Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Incercarile de functionare in gol si in scurtcircuit

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micIncercarile de functionare in gol si in scurtcircuit

Pentru determinarea experimentala a pierderilor de putere activa intr-un transformator se executa incercarile de functionare in gol si in scurtcircuit. Din aceste incercari se determina si parametrii necesari pentru stabilirea schemei echi-valente a transformatorului.Pierderile de putere activa in transformator sunt de doua forme: pierderi in fierul magnetic pFe si pierderi in cuprul infasurarilor pCu. Si a doua forma de pier-deri se datoreaza transformarii energiei electrice in caldura. Pierderile in fier, reprezinta suma pierderilor prin curenti turbionari si histerezis magnetic, si la frec-venta data f sunt proportionale cu patratul fluxului magnetic.

Pierderile in cupru pCu, reprezinta suma pierderilor in cuprul infasurarii pri-mare pCu1 si in cuprul infasurarii secundare pCu2, si sunt proportionale cu patratul curentilor ce trec prin infasurari. Pentru determinarea pe cale experimentala a celor doua forme de pierderi, este necesar a se indeplini urmatoarele conditii:

a)      la efectuarea incercarilor transformatorul nu trebuie sa debiteze putere consumatorilor, adica puterea absorbita de infasurarea lui primara, tre-buie sa echilibreze numai pierderile din transformator;

b)     montajul experimental este astfel incat una din cele doua forme de pier-deri sa fie de valoare mica, incat aceasta se poate neglija.

La incercarea de functionare in gol, infasurarea secundara a transformato-rului este deschisa si nu cedeaza putere la consumatori. Puterea consumata acopera numai pierderile din transformator. Deoarece I2=0, pierderile din infasurarea se-cundara sunt nule. In acest caz, pierderile in regimul de functionare de gol p10 sunt determinate de pierderile in fier pFe si de pierderile in cuprul infasurarii primare pCu1, adica unde .

Deoarece curentul la functionarea in gol I10 este foarte mic,, de unde , adica in regimul de functionare in gol, se pot determina pe cale experi-mentala, pierderile in fier. In acest scop se realizeaza schema din fig.2.25.

Fig.2.25 Schema de montaj pentru incercarea la functionarea in gol

La tensiune nominala primara U1n se masoara tensiunea U20 la bornele infasurarii secundare, curentul I10n si puterea consumata P10. Potrivit indicatiei wattmetrului se stabileste marimea pierderilor in fierul magnetic al transforma-torului. Pe langa aceasta, se determina raportul de transformare si curen-tul raportat la functionarea in gol ca raport intre curentul nominal la gol si curentul nominal al infasurarii primare I1n, adica:

(2.31)

unde: curentul nominal la functionarea in gol I10n, este acel curent ce trece prin infasurarea primara a transformatorului functionand in gol, primarul fiind alimentat cu tensiunea nominala U1n. Din masuratorile acestei incercari se determina si unii parametrii ai schemei echivalente a transformatorului:

(2.32)
La incercarea de functionare in scurtcircuit, bornele infasurarii secundare ale transformatorului se leaga in scurtcircuit, incat U2=0. Prin urmare transformato-rul nu cedeaza putere la consumatori. Daca in acest regim, infasurarii primare i se aplica tensiunea nominala U1n, prin infasurarile transformatorului vor trece curenti mari si el se va distruge. Iata de ce se realizeaza asa numita incercare artificiala de functionare in scurtcircuit, in care infasurarii primare i se aplica tensiune redusa (nu mai mare de 512% din U1n), incat curentii din infasurarile primara si secundara sa nu depaseasca valorile lor nominale .

Deoarece in acest regim de functionare, tensiunea de alimentare este sensibil mai mica decat U1n, fluxul magnetic este mult mai mic. Din acest motiv, pierderile in fier sunt mult mai mici si se pot neglija ().

Iata de ce in regimul de functionare in scurtcircuit se determina pierderile in cuprul infasurarilor (). In acest sens se realizeaza schema indicata in fig.2.26.

Fig.2.26 Schema de montaj pentru realizarea incercarii

la functionarea in scurtcircuit a transformatorului

Tensiunea, aplicata infasurarii primare, creste la valoarea U1kn, pentru care prin infasurarile transformatorului trec curentii I1k=I1n si I2k=I2n. Tensiunea U1kn se numeste tensiunea nominala la scurtcircuit. Pentru aceasta tensiune se masoara curentul prin infasurarea primara I1k=I1n si puterea absorbita la scurtcircuit . Prin acest procedeu, cu indicatia wattmetrului se determi-na pierderile in cuprul infasurarilor transformatorului. Se determina tensiunea rela-tiva la scurtcircuit:

(2.33)

Pentru transformatoarele de puteri mici, , iar la cele de pu-tere . Cu cat transformatorul dat are mai mare, cu atat sunt mai mari fluxurile lui de dispersie, si de aici si caracteristica lui externa este mai puternic inclinata fata de axa absciselor.

Cu rezultatele obtinute de la masuratorile in regim de scurtcircuit se determi-na parametrii , , necesare stabilirii schemei echivalente a transformatorului in scurtcircuit. Cu incercarile in regimurile de func-tionare in gol si in scurtcircuit se determina experimental randamentul transforma-torului:

(2.34)

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2701
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved