Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Sistemele multimedia si birotica

Comunicatii

+ Font mai mare | - Font mai micSISTEMELE MULTIMEDIA SI BIROTICA

Pe masura dezvoltarii vietii economico-sociale, a diversificarii cuceririlor stiintei si tehnicii moderne activitatea de birou- al carei rost este axiomatic- devine din ce in ca mai complexa si ca atare, tot mai greu de executat si controlat.Raspandirea tot mai accentuata a sistemelor multimedia a determinat cresterea gradului de imbinare a domeniilor cocurente: informatica, telecomunicatiile, tehnica de calcul, audiovizualul. Sintetizand, intr-o prima acceptie, se poate spune ca BIROTICA studiaza ansamblul activitatilor de producere, distributie si exploatarea informatiei in perspectiva muncii de birou.

Putem preciza ca obiectul muncii de birou il constituie fenomenele si procesele informationale si decizionale ale unei societati, unitati, organizatii. In acest context, de o deosebita importanta este procesul de comunicare a informatiilor si deciziilor.

a) CLASIFICAREA COMUNICARII

Intr-o prima structurare, comunicarea poate fi clasificata in: comunicare orala, comunicare scrisa si comunicare informatica.

COMUNICAREA ORALA cuprinde:

dialogul direct

convorbiri in grupuri

convorbiri la distanta

COMUNICAREA SCRISA depinde de tipul documentelor care constituie obiectul comunicarii; circulare, adrese, invitatii, documente contabile, decizii, contracte.

COMUNICAREA INFORMATICA se realizeaza cu ajutorul disketelor sau al compact-discurilor care se inregistreaza si se citesc cu ajutorul calculatorului

Aplicarea cuceririlor stiintifice ale biroticii prezinta o serie de avantaje, a caror evidenta este axiomatica:

cresterea exponentiala a calitatii, operativitatii si a productivitatii muncii de birou

scaderea substantiala a costurilor de producere, stocare, prelucrare si utilizare a informatiilor si de stabilire a unor decizii optime

reducerea timpului de operare in procesul informational si decizional

cresterea exactitatii proceselor informationale, a capacitatii de memorare si a vitezei de regasire a informatiei

eliminarea sau diminuarea efortului fizic si intelectual in munca de birou.

b) CALASIFICAREA INFORMATIILOR

DUPA FORMA -analogica =reprezinta inregistrarea simpla a sunetului sau a imaginii, fara o prelucrare, codificare sau conversie.

-digitala = se refera la informatiile prelucrate, codificate numeric, evaluate cantitativ dupa un sistem de reguli bine stabilit. In aceasta categorie se incadreaza si informatiile introduse in calculator cu ajutorul tastaturii sau a scanerelor.

DUPA NATURA LOR: - date = numerice , alfabetice, alfanumerice, operatii matematice-logice.

texte = documente, pagini,paragrafe, fraze, cuvinte utilizate in special in redactarea corespondentei sau in activitatea editoriala.

documente grafice = figuri, grafice, scheme, harti, fotografii.

secvente video = se realizeaza cu ajutorul camerei de luat vederi sau sunt generate prin programe de grafica pe calculator.

secvente audio = se realizeaza prin inregistrarea de sunete generate de voce, sunete din realitatea inconjuratoare, instrumente muzicale, sintetizatoare pe calculator.

DUPA SUPORTUL UTILIZAT: - suporturi magnetice : banda, caseta, disc, cartela.

suporturi cu citire optica: discuri cu citire laser.

suporturi opace: hartie, mucava, panza

suporturi transparente: filme, diapozitive, folii transparente.

c) FUNCTIILE UNUI SISTEM INFORMATIC

Introducerea datelor in sistem se realizeaza prin mai multe modalitati:

introducere manuala in memoria magnetica a calculatoruluiprelucrarea informatiilor din reteaua internationala, nationala sau locala prin inregistrarea, cu echipament adecvat, a datelor, convorbirilor, imaginii si sunetului.

Memorarea si regasirea informatiilor

Se caracterizeaza prin capacitatea de stocare a informatiilor si prin viteza de regasire a datelor - parametrii de baza pentru aprecierea performantelor unui sistem informatic.

Modalitatile de stocare a informatilor se clasifica dupa cum urmeaza:

memoria interna destinata datelor in curs de prelucrare

● memoria externa utilizata pentru datele care prezinta un interes periodic, accidental.

● arhiva electronica pentru informatiile cu o frecventa foarte rara.

Directiile de utilizare a stocurilor de informatii sunt:

● consultare locala

● furnizarea de informatii catre solicitanti locali

● comunicarea prin retele de calculatoare.

PRELUCRAREA INFORMATIILOR

Cuprinde urmatoarele iteratii:● conversia informatiei in vederea prelucrarii din forma analogica in forma digitala si invers.

● copierea informatiei pe acelasi tip suport.

● transferarea informatiei de pe un suport pe altul.

● actualizarea permanenta a bazei informationale.

● efectuarea diferitelor operatii in vederea obtinerii rezultatelor scontate.

● analiza, compararea si sinteza rezultatelor obtinute.

Asa cum o dovedeste experienta pe plan mondial, eficienta automatizarii unui sistem de informare si documentare depinde de metodele si mijloacele utilizate pentru asigurarea capacitatii sale de prelucrare, receptie si difuzare a informatiei. Ca atare, la conceperea, realizarea si dezvoltarea unui sistem de informare si documentare automatizat trebuie sa se tina seama de asigurarea intr-un mod unitar a cerintelor de prelucrare proprii, dar si de cerintele impuse de participarea sa la schimburile nationale si internationale de date. Domeniul informaticii este deosebit de dinamic. Aparitia continua si rapida de noi echipamente, pachete de programe, mijloace de comunicatei din ce in ce mai performante produce implicit schimbari, in special in sistemele care au ca activitate prioritara prelucrarea informatiei, asa cum este cazul sistemelor de informare si documentare.

Documentele multimedia

Notiunea de multimedia defineste integrarea intr-o conceptie unitara a imaginilor, textelor si sunetelor care formeaza un document. Un document multimedia reprezinta un complex informational unitar.

Notiunea de imagine folosita in multimedia este utilizata in acceptiunea imaginii in miscare, iar textul reprezinta textul scris si pictogramele (imagini, grafice, desene). Realizarea unui document multimedia presupune parcurgerea mai multor etape inglobeaza atat activitati intelectuale, cat si procedee tehnice informatice.

Documentele multimedia se realizeaza cu ajutorul unor echipamente electronice dedicate. De regula se utilizeaza un PC care are in componenta, in principal, urmatoarele tipuri de periferice:

echipamente pentru preluarea de date is sunet

echipamente pentru preluarea imaginilor (camera video)

scannere pentru preluarea informatiei de pe documente avand ca suport hartia.

Documentele multimedia sunt folosite in toate domeniile de activitate. Cateva domenii in care sunt cele mai raspandite sunt:

procesele de invatamant si perfecionare continua.

in arta si cultura.

sistemele de informare dedicate unor anumite categorii de utilizatori.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1386
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved