Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Caracteristicile de lucru ale motoarelor cu excitatie mixta (motoare compundate)

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micCaracteristicile de lucru ale motoarelor cu excitatie mixta (motoare compundate)

La motoarele cu excitatie mixta, infasurarile de excitatie serie si paralel pot fi conectate in acelasi sens sau in sens invers. Conectarea in sens invers se utilizeaza foarte rar, deoarece in acest caz, cele doua infasurari de excitatie creaza fluxuri opuse, iar proprietatile la pornire ale motoarelor se inrautatesc. Pe langa aceasta, aceste motoare functioneaza instabil, deoarece datorita actiunii demagnetizante a infasurarii de excitatie serie cu cresterea sarcinii, turatia creste nelimitat.Alura caracteristicii motoarelor cu conectare in acelasi sens a infasurarilor de excitatie depinde de raportul t.m.m. create de cele doua infasurari. Daca predomi-na actiunea infasurarii in paralel, caracteristicile motoarelor sunt apropiate de cele ale motoarelor sunt, iar daca predomina infasurarea serie, caracteristicile se apropie de cele ale motorului serie.

Expresia pentru caracteristica de viteza a motoarelor cu excitatie mixta este:

(4.17)

unde:

Ra - suma rezistentelor infasurarilor indusului si in serie;

- fluxurile magnetice create de infasurarile de excitatie paralela si

serie;

Semnele "+" si "-" se atribuie corespunzator cand fluxurile magnetice ale celor doua infasurari au acelasi sens sau sens invers. Momentul motor se deter-mina cu expresia:

(4.18)

Din ecuatiile (4.17) si (4.18) usor se obtine expresia caracteristicii meca-nice:

(4.19)
Randamentul se determina analog celor pana acum studiate la motoarele de c.c. In fig.4.43 a se prezinta caracteristica de viteza 1 a motorului cu excitatie mixta. In aceeasi figura, cu 2 si 3 sunt notate caracteristicile motoarelor sunt si serie. In fig.4.43 b se prezinta dependenta M=f(Ia) a motorului compundat - curba 1, iar curbele 2 si 3 reprezinta aceleasi dependente, corespunzatoare motorului cu excitatie in paralel si serie. In fig.4.43 c sunt indicate caracteristicile mecanice ale motoarelor compundat, sunt si serie, corespunzator prin curbele 1, 2 si 3.

Fig.4.43 Caracteristicile de viteza a: a) motorului de c.c. cu excitatie mixta - curba 1;

motoarelor de c.c. cu excitatie paralela - curba 2 si mixta - curba 3; b) dependenta    M=f(Ia) pentru: motorul compundat curba 1, pentru motorul de c.c. excitat in paralel - curba 2

si pentru motorul de c.c. cu excitatie in serie - curba 3; c) caracteristicile de viteza pentru motoarele de c.c.: compundat - curba 1; sunt - curba 2, cu excitatie in serie - curba 3

Avantajul caracteristic motoarelor cu excitatie mixta fata de motoarele cu excitatie serie este ca pot functiona in regim de gol. De aceea ele se utilizeaza in transportul electric (tramvai, troleibuz, locomotive electrice) deoarece partea de baza a fluxului magnetic este creata de infasurarea de excitatie serie, iar infasurarea paralel serveste numai la evitarea cresterii inadmisibile a turatiei la sarcini mici. Se utilizeaza de asemenea la actionarea masinilor de valtuit, pompelor, compresoa-relor s.a.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1336
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved