Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Continutul bilanturilor electroenergetice

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micContinutul bilanturilor electroenergetice

Rezolvarea ecuatiei generale a bilantului in concordanta cu specificul conturului pentru care se intocmeste bilantul determina volumul de calcule si respectiv continutul acestuia .Varietatea mare a continutului bilanturilor provine nu numai din faptul ca exista multe tipuri de agregate, de sectii si de intreprinderi, dar chiar in cadrul aceluiasi tip de agregate, de exemplu, unde s-ar putea considera ca toate agregatele fiind similare bilantul va fi acelasi pot interveni totusi diferente datorita regimurilor diferite de functionare, uzurii fizice diferita, care conduce la diferente si in continutul bilantului pentru fiecare in parte. Cu atat mai mult, astfel de situatii apar la bilanturile unor contururi continand un numar mare de tipuri de agregate si instalatii.Se pot prezenta insa o serie de aspecte care este necesar sa fie avute in vedere, cu considerarea particularitatilor fiecarui contur, pentru diferitele categorii de bilanturi.

a). In cazul bilanturilor pe agregat :

- se stabileste consumul de energie electrica activa si reactiva si prin citirea la anumite intervale de timp a contoarelor se pot trasa curbele de sarcina corespunzatoare, determinand puterile maxime, minime, medii;

- se calculeaza pierderile de putere sl energie in racordul de alimentara si datorita receptorului ;

- se pun in evidenta in cazul agregatelor oare au si perioade de functionare in gol ,calculandu-se pierderile suplimentare ;

- se determina indicatorii da functionare ai agresatului, respectiv, coeficientul de cerere, coeficientul de utilizare

a puterii instalate pentru diferite schimburi, factorul de putere;

- se verifica corelarea puterii motorului electric de actionare cu cea necesara mecanismului, tinand seama de conditiile de pornire;

- se stabileste productia reala a agregatului si se compara cu capacitatea nominala de productie a acestuia;

- se stabileste starea fizica a agregatului tinand seama de durata trecuta de functionare si de eventualele modificari intervenite datorita reparatiilor facute;

- se tine seama de gradul de automatizare a agresatului.

Printre propunerile do imbunatatire a functionarii agregatului si corespunzator a folosirii rationale a energiei electrice pot fi:

- incarcarea agregatului la nivelul posibilitatilor sale prevazute in documentatia tehnica si evitarea utilizarii,chiar cu caracter provizoriu pentru operatii care-1 solicita mult sub performantele sale nominale

- in cazul cand in mod permanent solicitarea se mentine la nivele reduse se poate propune schimbarea motorului de actionare cu unul de putere corespunzatoare noii situatii de functionare

- deconectarea automata de la retea atunci cand agregatul functioneaza in gol o anumita perioada de timp in care pierderile depasesc consumul suplimentar de energie necesar pornirii

- evidentierea uzurilor si dereglarilor care conduc la scaderea randamentului si propunerea eliminarii acestora prin reparatii de calitate

- eventuale masuri, pentru agregate da puteri mari cu factor de putere redus, pentru compensarea acestuia ;

- imbunatatirea conditiilor de functionare si intretinere |

Ca masuri de imbunatatire a situatiei energetice pot figura j

- functionarea motorului numai in perioadele cand se poate asigura incarcarea normala

- repunerea in functiune, daca a fost scoasa instalatie de automatizare care prin urmarirea mult mai fidela a reglajului temperaturii prin introducerea si scoaterea din functiune a unor trepte de rezistoare asigura o functionare optima, cu consum minim de energie electrica.

- instruirea personalului muncitor oare deserveste utilajul in sensul respectarii stricte a programului de functionarein conditii optime energetice care de altfel corespunde si cu cerintele de optimizare pe linie tehnologica.

In ceea ce priveste bilanturile pe agregat, se poate spune ca reprezinta forma de baza a unui bilant, deoarece in cadrul lor se analizeaza sub toate aspectele si in detaliu functionarea receptorului de energie electrica si a mecanismului. In acelasi timp data fiind diversitatea foarte mare a agregatelor este necesar ca pentru fiecare categorie sau tip de agregat sa nu se treaca cu usurinta peste nici un aspect sau detaliu.

Ca indicatori care se pot stabili in urma efectuarii bilanturilor pe agregate pot fi : coeficientii de cerere si de utilizare a puterii instalate,consumul specific de energie,randamentul.

b). Bilanturile pe abataj si pe sector. In ambele cazuri sant avute in vedere grupe de agregate, cu numar mai redus pentru abataje si mai mare pentru sectoare. Pentru ca bilanturile sa fie cat mai concludente este necesar sa se separe pe cat posibil grupele de agregate eu acelasi specific sau cu profile apropiate. In ceea ca priveste masuratorile care se fac pentru stabilirea consumului de energie activa si reactiva si pentru trasarea curbelor de sarcina este indicat sa se efectueze de asemenea in primul rand pe liniile care alimenteaza agregate similare si numai cand nu pot fi separate alimentarile sa se faca pe grupe cu profil apropiat de agregate.

Cunoscand puterea instalata pe diferite grupe de agregate, puterile maxime preluate, puterea medie, energia consumata si productia realizata se pot determina: coeficientii de cerere, de utilizare a puterii instalate, consumul specific de energie electrica reprezentand indicatori care arata modul de utilizare a energiei electrice si gradul de utilizare a puterii instalate.

Intocmind bilantul pentru energia reactiva se stabileste factorul de putere natural si in cazul ca exista in contorul examinat baterii de condensatoare se determina factorul de putere realizat comparandu-l c u cel natural .

c). Bilantul pe exploatare are ca baza de plecare bilanturile pe sectoare, abataje si agregate intocmite in prealabil si mai cuprinde instalatiile de alimentare cu energie electrica comune sau care depasesc contururile sectiilor, pana la punctul de deconectare a energiei. La nivelul intreprinderii se stabilesc curbele de sarcina activa si reactiva tinand seama de sursele de alimentare.

Incluzand si alti consumatori, ca cei din cladirile administrative, se face o repartizare a energiei intrate in conturul intreprinderii in energie utila si pierderi, acestea din urma fiind detaliate pentru a sti unde este necesar sa se actioneze in etapele urmatoare. In acest sens se traseaza diagrama Sanke atat pentru energia activa cat si pentru cea reactiva.

Pentru puterea reactiva problema factorului de putere la nivelul intreprinderii, care trebuia sa corespunda valorii neutrale prezinta importanta.

Rezultatele la nivelul intreprinderii constau in stabilirea de indicatori generali privind gradul de incarcare a utilajelor consumul specific de energie electrica, ponderea anumitor consumuri netehnologice (aerul comprimat, iluminatul, servicii administrative, in consumul total si stabilirea ponderii si localizarii pierderilor si a utilizarii nerationale a energiei.

Ca masuri sunt intai retinute cele cu caracter general de la nivelul sectoarelor care sunt completate cu altele privind functionarea instalatiilor de transformare si distributie de la nivelul intreprinderii, a imbunatatirii gradului de incercare a utilajelor, a imbunatatirii reparatiilor si a efectuarii lor cand este necesar, ridicarea nivelului de pregatire si a constiintei profesionale a intregului personal .

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 687
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site