Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Masini electrice

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PK635 ViewCam Pro PC camera
PERFORMANTELE SISTEMELOR DE REGLARE AUTOMATA NELINIARE
METODA COEFICIENTILOR DE CERERE
Sinteza numaratorului modulo p≠2ⁿ
Convertoare reversibile (bidirectionale)
Expertiza energetica a cladirilor existente. Certificatul energetic
Reglarea turatiei motoarelor de curent continuu caracteristicile de reglare
Transformatoare rotative (rezolvere)
OSCILOSCOPUL NUMERIC CU ESANTIONARE IN TIMP REAL - Functionarea fara memorie
DIMENSIUNEA SPOTULUI LUMINOS

Masini electrice

1. Generalitati
Masina electrica se numeste orice sistem capabil sa transforme energia mecanica in energie electrica si invers, sau sa transforme energia electrica cu anumiti parametri in energie electrica cu alti parametri.

Sistemele (dispozitivele) care transforma energia electrica dintr-o forma in alta, fara intermediul energiei mecanice, se numesc aparate electrice (transformatoare, redresoare etc.).

Masinile electrice care tranforma energia mecanica in energie electrica si invers, sau sa transforme energia electrica cu anumiti parametri in energie electrica cu alti parametri.

Sistemele (dispozitivele) care transforma energia electrica dintr-o forma in alta, fara intermediul energiei mecanice, se numesc aparate electrice (transformatoare, redresoare etc.).

Masinile electrice care transforma energia mecanica in energie electrica se numesc generatoare electrice, iar cele care transforma energia electrica in energie mecanica, motoare electrice.

Una dintre cele mai importante proprietati ale masinilor electrice este reversibilitatea, adica posibilitatea de a fi utilizate, daca este cazul, atat ca generatoare cat si ca motoare electrice.

Reversibilitatea masinilor electrice se datoreaza faptului ca ele functioneaza pe baza unei legi comune si anume legea inductiei electromagnetice, care se defineste astfel: variatia fluxului magnetic ce strabate un sistem de conductoare electrice, produce in acel sistem energie electrica.In esenta, orice masina electrica este construita dintr-un circuit parcurs de curent in care se dezvolta prin inductie o forta electromotoare. La un generator electric circuitul este parcurs de curent in acelasi sens cu forta electromotoare de inductie, in schimb la un motor electric curentul are sensul opus fortei electromotoare.

Masinile electrice, in raport de natura curentului produs sau consumat se clasifica in masini de curent continuu si in masini de curent alternativ.

Masinile de curent continuu, din punct de vedere constructiv se pot clasifica in: generatoare de curent continuu (dinamuri) si motoare de curent continuu.

Masinile de curent alternativ, dupa turatia care functioneaza, se impart in masini sincrone si in masini ascincrone.

Masinile sincrone functioneaza la o turatie constanta determinata de numarul de poli ai masinii si de frecventa curentului alternativ si se impart in alternatoare (generatoare de curent alternativ) si in motoare sincrone.

Masinile asincrone functioneaza la turatii variabile. Cea mai raspandita masina electrica de acest tip este motorul asincron (motor cu inductie). Din aceeasi categorie mai fac parte si motorul de curent alternativ cu colector care din punct de vedere constructiv seamana cu motorul de curent continuu.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 688
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site