Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


BLU-RAY

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE COMERTBLU-RAY

Disc Blu-ray - disc optic de mare densitate

Codare: MPEG-2, H.264, si VC-1

Capacitate 25 GB (singur strat), 50 GB (strat dublu)

Mecanism de citire: 1x 36Mb/s, 2x 72Mb/s

Dezvoltat de: Blu-ray Disc Association

Folosire: Arhivare de date, video de inalta definitie

Discul Blu-ray (numit si BD, din engleza Blu-ray Disc) este un tip de disc optic de mare densitate folosit pentru stocarea de date digitale, in special inregistrari video de inalta definitie.

Numele Blu-ray sugereaza culoarea albastru-violet a razei laser cu care se fac citirea si scrierea acestui tip de disc. Din cauza lungimii de unda relativ mici (405 nm), un disc Blu-ray poate contine o cantitate de informatii substantial mai mare decat unul de tip DVD, care foloseste un laser de culoare rosie de 650 nm. Astfel, un disc Blu-ray poate sa contina 25 GB pe fiecare strat, de peste 5 ori mai mult decat DVD-urile cu un strat care pot stoca doar 4,7 GB; iar discurile Blu-ray cu doua straturi (50 GB) pot stoca de aproape 6 ori mai multe date decat un DVD cu dublu strat (8,5 GB). Mai multi fabricanti au lansat pe piata discuri Blu-ray inscriptionabile si reinscriptionabile cu un singur strat sau cu strat dublu.

Discul Blu-ray este asemanator cu PDD, un alt format de disc optic lansat de Sony in 2003, care insa are o viteza de transfer mai mare: 88 Mbit/s fata de numai 36 Mbit/s in cazul discului Blu-ray. Pentru a realiza aceasta performanta PDD foloseste o tehnologie avansata si costisitoare, fapt pentru care piata sa se limiteaza la aplicatii de arhivare a informatiilor de catre firme, in timp ce discul Blu-ray se adreseaza pietei mult mai largi a consumatorilor casnici.

Discul Blu-ray a avut ca principal rival formatul HD DVD.

Specificatii technice

Aproximativ 9 ore de video HD (inalta-definitie) pot fi stocate pe un disc de 50 GB.

Aproximativ 23 ore de video SD (calitate standard) pot fi stocate pe un disc de 50 GB.

In medie, un disc cu un singur strat poate sa stocheze 135 de minute de video HD folosind codarea MPEG-2 , spatiul aditional poate fi folosit pentru 2 ore de materiale bonus cu o calitate standard. Un disc cu strat dublu va extinde acest un numar pana la 3 ore in calitatea HD si 9 ore de materiale bonus la calitate standard (SD).

Marime Fizica

Capacitate pe un singur strat

Capacitate pe ambele straturi

12 cm, un singur strat

25 GB (23.3 GiB)

50 GB (46.6 GiB)

8 cm, un singur strat

7.8 GB (7.3 GiB)

15.6 GB (14.6 GiB)

Specificatii laser si optice.

Sistemul Blu-ray Disc foloseste un laser albastru-violet care functioneaza la o lungime de unda de 405 nm, asemanatoare cu cel a folosit pentru HD DVD, la citirea si scrierea de informatie. DVD-urile si CD-urile obisnuite folosesc laserele rosii si infrarosii la 650 nm si respectiv la 780 nm.

Profile

Specificatiile pentru BD-ROM definesc patru profile pentru player-ele Blu-ray. Toate profilele bazate pe video trebuie sa aiba implementarea completa a BD-J.

Acesta este profilul fundamental, pe care toate player-ele actuale de discuri Blu-Ray sunt bazate . Player-ele bazate pe acest profil trebuie sa aiba 64 KB (0.0625 MB pentru stocarea datelor aplicatiilor. Toate dispozitivele din aceasta categorie vor fi considerate invechite dupa Noiembrie 2007, cand profilul 1.1 va deveni obligatoriu, pentru ca va putea sa suporte toate caracteristicile interactive pe care noile discuri lansate dupa aceasta data le vor contine. Vor putea totusi sa ruleze filmul de pe disc ca si acum.

1.1 (obligatorie din Noiembrie 2007)

Profilul 1.1 adauga un decoder video secundar (pentru PIP), audio secundar (pentru comentariu) si stocare locala de 256 MB. Conformarea cu acest profil va fi obligatorie pentru produsele ce vor aparea pe piata dupa 31 Octombrie 2007, dar produsele existente deja nu vor fi afectate. In prezent nu exista nici un dispozitiv care sa fie in conformitate cu acest profil.

2.0 (BD-Live)

Profilul 2, cunoscut si ca BD-Live, adauga posibilitatea de fi conectat la o retea ca o functie obligatorie si creste capacitatea de stocare locala la 1 GB. In prezent nu exista nici un dispozitiv care sa fie in conformitate cu acest profil, dar s-a speculat ca PS3 va fi upgradat la acest profil.

3 (Doar Audio)

Profilul 3 este special pentru player-ele audio si nu necesita decodare video sau BD-J.

Tehnologie Hard-coating

Din cauza faptului ca discul Blu-ray obisnuit aseaza stratul de inregistrare aproape de suprafata discului, primele discuri erau susceptibile la zgarieturi si trebuiau sa fie tinute in carcase plastice pentru protejare. Discurile Blu-ray folosesc acum un strat de material protejant pe suprafata care este folosita pentru citirea informatiei. Metodele de fabricare ale firmelor Sony si Panasonic includ tehnologii proprietare de protejare hard-coating. Discurile reinscriptionabile Sony sunt acoperite cu un strat protector rezistent la zgarieturi si antitstatic.

TDK a anuntat o cale de a remedia problema in Ianuarie 2004 odata cu introducerea unui strat protejant polimeric care ofera discurilor Blu-ray rezistenta substantiala la zgarieturi. Substanta a fost dezvoltata de TDK si se numeste 'Durabis'. Aceasta permite curatarea discurilor cu un simplu servetel.

Verbatim a anuntat in Iunie 2006 ca toate discurile Blu-ray atat inscriptionabile cat si reinscriptionabile vor incorpora tehnologia proprie de protejare numita ScratchGuard, care ofera protectie impotriva zgarieturilor, abraziune, amprente si urme de grasime. Cu toate acestea, daca se intampla ca discul sa se zgarie, el nu mai poate fi folosit si in prezent nu exista o modalitate de a scoate zgarietura fara a cauza daune ireparabile discului.

Dezvoltare

Desi specificatiile discurilor Blu-ray au fost finalizate, inginerii continua sa lucreze pentru a obtine tehnologii mai avansate. S-au facut demonstratii cu discuri cu patru straturi (400 GB) cu ajutorul unei unitati optice modificate. Mai mult TDK a anuntat in August 2006 ca au creat un disc Blu-Ray experimental capabil sa stocheze 200 de GB pe o singura fata, folosind sase straturi de cate 33 GB.Din cate se pare aceste discuri nu vor functiona pe unele dintre dispozitivele de citire Blue-ray, caci aceste dispozitive sunt testate doar pe discuri care indeplinesc specificatiile actuale.Disc Blu-ray din hartie

In data de 15 aprilie 2004, Sony Corporation si Toppan Printing, o editura japoneza mare au anuntat dezvoltarea primului disc Blu-ray din hartie. Comparat cu discurile Blu-ray obisnuite contine 51% hartie, poate stoca 25 GB de date si contine mai putine materiale per disc. Sony si Toppan au spus ca vor continua sa dezvolte produsul pentru uz practic.

BD-9

BD-9 este un DVD cu laser rosu cu continut BD . Discul trebuie sa functioneze la o viteza mai mare de 3X pentru o rata de transfer de maxim 30.24Mbit/sec.

Standarde software

Coduri regionale

Codurile regionale ale discului Blu-ray ce contine un film sunt diferite de codurile regionale ale DVD-ului Urmatoarele sunt codurile regionale pentru discurile Blu-ray:

Figura 1

Regiuni pentru standardul Blu-Ray

Tabel 1(Sursa : www.wikipedia.org)

Cod regional

Zona

A/1

America de Nord, America Centrala, America de Sud, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong si Asia de Sud-Est.

B/2

Europa, Groenlanda, Teritoriile Franceze, Orientul Mijlociu, Africa, Australia si Noua Zeelanda.

C/3

India, Nepal, China, Rusia, Asia Centrala si Asia Sudica.

Tabel 2(Sursa : www.wikipedia.org)

Disc

Blu-ray

HD DVD

DVD

Lungime unda laser

405 Nanometri

650 Nanometri

Apertura numerica

Capacitate de stocare

singur strat

25 GB

15 GB

4.7 GB

doua straturi

50 GB

30 GB

8.5 GB

Timp de redare in (note 1)

SD cu MPEG-2 la 5Mbits/s

22.2 ore

13.3 ore

3.8 ore

HD with

AVCsau VC-1 la 13Mbits/s

8.5 ore

5.1 ore

MPEG-2 la 20Mbits/s

5.6 ore

3.3 ore

Codec Video

MPEG-4 AVC (H.264) / VC-1 / MPEG-2

MPEG-1 / MPEG-2

Codec audio

fara pierdere
obligatoriu

Linear PCM

Linear PCM / Dolby TrueHD

Linear PCM

optional

Dolby TrueHD / DTS-HD Master Audio

DTS-HD Master Audio

cu pierdere

obligatoriu

Dolby Digital / DTS / MPEG Audio

Dolby Digital Plus / Dolby Digital / DTS / MPEG Audio

Dolby Digital / MPEG Audio (Europa)

optional

Dolby- Digital

Plus / DTS-HD de inalta rezolutie

DTS-HD de inalta rezolutie

DTS / MPEG Audio (America de Nord)

Bitrate Maxim

Rata de transfer

54.0 Mbit/s

36.55 Mbit/s

10.08 Mbit/s

Audio+Video

48.0 Mbit/s

30.24 Mbit/s

Video

40.0 Mbit/s

29.4 Mbit/s

9.8 Mbit/s

Decodor video secundar (PIP)

Optional (Profil 1.1, obligatoriu Noiembrie 2007)

Necesar

Suport pentru Internet

Optional (Profil 2.0)

Necesar

Rezolutie video (maxima)

19201080 24p sau 50/60i HDTV

720480 si 720576 50/60i SDTV

Protejare continut

AACS-128bit / BD+

AACS-128bit

CSS 40-bit

Strat Protector

Necesar

Optional

Alte tehnologii de stocare optica

HD DVD

AVCHD

Digital Multilayer Disk - tehnologia succesoare a Fluorescent Multilayer Disc

Enhanced Versatile Disc

Forward Versatile Disc - Format cu laser rosu al Taiwan-ului

Fluorescent Multilayer Disc

Holographic Versatile Disc - discuri cu o capacitate de stocare de 200 si 300 GB sunt in curs de dezvoltare si prototipuri, este estimat ca vor apare in 2008

Protein-coated disc

Tapestry Media

Versatile Multilayer Disc

Ultra Density Optical

Professional Disc for DATA (PDD sau ProDATA)

BIBLIOGRAFIE

www.wikipedia.org

www.blu-ray.com

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 757
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved