Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Studierea principiului de functionare a telefonului mobil digital

Comunicatii+ Font mai mare | - Font mai micStudierea principiului de functionare a telefonului mobil digital2.Breviar teoretic:Telefonul mobil NOKIA 7250 cu modulul NHL - 4J reprezinta un telefon mobil digital triband care poate functiona in sistemele EGSM 900,GSM 1800 si GSM 1900 ceea ce permite sa fie utilizat pe toate continentele si are dimensiunile de gabarit 106-44,2-18,9(mm),greutatea de 92g si volumul de 72,8 cm3.Nivelele de reglare a puterii sunt urmatoarele:

a)     pentru EGSM 900-15 nivele (trepte);

b)    pentru GSM 1800-16 nivele (trepte);

c)    pentru GSM nivele (trepte);

Figura 1 Partile componente ale telefonului mobil NOKIA 7250


Elementele principale ale constructiei telefonului mobil digital NOKIA 7250, bloc de baza NHL-4J sunt reprezentate in figura 1 si au urmatoarele functii:

1) elementul A capac I 001, indeplineste functia de protectie mecanica superioara a telefonului mobil digital NOKIA 7250 si poate fi realizata in 3 culori diverse: rosii (purpuriu), albastru si sur;

butoane si garnitura elastica a tastaturii I 002 ce contine pe parte interioara o suprafata de contact speciala;

strat protectie display tip I

modulul LCD I

modulul interfetei utilizator UI I 005;

monitor LCD (Liquid Crystale Display) I 006 cu rezolutia 130x130 pixeli;

stratul de protectie I 007 (realizat din material elastic);

difuzor intern I 008 tip D8,lx2,25PICO;

microfonul I 009 - 423 dB, P7,7x3 mm;

surub autofiletant I 010 6 buc, 1,8x7,0 mm pentru fixare strat protectie I 007 pe modulul LCD I 006;

modulul Radio TB3 tip I

modulul camera de luat vederi I 012, CPP/CCI;

conexiune de protectie I 013;

doua contacte de conexiune a antenei I 014;

butonul "VOLUM I 015 pentru sunet difuzor intern si extern;

ferestruica receptie semnal infrarosu I

conectorul de tensiunea curent continuu cu diametru 3,5 mm I 017;

motorul vibrator 1,3 V DC, I

buton de deconectare I 019;

arc de conectare a butonului de deconectare la circuitul telefonului mobil, I

buton pornire-oprire telefon mobil I

difuzor audio-integrat I 022, D 16x4,36 mm;

capac intermediar de protectie I 023;

placa cu cablaj imprimat pentru conexiuni interne I

antene banda tripla interna a telefonului mobil E GSM/PCN/PCSI025;

capac acoperire parte inferioara B tip 026 de trei culori diverse

1.2.3.Amplasarea componentelor de baza ale modulului de radiofrecventa

Figura 2 Schema bloc a telefonului mobil digital

Telefonul mobil digital constructiv se imparte in 2 parti:

1)partea analogica

2)partea digitala

Partea analogica cuprinde toate blocurile din schema bloc a telefonului mobil incepand cu antena si terminand cu AFI2 in partea de receptie si terminand cu modulatorul de faza in partea de emisie.

Partea digitala a telefonului mobil digital cuprinde asa blocuri ca:

Ø     CPU;

Ø     Blocul de memorie;

Ø     Generatorul I/Q;

Ø     Blocul cartelei SIM;

Ø     Display;

Ø     Tastiera;

Ø     Convertorul analog - digital;

Ø     Convertorul digital - analog;

Ø     Equalizer de canal;

Ø     Coder - decoder de canal.

Semnalul analogic in partea analogica parcurge cu aceeasi cale practic cu aceleasi efecte ca si in cazul TMA. Semnalul receptionat din antena, trece prin comutator, apoi este filtrat cu ajutorul unui filtru ceramic, care mai apoi este amplificat pina la un anumit nivel, de catre un amplificator cu zgomot redus. Dupa amplificare semnalul trasmis la prima intrare a mixerului 1. La adoua intrare a mixerulu 1 se aplica un semnal de frecventa anumita,care vine de la sintezatorul de frecventa. La rindul sau sintezatorul de frecventa e comandat de catre CPU. In urma mixarii     acestor doua semnale care sau aplicat la intrarile mixerului 1 in rezultat se primeste un semnal de o frecventa intermediara. Acest semnal infiltrat mai departe cu ajutorul FAS si amplificat de catre un AFI1. Dupa amplificare semnalul este transmis la prima intrare a mixerului 2. La a doua intrare a mixerului 2 se aplica un semnal de frecventa care e generat de un generator de frecventa. In interiorul mixerului 2 au loc aceleasi procese ca si in mixerul 1. In rezultat capatam un semnal de frecventa intermediara, mai departe semnalul este filtrat ce catre un FAS si amplificat de catre AFI2. De la iesirea AFI2 semnalul analogic este convertit de catre un CAD (convertor analogo- digital) in forma digitala si este transmis spre CPU. Semnalul digital transmis in CPU e demodulat si apoi transmis spre un CDA (convertor digital - analogic). CDA converteste semnalul digital in semnal electric analogic. Semnalul electric analogic este convertit in semnal acustic de catre difuzor. In afara de functia de demodulare CPU mai amplifica semnalul digital.

Partea de emisie. Semnalul acustic din exterior este convertit in semnal electric de catre microfon. Mai departe cu ajutorul CAD semnalul electric este transferat intr-o secventa de biti care corespund semnalului nostru vocal. Semnalul de la iesirea CAD este transmis la CPU. In CPU are loc amplificarea amplitudinii bitilor pana la un anumit nivel. CPU transmite aceste secvente de biti spre un generator I/Q la o alta intrare a generatorului I/Q. Se transmite un semnal analogic de o frecventa oarecare. La iesirea generatorului I/Q se obtine un semnal analogic frant.

Figura 3 Forma semnalului analogic frant de la iesirea generatorului I/Q.

De la iesirea generatorului I/Q semnalul este transmis la un modulator de faza. In cadrul blocului dat semnalul nostru este modulat in faza si dupa modulare este transmis la prima intrare a mixerului 3. La a doua intrare a mixerului 3 se aplica un semnal cu o frecventa care este frecventa purtatoare a canalului pe care se face emisia. In urma mixarii se obtine un semnal cu o frecventa ftransmis. Semnalul dat este filtrat cu ajutorul unui filtru ceramic si este transmis la intrarea amplificatorului de putere. Coeficientul de amplificare a amplificatorului dat este dirijat de catre CPU. Acest lucru prezinta o deosebire destul de importanta dintre schema bloc a TMD si cea a TMA. Semnalul dupa amplificare este filtrat de catre un filtru ceramic. Filtrul dat este instalat la iesirea partii de emisie pentru a nu polua mediul cu semnale de diferite frecvente care in cazul nostru prezinta zgomot.

Datele de intrare si de iesire sunt transmise si vizualizate cu ajutorul tastaturii si display - ului. Modulul SIM (subscriber identification module) este utilizat pentru identificarea abonatului de catre statia de baza. Modulul de identificare a abonatului, adica equalizerul de canal urmareste tot timpul starea canalului si in cazul cand apare ceva schimbari, el da de stire procesorului central ca aceasta in urma sa, sa ia careva masuri.

CONCLUZIE Efectuind aceasta lucrare am aflat constructia telefonului

mobil digital Nokia 7250 si modul lui de functionare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3939
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved