Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


SOSIREA SI PROCEDURI DE APROPIERE (Arrival and traffic pattern procedures)

Aeronautica+ Font mai mare | - Font mai micSOSIREA SI PROCEDURI DE APROPIERE (Arrival and traffic pattern procedures)

1 Controlul apropierii (arrival clearance)

Organul controlului de apropiere va asigura esalonarea verticala sau orizontala a aeronavelor ce evolueaza in
spatiul asupra caruia acesta isi exercita responsabilitatea, astfel:esalonarea intre aeronavele ce executa zboruri conform regulilor IFR;

esalonarea aeronavelor ce executa zboruri conform regulilor IFR fata de aeronavele ce executa zboruri conform regulilor VFR;

esalonarea intre toate aeronavele ce evolueaza in vecinatatea aerodromului (prin coordonarea zborurilor cu turnul de control de aerodrom).

Nota l: Pentru asigurarea esalonarii intre aeronavele in zbor VFR precum si intre acestea s i cele in zbor IFR, prin "Instructiunile de exploatare" ale fiecarui aeroport se vor stabili zone de lucru, reguli, rute i inaltimi obligatorii de urmat in CTR de catre echipajele aeronavelor in zbor VFR.

In cazul zborurilor ce se executa conform regulilor VFR, responsabilitatea evitarii coliziunii intre aeronavele in zbor VFR precum si intre acestea si obstacolele de la sol revine pilotilor comandanti de bord

Nota 2: Organul controlului de apropiere va furniza in masura posibilului, informari de trafic tuturor aeronavelor in zbor IFR sau VFR.

Organul controlului de apropiere (APP-APP/TWR) va asigura dirijarea si controlul aeronavelor aflate sub
controlul sau in zona de aerodrom sau regiunea terminala de control din momentul primirii dirijarii lor prin transfer de la un organ de dirijare si control vecin si pana la transferarea dirijarii lor catre alt organ de dirijare si control vecin in scopul evitarii abordajelor dintre aeronavele de sub dirijarea sa, precum si a regularizarii traficului aerian din cuprinsul spatiului aerian repartizat.

Mesajele si instructiunile ATC pe timpul: (calls and ATC instructions during the:)

Asteptarii (circuit)

In cazul cand o aeronava care soseste la un aerodrom nu este autorizata sa inceapa imediat apropierea in vederea aterizarii si urmeaza a fi dirijata in zona de astepare, pilotul va fi informat despre aceasta inca inainte de parasirea nivelului de zbor pe calea aeriana, comunicandu-i-se ora prevazuta de incepere a apropierii.

Frazeologie:

ORA PREVAZUTA DE APROPIERE (ora)   

Phraseology:

EXPECTED APPROACH TIME (time)

Daca durata asteptarii comunicata initial pilotului, se majoreaza pe parcurs cu 5 minute sau mai mult, se va informa fara intarziere pilotul despre aceasta modificare.

Frazeologie:

ORA PREVAZUTA DE APROPIERE REVIZUITA (ora)

Phraseology:

REVISED EXPECTED APPROACH TIME (time)

Daca asteptarea va trebui sa depaseasca din diferite motive 30 minute, pilotul va fi informat despre acest fapt cat mai din vreme posibil si pe orice frecventa radio de dirijare sau informare, comunicandu-i-se motivul asteptarii, radiofarul la care va astepta, precum si ora prevazuta de apropiere pentru aterizare.

Frazeologie:

DIN CAUZA (motivul) ASTEPTARE LA (punctul semnificativ) NIVEL (nivelul) ASTEPTATI APROPIEREA

Phraseology:

DUE TO (reason) HOLD AT (significant point) LEVEL (level) EXPECT APPROACH AT (time)

Intrarea in procedura de asteptare, precum si asteptarea se vor efectua in conformitate cu procedurile stabilite si publicate in hartile de apropiere pentru respectivul aerodrom.

La sosire, inainte de intrarea in turul de pista, turnul de control de aerodrom va transmite aeronavei
urmatoarele elemente, in ordinea enumerata, cu exceptia acelor elemente care se cunosc ca aeronava le-a receptionat:

a)            pista in serviciu;

b)            directia si viteza vantului la sol, inclusiv variatiile semnificative ale acestora;

c)            presiunea atmosferica QNH (si la cererea pilotului comandant de bord QFE) exprimata in hectopascali (milibari) si la cerere in mm col. Hg.

Apropierii si aterizarii (approach and landing)

Instructiuni     privind apropierea finala si aterizare

Mesajul de sosire

Organul serviciilor de trafic aerian deservind aerodromul unde a aterizat aeronava trebuie sa transmita un mesaj de sosire, adresat:

a) In cazul unei aterizari pe aerodromul de aterizare prevazut:

centrului regional de dirijare si control sau centrului de informare a zborurilor din regiunea caruia apartine aerodromul de aterizare (daca acest centru o cere); si

aerodromului de decolare, daca organul ATS care a emis mesajul plan de zbor a indicat necesitatea transmiterii unui mesaj de sosire.

b) In cazul aterizarii pe un alt aerodrom decat pe cel prevazut:

centrului regional de dirijare si control sau centrului de informare a zborurilor din regiunea caruia apartine aerodromul de aterizare;

aerodromului de aterizare prevazut;

aerodromului de plecare;

organului serviciilor de trafic aerian deservind fiecare regiune de informare a zborurilor pe care conform datelor din planul de zbor, aeronava le-ar fi traversat daca nu si-ar fi schimbat ruta.

Esalonarea aeronavelor in timpul apropierii va fi stabilita de catre organul controlului de apropiere (APP) indiferent de conditiile meteorologice (VMC sau IMC) existente in zona de apropiere

Esalonarea longitudinala dintre doua aeronave care aterizeaza se realizeaza astfel ca in momentul cand cea de-a doua aeronava se gaseste la o distanta de 4 km fata de punctul de contact, pista sa fie libera

NOTA: Prin "proceduri de coordonare" incheiate intre organele TWR si APP, in functie de conditiile specifice locale, se poate stabili o esalonare in timp.

Esalonarea longitudinala dintre o aeronava care decoleaza si una care aterizeaza pe aceeasi pista in serviciu este de minimum 3 minute.

Rularii spre pistele libere (vacating runway)

Campul de vizibilitate al pilotului din cabina de pilotaj in timpul rularii este redus. Din aceasta cauza turnul de control de aerodrom are obligatia de a transmite pilotului autorizari, dispozitii si informari clare si precise pentru a-1 indruma corect pe caile de rulare in scopul evitarii abordajului cu alte aeronave si a ciocnirii cu obstacolele de la sol.

Pozitia de asteptare si incercare a motoarelor aeronavelor se stabileste pentru fiecare pista in serviciu pe calea de rulaj, la o distanta de 50 m fata de limita laterala alaturata a PDA.

Acest punct se marcheaza conform normelor in vigoare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1478
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved