Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Comanda intensitatii luminoase a LED-urilor

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai mic
Comanda intensitatii luminoase a LED-urilor

Pentru a regla manual intensitatea luminoasa a intregii barete cu diode electroluminiscente se va utiliza schema desenata in figura urmatoare :Atunci cand rezistenta semireglabila, RT este fixata la RT ~ 0, curentul care intra in terminalul de comanda are valoarea:

Vref - VBE 6,6 – 0,6 6 V

ICOM1 = ----- ----- ---- = ------------ = ---- .

R1 R1 R1

Alegandu-se valoarea rezistentei R1 astfel incat ICOM1> 0,5 mA bareta de LED-uri este stinsa.

Crescand valoarea semireglabilului RT se obtin diferite valori pentru ICOM pana la ICOM2.

Cu valorile indicate in figura de mai jos, se obtine

ICOM1 =    0,88 mA si ICOM2 0,056 mA.

Valoarea curentului dat de generatorul de curent ILED depinde de curentul de comanda ICOM conform relatiei

ILED = 20 mA – 40 ICOM.

Asadar I1LED = 0 (de fapt negativ) si I2LED = 17,8mA.

In consecinta, din potentiometrul RT se obtine un curent controlat prin LED-uri, de la 0 mA, si pana la aproximativ 18 mA,facand ca stralucirea LED-urilor sa varieze de la starea ,,stins” pana aproape de intensitatea maxima posibila (~ 20 mA).

Comanda intensitatii LED-urilor in functie

de iluminarea ambianta

Inlocuind rezistenta RT cu un fototranzistor pe fereastra caruia cade lumina ambianta se va obtine un reglaj de stralucire al intensitatii LED-urilor in functie de iluminarea mediului ambiant. Aceasta schema este reprezentata in urmatoarea figura :

Prin valoarea rezistentei R1 se ajusteaza intensitatea dorita a LED-urilor atunci cand lumina ambianta este maxima. In acest caz s-a considerat ca sensibilitatea fototranzistorului permite obtinerea unui curent mai mare de 0,5 mA in emiter.

Afisaj cu tranzitie gradata la comutarea

LED-urilor din bareta

Afisajele standard care utilizeaza circuitul integrat βL100 aprind un LED dupa altul printr-o tranzitie neta atunci cand tensiunea de intrare depaseste pragul corespunzator.

In schema din figura alaturata se prezinta un afisaj in care tranzitia de aprindere a unui nou LED nu se mai face brusc. In apropierea pragului de tensiune, LED-ul urmator se aprinde gradat pe masura ce tensiunea de intrare se departeaza de valoarea pragului.
Rezulta o bareta luminoasa a carei lungime este corelata cu semnalul de intrare, dar a carei extremitate este modulata in intensitate. Bareta este puternic luminoasa la baza, iar la varf luminozitatea scade treptat pana la intuneric total.

Amplificatorul operational realizeaza de fapt o insumare a semnalului propriu–zis cu un alt semnal de forma triunghiulara de amplitudine fixa conectat in intrarea inversoare.

Indicator de tensiune pentru autoturism

Tensiunea la bornele acumulatorului autoturismului are, in timpul functionarii, variatii destul de mari, a caror cunoastere este utila pentru aprecierea instalatiei electrice si uzurii bateriei. Intrucat urmarirea atenta a unui instrument de masura este dificila pentru un sofer in timpul mersului, se poate construi un indicator in trepte a tensiunii, care prin aprinderea unor LED-uri de diferite culori da informatiile necesare.

Astfel schema de mai jos

indica prin trei LED-uri intervalele de tensiune aratate in tabelul urmator:

Tensiunea

LED-uri aprinse

< 10V

rosu

1013V

galben

1315V

verde

>15V

verde + rosu

Ea este utilizabila pentru orice autoturism cu acumulator de 12V.

Functionarea montajului este relativ simpla. Daca tensiunea de alimentare este mai mica de 10V, jonctiunea baza-emitor a lui T1 este direct polarizata prin LED-ul galben (care nu se aprinde totusi din cauza curentului prea mic) si rezistorul inseriat cu acesta. Ca urmare T1 se deschide, iar LED-ul rosu se aprinde.

O crestere a tensiunii peste 10 V produce deschiderea lui T2 prin Zener-ul de 0,1 V. Prin LED-ul galben trece acum un curent important si el lumineaza. Simultan cu intrarea in conductie a lui T2 se blocheaza T1 si deci se stinge LED-ul rosu.

Cand tensiunea ajunge la circa 13 V, se strapunge Zener-ul de 12 V si T3 intra in conductie aprinzand LED-ul verde. Prin dioda D, T3 sunteaza LED-ul galben care se stinge.

Daca tensiunea depaseste 15 V, baza lui T1 primeste curent prin Zener-ul de 15 V si LED-ul rosu se aprinde simultan cu cel verde.

Bibliografie

  1. M. BODEA, A. VATASESCU – Circuite integrate liniare – Ed. Tehnica, Buc.1985
  2. D. DASCALU, M. PROFIRESCU – Dispozitive si circuite electronice – Ed. Tehnica, Buc. 1982
  3. A. BITOIU, GH. BALUTA – Practica electronistului amator – Ed. Albatros, Buc. 1984
  4. C. GAZDARU, C. CONSTANTINESCU – Indrumar pentru electronisti – Ed. Tehnica, Buc. 1986
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 846
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site