)]"

Aprobarea plecarii (departure clearance)

Instructiuni    privind decolarea

Un mesaj DEP se va transmite imediat dupa decolarea unei aeronave pentru care anterior au fost transmise datele de baza plan de zbor.

Organul de informare al aerodromului de decolare transmite mesajul DEP catre toate organele de trafic aerian care au receptionat datele de baza plan de zbor.

Autorizarile controlului de apropiere si de aerodrom pentru aeronavele care pleaca de la aerodromul respectiv trebuie sa precizeze:

directia de decolare;

virajul dupa decolare si altitudinea (inaltimea) de viraj;

ruta de urmat pentru ajungerea la punctul de iesire din zona sau numarul rutei predeterminate de plecare, daca aceasta este stabilita la aeroportul respectiv;

nivelul de atins la punctul de iesire din zona si la diferite puncte de pe ruta, ora, punctul si/sau rata la care schimbarea de nivel va avea loc;

alte manevre necesare asigurarii securitatii zborurilor din zona (regiunea terminala) respectiva, daca este cazul.

Daca decolarile sunt intarziate din motive de trafic, aeronavele care au intarziat vor obtine autorizari de plecare in ordinea orelor estimate de decolare, exceptand cazurile cand se produc devieri de la regula pentru a facilita numarul maxim de decolari cu intarzieri minime

Organul controlului de apropiere (de aerodrom) este obligat sa informeze pe detinatorul de aeronave (sau pe reprezentantul acestuia) daca intarzierile de plecare, din cauza traficului aerian, depasesc 30 minute.

Frazeologie:

ASTEPTATI DECOLAREA LA (ora) PORNIRE LA DISCRETIE

Phraseology:

EXPECT DEPARTURE (time) START UP AT OWN DISCRETION

A : Otopeni turn, aici YR-BCB, Cer aprobarea de decolare.

C : - YR-BCB,aici Otopeni, Turn, AVETI APROBAREA SA DECQLATI (orice instruictiuni speciale).

Proceduri de informare a zborului

Mesajul continand informatii de trafic

Datorita factorilor care influenteaza efectuarea serviciului de informare a zborurilor si in special posibilitatea de comunicare a pericolului de abordaj catre aeronavele evoluand in spatiul aerian necontrolat, nu se pot specifica texte pentru astfel de mesaje.

Aceste mesaje, cand sunt transmise, vor cuprinde totusi informatii suficiente asupra:

directiei de zbor;

orei prevazute;

nivelului si punctului unde aeronavele care risca a se ciocni se vor intalni, depasi sau apropia una de alta. Aceste informatii vor fi astfel date incat pilotul fiecarei aeronave interesate, sa poata avea o informare cat mai completa asupra naturii pericolului.

Efectuarea transmiterii mesajelor privind traficul de baza (esential)

Traficul esential este acel trafic controlat caruia i se aplica asigurarea esalonarii de catre organele de dirijare si control, dar care nu este esalonat fata de un anume zbor controlat conform minimelor stabilite in sectiunile regulamente.

Nota: Organului de trafic aerian i se cere sa asigure esalonarea intre zborurile IFR in zonele de spatiu aerian de clasa A, B, C, D si E si intre zborurile IFR si VFR in zonele de spatiu aerian de clasa B si C. Organului de trafic aerian nu i se cere sa asigure esalonarea intre zborurile VFR, exceptand spatiul aerian de clasa B. De aceea zborurile IFR sau VFR pot constitui trafic esential pentru traficul IFR si zborurile IFR pot constitui trafic esential pentru traficul VFR. Totusi un zbor VFR nu va constitui trafic esential pentru alte zboruri VFR, exceptand zonele de spatiu aerian de clasa B.

Informatiile despre traficul esential se vor comunica zborurilor interesate aflate in dirijare si control, ori de cate ori constituie trafic esential unul pentru celalalt.

Nota: Aceasta informare se va referi in mod inevitabil la zborurile aflate in dirijare si control care fac obiectul unei autorizari de mentinere a esalonarii pe cont propriu, ramanand in conditii meteorologice de zbor la vedere.

Informarea despre un trafic esential va cuprinde:

a)            directia de zbor a aeronavei implicate;

b)            tipul aeronavei;

c)            nivelul de croaziera al aeronavei si ora estimata la verticala punctului de raport aflat cel mai aproape de locul unde nivelul de zbor va fi traversat.

Nota: Nimic nu interzice organului de trafic sa furnizeze aeronavelor aflate sub controlul sau orice alte informatii aflate la dispozitia sa, in scopul de a mari siguranta zborului, in conformitate cu obiectivele ATS asa cum sunt ele definite in Capitolul 2 al Anexei 11 OACI.

Efectuarea transmiterii mesajelor privind starea aeroporturilor

Turnurile de control de aerodrom si controlul de apropiere vor fi informate permanent asupra starii suprafetei de manevra, in special asupra deteriorarilor temporare, de asemenea si asupra starii operationale a instalatiilor de aerodrom.

Informatiile esentiale privind starea aerodromului sunt cele necesare de transmis pilotului pentru asigurarea securitatii aeronavei in timpul rularii, referindu-se la suprafata de miscare si la instalatiile din dotarea normala a aerodromului si cuprind:

a) lucrari de constructie sau de intretinere pe suprafata de manevra sau in imediata apropiere a acesteia;

Frazeologie:

ATENTIE LUCRARI DE CONSTRUCTIE (localizare)

Phraseology:

CAUTION, CONSTRUCTION WORK (location)

b) parti deteriorate ale suprafetei de manevra (PDA, cai de rulaj) marcate sau nu;

c) prezenta zapezii, a zapezii in curs de topire, a ghetei sau a apei pe suprafata de manevra, inclusiv gradul de eficacitate a franarii. Rapoartele pilotilor privind actiunea de franare vor fi transmise catre aeronavele ce executa zbor de apropiere pentru aterizare.

Frazeologie:

ACTIUNEA DE FRANARE RAPORTATA DE (tipul avionului) LA (ora) BUNA (sau MEDIE sau SLABA, etc.)

BRAKING ACTION REPORTED BY (aircraft type) AT (time) GOOD (or MEDIUM or POOR etc.)

d) maluri de zapada (de gheata, de materiale etc.) pe suprafata de manevra sau in imediata apropiere a acesteia;

e) aeronave in stationare sau alte obstacole pe caile de rulare si in imediata apropiere a acestora;

Exemplu:

ATENTIE SECERATOARE (COSAS) IN STANGA PISTEI. ATENTIE: CAMION (CARUCIOR) TRAVERSEAZA CALEA DE RULARE.

CAUTION MOWER LEFT OF RUNWAY. CAUTION. TRUCK CROSSING TAXIWAY.

ATENTIE MUNCITORI PE CALEA DE RULARE

CAUTION WORKMEN ON TAXIWAY C

f)      prezenta altor pericole temporare (spre ex. pasarile la sol sau in zbor);

Exemplu:

STOL DE PASARI IN SECTORUL DE APROPIERE

FLOCK OF BIRDS IN THE APPROACH SECTOR

g) defectiuni partiale ale sistemului de iluminare a aerodromului;

h) orice alte informatii utile

Informatiile esentiale privind starea aerodromului vor fi transmise tuturor aeronavelor, exceptand cazul cand ele sunt transmise prin emisiuni ATIS. Informatiile vor fi transmise in timp util, pentru a putea fi folositoare echipajelor.

Cand vor fi furnizate informatii referitoare la starea aerodromurilor, ele vor trebui date clar si concis pentru a permite pilotului sa aprecieze mai usor situatia descrisa. Aceste informatii vor fi furnizate ori de cate ori controlorul de trafic aerian le considera necesare in interesul securitatii sau la cererea echipajului aeronavei. Daca aceste informatii sunt furnizate la initiativa controlorului, ele vor fi transmise fiecareia din aeronavele interesate, in timp util, pentru ca acestea sa fie in masura a le utiliza in mod eficient.

Informatii asupra starii operationale a mijloacelor de navigatie

Turnurile de control de aerodrom si controlul de apropiere vor fi informate permanent asupra starii operationale a mijloacelor de navigatie necesare apropierii, aterizarii sau decolarii la aerodromul respectiv.

Mesajele privind functionarea instalatiilor aeronautice vor fi transmise avioanelor cand, dupa planul de zbor, apare evident ca desfasurarea normala a zborului risca a fi afectata de starea de functionare a instalatiei in cauza.

Aceste mesaje vor contine toate informatiile corespunzatoare asupra functionarii instalatiei in cauza si daca aceasta instalatie este scoasa din functiune, vor indica momentul reintrarii ei in functionare normala.

Anularea si corectarea mesajelor plan de zbor (CNL)

Un mesaj CNL va fi transmis atunci cand un zbor, pentru care datele de baza plan de zbor (FPL, CPL) anterior transmise, trebuie anulate. Organul de informare al aerodromului de decolare va transmite un mesaj CNL catre toate organele de trafic aerian care au receptionat datele de baza plan de zbor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1422
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved