Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Echipamente de masurare

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai mic

 


Ø            In prima faza de dezvoltare a automatizarilor s-au folosit sisteme de masurare specializate, in sensul ca valorile marimii de masurat se obtin intr-un domeniu de variatie ales arbitrar. De exemplu, pentru un domeniu de masurare al temperaturii cuprins intre 500 si 800 0C, semnalul obtinut la iesirea unui traductor variaza intre 0 si 100 mV, sau intre 0 si 500mA etc. Pentru a fi adaptate la asemenea domenii de variatie, aparatele de masurare - indicatoare, inregistratoare etc., precum si regulatoarele, trebuie sa functioneze pentru aceleasi valori limita ale domeniului de masurare. In acest caz, aparatele de masurare si regulatoarele trebuie sa fie realizate "special" (specializate) pentru traductoarele corespunzatoare.

Ø            In prezent, majoritatea sistemelor automate de masurare si control (precum si cele de reglare) sunt unificate, in sensul ca domeniul de variatie al semnalului din canalul de transmitere este standardizat (semnale unificate). De exemplu, pentru semnale electrice se foloseste domeniul de curent i=210mA c.c. sau i=420mA c.c., iar pentru semnale pneumatice se utilizeaza presiuni unificate p=0,2.1 kgf/cm2 (p=210daN/cm2).

Ø            De exemplu, pentru un domeniu de variatie al presiunii masurate de 0-15 atm, traductorul elaboreaza la iesire un curent unificat i=210mA c.c. (respectiv 0 atm => 2mA si 15 atm => 10 mA). Un asemenea sistem de semnal unificat la care pentru o marime de intrare nula se obtine un curent diferit de zero se numeste semnal unificat "cu zero viu". Ratiunea de a se folosi un semnal "cu zero viu" rezida in aceea ca un "zero real" poate sa insemne nu numai o intrare nula, dar si o defectare a sistemului de convertire a marimii masurate.

Ø            Folosirea unor traductoare cu semnal de iesire unificat implica si utilizarea unor aparate de masurat sau regulatoare avand acelasi semnal de intrare unificat. Acest lucru prezinta un avantaj considerabil datorita faptului ca numarul tipurilor de aparate de pe panoul central este foarte redus (aparatura unificata). In acest caz, aparatura respectiva este mai usor de inlocuit.

Ø            Procesul de unificare a aparaturii de automatizare se extinde si la alte semnale ca, de exemplu, unificarea parametrilor surselor de alimentare (f = 500 Hz, f = 1000Hz) etc., ceea ce implica o structura modulara a echipamentelor in ansamblul lor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 991
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved