Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Caracteristicile si proprietatile de baza ale generatoarelor cu excitatie serie (generatoare serie)

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micCaracteristicile si proprietatile de baza ale generatoarelor cu excitatie serie (generatoare serie)

Schema de principiu a generatorului cu excitatie serie este prezentata in fig.4.28.

Caracteristic pentru aceste generatoare este faptul, ca infasurarea lor de exci-tatie este conectata in serie cu infasurarea indusului si cu rezistenta de sarcina din circuitul exterior. Iata de ce, curentul din circuitul exterior coincide cu curentul din indus si din infasurarea de excitatie (I=Ia=Ie).   

Fig.4.28 Schema de principiu a Fig.4.29 Caracteristica externa a

generatorului cu excitatie serie generatorului de c.c. cu excitatie serie

Din acest motiv, comportarea generatorului serie este determinata numai de caracteristica lui externa. Si la aceste generatoare conditia necesara de autoexci-tare consta in existenta magnetizarii remanente a sistemului lui magnetic.

La functionarea in gol a masinii (I=0), tensiunea la bornele ei este egala cu t.e.m. indusa de magnetismul remanent.

La conectarea sarcinii si cresterii ei progresive, curentul prin infasurarea de excitatie (Ie=I) creste si conduce la cresterea tensiunii la bornele de iesire ale generatorului. Aceasta crestere a tensiunii continua pana in momentul, cand masi-na trece in stare de saturatie. In continuare, cu cresterea sarcinii, fluxul magnetic inceteaza sa mai creasca, dar creste numai caderea de tensiune in infasurarea indu-sului si se amplifica reactia indusului. Aceasta conduce la scaderea tensiunii la bornele generatorului. Alura caracteristicii externe a generatorului de c.c. cu exci-tatie serie, se prezinta in fig.4.29.

Se observa, ca aceasta caracteristica este instabila. Pentru fiecare variatie a sarcinii se modifica si tensiunea la bornele masinii. Iata de ce aceste genera-toare nu au capatat aplicare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1089
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved