Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Modelul simplificat al unei infasurari monofazate

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micModelul simplificat al unei infasurari monofazateIn acest capitol si in continuare, indiferent de modul in care este realizata infasurarea si de numarul de perechi de poli magnetici, pe care ii determina, se convine ca aceasta sa fie reprezentata simbolic printr-o singura bobina dispusa pe axa magnetica a infasurarii - vezi figura 2.12.

Dezvoltarea in serie armonica a curbei tensiunii magnetice rezultante din intrefier sugereaza posibilitatea obtinerii acesteia prin insumarea tensiunilor magnetice produse in intrefier de n infasurari executate cu conductoare filiforme, dispuse sinusoidal pe periferia armaturii. Aceste infasurari se numesc infasurari sinusoidale. Infasurarea de ordin j are spire echivalente, produce in intrefier perechi de poli magnetici si este parcursa de acelasi curent ca si infasurarea reala (vezi relatia (2.22)). Toate infasurarile sinusoidale au aceeasi pozitie spatiala a axei magnetice, identica cu pozitia axei magnetice a infasurarii date.


Infasurarile sinusoidale pot fi dispuse in doua moduri:

a. fiecare infasurare este dispusa in intrefierul unui sistem propriu de armaturi, care formeaza o masina de armonica; fiecare masina de armonica are aceeasi geometrie ca si masina reala, iar cele n masini de armonica sunt inseriate mecanic - vezi figura 2.13.


b. infasurarile sinusoidale sunt dispuse pe aceeasi armatura - vezi figura 2.14


Deoarece armonicile spatiale ale tensiunii magnetice din intrefier au amplitudini reduse in raport cu amplitudinea fundamentalei spatiale, in practica se echivaleaza masina reala numai cu masina de armonica fundamentala (j=1) - vezi figura 2.15.

In acest caz energia magnetica stocata in masinile de armonica (j>1) este considerata prin energia stocata intr-o inductivitate inseriata cu infasurarea care determina campul magnetic - vezi figura 2.15.

Fig.2.15. Echivalarea masinii reale prin masina de armonica fundamentala

Inductivitatea se numeste inductivitatea dispersiilor diferentiale si este definita de relatia:

(2.22)Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 774
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved