Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


FISA DE LUCRU - traductoare

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micFISA DE LUCRU - traductoare

Tema: Caracterizeaza sistemele de reglare automata1. Identificati elementele din schema functionala a unui sistem prezentat mai jos.

S -

U(t)

Y(t) -

2. In Modelul structural al unui sistem de reglare automata (SRA) prezentat in figura de mai jos sunt marcate elementele componente ale sistemului si marimile fizice care intervin in functionarea sistemului.

2.1. Identificati elementele schemei

2.2. Prezentati pe scurt rolul functional al elementelor componente ale schemei

2.3. Identificati marimile care intervin in functionarea sistemului.

E.C. -

R.A.

E.E.

I.T.

Tr

U

-

Yr

Xc

Xm

Y

P -

FISA DE LUCRU 2 (FL2)

Tema: Identificarea semnalelor utilizate in SRA

Pentru semnalele prezentate mai jos identificati tipul si modul de definire.

FISA DE LUCRU 3 (FL3)

Tema: Traductoare de deplasare

Cele mai simple si cel mai frecvent utilizate traductoare de deplasare sunt cele rezistive, cele inductive si cele capacitive.

TRADUCTOARE DE DEPLASARE

Rezistive

Capacitive

Inductive

transforma o deplasare liniara sau unghiulara intr-o variatie a rezistentei unui reostat sau a unui potentiometru

transforma o deplasare liniara sau unghiulara intr-o variatie a capacitatii electrice a unui condensator

transforma o deplasare liniara sau unghiulara intr-o variatie a inductantei unui circuit magnetic

variatiile parametrilor de circuit sunt masurate

prin determinarea curentului absorbit sau a tensiunii corespunzatoare

3. a) Traductoare rezistive de deplasare

Principiul de functionare a traductorului rezistiv de deplasare este ilustrat in figura de mai jos:


Traductorul rezistiv de deplasare are urmatoarele caracteristici:

diametrul minim al conductorului: 0,05 mm

viteza maxima a cursorului: 1 m/s

deplasari masurate: de ordinul centimetrilor

numarul maxim de utilizari: aproximativ 106.

1. Reprezentati o schema electrica prin care sa ilustrati principiul de functionare a traductorului de deplasare, cunoscand ca variatia de rezistenta este masurata prin caderea de tensiune intre capatul A si cursor.

Rezistenta R a spirelor dintre capatul A si cursor este proportionala cu deplasarea liniara x si variaza ca in figura urmatoare:

Cursorul poate face contact:

1 - cu o singura spira a infasurarii

2 - cu doua spire ale infasurarii

2. Ce legatura exista intre numarul de spire N ale traductorului si numarul de pozitii distincte pe care le poate sesiza cursorul in cazul in care cursorul face contact cu o singura spira a infasurarii?

In cazul al doilea (cand cursorul face contact cu doua spire ale infasurarii), o spira a traductorului este scurtcircuitata de cursor si rezulta (N-2) pozitii distincte.

3. Analizati principiul de functionare si precizati consecintele apasarii insuficiente a cursorului pe spirele traductorului.

4. Ce se intampla daca forta de apasare a cursorului pe spirele traductorului este prea mare?

3. b) Traductoare inductive de deplasare

Principiul de functionare a traductorului inductiv de deplasare este ilustrat in figurile de mai jos:

Traductor cu armatura mobila

(pentru deplasari mici, de ordinul zecimilor de milimetru)

Traductor cu miez mobil

(pentru deplasari mari)


Componentele mobile ale traductoarelor inductive (armatura si respectiv miezul) sunt solidare cu subansamblul a carui deplasare trebuie determinata. Modificarea pozitiei acestora inseamna -intr-un circuit magnetic- modificarea inductivitatii, deci a curentului absorbit de solenoid, respectiv de bobina cilindrica. Deci, curentul indicat de ampermetru este direct proportional cu deplasarea.

1. De ce este necesara alimentarea bobinelor traductorului in curent alternativ (c.a.)?

2. Ce se intampla daca inlocuim curentul alternativ (c.a.) cu curent continuu (c.c.)?

3. c) Traductoare capacitive de deplasare

Principiul de functionare a unui traductor capacitiv de deplasare poate fi inteles pornind de la relatia de calcul a unui condensator, relatie din care rezulta ca se deosebesc trei categorii de astfel de traductoare.


1. Completati spatiile libere din frazele urmatoare care descriu principiul de functionare a traductoarelor capacitive de deplasare:

a) Un traductor cu dielectric variabil are ......... dintre armaturi fixa, iar dielectricul este ......... putandu-se deplasa dupa una dintre axele Ox sau Oy.

b) Daca dielectricul se deplaseaza dupa axa Ox, capacitatea traductorului este echivalenta conectarii in ......... a doua condensatoare cu dielectrici diferiti: unul cu ......... ε0 si celalalt cu ......... ε.

c) Daca dielectricul se deplaseaza dupa axa Oy, capacitatea traductorului este echivalenta conectarii in ......... a doua condensatoare cu dielectrici diferiti: unul cu ......... ε0 si celalalt cu ......... ε.

d) Un traductor cu suprafata variabila are ......... dintre armaturi fixa si ......... armaturilor, de asmenea, fixa. Ceea ce variaza este insa, ......... pe care, cele doua armaturi se suprapun (sunt "drept in drept").

e) La traductoarele cu distanta variabila, ......... dintre armaturi variaza cu ........., iar suprafata armaturilor si ......... sunt aceleasi.

FISA DE LUCRU 4 (FL4)

Tema: Traductoare de nivel

Masurarea nivelului in recipienti este foarte importanta pentru multe procese tehnologice si pentru evaluarea stocurilor existente.

In procesul de masurare a nivelului pot aparea o serie de probleme specifice ca, de exemplu: vase speciale sub presiune sau la temperaturi inalte, prezenta spumei la suprafata exterioara sau a turbulentelor, corozitatea substantelor folosite etc. Aceste probleme se rezolva prin solutii constructive adecvate.

Cele mai simple traductoare de nivel se bazeaza pe forta arhimedica: evident, ele pot fi folosite numai in cazul lichidelor.

Traductorul cu plutitor


Traductorul cu imersor


La utilizarea traductorului cu plutitor nu este necesara cunoasterea densitatii lichidului. In schimb, pentru traductorul cu imersor, este necesar sa se stie valoarea acestei marimi.

In cazul substantelor sub forma de pulbere sau granule, determinarea nivelului are drept scop determinarea masei de substanta: pentru aceasta se recurge la cantarirea recipientului cu tot continutul sau. Masa de substanta este egala cu diferenta dintre masa masurata si masa recipientului.

In cazul unor conditii speciale (temperaturi ridicate, medii corosive, periculoase etc.) masurarea nivelului se efectueaza fara a interveni asupra recipientului - adica fara contact - apeland la ultrasunete sau microunde.

Principiul de functionare a traductorului de nivel cu microunde este reprezentat in schema urmatoare:


Timpul intre emisia si receptia microundelor, respectiv atenuarea acestora, reprezinta o masura a distantei pana la suprafata de separare intre lichid si aer.

1. Investigati mediul in care va desfasurati activitatea cotidiana, la scoala si acasa, pentru a descoperi situatii sau instalatii in care se utilizeaza traductoare de nivel.

Ce fel de traductoare sunt acestea?

Completati tabelul urmator:

Nr. crt.

Instalatia

Tipul traductorului

2. Completati aritmogriful urmator:

a - ajuta la emisia si captarea undelor;

b - partial introdus in lichid;

c - pozitia sa indica nivelul lichidului;

d - lichid care reflecta microundele;

e - sunete cu frecventa foarte mare;

f - lichid care atenueaza microundele;

g - emite microunde;

h - caracterizat de forta eleastica;

i - echilibreaza miscarea plutitorului.

a

T

b

R

c

A

d

D

e

U

f

C

g

T

h

O

i

R

FISA DE LUCRU 5 (FL5)

Tema: Traductoare de forta

Pentru masurarea fortei se pot folosi fie traductoare specifice, fie traductoare de deplasare care capteaza forta si o transforma intr-o deplasare.

Traductoarele elastice se bazeaza pe modificarea reversibila a formei unei structuri de baza (bara, inel) sub actiunea fortei aplicate: masurand lungirea sau contractia structurii respective, se obtin informatii despre marimea fortei care a determinat-o.

In acest an, Lordul Kelvin a descoperit ca, odata cu modificarile de natura mecanica ale unui corp metalic sau semiconductor supus unei forte, are loc si o modificare a rezistivitatii acestuia - efectul tensorezistiv.

Se utilizeaza primele timbre tensorezistive: un fir conductor in zig-zag sau o folie conductoare foarte subtire se depune pe un suport izolator si se lipeste pe piesa solicitata. Suportul izolator si adezivul pentru lipire sunt materiale elastice si foarte durabile.


Timbrele tensometrice se utilizeaza cunoscandu-se caracteristica de transfer. Pentru un timbru metalic, aceasta caracteristica se reprezinta astfel:

STIATI CA .

. un timbru tensometric are rezistenta nominala intre 100 si 500 Ω si poate masura deformatii de cativa milimetri pana la cativa centimetri?

. materialele conductoare utilizate la realizarea timbrelor tensometrice sunt aliaje de nichel-crom (nichrom), nichel-crom-cupru-fier (karma), platina-wolfram, nichel-cupru (constantan)?

. timbrele tensometrice semiconductoare au sensibilitatea mult mai mare decat cele metalice, insa sunt neliniare (dependenta rezistivitate-forta nu este o ecuatie de gradul I)?

1. Cunoscand relatia dintre rezistenta electrica si rezistivitate, realizati un scurt "indrumar de laborator" pentru determinarea fortei utilizand timbre tensometrice. Indrumarul va cuprinde:

a) schema montajului de lucru

b) aparatele necesare

c) modul de lucru.

FISA DE LUCRU 6 (FL6)

Tema: Traductoare de presiune

Presiunea reprezinta un parametru de baza pentru majoritatea proceselor tehnologice in care se folosesc fluide. Deoarece presiunea se defineste pe baza fortei, rezulta ca metodele de masurare sunt asemanatoare cu cele pentru masurarea fortelor. Ceea ce difera este forma elementelor sensibile, care pot fi:

Membrane


a - plana

b - gofrata triunghiular

c - gofrata sinusoidal

d - gofrata trapezoidal

Tuburi


a - silfon

b - tub Bourdon (1 - oval;

2 - eliptic; 3 - in D)

Pistoane

 
cu resort

Fratii Curie descopera fenomenul piezoelectric: cristalele de cuart presate pe doua fete opuse produc intre alte doua fete opuse, o tensiune proportionala cu presiunea exercitata.

STIATI CA .

. nu numai cuartul (SiO2) are proprietati piezoelectrice, ci si turmalina, oxidul de zinc, titanatul de bariu si altele?

. cristalele de cuart sunt folosite la ceasurile electronice de mana si la ceasurile de precizie, a caror eroare in masurarea timpului este foarte mica, de cateva zecimi de secunda intr-o mie de ani?

1. Explicati principiul de functionare a unei brichete piezoelectrice sau a unui aprinzator pentru aragaz.

 


Undele sonore sunt caracterizate prin presiune si viteza: pentru procesele tehnologice in care intervin aceste unde, foarte importanta este presiunea, deoarece viteza particulelor, fiind foarte mica, este dificil de determinat.

Vibratiile sonore sunt "culese" de pavilionul urechii. Undele intra in conductul auditiv si ajung la timpan. Acesta incepe sa vibreze si informatia este transformata (prin componentele anatomice ale urechii) in impulsuri electrice care sunt transmise la creier.

Putem spune deci, ca timpanul este un traductor de presiune (acustica) la purtator !

2. In figura urmatoare sunt reprezentate schema de principiu si componentele unui microfon. Explicati modul de functionare a acestui microfon.


3. Stabiliti valoarea de adevar a urmatoarelor enunturi, scriind A sau F, dupa caz, in fata fiecaruia. Daca apreciati ca enuntul este fals, inlocuiti cuvantul marcat, astfel incat sa se obtina un enunt adevarat.

_____ Membranele gofrate sunt mai dificil de realizat, dar sunt mai sensibile.

_____ Se poate considera ca o membrana gofrata amplifica efectul obtinut cu o membrana plana, de atatea ori, cate onduleuri are.

_____ Silfoanele si membranele fac parte din aceeasi categorie de elemente sensibile.

_____ La pistonul cu resort, forta elastica a acestuia, echilibreaza presiunea de masurat.

FISA DE LUCRU 7 (FL7)

Tema: Traductoare de debit

Masurarea debitului este o problema legata de curgerea unui fluid; ca fenomen, curgerea este caracterizata prin viteza insa, de cele mai multe ori, intereseaza debitul.

Prezenta unui traductor intr-un fluid poate influenta curgerea acestuia.

Debitul poate fi:

volumic Qv = volumul de fluid care trece printr-o sectiune a conductei de curgere, in unitatea de timp

masic Qm = masa de fluid care trece printr-o sectiune a conductei de curgere, in unitatea de timp

Qm = ρ . Qv

Masurarea debitului fluidelor se poate realiza ca urmare a modificarii regimului de curgere prin intermediul unui corp fizic sau prin intermediul unor fenomene care sunt influentate de curgere.

Cel mai simplu traductor de debit se bazeaza pe observatia ca un fluid care curge poate pune in miscare de rotatie un sistem mecanic. Astfel, exista


1. Descrieti si alte situatii in care este valorificata energia mecanica generata prin curgerea unui fluid.

Un alt traductor de debit, foarte simplu, se obtine prin montarea unei palete pe directia de curgere a fluidului - debitmetrul cu paleta.

Datorita curgerii fluidului, asupra paletei actioneaza o forta care o roteste in jurul articulatiei, rotire care este pusa in evidenta printr-un traductor de deplasare unghiulara: cu cat forta este mai mare, cu atat unghiul α este mai mare.

In ambele cazuri descrise mai sus este evident ca masurarea modifica debitul de curgere a fluidului, iar informatia care se obtine este insotita de erori.

Si atunci, cum s-ar putea proceda pentru a evita aceste dezavantaje?

De exemplu, sunt numeroase situatiile in care, in diferite procese tehnologice (industriale) se impune masurarea debitului de apa. Pentru aceasta, trebuie sa cunoastem ca apele industriale sunt bune conducatoare de electricitate: practic, ele sunt un conductor lichid care curge (se deplaseaza) cu o anumita viteza.

Exista asadar, doua dintre conditiile necesare pentru a genera o tensiune electromotoare prin fenomenul de inductie.


Schema de principiu a unui astfel de traductor - numit traductor electromagnetic - este urmatoarea:

Electromagnetul produce un camp magnetic de inductie B, ale carui linii de camp sunt "taiate" de conductorul lichid format de fluidul care curge cu viteza v (orientata perpendicular pe sectiunea de curgere, dinspre planul desenului). Tensiunea electromotoare indusa este "culeasa" de doi electrozi metalici, conectati la un voltmetru V a carui indicatie este proportionala cu viteza de curgere, deci cu debitul fluidului.

2. Analizati schema traductorului electromagnetic si aflati sensul tensiunii electromotoare induse aplicand regula mainii drepte; reprezentati sensul respectiv, lasand doar o sageata dintre cele doua reprezentate in dreptul voltmetrului (stergand-o pe cea necorespunzatoare).

STIATI CA .

. un traductor electromagnetic masoara debitele fluidelor cu viteze intre 1 si 10 m/s, iar eroarea relativa este maxim 1 %?

. este suficient un timp de maxim 1 secunda pentru a afla debitul unui fluid, utilizand un traductor electromagnetic?

DICTIONAR curgere laminara = curgere constanta in timp

curgere turbulenta = curgere variabila in timp

FISA DE LUCRU 8 (FL8)

Tema: Traductoare de temperatura

Masurarea electrica a temperaturii prezinta importanta nu numai in ceea ce priveste marimile termice: ea poate furniza, indirect, informatii si despre debite, presiuni joase, tensiuni, curenti.

Un traductor de temperatura foarte simplu se realizeaza pornind de la proprietatea cunoscuta a materialelor conductoare de a-si modifica rezistivitatea, si deci si rezistenta electrica, atunci cand temperatura lor se modifica.


Masurand (prin metode cunoscute) rezistenta electrica a unui conductor cu o anumita temperatura, se pot obtine informatii despre valoarea temperaturii respective. Un astfel de traductor, numit termorezistor, poate fi realizat si cu materiale semiconductoare si in acest caz se numeste termistor.

Constructiv, traductoarele rezistive de temperatura se pot realiza:

fie ca o infasurare, pe un suport izolant;

fie ca o pelicula (film) depusa pe o placa din aluminiu, oxidata (timbre termorezistive).

Pentru temperaturi foarte mari (mii de grade), masurarea temperaturii se efectueaza prin metode fara contact, adica prin pirometrie (in limba greaca, "piro" inseamna foc).

Un pirometru masoara energia termica radiata de un corp care are o anumita temperatura. Aceasta energie, depinde evident, de temperatura corpului respectiv si se propaga in spatiu sub forma de unde electromagnetice.

Elementul sensibil al unui pirometru este o lampa cu filament de wolfram a carui culoare poate fi modificata prin varierea curentului care trece prin filament.

Masurarea se face prin comparatie: pe imaginea suprafetei radiante (care emite energie termica) se suprapune aceasta lampa. Prin reglarea curentului din filament, se modifica temperatura acestuia, deci si culoarea sa, pana cand imaginea filamentului dispare. In acest moment, temperatura masurata este egala cu temperatura filamentului. Deci, valoarea curentului prin filament este o masura a temperaturii suprafetei radiante.


1. Analizati principiul de masurare a temperaturii cu pirometrul si precizati ce influenta are sensibilitatea vizuala a operatorului asupra determinarii.

2. In activitatea cotidiana, oamenii utilizeaza frecvent termometre. Acestea sunt traductoare neelectrice care transforma temperatura intr-o deplasare. Cum se obtine aceasta deplasare?

STIATI CA

- in tehnica, masurarea temperaturilor se efectueaza intr-o gama larga de valori, de la zecimi de grad, la zeci de mii de grade, masuratorile curente fiind situate, de regula, in intervalul 70 . 4000 K?

- traductoarele de temperatura se caracterizeaza, in general, printr-un timp de raspuns mare: acest timp este necesar stabilirii echilibrului termic intre elementul sensibil al traductorului si corpul a carui temperatura se determina? FISA DE EVALUARE 1 (FEv 1)

Tema: Traductoare electrice

I. Pentru fiecare dintre enunturile urmatoare, incercuiti litera corespunzatoare raspunsului corect.    20 p

1. Intr-un sistem automatizat, rolul traductorului electric este de a:

a)     amplifica semnalul masurat

b)    transforma semnalul de masurat in semnal electric

c)     masura direct o marime

d)    limita semnalul de masurat.

2. Termistorul este un traductor:

a)     de nivel

b)    de deplasare

c)     de forta

d)    de temperatura.

3. Un exemplu de traductor de nivel este traductorul:

a)     cu membrana elastica

b)    cu elice

c)     cu plutitor

d)    rezistiv.

4. Un traductor de forta este, de exemplu:

a)     timbrul tensometric

b)    pirometrul

c)     silfonul

d)    electromagnetul.

5. Un traductor este caracterizat de:

a)     precizie, finete, sensibilitate, stabilitate

b)    finete, sensibilitate, rapiditate, stabilitate

c)     rapiditate, finete, precizie, sensibilitate

d)    stabilitate, precizie, sensibilitate, rapiditate.

II. In coloana A sunt enumerate tipuri de traductoare, iar in coloana B sunt enumerate marimi neelectrice. Scrieti in dreptul cifrelor din coloana A, litera corespunzatoare din coloana B pentru a stabili asocierile corecte intre traductoare si marimile pentru care se utilizeaza.    15 p

A.

B

1. traductorul cu imersor

2. traductorul cu armatura mobila

3. pistonul cu resort

a. deplasare

b. presiune

c. nivel

d. debit

III. Scrieti in spatiul din fata fiecarui enunt litera A, daca apreciati ca enuntul este adevarat sau litera F, daca apreciati ca enuntul este fals. 30 p

.. Un traductor de densitate se poate obtine dintr-un traductor cu imersor.

La traductorul de nivel cu microunde, acestea sunt reflectate sau atenuate.

Timbrele tensometrice semiconductoare sunt mai putin sensibile decat cele metalice.

.. Areometrul este un traductor densitate-tensiune.

Fotodioda este un traductor electric de energie radianta.

IV. Cunoscand relatia de calcul a capacitatii unui condensator plan, , enumerati categoriile de traductoare capacitive de deplasare. 9 p

Alegeti una dintre aceste categorii si explicati - cu ajutorul unei scheme - principiul de functionare. 16 p

FISA DE EVALUARE 2 (FEv 2)

(evaluare finala)

Tema: Sisteme de reglare automata

I.     Pentru fiecare dintre enunturile urmatoare, incercuiti litera corespunzatoare raspunsului corect. 20 p

1. Ce marime exercita influente nedorite asupra marimii de iesire a SRA ?

a)      Marimea de intrare ;

b)      Abaterea ;

c)      Perturbarile.

2. Ce element component al SRA permite obtinerea abaterii ?

a)      Elementul de comparatie ;

b)      Traductorul ;

c)      Elementul de executie.

3. Ce performanta este importanta in regim stationar ?

a)      Rapiditatea ;

b)      Precizia ;

c)      Suprereglajul.

4. Functionarea traductoarelor parametrice inductive se bazeaza pe :

a)      Legea inductiei electromagnetice?

b)      Variatia reluctantei circuitului magnetic?

c)      Modificarea curentului electric ce strabate traductorul?

5. Unele tipuri de traductoare se numesc generatoare deoarece :

a)      Necesita o sursa de energie in circuitul de iesire ?

b)      Sunt folosite ca generatoare de energie (putere) electrica ?

c)      Marimea de iesire este un curent sau o tensiune electrica ?

6. Pentru masurarea debitului unui fluid se pot folosi :

a)      Traductoare de nivel ?

b)      Traductoare termorezistive ?

c)      Traductoare capacitive ?

7. Functia elementului de executie este aceea de :

a)      A executa comenzile primite de la instalatia tehnologica ?

b)      A modifica valoarea parametrilor din proces ?

c)      A transforma o energie de o anumita forma (de exemplu electrica) in alta forma de energie (de exemplu hidraulica) ?

8. Motorul de executie reprezinta :

a)      parte constructiva a elementului de executie ?

b)      parte constructiva a instalatiei tehnologice ?

c)      Un organ de executie in care s-a adaugat un element de executie ?

9. Care din urmatoarele motoare de executie se folosesc in medii explozive ?

a)      Motor electric de current continuu;

b)      Motor pneumatic;

c)      Motor hidraulic.

10. Care dintre motoarele de executie pot transmite cupluri (forte) mari ?

a)      Electrice ;

b)      Pneumatice ;

c)      Hidraulice.

Sistemele de masurare automata se folosesc pentru :

a) informarea calitativa asupra parametrilor din proces ?

b) informarea cantitativa asupra parametrilor din process?

c) semnalizarea functionarii instalatiilor tehnologice?

12. Un sistem de control automat poate fi realizat cu ajutorul unui:

a) Ampermetru?

b) Manometru?

c) Releu.

13. Printre functiile auxiliare ale aparatelor inregistratoare exista si aceea de:

a) Trasare a marimilor masurate pe o banda de hartie?

b) Calculare a sumei, diferentei sau a raportului unor marimi?

c) Semnalizare a iesirii din limite a marimilor masurate?

14. Care este semnalul unificat la regulatoarele automate pneumatice?

a) 0,2.1 bari;

b) 0,5. 2,5 bari;

c) 0,7. 3,5 bari.

15. La ce tip de regulatoare liniare intervin trei componente in legea de reglare?

a) PI ;

b) PID;

c) PD.

16. La care tip de regulatoare neliniare intervine zona de insensibilitate?

a) La regulatoarele bipozitionale cu caracteristica ideala de releu;

b) La regulatoarele bipozitionale cu caracteristica de releu cu histerezis;

c) La regulatoarele tripozitionale.

17. Ce lege de reglare poate fi obtinuta cu regulatoare electronice care contin numai rezistente in circuitele de intrare si reactie ?

a) Proportional-integrala ;

b) Integrala ;

c) Proportionala.

18. Cum se realizeaza integrarea pe cale numerica?

a) Prin intermediul unei sume;

b) Prin intermediul unor diferente;

c) Prin calculul unor valori medii.

19. Cum se obtine derivarea pe cale numerica?

a) Prin intermediul unei sume;

b) Prin intermediul unei diferente;

c) Prin calculul unor valori medii.

20. In componenta caror elemente intervin capacitatile pneumatice?

a) Amplificatoare;

b) Elemente de corectie;

c) Elemente de comparatie.

II. In coloana A sunt enumerate cateva relatii matematice ale unor legi de reglare, iar in coloana B sunt enumerate tipuri de regulatoare. Scrieti in dreptul cifrelor din coloana A, litera corespunzatoare din coloana B pentru a stabili asocierile corecte intre ele.    9p

A.

B.

HR(s) = KR *(1 + 1/Ti*S )

HR(s) = KR

HR(s) = KR *(1 + (1/Ti*S) + Td*S + 9*Td/Ti )

a. Regulator P

b. Regulator PID

c. Regulator PI

d. Regulator PD

Pentru schema de mai jos corelati valorile marimilor din coloana A (corespunzatoare rezistentelor R1 si R2) cu cele din coloana B (corespunzatoare tensiunii de iesire a AO).    9p

III.Scrieti in spatiul din fata fiecarui enunt litera A, daca apreciati ca enuntul este adevarat sau litera F, daca apreciati ca enuntul este fals.    20 p

... Prin Sistem de reglare automata se intelege un sistem realizat astfel incat intre marimea de iesire si marimea de intrare se realizeaza automat, fara interventia omului, o relatie functionala care reflecta legea de conducere a unui proces.

Traductorul este instalat pe bucla de reactie negativa are rolul de a transforma marimea de intrare a IT de regula intr-un semnal electric aplicat EC.

... Dupa caracterul prelucrarii semnalelor se deosebesc SRA continue (cand toate marimile care intervin sunt discrete in timp) si SRA discrete (cand cel putin una dintre marimi are o variatie continua in timp).

... Relatia Ka = ∆ Xe / ∆ Xi reprezinta Sensibilitatea absoluta sau panta traductorului.

Pentru semnale unificate electrice se foloseste domeniul de curent i = 210A c.c. sau i=420A c.c., iar pentru semnale unificate pneumatice se utilizeaza presiuni unificate p = 0,2.1 kgf/cm2 (p = 210daN/cm2).

... In general, elementul de executie este format din doua parti distincte : motorul de executie (numit si servomotor) si organul de executie.

... Legile de reglare clasice (de tip P, PI, PID) se realizeaza in cadrul regulatoarelor cu actiune continua cu ajutorul circuitelor operationale cu elemente pasive instalate pe calea de reactie a unor amplificatoare operationale.

... Dupa viteza de raspuns exista regulatoare liniare si regulatoare neliniare.

... Dupa agentul purtator de semnal exista: regulatoare electronice, regulatoare magnetice, regulatoare hidraulice, regulatoare pneumatice si regulatoare mecanice

... Elementul component central al unui regulator numeric este microprocesorul.

IV.      In figura de mai jos este reprezentata reglarea turatiei si a curentului motorului M de curent continuu. Elementele schemei sunt :

ECn - element de comparatie al turatiei ;

ECi - element de comparatie al curentului ;

Trn - traductorul de turatie realizat cu generatorul tahometric GT ;

Tri - traductorul de curent ;

RAn - regulatorul automat al turatiei ;

RAi - regulatorul automat al curentului.

Schema de reglare se numeste schema de reglare in cascada. 32 p

Precizati numarul buclelor de reactie din schema si elementele care intra in alcatuirea lor. Ce reprezinta elemental notat EE? ( 12 p)

Ce reprezinta pentru regulatorul de curent marimea de iesire a regulatorului de turatie ? ( 4 p )

Explicati pe scurt functionarea acestei scheme, precizind marimile care intervin.

( 10 p )

Ce avantaj credeti ca are aceasta schema in comparatie cu schema fara bucla interioara. ( 6 p )Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5776
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved