Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Motor de curent continuu fara perii (fara colector, fara contacte)

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micMotor de curent continuu fara perii (fara colector, fara contacte)

Scopul realizarii motoarelor de c.c. fara perii consta in pastrarea posibilitati-lor de reglare usoara a turatiei in limite largi deoarece se evita deficientele din exploatare, legate de ansamblul colector - perii. El este necesar asigurarii trecerii curentului prin sectii, cand ele trec din zona de actiune a unui pol in aceea a altui pol.In acest moment se modifica sensul de miscare al conductoarelor fata de fluxul magnetic. Cu schimbarea si a sensului curentului se mentine sensul de acti-une al fortelor asupra conductoarelor din campul magnetic. Acesta asigura acelasi sens cuplului electromagnetic de rotatie. Fortele electromagnetice Fem si momentul electromagnetic se determina cu relatiile:

Forta maxima, respectiv momentul electromagnetic maxim se obtine pentru unghiul dintre fluxul inductorului si fluxul de reactie a indusului.

La motorul cu colector aceasta legatura de pozitie se realizeaza de ansam-blul colectorului si periilor. La motoarele fara perii aceasta functie se realizeaza de un echipament fara contacte. El alimenteaza sectiile inseriate ale infasurarii indusu-lui astfel incat unghiul α sa fie apropiat de 90o.a b

Fig.4.59 a) Schema de principiu a sistemului electromecanic cu motor de c.c. fara colector;

b) forme de baza ale infasurarilor statorului: deschise si inchise.

In fig.4.59 este prezentata schema de principiu a sistemului electromecanic cu motor de c.c. fara colector, in care ME este masina electrica ce antreneaza masina de lucru ML. Alimentarea infasurarii masinii electrice de la sursa de c.c. se realizeaza prin comutatorul cu elemente semiconductoare (CES), iar semnalul pentru pozitia rotorului se obtine de la indicatorul de pozitie al rotorului (IPR).

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1514
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved