Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Descrierea unei instalatii de sonerie

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micDescrierea unei instalatii de sonerieCand cumparam o astfel de instalatie trebuie sa verificam daca transformatorul pe care vanzatorul il pune la dispozitie alimenteaza soneria cu tensiunea corecta inscrisa si in fisa tehnica a aparatului. Daca inlocuim o sonerie veche cu una mai moderna, va fi necesar mai mult ca sigur sa inlocuim si transformatorul. Motivul este exact cel pe care l-am amintit mai sus: incompatibilitatea in ce priveste tensiunea pe care acesta o produce. Sa aruncam o privire asupra componentelor diferitelor versiuni de sonerie si modului de conectare a acesteia.

Transformatorul

De obicei se folosesc tipuri diferite de transformatoare, in functie de tipul soneriei: buzzer, clopotel sau sonerie muzicala cu melodii care sunt reproduse ca dintr-un xilofon. Acestea din urma utilizeaza transformatoare de 16 volti, care sunt si mai mari ca dimensiuni decat cele de 10 volti utilizate cu precadere de primele doua tipuri.

Transformatoarele, fie ele de 16 sau de10 volti, au dimensiuni relativ mici si incap fara probleme in carcasele acestor instalatii (fig. 1). Ce rol are transformatorul? Acesta reduce tensiunea nominala din retea (220 V) la 10 sau 16 volti, adaptand astfel parametrii curentului electric la necesitatile soneriei. Transformatorul are in mod normal doua conductoare aflate de o parte a acestuia pentru conectarea la retea. Conectarea poate fi facuta direct intr-o cutie de conexiuni a locuintei sau la o priza apropiata. De partea cealalta a transformatorului se afla doi conectori in care trebuie prinse conductoarele care vor alimenta soneria (fig. 2).

Daca pentru conductoarele de tensiune scazuta nu trebuie sa luam masuri de precautie foarte mari atunci cand le manuim, cele conectate la prize sau in tablouri electrice la 220 V sunt periculoase. Orice dezizolare de conductor ne pune in pericol. De aceea, la instalarea soneriei sau atunci cand vrem sa verificam ceva la o instalatie existenta trebuie sa analizam cu atentie integritatea conductoarelor.Exemple de instalare

Cel mai simplu mod de a instala o sonerie este cel prezentat in fig. 3. In aceasta situatie butonul de actionare este montat la o singura usa. Soneria poate fi activata asadar doar dintr-un singur loc. Unul dintre conductoare conecteaza transformatorul de butonul soneriei, in timp ce un altul conecteaza cealalta borna a transformatorului de o borna a soneriei si din cealalta borna a soneriei se leaga un alt conductor catre butonul de actionare. In aceasta situatie butonul poate fi montat la orice usa a casei, oricat de departe de transformator sau sonerie.

Soneria poate fi montata insa si cu doua butoane de actionare, spre exemplu unul la usa din fata, iar celalalt la usa de acces din spatele casei. Astfel veti putea avea un control sporit asupra accesului in casa din ambele zone ale curtii.
Schema este cea prezentata in fig. 4.

Dezavantajul unui astfel de montaj este faptul ca niciodata nu poti sti sigur, cand te afli undeva in mijlocul casei, daca a sunat soneria montata la usa principala sau cea din spatele casei.

De aceea va recomandam cel deal treilea tip de montaj, si anume cel in care se folosesc doua tipuri distincte de sonerii, eventual una normala si un buzzer. Semnalele diferite emise de acestea va vor ajuta sa distingeti mai usor la care dintre usi sunteti chemat. In acest caz cate un conductor de la fiecarebuton merge spre cate o sonerie,separat, in timp ce transformatorulalimenteaza prin cate un conductor dedicat fiecarei sonerii in parte (fig.5). Sunt si alte posibilitati de montare a soneriilor intr-o casa, diferind in functie de constructia casei, de necesitatile proprietarului si, bineinteles, de tipul soneriei. Credem ca cele trei montaje sunt suficiente pentru a raspunde cerintelor dintr-o casa normala. Nu este un proiect greu de dus la capat, totusi, daca nu sunteti suficient de bine acomodat cu instalatiile electrice, va sfatuim sa cereti consultanta unui electrician experimentat.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5702
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved