Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Sistem expert (pentru telefoane mobile)

Comunicatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
Programul a fost realizat in DELPHI 6.0 si a fost inspirat din mai multe reviste despre telefoane mobile.

Acesta se doreste a fi un sistem expert in gasirea telefonului mobil dorit de un client, pe baza raspunsurilor oferite de acesta. Poate fi util in magazinele de telefonie mobila atunci cand clientul doreste un telefon, dar nu cunoaste marca si modelul, insa poate oferi informatii despre cum ar vrea acesta sa arate.

Marca, Model - numele si modelul telefonului in cauza;

pret_ - pretul telefonului la connex, orange, cosmorom;

WAP, GPRS, antena, clapeta, interfata, vibratii - sunt de tip "true" sau "false", indica daca telefonul are sau nu: WAP, GPRS, antena vizibila, clapeta, interfata pentru antena externa respectiv vibratii;

Tonuri - numarul de tonuri;

Jocuri - numarul de jocuri;

Greutate - greutatea telefonului;

dimensiuni- dimensiunile telefonului (lungime x latime x grosime)

poza - numele fisierului cu poza telefonului.

 

Baza de cunostinte este o baza de date ce contine informatii specifice unui telefon mobil: dotare tehnica, pret cat si o poza aferenta. Datele sunt organizate astfel:

Baza de date se numeste telefoane.nmg , iar inregstrarile (telefoanele) sunt de tipul record definit mai sus.

Memoria de lucru serveste ca o memorie temporara rapida. Atunci cand se incepe cautarea telefonului dorit, prin activarea butonului "Cautare" din meniul principal, pentru un lucru cat mai rapid cu baza de cunostinte, aceasta se incarca intr-un tabel de tipul phonedata de mai jos:


Tabelul a contine toate telefoanele din baza de date (in variabila mobil); variabila vizibil indica daca mobilul respectiv verifica toate raspunsurile date la un moment dat.

Tabelul b contine toate intrebarile posibile (in variabila intrebare); variabila cod indica starea intrebarii respective ("0"-intrebarea nu se mai pune; "1"- intrebarea este valabila; "2"- s-a raspuns la intrebare; "3"- intrebarea a fost pusa, dar nu s-a raspuns la ea).


Interfata cu utilizatorul este foarte simpla si prietenoasa:

Fiecare intrebare are 3 variante de raspuns:

- primele 2 raspunsuri au impact atat asupra tabelului a prin marcarea acelor inregistrari ce nu indeplinesc raspunsul respectiv (vizibil=false) cat si asupra tabelului b prin modificarea statutului intrebarii (cod

ultimul raspuns determina punerea intrebarii respective intr-o lista de asteptare (cod

Dupa ce s-a ales raspunsul dorit se apasa butonul    pentru a se trece la urmatoarea intrebare .

Pentru informatii referitoare la intrebarea curenta se apasa butonul :

In lista de asteptare sunt introduse intrebarile la care nu s-a raspuns inca (raspunsul a fost: ) in ordinea in care au fost puse.

Dupa epuizarea restului de intrebari, se vor relua intrebarile care au ramas in lista.

Intrebarile din lista sunt verificate de fiecare data daca mai sunt valabile, altfel ele sunt sterse si nu se vor mai pune (cod
Aceasta lista contine telefoanele mobile ce verifica toate raspunsurile date de utilizator la un moment dat.

Fiecare telefon din aceasta lista poate fi vizualizat foarte simplu dand double-click pe modelul dorit, fara a influenta cu ceva cautarea.

Dupa fiecare raspuns, in josul listei este afisat numarul telefoanelor ramase in acea faza a cautarii, oricare putand fi cel dorit.

In urma fiecarui raspuns sunt trecute toate proprietatile specificate de utilizator pentru se sti in orice moment ce s-a ales, avand astfel o viziune cat mai larga asupra fiecarui pas facut in gasirea telefonului mobil dorit.

Cand in urma unui raspuns a ramas un singur telefon care are toate proprietatile specificate, cautarea ia sfarsit fara a se mai pune intrebarile ramase, sau cele la care nu s-a raspuns (acestea sunt sterse din lista de asteptare). Apar astfel datele despre telefonul dorit:

Pentru o noua cautare se revine la fereastra principala si se alege optiunea Cautare din meniu.

Masina de inferenta este determinista, iar metoda folosita in construirea ei este cu inlantuire inainte(orientata pe date).

La inceputul cautarii, se incarca in tabloul a (variabila mobil) toate inregistrarile din fisierul telefoane.dbf. Toate telefoanele sunt vizibile la inceput (a[i].vizibil=true)

In urma raspunsurilor date, se schimba sau nu vizibilitatea obiectelor ramase. Daca obiectul i nu indeplineste proprietatea specificata de utilizator prin ultimul raspuns, atunci acesta este marcat prin comanda a[i].vizibil:=false

Deoarece raspunsurile sunt de doua tipuri (logice: da - nu ; numerice: sub 100 - peste 100) aceasta marcare se face pentru fiecare intrebare in parte.

In DELPHI 6.0 daca la orice intrebare s-a ales primul raspuns atunci itemindexul intrebarii devine 0, daca s-a raspuns la a 2-a intrebare itemindexul devine 1 s.a.m.d.


Indiferent de raspuns marcarea se face asemanator:


Deoarece fiecare telefon poate avea preturi diferite in functie de reteaua la care acesta este conectat, marcarea dupa raspunsul la aceasta intrebare se face astfel:

Dupa fiecare raspuns se verifica prima data care este intrebarea urmatoare, deoarece exista sanse ca toate obiectele ramase sa indeplineasca acelasi raspuns, caz in care intrebarea nu isi mai are rostul sau poate duce la eliminarea tuturor obiectelor (daca este ales celalalt raspuns). Aceasta verificare se face numai pentru obiectele ramase (vizibile) astfel :

- se ia primul obiect din lista si se compara pe rand cu celelalte pana cand se gaseste cel putin unul ce are proprietate diferita sau se ajunge la sfarsitul listei ( Ex.: primul telefon are vibratii; se cauta pana cand se gaseste cel putin unul fara vibratii sau se ajunge la sfarsit). Daca s-a gasit, atunci intrebarea este valabila (cod=1) si se poate pune, altfel (cod=0) se sare peste ea si se verifica la fel pentru urmatoarea intrebare.

Ca un sistem tipic de inlantuire inainte, programul gaseste toate obiectele posibile care se potrivesc cu proprietatile specificate de utilizator. Astfel se poate ajunge la epuizarea intrebarilor, iar ca rezultat al cautarii sa avem unul sau mai multe telefoane cu aceleasi proprietati.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1199
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved