Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


NOTIUNEA DE EFICIENTA ENERGETICA

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai mic
NOTIUNEA DE EFICIENTA ENERGETICA

Cresterea eficientei energetice intr-un contur dat, in interiorul caruia se desfasoara in mod organizat o activitate profitabila, este o cerinta care deriva din necesitatea mai generala ca activitatea respectiva sa aduca un beneficiu maxim celui sau celor care au investit bani pentru demararea ei. Cheltuielile cu energia, cunoscute si sub denumirea generica de factura energetica, constitue o parte a cheltuielilor totale implicate de buna desfasurare a activitatii prestate in interiorul conturului analizat. Ele reprezinta totalitatea efortului financiar pentru achizitionarea si/sau producerea in interiorul perimetrului a tuturor formelor de energie necesare proceselor de consum final. Reducerea lor contribuie la reducerea cheltuielilor totale si implicit la majorarea beneficiului obtinut. In cazul in care in interiorul conturului analizat se desfasoara o activitate neprofitabila, aceasta cerinta se rezuma la minimizarea cheltuielilor si eventual la incadrarea lor in anumite limite prestabilite. In ultima instanta, marimea absoluta sau specifica a facturii energetice este considerata din aceste motive o masura a eficientei energetice realizate in perimetrul analizat.

In general se considera ca o activitate este cu atat mai eficienta sub aspect energetic cu cat pierderile de energie inventariate la nivelul conturului in interiorul caruia se desfasoara activitatea respectiva sunt mai mici. Conceptul de eficienta energetica capata un caracter concret si un continut numai daca este legat de un contur bine definit si de o activitate care se desfasoara in mod organizat in interiorul acestuia. In prezent, notiunea este intens utilizata in toata lumea atat de catre specialisti cat si de catre nespecialisi. Din pacate, sintagma respectiva nu are aceeasi semnificatie pentru toti.

In perspectiva istorica, sintagma eficienta energetica a aparut in vocabularul limbii engleze ca o necesitate impusa de realitatea cresterii dramatice a preturilor purtatorilor de energie, fara a fi mai intai definita si fundamentata teoretic de catre specialisti. Ea a fost preluata si in limba romana, fiind utilizata cu o frecventa mult mai mare dupa Inainte de in Romania era preferata din considerente de natura propagandistica o alta sintagma si anume aceea de independenta energetica, care implica insa eficienta energetica.In momentul de fata si in limba romana, notiunea de eficienta energetica are doua semnificatii. In sens restrans, notiunea de eficienta energetica are intelesul de performanta energetica si este folosita ca atare de multa vreme. Prin urmare, cresterea eficientei energetice in sens restrans are drept consecinta economisirea energiei. In sens larg, notiunea are aceeasi semnificatie ca si in limba engleza, fiind legata de cerinta reducerii marimii facturii energetice sau a cheltuielilor specifice cu energia.

In mod natural, economisirea energiei are drept consecinta reducerea facturii energetice, dar se pot intalni situatii in care factura poate fi redusa desi consumurile energetice la nivelul conturului analizat raman neschimbate si viceversa. Cele doua semnificatii nu sunt deci total diferite, sensul larg al notiunii de eficienta energetica incluzand sau implicand in principiu sensul sau restrans. Sensul larg al notiunii de eficienta energetica este caracteristic capitalismului modern si perfect compatibil cu economia de piata.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 514
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site