Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Generalitati privind obtinerea transformatorului trifazat plan

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micGeneralitati privind obtinerea transformatorului trifazat plan

Energia electrica in sistemele trifazate se poate transforma cu grupul trans-formatoric constituit din trei transformatoare monofazate identice (fig.2.27) ale caror infasurari primare si secundare se conecteaza in stea sau dupa alt procedeu, ex. in triunghi.Fig.2.27 Grupul transformatoric trifazat obtinut din trei transformatoare monofazate

Dezavantajul grupurilor transformatorice trifazice este volumul lor mare, greutatea lor mare si pretul lor ridicat, dar prezinta avantajul ca unitatea de rezerva are 1/3 din puterea transformatoarelor in functiune.

La alimentarea infasurarilor primare ale transformatoarelor cu sistem trifa-zat simetric de tensiuni variabile sinusoidal in timp, fluxurile magnetice existente in cele trei circuite magnetice, formeaza de asemenea sistem trifazat simetric. In acest scop, daca se unesc cele trei circuite magnetice, cum se arata in fig.2.28 a, prin coloana comuna (centrala) a circuitelor magnetice, nu exista flux magnetic, deoarece in fiecare moment, datorita proprietatii sistemelor trifazate simetrice, . In acest caz, coloana centrala a circuitului magnetic se poate inlatura si circuitul magnetic capata forma indicata in fig.2.28 b.

Fig.2.28 a, b Vedere spatiala a circuitului magnetic a grupului transformatoric:

a) cu coloana comuna; b) fara coloana comuna.Astfel se obtine constructia circuitului magnetic simetric a transformatoru-lui trifazat, nepotrivita pentru fabricatie din punct de vedere tehnologic.

Cel mai adesea, circuitele magnetice ale transformatoarelor trifazate se realizeaza astfel incat coloanele lor sa fie in acelasi plan (fig.2.29) rezultand astfel o constructie simpla sub aspect tehnologic si mai economica. Dar, circuitul magnetic astfel obtinut este nesimetric (reluctanta magnetica pentru fluxul este mai mica decat reluctantele magnetice corespunzatoare fluxurilor si iar la functionarea in gol, curentii din infasurarile laterale sunt mai mari decat cei din infasurarea plasata pe coloana din mijloc, careia ii lipsesc jugurile, solenatia magnetizarii ei fiind mai mica).

Fig.2.29 Miezul magnetic al transformatorului trifazat

cu cele trei coloane in acelasi plan.

Pentru reducerea nesimetriei magnetice, adica pentru reducerea reluctante-lor magnetice corespunzatoare fluxurilor si , cele doua juguri cu care se unesc cele trei coloane in miezul magnetic comun, se realizeaza cu reluctanta magnetica mica. Aceasta se obtine daca sectiunea jugurilor se majoreaza cu 1015% fata de a coloanei. Astfel, la alimentarea cu sistem simetric de tensiuni si la sarcina simetrica toate fazele transformatorului trifazat cu trei coloane se afla in conditii identice.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1598
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved