Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Procesul tehnologic de executare a Instalatiilor electronice interioare

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micProcesul tehnologic de executare a Instalatiilor electronice interioare

-DEFINIREPrin instalatii electrice se inteleg acele instalatii care sunt destinate a folosi energia electrica pentru forta,iluminat si alte scopuri industriale sau casnice.

2.A.GENERALITATI

Orice instalatie electrica se executa dupa un proiect de executie intocmit de proiectantii de specialitate.

Instalatiile electrice de iluminat sunt alimentate de la tablouri de distributie separate de cele care alimenteaza instalatiile electrice de forta .

Succesiunea tuturor operatiilor necesare pentru executare unei instalatii electrice formeaza procesul tehnologic de executie al instalatiei respective .

Principalele operatii care trebuie executate sunt:

Trasareasarea pe tavanul si pe peretii incaperilor a instalatiei electrice ,indicate pe planul de executie,saparea santurilor in pereti ,a locasurilor pentru doze ,dibluri,prize,intrruptoare,si fixarae acestora in montaj aparent sau ingropat;

tragerea conductoarelor intuburile de protectie ,executarea legaturilor intre conductoare si izolarea lor ;

Montarea aparatelor de comutare ,a consumatorilor de energie electrica si a tablourilor de distributie;

Verificarea instalatiei

Procesul tehnologic difera de o lucrae la alta si uneori de la un santier la altul , in functie de materialele si utilajele folosite, de specificul cladirilor in care se executa .

2.B. TRANSPUNEREA SCHEMEI ELECTRICE DUPA PROIECT

Aceasta este o operatie importanta ,care consta in indentificarea si transpunerea cu precizie pe teren, a continutului planurilor. Cu aceasta ocazie se va insemna locul unde se monteaza: corpurile de ilumunat, intreruptoarele, prizele, dozele, masinile electrice,precum si tablourile de distributie,tuburile de protectie ,ca si locurile unde se vor executa strapungerile prin ziduri si plansee.

Trasarea circuitelor se efectueaza cu ajutorul sforii de trasat, inegrite de negru de fum.

La instalatiile ingropate ,circuitele se traseaza pe constructia netencuita .

Trasarea se face cu creta sau carbune,folosindu-se semnele conventionale pentru aparatele respective .

Orientare orizontala asforii inainte de trasare se verifica cu nivela cu bula de aer,cu metrul sau cu compasul de lemn,masurandu-se de circa 30-50 cm de la tavan .

Directia verticala a traseelor se verifica in prealabil cu cu firul de plumb sau cu nivela cu bula de aer.

2.C. SAPAREA SANTURILOR SI EXECUTARE STRAPUNGERILOR

Saparea santurilor se executa cu dalta lata, dalta cu varf, si cu ciocanul pneumatic sau masini electrice de gaurit si frezat santuri.

In tavane nu se daltuiesc santuri.Tubul de protectie se monteaza peste planseu.

La planseele din prefabricate, gaurile se dau de obicei inainte de montarea elementelor pe plansee la locul lor . Grinzile prefabricate nu se strapung .

2.D. MONTAREA TUBURILOR DE PROTECTIE

Operatiile de montare si fixare a tuburilor de protectie sunt precedate de unele lucrari pregatitoare, in cadrul carora se confectioneaza unele piese care asigura innadirea tuburilor si fixarea lor, se efectueaza unele operatii de taiere si indoire.

Tuburile IP se innadesc intre ele cu mansoane din tabla plumbuita .Imbinbinarea tuburilor PCV-IP se face cu ajutorul diferitelor piese auxiliare: curbe (90), semicurbe (45), si mansoane .Aceste piese auxiliare sunt prevazute la ambele capete cu portiuni largite ,astfel incat sa fie posibila imbinarea cu tubul de acelasi diametru .

Taierea, indoirea, si filetarea tuburilor de protectie .Inainte de a fi taiate, tuburile de protectie se masoara, potrivit traseului stabilit prin proiectul de executie . Se tine seama de curbele ce urmeaza a se face, de amplasarea dozelor de protectie, se foloseste ferastraul pentru taiat metale sau clestele cu role .

-Montarea si fixarea tuburilor de protectie

Tuburile de protectie IP montate aparent se fixeaza cu ajutorul unor bratari sau scoabe, care sunt prinse la randul lor in dibluri . Cand sunt montate ingropat, tuburile IP se fixeaza in santuri prin agrafe .Fiecare agrafa este confectionata dintr-o bucata de sarma de otel de circa 1mm grosime, legata de capatul unui cui.Cuiul se bate in fundul santului daltuit,in dreptul unui rost dintre doua caramizi. Dupa ce se introduce    tubul insan, capetele sarmei se impletesc.

Montarea tuburilor P comporta operatii asemanatoare celor necesare in cazul montarii aparente a tuburilor IP.

Daca tuburile P trebuie montate pe grinzi, fermesau daca se monteaza mai multe tuburi pe acelasi traseu, se folosesc diferite scoabe fixate direct pe dibluri in zid sau pe console.

In montajul ingropat, tuburile PEL se fixeaza in mod asemanator tuburilor IP montate ingropat, iar montajul aparent este asemanator celui folosit in cazul tuburilor P.

Instalatile electrice in tevi de otel se executa in mod asemanator instalatiilor in tuburi PEL pozate aparent sau montate sub pardoseala.

Tevile de otel se pot monta pe console si ni canale vizitabile din beton,executate in pardoseala. In aceste canale tevile se aseaza la circa 10 cm deasupra fundului canalului.

- Montarea tuburilor de protectie in constructiile din elemente prefabricate

Executarea instalatiilor electrice folosind tehnologia de inglobare in panourile de beton a dozelor si tuburilor de protectie din PCV prezinta avantajul ca o parte din manopera executata pe santier este transferata in fabrica si in acest fel se reduce timpul de executie in santier, se asigura o calitate mai buna a lucrarilor de instalatii electrice si o crestere a productivitatii.

Racordarea tuburilor din pereti cu cele din plansee este o operatie care se executa pe santier si la care se cere foarte multa atentie.

Dupa montarea panourilor, inainte de monolitizare este necesara executaraea lucrarilor de racordare a instalatiei intre pereti si plansee.

Dupa operatia de racordare a intregii instalatii urmeaza tragerea conductoarelor si executarea legaturilor care se face ca la instalatiile sub tencuiala.

2.E. MONTAREA CONDUCOTARELOR

-Montarea aparenta a conductoarelor

Conductoarele electrice care compun circuitele instalatiilor electrice au caracter de lunga durata, treuie protejate prin tuburi protectoare .Cand instalatiile electrice au caracter de scurta durata ,fiind destinate diferitelor constructii de pe santiere, iluminarii incaperilor in timpul tencuirii sau zugravirii lor, conductoarele se monteaza aparent, fixandu-se direct pe pereti sau pe tavan,cu ajutorul rolelor .

-Tragerea conductoarelor de cupru

-Tragerea conducotarelor de aluminiu

- Montarea conductoarelor INTENC

- Montarea aparenta a cablurilor

2.F. INSTALATIILE ELECTRICE DE FORTA IN HALE INDUSTRIALE

- Montarea cablurilor suspendate pe tendoane

Trasarea instalatiei stabileste pozitia de montare a elementelor de intindere si de sustinere ale cablului.

Cablul de otel pentru sustinere se fixeaza la cap.Dupa intinderea sa, se rigidizeaza si la celalalt cap.Cablul electric se deruleaza de pe tambur si prin intermediul unei ro;e este dirijat de-a lungul traseuklui de montaj.Cablul este tras prin intermediul unui troliu.

- Montarea podurilor de cabluri

Podurile de cabluri sant sisteme de sustinere a cablurilor formate din elemente metalice longitudinale, denumite longerone, si elemente de sustinere ale cablurilor transversale de traseu.

Cablurile de comanda si control se monteaza pe paliere diferite de cele ale cablurilor de energie, care si ele, la randul lor, vor avea trasee diferite pentru tensiuni diferite .

Intre etajele podukui de cabluri semonteaza placi de separatie din azbociment, bazalt,beton in urmatoarele situatii:

Intre rastele de cabluri de energie cu tensiuni diferite ;

Intre rastele de cabluri de energie si cele cu cabluri de comanda si control ;

Intre rastele de cabluri cu diferite destinatii ;

Intre rastele de cabluri avand invelisuri exterioare diferite ;

Pentru pozarea cablurilor tamburele se instaleaza pe cricuri intr-un loc usor accesibil din apropierea traseului

2.G. Montarea podurilor de cabluri

Aparatele electrice de conectare si protectie pentru instalatii   

interioare au o constructie simpla care asigura o manevrare usoara.

Printre cele mai utilizate aparate de conectare se mentioneaza :

1.intreruptoarele,care inchid sau deschid unul sau mai multe circuite electrice sub sarcina;

2.comutatoarele,care servesc la modificarea, in mod sucesiv, a conexiunilor unuia sau mai multor circuite electrice;

3.prize de curent cu fisa,care leaga un receptor de energie electricaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1987
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved