Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Circuitele basculante bistabile de tip R-S

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micCircuitele basculante bistabile de tip R-S

CBB sunt cele mai simple circuite logice secventiale atunci ele functioneaza ca element de memorie. CBB sunt circuite de comutatie regenerative fiind realizate cu 2 tranzistori sau alte elemente active, cuplate intre ele prin 2 impedante Z , Z si o bucla de reactii supraunitara.O perturbatie initiala chiar conectarea sursei de alimentare poate sa produca un semnal pozitiv pe baza tranzistorului T deschizandu-l partial. Acesta va produce o scadere de tensiune pozitiva de la colectorul tranzistorului T prin impedanta Z de la baza tranzitorului T . Astfel tensiunea la baza tranzistorului T devine din ce in ce mai negativa ceea ce duce la o tendinta de taiere a acelui tranzistor.

Ca urmare curentul de colector a tranzitorului T se micsoreaza iar colectorul acesta devine tot mai pozitiv datorita tranzistorului. Aceasta tensiune pozitiva se transmite pe baza tranzistorului T prin impedanta Z si astfel tranzistorul T se deschide si mai mult. In acest fel circuitul este adus repede in starea in care tranzistorul T este complet deschis iar tranzitorul T este complet deschis. Natura generativa a circuitului este cea care produce conditiile necesare impingerii care in una sau alta in starile stabile. Daca aceste stari sunt permanent stabile sau nu depinde de natura si valoarea impedantelor de cuplaj Z si Z . Se disting 2 variante principale de circuite basculante.

Se arata modul de interconectare a 2 registre CDB 7495 pentru obtinerea unui convertor serie de 8 biti cu formele de unda aplicate intrarilor de tact si de controlul al modului SIP. Cand SIP=1 registrul se incarca paralel pe frontul negativ al impulsului de tact astfel incat la iesirea DOVT va fi generat D . La urmatoarele 7 impulsuri de tact, pe durata cat SIP=0 la iesirea DOVT vor fi generate succesiv restul de intrari paralele (D , D D ) ciclul repetandu-se apoi din nou [1,13].In afara de registrele de deplasare, in sistemele digitale calcul sau automatizari se folosesc si registre de memorare sau registre universale (de memorare, de deplasare).

Este aratata schema unui registru simplu de memorare realizat cu 4 bistabili de tip D, cu intrare paralela de date si citire de asemenea paralela. De obicei se folosesc celule DMS, astfel ca datele vor fi memorate in master M pe frontul anterior 0-1 al impulsului de tact si se livreaza la iesire pe frontul posterior 1-0 al altui impuls de tact de citire.

Aici este redata schema unui registru universal care permite atat memorarea datelor cat si livrarea lor la cerere cat si deplasarea stanga-dreapta si invers ca in cazul oricarui registru de deplasare reversibil. Portile SI, SAU etc. din circuitele reprezentante anterior pentru comenzile de mod de lucru, tact, sunt inglobate in circuitul multiplexor intercalate in schema registrului universal. Comenzile de mod se aplica la intrarile A , A legate la intrari de adresa la multiplexoare.

Pentru A =0 si A =1, Mux-urile vor conecta intrarea seriale IS la iesirea bistabilelor din care reiese schema registrului de deplasare stanga-dreapta pe cand pentru comanda A =1 si A =0 se obtine un registru de deplasare dreapta-stanga.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2379
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved