Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Principiul de functionare al transformatoarelor electrice

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micPrincipiul de functionare al transformatoarelor electrice

In fig.2.4 se prezinta constructia de principiu a transformatorului monofazat cu doua infasurari, infasurarea primara avand w1 spire, iar infasurarea secundara w2 spire.Fig.2.4 Constructia de principiu a transformatorului monofazat cu 2 infasurari,

infasurarea primara avand w1 spire, iar infasurarea secundara w2 spire.

Marimile referitoare la infasurarea primara primesc indicele 1, iar cele refe-ritoare la infasurarea secundara-indicele 2. Deoarece functionarea transformatoa-relor electrice se bazeaza pe fenomenul inductiei mutuale, ele functioneaza numai in curent alternativ.

Daca infasurarea primara se conecteaza la sursa de tensiune sinusoidala u1, prin aceasta trece curentul i10 si in ipoteza ca infasurarea secundara este deschisa, curentul i2=0.

Sub actiunea t.m.m. w1i10 a infasurarii primare se creaza fluxul magnetic, a carui parte de baza se inchide prin circuitul magnetic si inlantuie spirele ambelor infasurari. Acest flux reprezinta fluxul de inductie mutuala notat prin si este numit flux magnetic de baza. Cealalta parte a fluxului magnetic se inchide prin aer si inconjoara numai spirele infasurarii primare. Acest flux este de autoinductie, se noteaza cu si este numit fluxul de dispersie al infasurarii primare.

Pentru explicarea principiului de functionare al transformatoarelor, pentru inceput se ia in atentie numai fluxul magnetic de baza . Deoarece, tensiunea u1 este variabila sinusoidal, fluxul magnetic variaza dupa o lege sinusoidala, adica . Potrivit legii inductiei electromagnetice in fiecare spira a infasu-rarii primare dar, si in cele ale infasurarii secundare a transformatorului, care sunt inlantuite cu fluxul , se induc t.e.m., a caror expresie generala este:

(2.1)

unde: - valoarea maxima a t.e.m. induse intr-o spira.

Din relatia (2.1) se observa ca t.e.m. indusa este defazata in urma fluxului cu 90 sau cu un sfert de perioada. Valoarea efectiva a t.e.m. indusa intr-o spira este:

Valoarea efectiva a t.e.m. indusa in infasurarea primara cu w1 spire este:

(2.2)

iar in infasurarea secundara cu w2 spire este:

(2.3)

Daca la bornele infasurarii secundare se conecteaza un consumator, sub actiunea t.e.m. E2 prin el va trece curentul I2. Prin acest procedeu, pe cale electro-magnetica se transfera energia electrica de c.a. de la infasurarea primara la infasurarea secundara a transformatorului. In plus, se transforma tensiunea si dupa cum se observa din relatiile (2.2) si (2.3), frecventa nu se schimba.

Raportul celor doua t.e.m. este o marime constanta si se numeste raportul de transformare:

(2.4)

Din expresia (2.4) se observa ca in functie de raportul dintre numerele de spire ale infasurarilor primara si secundara ale transformatorului se obtine raport diferit de transformare. Astfel, daca w1>w2, transformatorul este coborator de tensiune, iar daca w1<w2, transformatorul este ridicator de tensiune. Transforma-torul cu w1=w2 in practica se utilizeaza rar (in cazuri speciale).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2460
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved