Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Dioda Zener. Prezentare generala

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micDioda Zener. Prezentare generala

Dioda Zener este furnizata de catre producatori sub diverse forme, iar in Figura 8 este prezentata una din variante. Terminale se numesc ANOD, respectiv CATOD, acesta din urma fiind indicat pe capsula diodei prin intermediul unui INEL desenat.   Figura 8. Dioda Zener.

Este o dioda de constructie speciala, care NU se distruge in cazul in care se strapunge. Mai mult, este utilizata chiar in REGIUNEA DE STRAPUNGERE. In circuitele electronice, dioda ZENER este simbolizata ca in Figura 9.

Figura 9. Simbolul electronic al diodei Zener.

Figura 10. Caracteristica de functionare a diodei Zener.In REGIUNEA DE STRAPUNGERE, asa cum este prezentat si in Figura 10, care reprezinta caracteristica de functionare a diodei Zener, mentine tensiunea de la terminalele sale CONSTANTA, in conditiile in care prin ea curentul poate avea valori cuprinse intr-un domeniu bine stabilit. Din Figura 10 se remarca faptul ca, daca valoarea curentului prin dioda este in intervalul [IZMIN, IZMAX], tensiunea intre catod si anod este aproximativ egala cu tensiunea de strapungere, care pentru aceasta dioda, este notata VZ.

Un astfel de comportament poate fi util pentru construirea unei asa numite referinte de tensiune.

Cu exceptia comportamentului nedistructiv in regiunea de strapungere, in rest, dioda Zener se comporta ca o dioda semiconductoare obisnuita.

Caracteristica de functionare a diodei Zener se modifica la variatia temperaturii de lucru. Parametrul care caracterizeaza functionarea diodei Zener in conditiile in care temperatura variaza este coeficientul termic al diodei Zener, notat CTVZ. Este de dorit ca acest parametru sa fie cat mai mic. In acest caz, functionarea unei astfel de diode devine independenta de variatia temperaturii la care aceasta lucreaza.    

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2124
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site