Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 021 - 05 "Aparate pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor (cinemometre)"

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micNORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 021 - 05 "Aparate pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor (cinemometre)

Domeniu de aplicarePrezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca cinemometrele care functioneaza pe principiul efectului Doppler in domeniul microundelor (cinemometre radar), utilizate de politia rutiera la masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor pe drumurile publice.

Prezenta norma de metrologie legala se refera atat la cinemometrele radar care functioneaza numai in regim stationar, cat si la cinemometrele radar care functioneaza si in regim stationar si in regim de deplasare a autovehiculului pe care sunt instalate (autovehicul de patrulare).

1.2 Pentru a putea fi introduse pe piata, puse in functiune sau utilizate in masurarile de interes public, cinemometrele radar prevazute la punctul 1.1 trebuie sa indeplineasca atat cerintele metrologice si tehnice prevazute in prezenta norma, cat si cerintele aplicabile din norma de metrologie legala NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerintelor din normele mai sus mentionate rezulta din tabelul 1.

Prezenta norma de metrologie legala nu se refera la cinemometrele construite pe alte principii functionale, cum sunt: cinemometre cu bariere optice, cinemometre cu bariere pneumatice, cinemometre cu raza laser, etc.

Cinemometrele radar, denumite in continuare cinemometre, sunt mijloace de masurare care, pe baza aplicarii efectului Doppler in domeniul microundelor, masoara si afiseaza viteza de deplasare a autovehiculelor aflate in miscare in traficul rutier, din exteriorul acestora si independent de caracteristicile autovehiculelor a caror viteza este masurata. Principiul de functionare al cinemo-metrelor se bazeaza pe masurarea diferentei de frecventa Df = fi - fr [Hz], care apare datorita efectului Doppler, intre frecventa fi [Hz] a undei incidente emisa de aparat in directia autovehicu-lului care se deplaseaza cu viteza v [m/s] si frecventa fr [Hz] a undei reflectate de autovehicul si calculul vitezei autovehiculului cu ajutorul relatiei:

( 1 )

unde c [m/s] este viteza de propagare a undelor electromagnetice, iar a este unghiul dintre directia de propagare a undei electromagnetice si directia de deplasare a autovehiculului.

Principalele blocuri functionale ale unui cinemometru sunt:

- blocul de emisie - receptie, care are ca element principal antena, realizeaza mixarea frec-ventelor undei incidente si undei reflectate si separa frecventa Doppler.

- blocul de prelucrare si afisare realizeaza conversia frecventei Doppler in viteza, conform relatiei (1) si afiseaza valoarea acesteia direct in km/h.

- blocul inregistrator poate fi constituit dintr-un aparat special de fotografiat, sau dintr-un sistem videoinregistrator si are rolul de a inregistra imaginea autovehiculului care a depasit o valoare prestabilita a vitezei.

Dupa destinatia utilizarii lor, cinemometrele se pot clasifica in:

a) cinemometre destinate a fi utilizate numai in regim stationar, care pot fi instalate atat pe autovehicule, cat si in exteriorul acestora, pe teren. In cazul montarii lor pe un autovehicul, aceste tipuri de cinemometre pot fi utilizate pentru masurari numai cand autovehiculul respectiv stationeaza si este pozitionat corect fata de directia de deplasare in trafic a celorlalte autovehicule.

b) cinemometre destinate a fi utilizate atat in regim stationar, cat si in regim de deplasare a autovehiculului pe care sunt instalate. In acest caz, cinemometrul trebuie sa fie prevazut cu un dispozitiv specializat, care sa poata masura viteza de deplasare a autovehiculului pe care este instalat.

Terminologie

2.1 unghi de incidenta: unghiul format de directia de propagare a undei electromagnetice incidente si directia de deplasare a autovehiculului a carui viteza este masurata;

simulare in conditii de laborator: simulare a masurarii vitezei de catre cinemometru, prin aplicarea unor semnale electrice cu frecventa corespunzatoare frecventei Doppler, sau prin simularea mecanica a deplasarii autovehiculului (cu ajutorul palelor unui ventilator cu turatie reglabila, prin vibratia unui difuzor cu membrana metalica, etc.);

2.3 discriminator de directie: circuit capabil sa faca diferentierea intre autovehiculele care se deplaseaza in sensul apropierii de antena de emisie - receptie a cinemometrului si cele care se deplaseaza in sensul departarii de antena;

2.4 dispozitiv de vizare: dispozitiv auxiliar al cinemometrului, care permite operatorului sa stabileasca unghiul de incidenta necesar, inainte de a incepe efectuarea masurarilor de viteza;

2.5 lobii antenei de emisie - receptie: fascicule de radiatie electromagnetica emise de antena, sub forma unor unghiuri solide. Sunt distincte trei feluri de lobi:

a) lobul principal - fascicul de radiatie emis de partea frontala a antenei (fata), pe o directie perpendiculara pe aceasta. Are puterea emisa cea mai mare si este singurul utilizat la efectuarea masurarilor de viteza.

b) lobii secundari fata - fascicule de radiatie emise tot de partea frontala a antenei, situati la dreapta si la stanga lobului principal. Axele geometrice ale celor doi lobi secundari fata sunt situate la circa 60 de o parte si de alta a axei geometrice a lobului principal (in plan orizontal).

c) lobul secundar spate - fascicul de radiatie emis de partea dorsala a antenei, avand axa geometrica in prelungirea axei lobului principal.

2.6 unghi de deschidere a lobului: unghiul plan (in plan orizontal) delimitat de doua semidrepte situate de o parte si de alta a axei geometrice a lobului. De regula, aceste semidrepte corespund unei puteri de emisie de 1/2 (- 3 dB) din puterea de emisie masurata pe axa geometrica a lobului respectiv (masurarea puterilor de emisie se efectueaza la aceeasi distanta fata de antena).

2.7 reciclarea masurarii: reluare a masurarii efectuata asupra aceluiasi masurand (viteza), realizata de catre cinemometru in mod automat dupa un timp prestabilit, sau manual prin interventia operatorului.

Cerinte metrologice si tehnice

3.1 Cerinte metrologice

Erori tolerate pentru masurarea vitezei

a)      pentru masurarea vitezei, simulata in conditii de laborator, eroarea tolerata este de:

1 km/h pentru viteze pana la 100 km/h;

1 % din valoarea conventional adevarata pentru viteze egale sau mai mari decat 100 km/h

In cazul cinemometrelor care functioneaza si in conditii de deplasare a autovehiculului pe care sunt montate, erorile tolerate specificate mai sus trebuie sa fie respectate si pentru masurarea vitezei proprii de deplasare a autovehiculului.

b) pentru masurarea vitezei, in conditii normale de trafic, pentru cinemometrele care functioneaza numai in regim stationar, eroarea tolerata este de:

3 km/h pentru viteze pana la 100 km/h;

3 % din valoarea conventional adevarata pentru viteze egale sau mai mari decat 100 km/h

c) pentru masurarea vitezei, in conditii normale de trafic, pentru cinemometrele care functioneaza atat in regim stationar cat si in regim de deplasare, eroarea tolerata este de:

- in regim stationar, pentru masurarea vitezei autovehiculelor aflate in trafic eroarea tolerata este cea de la pct. 3.1.1 b);

- in regim de deplasare, pentru masurarea vitezei proprii de deplasare a autovehiculului pe care sunt montate, eroarea tolerata este cea de la pct. 3.1.1 b);

- in regim de deplasare, pentru masurarea vitezei autovehiculelor aflate in trafic eroarea tolerata este de:

4 km/h pentru viteze pana la 100 km/h;

4 % din valoarea conventional adevarata pentru viteze egale sau mai mari decat 100 km/h

Valorile masurate ale vitezelor trebuie sa se incadreze in erorile tolerate specificate la pct. 3.1.1, respectand si cerintele specificate in cadrul fiecarui paragraf in parte, la functionarea cinemometrelor sub actiunea factorilor de influenta:

a)      temperatura in domeniul de variatie specificat de fabricant si care trebuie sa cuprinda cel putin (0 + 50) C. In cazul in care acest domeniu de temperaturi nu este specificat, se considera ca el este de (- 20 + 60) C pentru blocurile functionale ale cinemometrului care sunt plasate in exterior (supuse intemperiilor) si de (0 + 50) C pentru cele plasate in interior (la adapost).

b)      umiditatea relativa: intre 10 % si 95 %, fara condensare;

c)      tensiune electrica de alimentare in domeniul: (Un - 10 %) V (Un + 20 %) V, unde Un

este tensiunea nominala de alimentare, specificata de fabricant;

d) radiatie electromagnetica: intensitatea campului electromagnetic 10 V/m in domeniul de frecvente 27 MHz 1000 MHz, modulatie in amplitudine 80 % cu un semnal sinusoidal avand o frecventa corespunzatoare frecventei Doppler pentru o viteza de 60 km/h.

e) impulsuri de interferenta: salve (trenuri) de impulsuri cu amplitudinea de 25 V (in cazul cinemometrelor alimentate da la bateria de acumulatori) si cu amplitudinea de 1 kV (in cazul cinemometrelor alimentate de la reteaua electrica de 220 V), aplicate pe alimentare un timp echivalent cu cel necesar pentru simularea a cinci masurari de viteza, precum si impulsuri cu amplitudinea de 100 V aplicate prin cuplaj capacitiv conexiunilor de semnal;

f) descarcari electrostatice: tensiunea de descarcare 8 kV cu o energie de 4,8 mJ si un timp intre descarcari de minim 1 s;

g) vibratii sinusoidale: amplitudinea acceleratiei de 10 m/s2, in domeniul de frecventa (10 150) Hz, 20 de cicluri;

Cinemometrul trebuie sa fie supus unor incercari de rezistenta climatica:

- depozitare la temperatura de - 25 C timp de 2 ore;

- depozitare la temperatura de +70 C (caldura uscata) timp de 2 ore.

Pe parcursul acestor probe cinemometrul nu trebuie sa fie alimentat cu energie electrica.

Dupa fiecare din aceste probe cinemometrul trebuie sa indeplineasca cerintele specificate la punctele 3.1.1 si 3.4.4.

Cinemometrul trebuie sa fie supus la socuri mecanice, astfel: asezat pe o suprafata rigida, se inclina in jurul unei laturi ale suprafetei sale de baza, astfel incat capatul opus sa fie ridicat la o inaltime de 50 mm, apoi este lasat sa cada. Se repeta procedeul de mai sus in jurul fiecarei laturi a suprafetei de baza.

Dupa efectuarea acestor incercari cinemometrul trebuie sa indeplineasca cerintele specifi-cate la punctele 3.1.1, 3.4.4 si 3.4.6.

Partile componente ale cinemometrului care sunt amplasate in exterior, trebuie sa fie supuse unei probe de caldura umeda cu condensare astfel: imediat dupa depozitarea la temperatura de - 25 C, aparatele se aduc intr-un mediu cu temperatura de + 20 C si umiditate relativa de circa 80 %, se alimenteaza si se mentin in aceasta stare pana ajung la temperatura ambianta.

In aceste conditii cinemometrul trebuie sa indeplineasca cerintele specificate la punctele 3.1.1, 3.4.4 si 3.4.6.

Partile componente ale cinemometrului care sunt amplasate in exterior, trebuie sa aiba un grad de protectie adecvat rezistentei la jet de apa. Imediat dupa efectuarea probelor de determinare a gradului de protectie, cinemometrul trebuie sa indeplineasca cerintele specificate la punctele 3.1.1 si 3.4.6.

3.2 Cerinte tehnice constructive si de aspect exterior

Toate blocurile functionale ale cinemometrului trebuie sa aiba o constructie robusta, sa nu prezinte deteriorari care sa influenteze buna lor functionare. Materialele utilizate trebuie sa garanteze o rezistenta suficienta si sa aiba caracteristici invariabile in timp.

Carcasele blocurilor functionale ale cinemometrului trebuie sa aiba un grad de protectie la atingere, praf, umiditate si sa fie prevazute cu posibilitati de sigilare, atat pentru sigiliile producatorului cat si pentru sigiliile metrologice.

Partile componente ale cinemometrului care sunt supuse intemperiilor, fiind amplasate in exterior, trebuie sa fie etanse la praf si la jet de apa, atunci cand au montate toate accesoriile.

Cinemometrul, sau fiecare bloc functional in carcasa proprie, trebuie sa fie prevazut cu o eticheta care sa contina cel putin urmatoarele inscriptionari:

- tipul, seria si anul de fabricatie a blocului respectiv;

- denumirea (sau marca comerciala) firmei producatoare;

- tipul si seria de fabricatie a blocurilor cu care functioneaza, in cazul in care acestea nu sunt interschimbabile;

- marca metrologica de model (in conformitate cu specificatiile din certificatul de aprobare de model), daca aceasta nu este inscriptionata in alt loc

Aceste inscriptionari trebuie sa fie marcate lizibil si astfel incat sa nu poata fi sterse.

Toate comutatoarele si tastele de comanda a dispozitivelor cinemometrului trebuie sa functioneze sigur, fara blocari sau rateuri si trebuie sa fie inscriptionate astfel incat sa se inteleaga rolul lor functional, fara a permite confuzii in manevrare.

Pentru toate valorile afisate trebuie sa existe inscriptionari vizibile care sa dea un inteles clar acestor valori. Unitatea de masura km/h trebuie sa figureze alaturi de toate valorile afisate ale vitezelor masurate.

Cinemometrul trebuie sa fie prevazut cu o functie de autotestare, care sa poata pune in evidenta orice defect sau dereglare functionala, ce pot avea influenta asupra exactitatii de masurare.

Aceasta functie trebuie sa fie activata automat la fiecare punere in functiune a cinemome-trului, avand si posibilitatea de a fi activata manual de catre operator, ori de cate ori se considera necesar. In cazul depistarii unor defecte sau dereglari functionale, acestea vor fi semnalate iar functionarea cinemometrului va fi blocata.

Domeniul de masurare a vitezei trebuie sa includa cel putin (30 150) km/h.

Cinemometrul utilizat in regim de deplasare a autovehiculului pe care este instalat, trebuie sa realizeze si masurarea vitezei proprii de deplasare, cel putin in domeniul specificat mai sus.

Cinemometrul trebuie sa fie dotat cu un dispozitiv de vizare, care sa permita stabili-rea unghiului de incidenta cu o exactitate suficient de buna, astfel incat eroarea relativa de masurare datorata unei alinieri necorespunzatoare, sa nu depaseasca 0,5 %. Unghiul de incidenta trebuie sa fie stabil, nefiind permise variatii ale acestuia pe parcursul efectuarii masurarilor.

Dispozitivul de vizare poate lipsi daca cinemometrul este construit pentru a fi utilizat cu un fascicul practic paralel cu directia de deplasare a autovehiculelor din trafic (unghiul de incidenta este mai mic sau egal cu 10).

3.3 Cerinte tehnice de functionare cu caracter general

Cinemometrele prezentate la incercari pentru obtinerea aprobarii de model trebuie sa fie insotite de un manual de utilizare, care va fi aprobat odata cu acordarea aprobarii de model pentru cinemometru. Acest manual trebuie sa permita intelegerea si identificarea tuturor functiilor pe care le poate indeplini aparatul si trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:

- descrierea principiului de functionare a cinemometrului;

- explicarea detaliata a functionarii variantei constructive adoptate;

- specificarea exacta a conditiilor normale de functionare;

- modul de utilizare si instructiunile de lucru cu cinemometrul;

- informatii asupra principalelor surse de erori;

- specificarea (in rezumat) a factorilor de influenta care pot afecta exactitatea masurarilor, precum si a erorilor partiale sau suplimentare pe care acestea le pot introduce;

- modul de instalare, de punere in functiune, precum si reglajele necesare pentru toate modalitatile de instalare prevazute (la marginea soselei, pe un amplasament special amenajat, in interiorul unui autovehicul de patrulare, etc.).

Pentru cinemometrele destinate sa functioneze in regim automat, fara operator, manualul trebuie sa cuprinda in plus urmatoarele informatii:

- descrierea masurilor constructive adoptate pentru a asigura un nivel de incredere de cel putin 99,8 %, pentru incadrarea rezultatelor masurarilor in limitele erorilor tolerate;

- modul in care este efectuat controlul automat permanent al functionarii cinemometrului (functia de autotestare), precum si comportarea aparatului in momentul aparitiei unor defectiuni sau dereglari si in cazul modificarii conditiilor nominale de functionare in afara limitelor specificate de fabricant.

Documentatia trebuie sa fie prezentata in limba romana.

Logica procesului de masurare al cinemometrului trebuie sa fie astfel conceputa incat sa nu poata fi atribuita o masurare de viteza, unui autovehicul care nu are nici o legatura cu aceasta viteza (in special in cazurile in care cinemometrul este utilizat pe masurare manuala), precum si in cazurile de incrucisari sau depasiri intre vehicule, cand acestea se afla simultan in raza de masurare a cinemometrului, sau cand cinemometrul este utilizat in regim de deplasare a autovehiculului pe care este instalat.

Cinemometrul trebuie sa fie prevazut cu un discriminator de directie, care sa permita selectarea sensului de deplasare a autovehiculelor a caror viteza este masurata. Trecerea de la un sens de deplasare la altul poate fi efectuata manual si/sau automat.

Discriminatorul de directie impreuna cu alte mijloace suplimentare (cu care este dotat, prin constructie, cinemometrul) trebuie sa asigure identificarea sigura a autovehiculului a carui viteza este masurata si in cazul in care acesta nu se afla singur in raza de masurare a cinemometrului. Daca acest lucru nu este posibil, cinemometrul trebuie sa anuleze rezultatul masurarii in cazul in care doua sau mai multe autovehicule cu viteze diferite traverseaza simultan fasciculul de radiatie.

Cinemometrul utilizat in regim de deplasare a autovehiculului pe care este instalat, pe langa discriminatorul de directie, trebuie sa fie dotat cu un circuit capabil sa realizeze diferentierea dintre viteza proprie de deplasare si viteza autovehiculelor aflate in trafic.

In cazul masurarii vitezei autovehiculelor aflate in trafic, avand acelasi sens de deplasare cu autovehiculul de patrulare, cinemometrul trebuie sa poata efectua si diferentierea intre viteze in cazurile cand:

- viteza proprie de deplasare este mai mica decat viteza autovehiculului aflat in trafic;

- viteza proprie de deplasare este mai mare decat viteza autovehiculului aflat in trafic.

Pentru ambele cazuri, manualul de utilizare trebuie sa specifice valoarea minima a diferentei dintre cele doua viteze, pentru care este garantata efectuarea corecta a masurarii.

In cazul scaderii tensiunii de alimentare sub limita minima specificata de fabricant (daca aceasta nu este specificata, valoarea ei va fi considerata cea de la pct. 3.1.2 c) functionarea cinemometrului trebuie sa fie blocata automat.

Aceeasi cerinta se va aplica si in cazul depasirii limitei superioare a tensiunii de alimentare, daca in acest caz exista riscul depasirii erorilor tolerate la masurarea vitezei.

3.4 Cerinte tehnice specifice blocului de emisie - receptie

Unghiul de incidenta dintre axa fasciculului emis de antena cinemometrului si directia de deplasare a autovehiculelor in trafic, trebuie sa fie stabilit prin constructia aparatului si specificat in manualul de utilizare.

Daca unghiul de incidenta este mai mare de 10 (fascicul neparalel cu directia de trafic), este recomandabil ca acesta sa aiba valori cuprinse intre 15 si 30. In acest caz, dispozitivul de vizare trebuie sa asigure pozitionarea antenei astfel incat unghiul de incidenta rezultat sa asigure indeplinirea cerintei 3.2.8 din punctul de vedere al erorii de masurare.

Unghiul de deschidere (in plan orizontal) al lobului principal al fasciculului emis de antena, trebuie sa fie de maxim 12, la o atenuare de - 3 dB ( 6 fata de axa fasciculului), in cazul fasciculelor neparalele cu directia de trafic, daca nu exista alte prevederi in documentatia tehnica a cinemometrului.

Pentru cinemometrele care functioneaza (prin constructie) cu fascicule practic paralele cu directia de trafic (unghi de incidenta cuprins intre 0 si maxim 10), unghiul de deschidere al lobului principal va avea valoarea specificata de fabricant in documentatia tehnica a aparatului. Tot aici, fabricantul trebuie sa specifice si valoarea atenuarii la care este determinat unghiul de deschidere.

Atenuarea lobilor secundari 'fata' trebuie sa fie de cel putin - 15 dB fata de maximul lobului principal.

Lobul secundar 'spate' trebuie sa aiba un asemenea nivel de atenuare, incat sa nu pericliteze (pe termen lung) sanatatea operatorului.

Frecventa semnalului emis de antena trebuie sa nu aiba o abatere fata de valoarea nominala, mai mare decat cea prevazuta in normativele in vigoare privind alocarea benzilor de frecventa in radiocomunicatii.

Puterea semnalului emis de antena, precum si sensibilitatea receptorului, trebuie sa fie astfel acordate, incat cinemometrul sa poata efectua masurari ale vitezei autovehiculelor pe o latime a soselei care sa cuprinda cel putin doua benzi de circulatie.

Cinemometrul poate fi dotat, prin constructie, cu dispozitive de reglaj al nivelului de sensibilitate.

In cazul scaderii nivelului semnalului purtator de informatie (al undei reflectate) pana la limita de receptie, sau a limitarii duratei acestuia, erorile de masurare a vitezei trebuie sa se incadreze in limitele specificate la pct. 3.1.1.

Cinemometrul trebuie sa corespunda prevederilor legislatiei in vigoare, in ceea ce priveste influenta radiatiilor emise asupra echipamentelor de telecomunicatie.

Circuitele de microunde ale cinemometrului trebuie sa asigure o stabilitate a frecven-tei de emisie de circa 0,2 %, pe termen lung (doi ani).

3.5 Cerinte tehnice functionale specifice blocului inregistrator

Inregistrarile efectuate trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele:

- data si ora la care a fost efectuata masurarea;

- valoarea vitezei masurate;

- sensul de deplasare a autovehiculului;

- faptul ca a fost efectuata autotestarea (conform. 3.2.6);

- imaginea autovehiculului, din care sa poata fi pus in evidenta numarul de inmatri-culare al acestuia.

Atat in cazul utilizarii unui aparat de fotografiat, cat si a unei camere de luat vederi, trebuie sa fie asigurata corespondenta dintre directia de propagare a fasciculului de radiatie emis de antena si axa optica a aparatului de fotografiat (sau a camerei de luat vederi). Aceasta poate fi realizata printr-un sistem mecanic (permitand numai rotirea simultana a celor doua elemente) sau, daca acest lucru nu este posibil, prin respectarea stricta a operatiunilor de aliniere descrise in manualul de utilizare.

Daca cinemometrul este destinat si pentru functionarea pe timp de noapte, blocul de inregistrare trebuie sa fie dotat cu un sistem de iluminare de tip 'blitz' (in cazul utilizarii aparatelor de fotografiat) sau cu un reflector in infrarosu, daca este utilizata o camera de vederi sensibila si in acest spectru. Aceste sisteme de iluminare trebuie sa asigure efectuarea unor inregistrari clare, cu respectarea cerintelor specificate la pct. 3.5.1.

3.6 Cerinte tehnice functionale specifice blocului de prelucrare si afisare

Blocul de prelucrare si afisare trebuie sa afiseze valorile masurate ale vitezelor auto-vehiculelor aflate in trafic, precum si viteza proprie de deplasare a autovehiculului de patrulare (in cazul utilizarii acestuia in regim de deplasare). Reciclarea masurarii poate fi efectuata manual sau automat. In cazul reciclarii manuale a masurarii, valoarea afisata a vitezei masurate trebuie sa se pastreze pana la urmatoarea declansare manuala a masurarii.

3.6.2 Circuitele de avertizare acustica si/sau optica din dotarea blocului de prelucrare si afisare, trebuie sa functioneze corect la fiecare masurare a vitezei, daca valoarea acesteia depaseste valoarea prestabilita de operator, pentru zona respectiva de circulatie.

Daca blocul de prelucrare si afisare este dotat cu numaratoare (totalizatoare) pentru 'numar de vehicule' respectiv 'numar de depasiri', indicatiile acestora trebuie sa se modifice cu cate o unitate (in sens crescator) la fiecare masurare a vitezei, respectiv la fiecare depasire a vitezei prestabilite.

Blocul de prelucrare si afisare trebuie sa furnizeze un semnal de comanda a declan-sarii blocului inregistrator (daca acesta cuprinde un aparat de fotografiat) la fiecare masurare a vitezei, daca valoarea acesteia este mai mare decat valoarea preselectata.

Timpul de intarziere a acestui semnal fata de momentul masurarii vitezei trebuie sa cores-punda cu prescriptiile din documentatia tehnica a cinemometrului, fiind stabilit in concordanta cu directia si viteza de deplasare a autovehiculului masurat, precum si cu lungimea autovehiculului.

In cazul cinemometrelor care efectueaza inregistrarea permanenta a traficului (cu camera de luat vederi si videocasetofon), semnalele de comanda a blocului inregistrator nu sunt necesare.

Mersul zilnic al ceasornicului blocului de prelucrare si afisare trebuie sa fie de cel mult 2 min/d.

Dispozitivele destinate programarii datei, respectiv a orei, trebuie sa permita fixarea oricarei date calendaristice, respectiv a oricarei ore din zi.

3.7 Cerinte privind sigilarea

Cinemometrele trebuie sa fie astfel construite, incat sa permita aplicarea sigiliilor la toate blocurile functionale in carcase proprii, in toate locurile necesare pentru asigurarea protectiei impotriva interventiilor neautorizate, stabilite conform pct. 3.7.3. Aceste sigilii se aplica de catre Biroul Roman de Metrologie Legala, prin reprezentantul sau autorizat

Aplicarea sigiliilor trebuie astfel conceputa incat accesul la componentele sau functiunile care necesita protectie sa nu fie posibil decat prin distrugerea sigiliilor respective.

Locurile de amplasare a sigiliilor, tipul si forma lor, trebuie sa fie indicate in anexa la certificatul aprobarii de model.

3.8 Alte cerinte

Functionarea corecta a cinemometrelor instalate pe autovehicule, trebuie sa nu fie afectata de functionarea altor aparate aflate la bordul acestora si de conditiile existente in mod normal pe autovehicul.

Amplasarea cinemometrelor care functioneaza in regim stationar trebuie facuta astfel incat sa se evite pozitionarea lor in apropierea surselor puternice de radiatii electromagnetice (emitatoare de radio sau televiziune, linii electrice de inalta tensiune, etc.).

4 Cerinte privind utilizarea cinemometrelor

Cinemometrele trebuie intretinute, transportate, instalate si utilizate in stricta conformi-tate cu prevederile manualului de utilizare aprobat. Operatorii au obligatia de a se asigura in legatura cu corecta instalare si functionare a cinemometrelor si de a nu le utiliza daca exista dubii in ceea ce priveste corectitudinea efectuarii masurarilor.

Masurarile si inregistrarile care constituie probe pentru aplicarea prevederilor legislatiei rutiere in vigoare, trebuie sa fie efectuate numai de catre operatori calificati. Instruirea operatorilor se va efectua in conformitate cu reglementarile specifice in vigoare, elaborate de institutia abilitata sa detina si sa utilizeze cinemometrele.

Cinemometrele vor putea fi utilizate legal numai daca au fost verificate metrologic, au fost marcate si sigilate in conformitate cu prevederile prezentei norme si sunt insotite de buletine de verificare metrologica in termen de valabilitate.

Masurarile efectuate cu ajutorul cinemometrelor nu pot constitui probe pentru aplicarea legislatiei rutiere daca nu sunt respectate cerintele 4.14.3 din prezenta norma, precum si in urma-toarele cazuri:

- daca masurarile au fost efectuate in conditii de ceata, ploaie, ninsoare sau furtuna;

- daca cinemometrul este destinat numai utilizarii in regim stationar, iar masurarile au fost efectuate cu cinemometrul in miscare;

- daca, in momentul masurarii, in raza de masurare a aparatului se deplaseaza simultan mai multe autovehicule, iar autovehiculul vizat nu poate fi pus clar in evidenta.

5 Atestarea legalitatii

Modalitatile de control metrologic legal aplicabile cinemometrelor sunt prevazute in Lista oficiala a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal, in vigoare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.

Cerintele metrologice si tehnice care trebuie verificate in cadrul modalitatilor de control metrologic legal prin aprobare de model si verificare metrologica (initiala, periodica) sunt indicate in tabelul 1.

Atestarea legalitatii unui cinemometru se realizeaza numai dupa demonstrarea confor-mitatii acestuia cu cerintele metrologice si tehnice indicate in tabelul 1, pentru fiecare modalitate de control aplicabila pentru introducerea pe piata si punerea in functiune, respectiv pentru utilizare.

Atestarea legalitatii se realizeaza prin aplicarea marcajelor metrologice si eliberarea unor documente specifice, in conformitate cu prevederile instructiunilor de metrologie legala in vigoare.

Verificarea metrologica initiala si periodica a cinemometrelor se efectueaza atat prin simularea masurarilor in conditii de laborator, cat si prin masurari efective efectuate in conditii de trafic normal.

Pentru fiecare modalitate de verificare metrologica (initiala sau periodica) se elibereaza buletin de verificare metrologica, si se aplica marcajul de verificare metrologica.

Intervalele maxime de timp intre doua verificari metrologice succesive sunt prevazute in Lista oficiala a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal, in vigoare.

Tabelul 1-Cerinte metrologice si tehnice specifice modalitatilor de control metrologic legal

Nr. crt.

Cerinte metrologice si tehnice(nr. pct. NML)

Aprobare de model

Verificare metrologica

initiala

periodica

3.1.1 a) / NML021-05

x

x

x

3.1.1 b) / NML021-05

x

x

x

3.1.1 c) / NML021-05

x

x

x

3.1.2 a) / NML021-05

x

3.1.2 b) / NML021-05

x

3.1.2 c) / NML021-05

x

3.1.2 d) / NML021-05

x

3.1.2 e) / NML021-05

x

3.1.2 f) / NML021-05

x

3.1.2 g) / NML021-05

x

3.1.3 / NML021-05

x

3.1.4 / NML021-05

x

3.1.5 / NML021-05

x

3.1.6 / NML021-05

x

3.2.1 / NML021-05

2.7.5 / NML 001-05

x

3.2.2 / NML021-05

x

3.2.3 / NML021-05

x

x

x

3.2.4 / NML021-05

2.9.8 / NML 001-05

x

x

x

3.2.5 / NML021-05

/ NML 001-05

x

x

x

3.2.6 / NML021-05

2.7.5 / NML 001-05

x

x

x

3.2.7 / NML021-05

x

3.2.8 / NML021-05

x

x

x

2.9.3 / NML 001-05

x

3.3.2 / NML021-05

x

3.3.3 / NML021-05

x

3.3.4 / NML021-05

x

3.3.5 / NML021-05

x

3.4.1 / NML021-05

x

3.4.2 / NML021-05

x

x

x

3.4.3 / NML021-05

x

x

x

3.4.4 / NML021-05

x

x

x

3.4.5 / NML021-05

x

3.4.6 / NML021-05

x

3.4.7 / NML021-05

x

3.4.8 / NML021-05

2.5 (NML 001-05)

x

3.5.1 / NML021-05

2.11.1 / NML 001-05

x

3.5.2 / NML021-05

x

x

x

3.5.3 / NML021-05

x

3.6.1 / NML021-05

2.10.2 (NML 001-05

x

x

x

3.6.2 / NML021-05

x

x

x

3.6.3 / NML021-05

x

x

x

3.6.4 / NML021-05

x

x

x

3.6.5 / NML021-05

x

3.7.1 / NML021-05

x

3.7.2 / NML021-05

x

3.8.1 / NML021-05

x

x

x

3.8.2 / NML021-05

xPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1786
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved