Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Comunicatii in retea fara fir

Comunicatii+ Font mai mare | - Font mai micComunicatii in retea fara fir

Dificultatile de instalare a cablurilor reprezinta un factor care contribuie la acceptarea tot mai larga a retelelor fara fir. Retelele fara fir sunt deosebit de utile in urmatoarele situatii:

In zone aglomerate cum ar fi holuri sau spatii de primirePentru persoane a caror activitate presupune o mobilitate deosebita

In spatii sau cladiri izolate

In departamente in care configuratia fizica se modifica frecvent

In unele cladire in care cablarea prin fire este dificila (cladiri vechi).

Comunicatiile fara fir se bazeaza pe conceptul de spectru electromagnetic. Electronii aflati in miscare creaza unde electromagnetice care se pot propaga in spatiu. Numarul de oscilatii pe secunda se numeste frecventa si se masoara in hertzi. Distanta intre doua maxime consecutive este numita lungime de unda. Domeniile corespunzatoare undelor radio, microundelor, undelor infrarosii si luminii vizibile din spectru pot fi folosite pentru transmiterea informatiei prin modularea amplitudinii, frecventei sau fazei undelor. Lumina ultravioleta, razele X si razele gamma ar fi chiar mai performante datorita frecventei lor mai inalte, dar ele sunt greu de produs si de modulat, nu se propaga bine prin cladiri si sunt periculoase pentru fiintele vii.

Transmisia radio. Undele radio sunt usor de generat, pot parcurge distante mari, penetreaza usor cladirile si sunt omnidirectionale, adica se pot propaga in orice directie de la sursa, deci nu este nevoie de o aliniere fizica a transmitatorului si a receptorului.

Unde radio in banda ingusta (pe o singura frecventa). Aceasta tehnologie este similara cu emisia unei statii radio. Utilizatorul acceseaza transmitatorul si receptorul pe o anumita frecventa. Metoda nu presupune vizibilitate directa, deoarece aria acoperita prin emisie este de 5000 de metrii patrati. In schimb, deoarece semnalul este de inalta frecventa el nu poate traversa pereti de beton sau de otel armat. Metoda este relativ lenta; transmisia se realizeaza la aproximativ 4,8 Mbs.

Unde radio in spectru imprastiat. Aceasta tehnologie consta in emiterea semnalului intr-o gama de frecvente. Astfel se evita problemele care apar la comunicatiile in banda ingusta. Frecventele disponibile sunt impartite in canale. Placile adaptoare folosite pentru spectru imprastiat se acceseaza pentru o perioada de timp predefinita pe un anumit canal, dupa care se face un salt de frecventa pe un alt canal. Perioada este determinata de succesiunea salturilor intre canale. Calculatoarele din retea sunt sincronizate la aceeasi perioada de salt. Aceasta tehnica de transmisie a semnalelor ofera implcit si o anumita securitate deoarece prentru interceptarea acestora trebuie cunoscut algoritmul de salt de la un calculator la altul. Pentru a mari securitatea si a nu permite utilizatorilor neavizati ascultarea emisiei transmitatorul si receptorul pot cripta datele transmise.

Raze infrarosii Semnalele generate trrebuie sa fie puternice, deoarece semnalele slabe sunt sensibile la lumina parazita provenita de la alte surse de lumina (ferestre). Aceasta metoda permite transmiterea semnalelor cu viteze ridicate, datorita latimii mari de banda a luminii infrarosii. O astfel de retea emite, de obicei, la 10 Mbs. Exista patru tipuri de retele in infrarosu:

Retele cu vizibilitate directa (intre transmitator si receptor nu exista obstacole)

Retele cu dispersie in infrarosu (semnalele emise se reflecta in pereti si tavan ajungand in cele din urma in receptor)

Retele cu redirectare (relee) (razele transmise sunt redirectate de catre un dispozitiv central catre calculatorul corespunzator)

Retele optice in banda larga (ofera servicii comparabile cu cele oferite de o retea cablata).

Dezavantaje

Dificultati pentru transmiterea datelor pe distante mai mari de 30 m.

Razele infrarosii sunt sensibile la interferentele luminii ambientale.

Raze laser. Tehnologia cu raze laser este asemanatoare celei in infrarosu, prin faptul ca necesita vizibilitate directa intre dispozitivele care comunica. Orice persoana sau obstacol care intervine in calea razei laser intrerupe transmisia.

Tipuri de retele fara fir. In functie de tehnologia folosita, retelele fara fir se impart in:

Retele locale

Retele locale extinse

Calculatoare mobile

Principala diferenta intre aceste categorii o reprezinta echipamentele folosite. Retelele LAN si LAN extinse fara fir folosesc transmitatoare si receptoare apartinand companiei careia ii apartine reteua. Retelele cu calculatoare mobile folosesc pentru transmisia si receptia semnalelor furnizori de servicii , cum ar fi AT&T , MCI, Sprint sau serviciile oferite de companiile telefonice locale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1513
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved