Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Panourile de control

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai mic
INTRODUCERE

Panourile de control J424 si J408

Complexitatea redusa de instalare si utilizare a panourilor de control anti-incendiu J424 si J408 sunt rezultatul unei cercetari atente a nevoilor instalatorului cat si a utilizatorului. Aceasta imbinare de materiale de inalta calitate si legaturi de baza intre componentele principale asigura performanta si flexibilitate maxima in instalare.
Functionarea componentelor din aceste centrale se supune conditiilor externe de ambient din clasa 3k5 ale IEC 721-3-3:1978.

Panourile de control J424 si J408 prezinta urmatoarele caracteristici: 8 intrari de zone supervizate/ cu proprietatea de omitere (J424 -2 este prevazut cu 2 zone, iar J408-4, cu 4 zone; doua iesiri de incendiu supervizate/dezactivabile si cu proprietatea de omitere; 1 iesire de incendiu dezactivabila si 1 iesire de semnalizare a defectelor.

Modelul J424 a fost conceput pentru utilizarea in aplicatiile rezidentiale si comerciale de dimensiuni medii si mari. Suporta extensie cu 2 module de 8 zone supervizate (care asigura un total de 24 zone), doua module de stingere si un modul LCD. Carcasa dispune de compartiment pentru doua acumulatoare de 12 V si 17 Ah. Alimentarea

centralei se face de la o sursa de tensiune in comutatie de 2.5A.

Modelul J408 a fost conceput pentru utilizarea in aplicatiile rezidentiale si comerciale de mici dimensiuni. Este disponibil in variantele cu 2 zone (J408-2), 4 zone (J408-4) sau 8 zone (J408-8). Suporta un modul de stingere, este prevazut cu compartiment pentru doua acumulatoare de 12 V si 7Ah. Alimentarea centralei se face de la o sursa de tensiune in comutatie de 1.5A.

Accesorii

Modul de extensie 8 zone - Acest set cuprinde un modul de extensie cu 8 zone si un modul de control (cu taste functionale si LED-uri de semnalizare.

Modulul de extensie si modulul de control se conecteaza la panoul de control. In cazul unei alarme, modulul de extensie va transmite starea iesirilor la centrala, care va activa dispozitivele de avertizare anti-incendiu, precum si cele de control anti-incendiu, generand o semnalizare vizuala prin intermediul LED-urilor de pe modulul de comanda al modulului de extensie.. Modelul J424 accepta 2 module de extensie J400-EXP8.

Modulul de stingere J400-EXT

O activare falsa a dispozitivelor de stingere poate produce inconveniente utilizatorilor finali, precum si daune serioase proprietatii. Modulul de stingere J400-EXT are drept scop reducerea numarului de alarme false prin verificarea prealabila a conditiilor de alarmare inaintea activarii dispozitivelor de stingere.

Panourile de control J408-8, J408-4 si J408-2 suporta un singur modul de stingere, in timp ce panoul de control J424 suporta doua module.

Modulul de stingere J400-EXT NU se afla pe lista IMQ-SECURITY SYSTEMS.

Modulul de afisare J400-LCD

Acest modul are 6 taste functionale si un ecran LCD iluminat, prevazut cu doua randuri a cate 16 caractere alfanumerice.

J400-REP Panou repetor

Acest panou repetor se conecteaza (prin intermediul unei magistrale RS485) la panourile de control J424 si la J408-8. Asigura toate semnalizarile acustice si optice generate de panoul de control, permitand in acelasi timp utilizatorilor finali sa administreze sistemul de la distanta (pana la 1000 de metri de la panoul de control). Panourile de control suporta pana la 4 panouri repetoare.

Software de administrare sistem

Aceasta aplicatie soft (Windows) asigura o interfata de programare si gestionare rapida si usoara a panoului de control, fiind prevazut cu un inregistrator de evenimente si cu functii de imprimare.

Descriere

Intrari

Dispune de intrari pentru detectoare de fum conventionale, butoane de incendiu, detectoare de gaz.

Iesirile sunt in starea de stand-by cand sunt puse la masa printr-o rezistenta de 3.9kΩ. Intrarile pot detecta si semnala alarme automate (generate de detectorii de incendiu) si alarme manuale (generate de butoanele manuale de alarmare) precum si linii in scurtcircuit (generate de defectele care pot sa apara pe buclele de legatura a detectoarelor) si linii intrerupte (generate de mutarea detectorilor din soclu).

Certificarea sistemelor IMQ-security se aplica DOAR daca numarul dispozitivelor conectate fiecarei zone nu depaseste 30, iar numarul TOTAL de dispozitive conectate la panoul de control nu depaseste 512.

Iesiri

Acest model de panou de control accepta dispozitive care opereaza DOAR intre limite SELV.

In aceasta sectiune se descrie modul de operare al iesirilor.

Iesiri supravegheate - Panoul de control va putea detecta si semnala scurtcircuitele, precum si intreruperile de curent pe acest tip de iesire.

Iesiri cu posibilitate de omitere - utilizatorul va putea sa dezactiveze acest tip de iesire (cu ajutorul tastei aferente)

Iesiri cu amortizare sonora - utilizatorul va putea sa dezactiveze acest tip de iesire (cu ajutorul tastei de Liniste).

Iesirile pot fi oprite pe o perioada nedeterminata (in timpul modului de operare de zi) sau pe o perioada programata (in timpul modului de operare de noapte).

Acest panou de control este prevazut cu urmatoarele iesiri de alarma:

Ø      2 iesiri supravegheate/cu amortizare sonora/posibilitate de omitere (terminalele NAC1 si NAC2) cu polaritate pozitiva (27,6 V) in timpul stadiului de alarmare.

Ø      1 iesire - contact de releu nesupravegheat/cu amortizare sonora/fara posibilitate de omitere (terminale de alarma) pentru dispozitive care nu se pot conecta direct la terminalele NAC1 sau NAC 2.

Ø      1 iesire supravegheata/cu amortizare sonora si posibilitate de omitere (terminal DL) destinat pentru apelatoarele telefonice care se activeaza prin comutarea la masa in cazul unui eveniment de alarma. (dispare alimentarea de pe terminalul de comanda)

Ø      1 iesire de tipul colector in gol, nesupravegheata cu amortizare sonora, fara omitere pentru fiecare zona de intrare in parte (terminalele R1, R2, …, R8). Aceste iesiri permit o actiune selectiva, deoarece ele vor activa doar dispozitivele conectate la zona cu pricina.

Iesirile NAC1, NAC2 si DL se supun normelor EN54-2.

Acest panou de control este prevazut de asemenea cu:

Ø      1 contact de comutare nesupravegheat/prevazut cu proprietatea de amortizare sonora, dar fara proprietatea de omitere/ocolire, fara potential (terminalul de DEFECTE), care se va activa in cazul aparitiei unui defect.

Ø      1 iesire de tipul colector in gol nesupravegheata/fara proprietatea de omitere sau amortizare sonora. Comuta la masa in cazul urmatoarelor evenimente (Alarma, Prealarma, Defect, Reset, Omitere, Test)

Ø      1 contact de comutare nesupravegheat/fara posibilitate de omitere/ocolire si amortizare sonora (terminale PL). Comuta la masa in cazul in care se intrerupe alimentarea cu tensiunea de retea.

Caracteristici de functionare

Pre-alarmare – daca o zona genereaza o alarma in timpul modulului operare de Zi (LED-ul modului de operare de noapte este dezactivat), panoul de control va declansa timpul de pre-alarmare. Acest stadiu se va indica prin:

Ø      Semnal sonor cu intermitente rare

Ø      Luminarea LED-ului Zonei de alarma care a generat alarma respectiva.

Ø       O palpaire a LED-ului de pre-alarmare

Ø       Activarea iesirilor NAC1 si NAC2 – in conformitate cu modul de programare

Ø       Comutarea la masa a terminalului R al zonei care a generat alarma, in cazul in care este activata optiunea de pre-alarmare de pe iesirea R.

Ø       Comutarea la masa a terminalului OC, daca acesta este programat sa semnalizeze pre-alarma.

Acest panou de control va genera o alarma instantanee daca sunt detectate conditiile de alarmare in timpul modului de operare de Noapte (LED luminat in timpul modului de operare de Noapte) sau daca este declansata o alarma de catre butonul manual de alarmare conectat la o zona setata sa se declanseze printr-un buton manual de alarmare (atunci cand este activata optiunea Prioritatea butonului manual de alarmare).

In timpul stadiului de pre-alarmare, oricine (nivelul de acces 1 – vezi capitolul „accesul la semnalare si comenzi”) va putea sa:

Ø      Declanseze o alarma de evacuare prin mentinerea apasat cel putin 5 secunde a tastei Ack./Evac.

In timpul starii de pre-alarma, utilizatorii de cheie si cod PIN (nivelul de acces 2 – vezi accesul la semnalare si comenzi”) vor putea sa:

Ø      Adauge timpul de investigare la cel de pre-alarmare prin apasarea (MAI PUTIN de 5 secunde) tastei Ack./Evac.

Ø      Activeze alarma de evacuare prin mentinerea apasat a tastei Ack./Evac timp de cel putin 5 secunde.

Ø      Opreasca iesirile cu amortizare sonora si sa intrerupa timpul de pre-alarmare prin apasarea tastei de liniste.

In timpul starii de liniste (cand LED-ul este luminat), se poate folosi tasta de liniste pentru a declansa iesirile cu amortizare sonora si pentru a reporni timpul de pre-alarmare sau se poate folosi tasta de resetare pentru a se reveni in stand-by.

Daca panoul de control opereaza in modul de Noapte (cu LED-ul aferent luminat), panoul de control va iesi automat din starea de liniste, la expirarea timpului pentru modul de operare de noapte silentios.

Alarma – panoul de control va genera o alarma la expirarea timpului de pre-alarmare. Starea de alarma va fi indicata prin:

Ø      Semnal sonor cu intermitente rapide,

Ø      Luminarea LED-ului Zonei de Alarma care a generat alarma respectiva

Ø      Luminarea LED-ului de alarma

Ø      Activarea iesirilor NAC1 si NAC2 – conform modului de setare

Ø      Comutarea la masa a terminalului R al zonei care a generat alarma,

Ø      Comutarea la masa a terminalului OC, daca acesta a fost programat sa semnaleze starea de alarma.

Panoul de control va activa iesirea DL la expirarea termenului setat pentru semnalarea alarmei.

In timpul starii de alarma, utilizatorii de cheie si Cod PIN (nivelul de acces 2 – vezi „accesul la semnalare si comenzi”) vor putea sa:

Ø      Opreasca iesirile cu amortizare sonora prin apasarea tastei pentru starea de liniste.

In starea de liniste (LED-ul de amortizare sonora este luminat), se poate folosi tasta pentru starea de liniste pentru a declansa iesirile cu amortizare sonora sau se poate folosi tasta de resetare pentru a se reveni la starea de stand-by.

Daca panoul de control opereaza in Modul de Noapte (ledul pentru modul de noapte fiind luminat), panoul de control va iesi din starea de liniste la expirarea timpului programat pentru modul de noapte silentios.

Trouble (Problema) – acest panou de control poate detecta si semnala urmatoarele probleme:

Ø      Zona de intrare in scurtcircuit sau deschisa

Ø      Zona supravegheata in scurtcircuit sau deschisa

Ø      Panou de control blocat

Ø      Iesirea de 24V sau iesirea de 24 R in scurtcircuit

Ø      Acumulator descarcat, probleme legate de acumulator sau acumulator deconectat

Ø      Defect la masa

Ø      Defect de comunicare cu perifericele

Ø      Caderea tensiunii de retea.

Problemele vor fi indicate de:

Ø      Semnal sonor cu intermitente rare (la intervale de 1 secunda),

Ø      Luminarea led-ului Problema

Ø      Palpairea cu intermitente rapide a LED-ului alocat componentei respective (LED-ul unitatii logice va lumina pentru a semnala „panou de control blocat”);

Ø      Activarea iesirii cu Problema (terminalul de Defect).

Ø      Comutarea la masa a terminalului OC, daca acesta este programat sa semnaleze eroarea.

Iesirea de defecte (terminalul de Defect) si iesirea OC (daca sunt programate in acest sens) se vor restabili in starea de stand-by in mod automat, la indepartarea conditiilor cauzatoare de defecte.

In anumite circumstante, conditiile de defecte pot fi indepartate spontan, caz in care evenimentul va fi stocat in memorie pana la resetarea panoului de control.

Evenimentele stocate in memorie se vor semnala prin:

Ø      Palpairea cu intermitente rare a LED-urilor corespondente componentelor cu probleme.

Amortizarea sonora - acest panou de control este prevazut cu o tasta pentru amortizarea sonora care se poate folosi pentru revenirea iesirilor amortizabile sonor in starea de stand-by.

Ø      R1, R2, …, R8

Ø      NAC1 si NAC2

Ø      ALARMA

Ø      EROARE

Starea de liniste va fi semnalata prin:

Ø      Semnal audio (timp de 1 secunda) urmat de o pauza lunga (timp de 5 secunde);

Ø      Luminarea ledului de liniste

Starea de liniste se va mentine pana cand se apasa din nou tasta de amortizare sonora sau pana la expirarea timpului programat pentru amortizarea sonora din cadrul modului de operare de noapte sau pana la detectarea unei noi cauze de eroare.

DOAR utilizatorii cheii sau a Codurilor PIN (Nivelul de acces 2) pot amortiza sonor iesirile amortizabile.

Blocarea Acest panou de control este prevazut cu taste care pot fi folosite pentru blocarea intrarilor si iesirilor cu posibilitatea de omitere:

Ø      Z1, Z2,…, Z24 pot fi folosite pentru a omite zonele respective.

Ø      NAC Disab./Fault poate fi folosita pentru omiterea iesirilor NAC 1 si NAC2.

Ø      Disab./Fault Telecom poate fi folosita pentru omiterea iesirii DL.

Zonele omise nu mai pot genera alarme sau avertizari de nici un fel, in timp ce nici iesirile odata blocate nu mai pot fi activate decat prin resetare.

Starea de blocare se semnaleaza prin:

Ø      Luminarea LED-ului Disab. (de blocare).

Ø      Luminarea LED-ului zonei sau a iesirii corespunzatoare

DOAR utilizatorii cheii si a codului PIN (nivel de acces 2) pot dezactiva zonele si/sau iesirile.

Resetarea – Resetarea panoului de control va restabili iesirile in starea de stand-by, va sterge memoria si va intrerupe alimentarea zonelor Z1, Z2, …, Z8 si 24R pentru timpul de resetare programat.

DOAR utilizatorii cheii si a codului Pin (nivelul de acces 2) pot reseta sistemul. Alarmele anti-incendiu trebuie amortizate sonor (cu ajutorul tastei de amortizare sonora) inainte de resetare. Conditiile de eroare pot fi resetate direct (cu ajutorul tastei de resetare).

Interfata

Semnalare optica - Starea sistemului va fi indicata de LED-urile panoului de control dupa cum urmeaza:

VERDE arata conditii de functionare normala

CHIHLIMBAR indica moduri de operare specifice (de exemplu modul de zi sau de noapte) si/sau conditii de eroare.

ROSU arata conditii de alarmare

Memoria – panoul de control va semnala evenimentele de alarma/eroare pana la resetarea sistemului, chiar daca intre timp s-au indepartat conditiile de alarmare.

Evenimentele stocate vor fi semnalate prin:

Ø      Luminarea cu intermitente rare a LED-ului aferent.

Afisare – Panoul de control J424 poate fi echipat cu un modul de afisare J400-LCD. Acest modul asigura informatii scrise cu privire la starea sistemului si la cauzele care au generat erorile intrarilor si ale iesirilor (scurtcircuit, intreruperea sistemului etc.).

Semnalare acustica - Buzer-ul va semnala starea panoului de control dupa cum urmeaza:

Stare

Sunet

Pauza

Descriere

Prealarma

0,5 s

0,5 s

Semnal intermitent

Alarma

0,2 s

0,2 s

Semnal intermitent cu frecventa rapida

Eroare

1s

1s

semnal intermitent cu frecventa mica

Amortizare sonora

1s

1s

Semnal lung/pauza lunga

Resetare

0,5 s

0,5 s

Semnal scurt/pauza scurta

Testare

1 s

1 s

Semnal lung/pauza lunga

Testare – aceasta tasta va permite tuturor utilizatorilor testarea buzer-ului si a LED-urilor de pe panoul de control (nivelul de acces 1), iar utilizatorii de cheie si cod PIN sa testeze zonele (nivel de acces 2).

Pentru a testa o zona: apasati simultan tasta zonei respective (Z1, Z2, …, Z24) si tasta de testare.

Modulul de stingere

Aceasta sectiune descrie modul de operare al modulului de stingere J400-EXT.

Modul de activare

Dispozitivele de stingere pot fi activate de conditiile de alarmare aparute pe UNA din zonele programate (MOD SAU), pe cel putin DOUA din zonele programate (CEL PUTIN DOUA MODURI) sau pe TOATE zonele programate (TOATE MODURILE).

Pre-stingerea – in cazul unor conditii de activare programata, Modulul de Stingere va porni faza de pre-stingere (indicata prin aprindere LED-ului Pre Ext. si prin activarea iesirilor PR ale modulelor de stingere), dar nu va activa imediat dispozitivele de stingere, permitandu-le, in acest fel, utilizatorilor sa verifice alarma.

Stingerea – in cazul in care conditiile de activare continua sa fie prezente la expirarea timpului de pre-stingere programat, Modulul de stingere va activa faza de stingere (indicata de luminarea LED-ului pentru electroventil si prin activarea iesirii AE a modulului). Dispozitivele de stingere (conectate la iesirea AE a modulului) vor ramane active pana la indepartarea conditiilor de alarmare sau pana la expirarea timpului de stingere (daca optiunea bistabil este dezactivata) sau pana la apasarea tastei de dezactivare a alarmei de stingere.

Intrari auxiliare de supraveghere– modulul de stingere este prevazut cu intrari de supraveghere suplimentare pentru: blocarea dispozitivelor de stingere, controlul presostatelor si pentru declansarea manuala a stingerii. Aceste intrari supervizate trebuie sa fie comutate la masa cu o rezistenta de 3k9 in timpul starii de stand-by. In cazul unei intreruperi sau al unui scurtcircuit, aceste intrari vor genera o avertizare pe LED-urile areferente.

Accesul la semnalizare si comenzi

Exista 4 nivele de acces, in conformitate cu normele de siguranta in vigoare.

Nivelul de acces 1 Vedere: ORICINE poate vedea starea panoului de control.

Nivelul de acces 2: operarea sistemului (introducerea codului PIN si rasucirea cheii in contact): doar utilizatorii codului PIN si a cheii pot opera sistemul.

Nivelul de acces 3: deschiderea panoului de control: doar persoanele autorizate pot deschide usa panoului de control (implica indepartarea suruburilor) in scopuri de mentenanta.

Nivelul de acces 4: repararea sau inlocuirea cablajului imprimat: doar producatorului ii este permis sa repare sau sa inlocuiasca placa de circuit.

Alimentarea

Sistemul de alimentare la curent a panourilor de control J424 si J408 se supune normelor EN54-4.

Ambele modele sunt alimentate cu tensiunea de retea. (230V, 50Hz):

Ø      Modelul J408 este prevazut cu o sursa in comutatie care alimenteaza cu un curent de pana la 1,5 A la o tensiune de 27,6 V.

Ø      Modelul J424 este prevazut cu sursa in comutatie care alimenteaza sistemul cu un curent de pana la 2,5 A la o tensiune de 27,6 V.

Ambele modele pot include 2 acumulatori de 12 V care, atunci cand sunt conectati in serie, vor alimenta panoul de control si elementele periferice cu o tensiune de 24 V in cazul unei caderi a tensiunii de retea, si vor asigura, de asemenea, orice exces de curent care depaseste curentul maxim debitat de sursa in comutatie.

Ø      Modelul J408 poate include 2 acumulatori de 7Ah

Ø      Modelul J424 poate include 2 acumulatori de 17 Ah

Acest panou de control poate detecta, semnala si stoca in memorie urmatoarele tipuri de erori de la sursa de alimentare: iesirile 24 V sau 24 R in scurtcircuit (LED-ul 24V/24R); baterie descarcata; baterie defecta sau baterie deconectata (LED-ul acumulatorului), defect de impamantare (LED-ul de impamantare) si caderea retelei de alimentare (LED-ul retelei).

Eroarea „baterie deconectata” va fi semnalata cu o intarziere de pana la 1 minut. Eroarea de retea se va semnala la expirarea termenului programat.

IDENTIFICAREA PARTILOR

COMPONENTE

LED

DESCRIERE

Alarm

Led luminat indica starea de alarma. In cazul unei alarme, panoul de control va activa iesirile de alarma care nu pot fi omise.

Pre-al.

Led luminat indica starea de pre-alarmare.

Test

Led luminat semnaleaza conditiile de testare

Disab.

Led luminat indica starea de dezactivare a terminalelor NAC, Telecom, a Zonei, a iesirilor de stingere, precum si blocarea manuala sau automata a optiunilor de stingere.

Telecom

Led luminat indica faptul ca dispozitivul de iesire al apelatorului este activ (terminalul DL comuta la masa (cu colector in gol)).

Green

Mains

OFF – indica o cadere a tensiunii de retea (230V)

Fault

Led luminat indica unul din urmatoarele defecte: panou de control blocat, iesirea 24 V sau 24R in scurt, baterii descarcate, baterie deconectata, defect de impamantare, cadere alimentare de retea, defect pe zona, iesire NAC sau DL in scurt sau gol, probleme la modulul de stingere, probleme la echipamentul periferic.

Logic Unit

Led luminat indica panou de control blocat.

24V/24R

Palpairea rapida indica faptul ca iesirea 24 V sau 24 R este in scurtcircuit.

Battery

Palpairea rapida indica o baterie descarcata, deconectata sau cu defect. Daca aceasta stare persista, bateriile nu vor putea functiona corespunzator in cazul unei caderi, fapt pentru care este necesara inlocuirea lor.

Ground

Palpairea rapida indica defect la impamantare

IMPORTANT: a se verifica izolarea firelor.

Periph.

Palpairea rapida indica probleme de comunicare cu partile componente periferice.

Red Mains

Palpairea rapida indica o cadere de retea (230V) sau o eroare aparuta la sursa in comutatie. In timpul acestei stari, alimentarea panoului de control se va face cu ajutorul acumulatorilor. Caderea retelei este semnalata si de catre led-ul Green Mains (OFF), acest led mai semnaleaza si memorarea evenimentului de cadere a tensiunii de retea (Palpaire lenta).

Silence

Led luminat indica faptul ca iesirile prevazute cu amortizare sonora (terminalele NAC1, NAC2, DL, TROUBLE, ALARM (daca sunt programate) si Rn (daca acesta este programat) au fost fortate manual sa ramana in pozitie de stand-by cu ajutorul tastei aferente.

Ack./Evac.

Led luminat indica trecerea timpului de investigare programat.

Reset

Led luminat indica faptul ca operatiunile de resetare nu pot fi indeplinite.

Night Mode

Led luminat indica faptul ca modul de operare al panoului de control este cel de noapte.

Disab./Fault

NAC

Led luminat indica faptul ca iesirile de alarma anti-incendiu supravegheate, prevazute cu amortizare sonora (NAC1 si NAC 2) au fost dezactivate cu ajutorul tastei aferente, ceea ce inseamna ca in cazul unei alarme ele nu se vor activa.

Palpairea rapida indica faptul ca cel putin una din iesirile de alarma anti-incendiu supravegheate, prevazute cu amortizare sonora (NAC1 si NAC 2) este in scurtcircuit sau in gol.

Disab./Fault

Telecom

Palpairea indica faptul ca iesirea de comanda al apelatorului telefonic (terminalul DL) a fost dezactivata cu ajutorul tastei aferente, ceea ce inseamna ca in cazul unei alarme aceasta nu va fi activata.

Disabled/Fault/Test

Led luminat indica faptul ca zona respectiva a fost dezactivata cu ajutorul tastei respective, impiedicandu-se astfel declansarea alarmei. Palpairea rapida indica faptul ca zona respectiva este in scurtcircuit sau in gol, facand astfel imposibila detectarea unor conditii de alarma.

Zone Alarm

Led luminat indica faptul ca zona respectiva a detectat conditii de alarmare.

Led-urile de stare

In sectiunea urmatoare se prezinta modul de operare a panoului de control, precum si actiunile care pot fi intreprinse in timpul diferitelor faze semnalate de led-uri. In timpul starii de stand-by DOAR led-ul de culoare verde al retelei trebuie sa fie activat (luminat).

Unele led-uri indica mai multe stari, in cele mai multe cazuri led-urile semnaland dupa cum urmeaza: ON (led luminat) indica starea DEZACTIVAT, palpairea rapida indica un defect, palpaire lenta indica o ALARMA/DEFECT stocat in memorie.   

Descrierea partilor componente

Aceasta sectiune prezinta partile componente ale panourilor de control J424 si J408 si ale repetorului J400-REP.

Daca nu se specifica in alt fel, numerele scrise cu caractere aldine din acest manual de utilizare fac referire la tabelele si diagramele din aceasta sectiune.

Numerele de identificare ale partilor componente din diagrame merg crescator in directia acelor de ceas. Numerele albe din desen fac trimitere la partile comune mai multor dispozitive ale sistemului, motiv pentru care sunt descrise doar prima data cand sunt intalnite.

P.

Descriere

Trecere de cabluri

Suprafete pentru etichete

Ecran de afisare

Suruburile de prindere a usii

Contactul pentru cheie (nivelul de acces 2)

Modulul de afisare (accesoriu)

Modul de control pentru modulul de extensie (LED-uri si taste) al modulului de extensie nr.2 (accesoriu pentru modelul J424)

Cablu panglica (accesoriu pentru J424) destinat conectarii modulului de comanda al modulului de extensie.

Panoul de control principal (led-uri si taste de blocare) corespondent zonelor 1-8

Modul de extensie (LED-uri si taste) alocat zonelor 9-16 (accesoriu pentru modelul J424).

Cablu panglica destinat conectarii panoului de control principal (zonele 1-8).

Locuri de prindere a suruburilor

Tabloul principal (cu 2, 4 sau 8 zone)

Orificiu pentru introducerea cablurilor

Cablu panglica (accesoriu pentru modelul J424) destinat conectarii tabloului de control de extensie.

Loc de prindere a cablurilor de alimentare de 230 V

Suruburile de prindere a sursei in comutatie

Sursa in comutatie/incarcator pentru acumulator

Suportul pentru sursa in comutatie

Acumulatori (nu sunt inclusi):

J408- 2 acumulatori de 7Ah @ 12 V

J424 – 2 acumulatori de 7 Ah @ 12 V

Modul de extensie nr. 1 (accesoriu)

Punga plastic,contine: cheile, rezistoarele si diodele necesare montajului

Cablu panglica (accesoriu): pentru conectarea modulului de extensie nr. 1 la modulul de extensie nr. 2

Sonda termica (accesoriu)

Modul de extensie nr. 2 (accesoriu)

Cablu panglica (accesoriu) destinat conectarii modulului de extensie nr. 1 la tabloul principalCablu panglica (accesoriu) destinat conectarii modului de stingere la tabloul principal

Modulul de stingere nr. 1 (accesoriu)

Cablu panglica (accesoriu) destinat conectarii modulului de stingere nr. 1 la modulul de stingere nr. 2

Cablu panglica (accesoriu) destinat conectarii modulului de afisare

Modulul de stingere nr. 2 (accesoriu)

Canal de cabluri

Gauri pentru prinderea suruburilor

Orificiu pentru introducerea cablurilor

Interfata RS485

Surub de impamantare lipit

Iesire de control a tensiunii de iesire al acumulatorului (conectat din fabrica)

Fisa pentru sonda termica

Fisa pentru sursa in comutatie (conectat in fabrica)

Buzer

Conector terminal

Gauri de prindere a modulului de stingere

Jumper de adresa

Conectat – modul stingere 1

Deconectat – modul stingere 2

Conector terminal

Cablu: leaga sursa in comutatie la panoul principal (conectat in fabrica)

Ancora de prindere a sursei in comutatie

Nit de inchidere a sursei in comutatie

LED pentru retea

Gaura pentru prinderea sursei in comutatie

Mufa pentru intrare de control a iesirii sursei in comutatie

Semireglabil pentru ajustarea tensiunii de alimentare a sursei in comutatie

Terminale de alimentare auxiliare (27,6V)

Terminale pentru alimentarea retelei (230V/50Hz)

Suruburi pentru sursa in comutatie

Siguranta sursei in comutatie – protejeaza impotriva supraincarcarii

J408- siguranta 2A 250V

J424 – siguranta de 3,15A 250V

Fisa pentru modulul de stingere nr. 2 sau pentru modulul de afisare

Microprocesor

Fisa pentru panoul principal sau pentru modulul

Jumper de rezerva A NU SE INDEPARTA

Fise pentru acumulatori

Jumper pentru detectarea defectelor de impamantare

= defect de impamantare monitorizat

= defect de impamantare nemonitorizat

Jumper – care trebuie SCOS cand se conecteaza un detector de gaz 4-20 mA la terminalul Z1

Fisa pentru modulul de stingere nr. 1 sau pentru modulul de afisare

Fisa pentru modulul de extensie

Jumper de programare   

PRG    PRG

* Programare

Programare    Activat

Activat    *

Mufa pentru tabloul de control de extensie (conectata in fabrica)

Port Serial RS232

Gauri de prindere a modulului de extensie (4)

Conector

Setare jumperi de adresa

= modul de extensie nr. 1

= modul de extensie nr. 2

Gauri de prindere a tabloului de control de extensie (4)

Fisa pentru conectarea tabloului de control de extensie la modulul de extensie.

Gauri de prindere a modulului de afisare

Fisa pentru conectarea modulului de afisare la dispozitivul periferic consecutiv

Fisa pentru conectarea modulului de afisare la dispozitivul periferic precedent

Jumperi de adresa

Conector

Buzer

Fisa pentru tabloul de control de extensie (zonele 17-24)

Fisa pentru tabloul de control de extensie (zonele 9-16)

Fisa pentru tabloul de control de extensie (zonele 1-8)

Jumper de programare a afisajului

Fisa pentru conectarea modulului de extensie la dispozitivul periferic consecutiv

Fisa pentru conectarea modulului de extensie la dispozitivul periferic precedent sau la tabloul principal

Fisa pentru tabloul de control de extensie.

LED

PORNIT

Defect

Electrovalve

Led-ul luminat indica o operatie de stingere in curs de desfasurare.

Palpairea rapida indica fie o cadere de curent la electroventilul conectat la iesirea EV, fie faptul ca iesirea este deschisa sau in scurtcircuit.

Pre Ext

Led-ul luminat indica faptul ca faza de pre-stingere este in curs de desfasurare.

Palpairea rapida indica faptul ca terminalele + si – ale iesirii PR sunt fie deconectate, fie scurtcircuitate.

Manual Ext.

Led-ul luminat indica faptul ca intrarea EM a fost activata.

Palpairea rapida indica faptul ca terminalele + si – ale intrarii EM sunt fie deconectate, fie in scurtcircuit.

Disab. Ext.

Led-ul luminat indica faptul ca intrarea IE a fost activata.

Palpairea rapida indica faptul ca terminalele + si – ale intrarii IE sunt fie deconectate, fie in scurtcircuit.

Pres. Switch

Led-ul luminat indica faptul ca intrarea PS a fost activata datorita presiunii joase a gazului de stingere.

Palpairea rapida indica faptul ca terminalele + si – ale intrarii PS sunt fie deconectate, fie in scurtcircuit.

Logic Unit

Palpairea rapida indica faptul ca tabloul de stingere este blocat.

Disable Extinguish.

Led-ul luminat indica faptul ca functia de stingere este dezactivata.

Disable manual extinguish.

Led-ul luminat indica faptul ca functia de stingere manuala este dezactivata.

Disable automatic extinguish.

Led-ul luminat indica faptul ca functia de stingere automata este dezactivata.

Tabel 1 (continuare de la pagina 9) … descrierea led-urilor

Descrierea tastelor de control

Tastele panoului de control pot fi activate doar de catre utilizatorii cheii si ai codului PIN (nivelul de acces 2 - rasucirea cheii in contact sau introducerea codului PIN – vezi „accesul la semnalare si comenzi”) daca nu se specifica in alt fel.

Tasta

Descriere

Silence

Aceasta tasta se poate folosi pentru revenirea iesirilor cu amortizare sonora in starea de stand-by (terminalele NAC1, NAC2, DL, TROUBLE, ALARM – daca au fost programate in fabrica). Starea de liniste se va mentine pana la o noua apasare a tastei Silence sau, daca panoul de control opereaza in modul de noapte, pana la expirarea timpului de amortizare sonora din modul de operare de noapte sau pana la detectarea unei noi conditii de alarma/defect.

Ack./Evac.

Aceasta tasta se foloseste pentru actualizarea timpului de pre-alarmare sau pentru declansarea unei alarme.

In atentia tuturor: daca se tine tasta apasat mai lung de 5 secunde in perioada timpului de pre-alarmare, sistemul va genera o alarma.

In atentia utilizatorilor tastei de control si ai codului PIN (nivelul de acces 2): prin apasarea acestei taste in perioada timpului de pre-alarmare, timpul de pre-alarmare ramas va fi reactualizat cu timpul de investigare programat. Daca se tine tasta apasat mai lung de 5 secunde in perioada timpului de pre-alarmare, sistemul va genera o alarma.

Reset

Aceasta tasta se foloseste pentru resetarea detectorilor de incendiu si pentru revenirea tuturor iesirilor in starea de stand-by (iesirile supravegheate, prevazute cu amortizare sonora, iesirile nesupravegheate, fara amortizare sonora si iesirile de zona)

Disab. Buzzer

Aceasta tasta se foloseste pentru dezactivarea buzerului, care va fi reactivat odata cu aparitia oricarui tip de eveniment.

Night Mode

Aceasta tasta se foloseste pentru trecerea de la modul de operare de noapte la cel de zi.

Disab./Fault NAC

Aceasta tasta se foloseste pentru dezactivarea iesirilor de alarma anti-incendiu cu posibilitatea de a fi omise.

Disab./Fault Telecom

Aceasta tasta se foloseste pentru dezactivarea iesirii pentru dispozitivul telefonic.

Test

Aceasta tasta se foloseste pentru testarea zonelor, a buzerului si a led-urilor. Daca se apasa aceasta tasta (in timpul functionarii corecte a panoului de control), toate led-urile vor fi aprinse, iar buzerul va emite un semnal sonor continuu.

In atentia utilizatorilor nivelului de acces 2: prin apasarea acestei taste impreuna cu cea de dezactivare a unei zone (z1, z2, …, z24) se va activa faza de testare a zonei respective.

z1….z24

Aceste taste se folosesc pentru dezactivarea zonelor respective. Zonele dezactivate vor asigura semnal vizual indicand conditii de incendiu sau aparitia unui defect, dar nu vor activa nici o iesire si nici nu vor stoca vreun eveniment in memorie.

Disable Extinguish.

Aceasta tasta se foloseste pentru dezactivarea functiei de stingere.

Disable Manual Extinguish.

Aceasta tasta se foloseste pentru dezactivarea manuala a functiei de stingere. In cazul dezactivarii acestei optiuni, nu va fi posibila activarea functiei de stingere prin intermediul iesirii EM.

Disable Automaic Extinguish.

Aceasta tasta se foloseste pentru dezactivarea automata a functiei de stingere. In cazul dezactivarii acestei functii, zonele nu vor mai putea activa nici o stingere.

INSTALAREA PANOULUI DE CONTROL

Pentru instalarea acestui sistem se recomanda respectarea cu strictete a instructiunilor din aceasta sectiune, precum si a normelor de siguranta aflate in vigoare.

Ø      Se alege un loc adecvat pentru montarea panoului de control, a detectorilor, a dispozitivelor de avertizare anti-incendiu si a celor de control anti-incendiu.

Ø      Se fixeaza cablurile intre panoul de control si partile periferice ale sistemului.

Ø      In caz de nevoie, se instaleaza orice modul accesoriu (module de extensie etc.)

Ø      Se monteaza panoul de control pe perete

Ø      Se efectueaza toate conexiunile necesare, ultima conexiune care trebuie facuta fiind la sistemul de alimentare.

Ø      Se programeaza panoul de control potrivit instructiunilor din sectiunea „programare”

Ø      Se testeaza intreg sistemul (panoul de control, detectorii, dispozitivele de avertizare anti-incendiu si cele de control anti-incendiu)

Modulele accesorii (modulele de extensie, modulele de stingere etc.) se instaleaza inainte de montarea pe perete a panoului de control.

Figura 7 J408: instalarea modulului de stingere

Figura 8 J424: instalarea modulului de stingere

Instalarea tablourilor accesorii

Asigurati-va ca alimentarea la curent (reteaua si acumulatorii) a fost deconectata inainte de instalarea vreunui accesoriu.

Modulele accesorii trebuie sa fie inrolate.

Instalarea modulelor de stingere

J 408 - J408 poate avea un modul de stingere, pozitionat conform imaginii din manual de la pagina 14 (vezi componentul cu nr.28). Pentru instalarea modulului de stingere, se urmeaza etapele urmatoare:

1. scoateti suruburile (4) si deschideti panoul de control

2. tineti unitatea cu partea ce contine componentele spre dumneavoastra. Se introduce modulul de stingere sub clame (86), in partea superioara a lacasului alocat (vezi figura 7a), apoi se impinge usor la loc. Asigurati-va ca este pozitionat corect pe suportul din stifturi (87) (vezi figura 7a) si ca este bine fixat in pozitie cu ajutorul clamelor (88) (ca in figura 7b).

3. Asigurati-va ca jumper-ii, marcati cu „1”sau „2” pe cablajul PCB (corespunzatori numerelor 43 si 49 din „Tabelul cu descrierea partilor componente”) sunt introdusi (modulul de stingere nr.1).

4. cu ajutorul cablului panglica (27), conectati modulul de stingere la tabloul principal, prin intermediul fiselor (58, respectiv 63).

Supravegheati polaritatea conectoarelor cablului panglica.

J424 - Panoul de control J424 poate detine 2 module de stingere (numerele 28 si 31 din figura de la pagina 12). Instalarea modulului de stingere se face dupa cum urmeaza:

Scoateti suruburile (4) si deschideti panoul de control

potriviti distantierele (91) pe stifturile din plastic (90).

cu ajutorul piulitelor (93) fixati modulul de stingere in pozitia corespunzatoare.

folosind jumper-ul marcat cu „1” pe cablajul PCB, setati adresa modulului de stingere

Jumper (43) Interior = modul de stingere nr. 1

Jumper (42) Exterior = modul de stingere nr. 2

Asigurati-va ca este introdus jumper-ul marcat cu „2” pe cablajul PCB.

Cu ajutorul cablurilor panglica, se conecteaza modulele de stingere dupa cum urmeaza:

Daca instalati un singur modul de stingere – acesta se conecteaza la tabloul principal, prin intermediul fiselor (58, respectiv 63) ca in figura 9a; in cazul instalarii a doua module de stingere - se monteaza mai intai Modulul de stingere nr. 1(21)si tabloul de control de extensie (10) pe placa de suport, iar apoi se monteaza modulul de extensie nr. 2 (25) si tabloul de control de extensie (7) ca in figura 11b.

Supravegheati polaritatea conectoarelor cablului panglica.

Instalarea kit-ului Modulului de extensie (DOAR in cazul centralei J424)

Kit-ul modulului de extensie cuprinde un modul de extensie cu 8 zone si tabloul de control de extensie. Modulul de extensie cuprinde cea mai mare parte din ansamblul de circuite electronice si terminale electrice, in timp ce tabloul de control de extensie este prevazut cu led-uri si taste de control pentru zonele modulului de extensie.

Ø   In cazul instalarii unui SINGUR kit de Modul de extensie, se monteaza modulul de extensie (21) si tabloul de control de extensie (10) ca in figura 11a.

Ø   In cazul instalarii a doua kit-uri de module de extensie, se monteaza modulul de extensie nr. 1 (21) si tabloul de control de extensie (10) pe placa din spate, apoi se monteaza modulul de extensie nr.2 (25) si tabloul de control de extensie (7), ca in figura 11 b.

Daca se instaleaza un singur kit de modul de extensie, locatia va fi alta decat cea indicata in diagrama.

Figura 9 Conectarea unui SINGUR modul de extensie (a) sau a DOUA module de extensie (b) la un panou de control al centralei J424: 9) Tabloul de control principal; 13) Tabloul principal; 27) si 29) cablu panglica destinat conectarii la modulele de stingere; 28) modulul de stingere nr.1; 31) modulul de stingere nr. 2; 56) mufa pentru conectarea la modulul de stingere consecutiv; 58) mufa pentru conectarea la tabloul principal; 63) mufa pentru conectarea la modulul de stingere nr. 1.

Figura 10 Instalarea unui modulul de extensie: 93) suruburi de prindere; 94) gauri pentru prinderea modulului de extensie; 95) distantier mare din plastic; 96) surub pentru fixarea modulului de extensie; 97) piulita pentru modulul de extensie; 98) suruburi pentru fixarea tabloului de control de extensie; 99) distantier scurt din plastic; 100) piulita pentru fixarea tabloului de control de extensie.

Modulul de extensie Instalarea modulelor de extensie se face dupa cum urmeaza.

Modulele de extensie se instaleaza inaintea montarii pe perete a panoului de control.

 1. Se scot suruburile (4) si se deschide panoul de control
 2. Se introduc suruburile in locasurile corespunzatoare (94) (ca in figura 10 a).
 3. Se aseaza distantierul lung (95) pe surubul fix (96) ca in figura 10 a)
 4. Cu ajutorul unei piulite, se fixeaza modulul de extensie in pozitia corespunzatoare (ca in figura 10c)
 5. Cu ajutorul jumper-ului (70), se seteaza adresa modulului de extensie (marcat cu „ADDR” pe cablajul PCB):

Jumper (70) IN= modul de extensie nr. 1

Jumper (70) OUT = modul de extensie nr. 2

 1. Cu ajutorul cablurilor din otel plat, se conecteaza modulele de extensie dupa cum urmeaza:
 2. Daca se instaleaza un SINGUR modul de extensie – acesta se conecteaza la tabloul principal, prin intermediul fiselor (84, respectiv 64), ca in figura 11)
 3. Daca se instaleaza DOUA module de extensie – se conecteaza modulul de extensie nr. 1 la modulul de extensie nr. 2, prin intermediul fiselor (58, respectiv 63) ca in figura 11b.

Supravegheati polaritatea conectoarelor cablului panglica.

Tabloul de control de extensie Instalarea modulului de extensie se efectueaza dupa cum urmeaza:

 1. Se fixeaza distantierele mici (99) pe suruburile sudate (98) ca in figura 10d.
 2. Cu ajutorul piulitelor, se securizeaza tabloul de control de extensie in pozitia corespunzatoare ca in figura 10e.
 3. Cu ajutorul cablului din otel plat, se conecteaza tabloul de control de extensie la modulul de extensie respectiv, prin intermediul fiselor (72) si (8) ca in figura 11a si in figura 11b.

Supravegheati polaritatea conectoarelor cablului panglica.

Figura 11 Conectarea unui SINGUR modul de extensie (a) conectarea a DOUA module de extensie (b): 7) Tabloul de control al modulului de extensie nr. 2; 8) si 15) cablu din otel plat pentru conectarea dintre panoul de control si modulul de extensie; 9) tablou de control principal; 10) tabloul de control al modulului de extensie nr. 1; 13) Tabloul principal; 21) Modul de extensie nr. 1; 23) si 26) cablu panglica pentru conectarea la modulul de extensie; 25) modul de extensie nr. 2; 64) fisa pentru conectarea la tabloul de extensie; 72) fisa pentru conectarea dintre tabloul de control si modulul de extensie respectiv (de pe latura cu partile componente); 83) fisa pentru conectarea dintre modulul de extensie nr. 1 si modulul de extensie nr. 2; 84) fisa pentru conectarea dintre modulul de extensie si tabloul principal; 85) fisa pentru conectarea la tabloul de control.

Modulul de afisare (DOAR pentru J424 si J400-REP)

Atat panoul de control J424, cat si repetorul J400-REP accepta module de afisare (vezi punctul 6 de la paginile 12 si 16).

Instructiunile din sectiunea urmatoare fac referire la conectarea unui modul LCD la panoul de control al unei centrale J424, precum si la procedura similara de conectare a repetorului J400-REP.

 1. Se scot suruburile (4) si se deschide panoul de control.
 2. Se scot piulitele (101) ca in figura 12a.
 3. Se scoate folia protectoare (108) de pe placa de sticla (102) ca in figura 12b.
 4. Se insurubeaza distantierele placate cu alama (104) pe suruburile fixe (103) si se aseaza distantierele de plastic (106) pe suruburile fixe (107) ca in figura 12c.
 5. Cu ajutorul piulitelor scoase anterior (101), precum si cu cele asigurate odata cu modulul de afisare (105), fixati modulul de afisare in pozitia corespunzatoare ca in figura 12c.
 6. Cu ajutorul cablului panglica, se conecteaza modulul de afisare dupa cum urmeaza:

J424: daca nu este instalat nici un modul de stingere – se conecteaza modulul de afisare direct la tabloul principal prin intermediul fiselor (75, respectiv 63) ca in figura 13a.

J424: daca este instalat un singur modul de stingere – se conecteaza modulul de afisare la modulul de stingere nr. 2 prin intermediul fiselor (75, respectiv 58) ca in figura 13b.

J424: daca sunt instalate doua module de stingere – se conecteaza modulul de afisare la modulul de stingere nr. 2 prin intermediul fiselor (75, respectiv 58) ca in figura 13c.

J-400-REP: se conecteaza modulul de afisare la interfata RS485 prin intermediul fiselor (75 respectiv 63).

Supravegheati polaritatea conectoarelor cablului panglica.

 1. Se seteaza adresa modulului de afisare asa cum este prezentat in sectiunea „modulul de afisare” la capitolul „PROGRMAREA DE LA PANOUL DE CONTROL”.

Figura 12 Instalarea modulului de afisare: 101) si 105) piulite; 102) placuta din plastic; 103) si 107) suruburi sudate; 104) distantiere placate cu alama; 106) distantiere din plastic; 108) folie protectoare.

Instalarea repetoarelor

Modulul de afisare (in caz de folosire) se instaleaza inaintea repetoarelor.

Repetoarele pot fi montate direct pe perete sau incastrat intr-o cutie de distributie aveRBL08 (sau ceva similar).

Urmati cu atentie etapele urmatoare.

 1. Montati cablurile de conectare (vezi capitolul „Conectarea repetoarelor”)
 2. Scoateti suruburile (4) si deschideti panoul de control
 3. Scoateti saculetul 22 cu panoul cu taste al repetorului (nivelul de acces 2)
 4. In caz de nevoie, se instaleaza afisajul asa cum este descris in sectiunea „Modulul de afisare”.
 5. Daca incastrati repetorul, treceti direct la etapa nr. 7. Daca se instaleaza repetorul pe perete, folositi gaurile de prindere 33.
 6. Trageti firele prin trecerea de cabluri 34, apoi, cu ajutorul holtzsuruburilor, fixati repetorul pe perete
 7. Efectuati restul de conectari la tabloul terminal 77 al interfetei RS485 (componentul cu nr. 35) asa cum este prezentat in capitolul „Conectarea repetoarelor”.
 8. Cu ajutorul jumper-ilor 76 ai interfetei RS485 (componentul cu nr. 35) setati adresa repetorului ca in tabelul de mai jos:

Repetor nr.

Jumper-i 76

Jumper-i 76

IN

IN

OUT

IN

IN

OUT

OUT

OUT

 1. Dupa conectarea la curent, setati adresa modulului de afisare (daca acesta este instalat) asa cum se in sectiunea „Modulul de afisare” la capitolul „PROGRAMAREA DE LA PANOUL DE CONTROL”.

Instalarea panoului de control

Urmati cu atentie pasii urmatori(vezi figurile de la paginile 10, 12 si 14)

 1. Scoateti suruburile (4) si deschideti panoul de control.
 2. Faceti gaurile pentru suruburi (9)
 1. Scoateti firele prin trecerea de cabluri 12, iar apoi fixati placa din spate pe perete, cu ajutorul suruburilor.

Descrierea terminalelor

Aceasta sectiune descrie terminalele panoului de control

Terminalele tabloului principal si ale tabloului de extensie

Z1…Z8 Zone de detectie supravegheate prevazute cu optiunea de omitere. Terminalele dispozitivelor de detectie pentru detectorii anti-incendiu, butoanele de alarma, detectorii de gaz etc.

Panoul de control va considera ca zona este:

Ø      Deschisa cand tensiunea este cuprinsa intre 27,6 V si 26,31 V;

Ø      In stare de stand-by cand tensiunea este cuprinsa intre 26,31V si 17,15 V

Ø      In stare de alarmare cand tensiunea este cuprinsa intre 17,15 V si 2,82 V.

Ø      In scurtcircuit cand tensiunea este cuprinsa intre 2,82 V si 0 V.

In cazul activarii optiunii prioritate pentru butoanele de alarma (vezi sectiunea „PROGRAMARE DE LA PANOUL DE CONTROL”), panoul de control va distinge intre alarmele generate de detectori si cele generate de butoanele de alarma manuale, dupa cum urmeaza:

Ø      Alarma generata de detectori – cand tensiunea este cuprinsa intre 17,15 V si 13,15 V.

Ø      Alarma generata de butonul manual – cand tensiunea este cuprinsa intre 13,15 V si 2,82 V.

Pragurile unei stari pot fi programate pentru fiecare zona in parte, in acest fel fiind posibila compensarea tensiunii in cazul unor caderi de tensiune cauzate de conexiuni.

Fiecare zona permite conectarea a pana la 30 de dispozitive.

Se poate conecta un detector de gaz de 4-20 mA la zona Z1 a panoului principal si a modulului de extensie asa cum se prezinta in paragraful „Conectarea detectorilor de gaz”.

Certificarea SISTEMELOR IMQ-SECURITY se aplica doar cand: numarul dispozitivelor conectate la fiecare zona nu depaseste 30, nu sunt mai mult de 3 detectori de gaz conectati la panoul de control iar numarul total de dispozitive conectate la panoul de control nu depaseste 152.

Daca o zona declanseaza o alarma automata in timpul modului de operare diurn, panoul de control va declansa faza de pre-alarmare.

Daca o zona declanseaza o alarma automata in timpul modului de operare nocturn, panoul de control va genera o alarma instantanee.

Daca o zona declanseaza o alarma manuala – fie in modul de operare diurn, fie in cel nocturn - panoul de control va genera instantaneu o alarma.

Daca o zona se afla in scurtcircuit sau este deschisa, panoul de control va genera o semnalare de defect.

Fiecare operatie de resetare va intrerupe alimentarea tuturor zonelor pe perioada derularii timpului de resetare.

Detector negativ

R1…R8 Iesiri independente cu avertizare sonora

Fiecare zona detine o iesire cu colector in gol destinata anumitor scopuri de interventie (inchiderea usilor anti-incendiu, limitarea semnalizarii in zona respectiva etc.)

Este INTERZISA CONECTAREA unor dispozitive de tipul EN54 „E”, „J” sau „C” (dispozitive de semnalare vizuala, sonora sau telefonica) la iesirile R1, R2,…,R8.

Iesirile independente sunt in mod normal deschise.

Principii de operare:

Daca optiunea de pre-alarmare este dezactivata pe iesirea R, iesirea independenta a fiecarei zone aflate in starea de alarmare va comuta la masa atunci cand panoul de control declanseaza stare de alarma.

Daca optiunea de pre-alarmare este activata pe iesirea R, iesirea independenta a fiecarei zone aflate in starea de alarmare va comuta la masa atunci cand panoul de control declanseaza stare de pre-alarmare.

Toate iesirile independente ale tuturor zonelor vor reveni in starea de stand-by odata cu resetarea panoului de control.

Daca este activata optiunea pentru detector de gaz, iesirea independenta a unei zone va reveni in starea de stand-by, cand tensiunea de pe terminalul zonei respective scade sub pragul de pre-alamare, mai precis, atat timp cat valoarea limita de alarmare nu a crescut intre timp.

Daca se DEZACTIVEAZA optiunea iesirii R fara amortizare sonora, iesirea independenta a unei zone poate fi amortizata sonor (fortata in pozitia de stand-by)

Iesirile independente ale zonelor vor ramane in pozitia de stand-by pe perioada de liniste programata.

Daca exista conditii de alarmare la expirarea timpului de amortizare sonora, iesirea independenta alocata unei zone se va reactiva.

Printr-o iesire independenta poate trece un curent electric de pana la 0,1 A.

Iesirile R1, R2, …, R8 accepta dispozitive care opereaza DOAR intre limitele SELV.

Terminalele tabloului principal

24 V Sursa auxiliara

Sursa de tensiune pentru dispozitivele care functioneaza la 24 V, protejate de o siguranta

Principii de operare:

Ø      Crestere tensiunii la 27,6 V pe terminalul de 24 V

Ø      Caderea tensiunii la o valoare pana la 0V pe terminalul negativ.

In cazul in care curentul de pe terminalul 24V depaseste 1 A, sistemul va intrerupe alimentarea de curent la terminal si va semnala defect la led-ul 24V/24R (printr-o palpaire rapida). Sistemul va reporni sursa de alimentare la terminal odata ce curentul scade sub 1 A.

24 R sursa de alimentare auxiliara resetabila

Sursa de alimentare resetabila destinata dispozitivelor care functioneaza la 24 V, protejate de o siguranta

Principii de operare:

Ø      Scadere a tensiunii pana la 27,6 V pe terminalul 24R

Ø      Scadere a tensiunii la 0V pe terminalul negativ.

In cazul in care intensitatea curentului care trece prin terminalul 24V depaseste 1A, sistemul va intrerupe alimentarea la terminal si va semnala defect la led-ul 24V/24R (printr-o palpaire rapida). Sistemul va reporni sursa de alimentare la terminal odata ce intensitatea curentului va scadea sub 1 A. Sistemul va intrerupe alimentarea la curent a terminalului 24 R in timpul resetarii, asadar aceasta sursa de alimentare poate fi folosita pentru alimentarea dispozitivelor care se reseteaza cand are o loc o intrerupere de curent.

Iesirea OC- Iesire auxiliara programabila

Aceasta iesire poate fi programata sa semnaleze unul sau mai multe evenimente din cele mentionate mai jos:Ø      Alarma

Ø      Prealarma

Ø      Defect

Ø      Resetare

Ø      Dezactivare

Ø      Testare

Ø      Lovitura dubla

A nu se conecta dispozitive EN 54 de tipul „E”, „J” sau „C”(vizuale, audio sau telefonice) la iesirea OC.

Iesirea OC (Open-Collector) este normal deschisa.

Principii de operare:

Aceasta iesire se va activa odata cu declansarea unuia din evenimentele asociate revenind in starea initiala, cand evenimentul va lua sfarsit. Prin iesirea OC poate circula un curent de 1 A.

Iesirea OC accepta dispozitive care opereaza DOAR intre limitele SELV.

Iesirea DL - Iesire supervizata pentru comanda apelatorului telefonic, prevazuta cu optiunea de a fi omisa

Aceasta iesire este destinata activarii apelatorului telefonic.

Principii de operare:

Aceasta iesire normal deschisa (open-collector) va:

Ø      Comuta la masa la expirarea termenului de semnalare a alarmei (vezi „Iesirea DL” la capitolul „Iesiri” din sectiunea „PROGRAMARE DE LA PANOUL DE CONTROL”

Ø      Reveni in starea de stand-by odata cu resetarea panoului de control.

Activarea iesirii DL va fi indicata prin aprinderea led-ului Telecom.

Scurtcircuitul sau pana de curent pe iesirea DL vor fi indicate printr-o palpaire rapida a led-ului Disab./Fault Telecom.

Iesirea DL poate fi dezactivata cu ajutorul tastei Disab./Fault Telecom. Dezactivarea iesirii va fi indicata de aprinderea led-ului Disab./Fault Telecom.

Daca iesirea DL este dezactivata, aceasta nu se va putea activa in cazul unei alarme.

Prin iesirea DL poate circula un curent electric de o intensitate de 0,1 A.

Iesirea DL accepta dispozitive care opereaza DOAR intre limitele SELV.

ALARMA Iesire de alarma cu amortizare sonora

Acest contact fara tensiune(voltage free contact – prin releu) poate fi folosit pentru conectarea dispozitivelor care nu pot fi conectate direct la terminalele NAC 1 sau NAC 2.

Principii de operare:

Ø      In starea de stand-by, terminalul este normal inchis

Ø      In cazul unei alarme, terminalul este normal deschis dupa cum a fost programat in prealabil (vezi „Iesirea de alarma” de la capitolul „Iesiri” din sectiunea „PROGRAMAREA DE LA PANOUL DE CONTROL”).

Iesirea de alarma va reveni in starea de stand-by la resetarea panoului de control.

A nu se conecta dispozitive EN 54 de tipul „E”, „J” sau „C”(vizuale, audio sau telefonice) la iesirea de alarma.

Daca se dezactiveaza optiunea fara amortizare sonora a iesirii de alarma (vezi „iesirea de alarma” de la capitolul „Iesiri” din sectiunea „PROGRAMARE DE LA PANOUL DE COTROL”) aceasta iesire va putea fi amortizata sonor (fortata in stand-by).

Iesirea de alarma va ramane in starea de stand-by cat se va derula timpul de amortizare sonora programat.

Daca exista conditii de alarmare la expirarea timpului de amortizare sonora, iesirea de alarma se va reactiva. Prin iesirea de alarma poate circula un curent electric cu o intensitate de pana la 5A.

Iesirea de ALARMA accepta dispozitive care opereaza DOAR intre limitele SELV.

PROBLEMA iesirea cu amortizare sonora pentru semnalarea problemelor

Aceasta iesire este destinata semnalarii problemelor.

Principii de operare:

Ø      In starea de stand-by, terminalul este normal inchis

Ø      In starea de problema, terminalul este normal deschis (vezi capitolul „Probleme” din „INTRODUCERE”).

A nu se conecta dispozitive EN 54 de tipul „E”, „J” sau „C”(vizuale, audio sau telefonice) la iesirea pentru semnalare problemelor.

Prin iesirea de semnalare a problemelor poate circula un curent de pana la 5A.

Iesirea pentru probleme se va activa la caderea legaturii intre sursa de curent si panoul de control (reteaua de curent sau acumulatorii). Iesirea de probleme accepta dispozitive care opereaza DOAR intre limitele SELV.

NAC 1 si NAC2 Iesirile de alarma supravegheate prevazute cu amortizare sonora si cu proprietatea de omitere

Aceste iesiri sunt destinate dispozitivelor de semnalare a unei alarme.

Principii de operare:

Ø      In starea de stand-by, aceste iesiri vor fi INACTIVE (cititi mai departe pentru detalii suplimentare)

Ø      In starea de pre-alarmare, aceste iesiri se vor ACTIVA (cititi mai departe pentru detalii suplimentare) si se vor DEZACTIVA conform programului de pre-alarmare (vezi „NAC 1” si „NAC 2” de la capitolul „Iesiri” din sectiunea „PROGRAMAREA DE LA PANOUL DE CONTROL”);

Ø      In starea de alarma, aceste iesiri se vor activa si dezactiva conform tiparului de alarma programat (vezi „NAC 1” si „NAC 2” de la capitolul „Iesiri” din sectiunea „PROGRAMAREA DE LA PANOUL DE CONTROL”).

Iesire INACTIVA: comuta la masa pe terminalul +; comuta la 27,6V pe terminalul –

Iesire ACTIVA; comuta la 27,6 V pe terminalul +; comuta la 0 V pe terminalul -.

Ø      NAC 1 si NAC2 vor reveni in starea de stand-by la resetarea panoului de control,

Ø      NAC 1 si NAC 2 pot fi amortizate sonor (fortate in pozitia de stand-by). Iesirile NAC vor ramane in pozitia de stand-by pe perioada timpului de amortizare sonora programat.

Daca exista conditii de alarmare la expirarea timpului de amortizare sonora programat, aceste iesiri se vor reactiva.

Scurtcircuitul sau pana de curent la terminalele NAC 1 sau NAC2 vor fi semnalate printr-o palpaire rapida a led-ului Disab./Fault NAC.

Iesirile NAC 1 si NAC 2 pot fi dezactivate cu ajutorul tastei Disab./Fault NAC.

Dezactivarea acestor iesiri se va semnala prin luminarea led-ului Disab./Fault NAC.

Daca terminalele NAC 1 si NAC 2 sunt dezactivate, ele nu se vor putea reactiva in cazul unei alarme.

Prin iesirile NAC 1 si NAC 2 poate circula un curent de pana la 1A.

Iesirile NAC 1 si NAC 2 accepta dispozitive care opereaza DOAR intre limitele SELV.

Terminalele modulului de stingere

EM Intrarea de alarma manuala, supervizata, cu proprietatea de omitere

Aceasta intrare este destinata activarii manuale a dispozitivelor de stingere.

Starea de stand-by a acestei intrari poate fi Normal Deschisa (din fabrica) sau Normal Inchisa (vezi „Intrarea manuala de stingere” de la capitolul „INROLARE: Modulele de stingere” din sectiunea „PROGRAMAREA DE LA PANOUL DE CONTROL”).

Principii de operare:

Ø      Panoul de control va considera intrarea EM deschisa atunci cand se aplica o rezistenta de 3,9k la terminalele + si -.

Ø      Panoul de control va considera intrarea EM inchisa atunci cand unul sau mai multe rezistoare (pana la 10) de 680 ohm este/sunt aplicat/ti in paralel la rezistenta de 3,9k .

Intrarea EM se va activa la aparitia unor conditii inverse starii de stand-by.

Activarea intrarii EM va declansa timpul de pre-stingere.

Activarea intrarii EM este semnalata prin aprinderea led-ului ON Manual Ext.

Scurtcircuitul sau pana de curent la iesirea EM va fi semnalata printr-o palpaire rapida a led-ului Fault Manual Ext.

Intrarea EM poate fi dezactivata cu ajutorul tastei Disable Manual Extinguish.

Dezactivarea acestei intrari se va semnala prin aprinderea led-ului Disable Manual Extinguish.

IE Intrare supervizata de oprire a stingerii

Aceasta intrare este destinata opririi dispozitivelor de stingere. Starea de stand-by a acestei intrari poate fi fie Normal Deschis (din fabrica), fie Normal Inchis (vezi „Intrare de stingere dezactivata” de la capitolul „INROLARE”: Module de stingere” din sectiunea „PROGRAMAREA DE LA PANOUL DE CONTROL”).

Principii de operare:

Ø      Panoul de control va considera intrarea IE DESCHISA la aplicarea unui rezistor de 3,9k intre terminalele + si -.

Ø     Panoul de control va considera intrarea IE INCHISA atunci cand unul sau mai multe rezistoare (pana la 10) de 680 ohm este/sunt aplicat/ti in paralel la rezistorul de 3.9k.

Intrarea IE se va activa la aparitia unor conditii inverse starii de stand-by.

Activarea intrarii IE va declansa timpul de pre-stingere.

Daca intrarea IE este activa in timpul unor conditii de stingere, panoul de control va activa iesirea PR (Pre-stingere) dar NU va declansa timpul de pre-stingere.

In cazul activarii intrarii IE in timpul fazei de pre-stingere, panoul de control va intrerupe timpul de pre-stingere. Panoul de control va reporni timpul de pre-stingere odata ce intrarea IE va reveni in starea de stand-by.

Daca intrarea IE este activata in timpul fazei de stingere, panoul de control va reseta iesirea EV (electroventil). Panoul de control va reactiva Iesirea EV odata ce intrarea IE va reveni in pozitia de stand-by.

Activarea intrarii IE se va semnala prin aprinderea led-ului ON Disab. Ext.

Scurtcircuitul sau pana de curent la iesirea IE se vor semnala printr-o palpaire rapida a led-ului Fault Disab Ext.

PS Intrare supervizata pentru intrerupatorul de presiune

Aceasta intrare este destinata conexiunii la intrerupatorul de presiune.

Pozitia de stand-by a acestei intrari poate sa fie sau Normal Deschisa (din fabrica) sau Normal Inchisa (vezi „ Intrarea pentru Intrerupatorul de presiune” in capitolul „INROLARE” : Module de stingere din sectiunea „PROGRAMAREA DE LA PANOUL DE CONTROL”).

Ø      Panoul de control va considera Intrarea PS DESCHISA cand se aplica un rezistor de 3,9k intre terminalele + si -.

Ø      Panoul de control va considera intrarea PS INCHISA daca unul sau mai multe rezistoare de 680 ohm (pana la 10) este/sunt aplicate in paralele rezistorului de 3,9k.

Intrarea PS se va activa la aparitia unor conditii inverse starii de stand-by programate.

Activarea intrarii PS se va semnala prin aprinderea led-ului ON Pres. Switch.

Scurtcircuitul sau pana de curent la intrarea PS se vor semnala printr-o palpaire rapida a led-ului Fault Pres. Switch.

Daca intrarea de comanda al unui intrerupator de presiune a unui modul de stingere este activata in timpul sau dupa faza de stingere, iar optiunea confirmarii stingerii respective este activata (vezi „Intrarea de comanda al intrerupatorului de presiune”, de la capitolul „INROLARE”: Module de Stingere” din sectiunea „PROGRAMAREA DE LA PANOUL DE CONTROL”), panoul de control va activa iesirea AE (Active Extinguishment- Stingere activata).

EV Iesirea supervizata pentru conectarea electroventilului

Iesirea este destinata conectarii electroventilului.

Principii de operare:

Ø      In pozitia de stand-by, terminalele EV vor fi deschise

Ø      In timpul fazei de stingere, terminalele Ev vor fi inchise.

Activarea iesirii EV se va semnala prin aprinderea led-ului ON Electrovalve.

Scurtcircuitul sau pana de curent se vor semnala prin palpairea rapida a led-ului Fault Electrovalve.

Prin iesirea EV poate circula un curent de pana la 5 A.

Intrarea 24 P

Aceasta intrare daca e conectata la sursa de alimentare, furnizeaza un plus de curent necesar dispozitivelor conectate la iesirile PR si AE.

Instructiuni de cablare:

Conectati terminalele + si – ale acestei intrari la terminalele + si – (47) ale sursei in comutatie.

Iesire supervizata de pre-stingere PR

Aceasta iesire este destinata semnalarii fazei de pre-stingere.

Principii de operare:

Ø      Pozitia de stand-by: coborare negativa la 0V pe terminalul +; crestere pozitiva la 27,6 V pe terminalul -.

Ø      Faza de pre-stingere: crestere pozitiva la 27,6 V pe terminalul + si coborare negativa la 0V pe terminalul -.

Activarea iesirii PR se va semnala prin aprinderea led-ului ON Pre Ext.

Scurtcircuitul sau pana de curent la intrarea PR se vor semnala printr-o palpaire rapida a led-ului Fault Pre Ext.

Prin iesirea PR poate circula un curent de pana la 1 A.

AE Iesirea de stingere activata

Aceasta iesire este destinata semnalarii functiei „stingere activata”

Principii de operare:

Ø      In starea de stand-by are loc o coborare a tensiunii la 0 V pe terminalul +, crestere a tensiunii la 27,6 V pe terminalul -.

Ø      In starea de activare are loc o crestere a tensiunii la 27,6 V pe terminalul +; scadere a tensiunii la 0V pe terminalul -.

Daca optiunea de confirmare a stingerii este dezactivata (din fabrica), iesirea AE se va activa odata cu declansarea fazei de stingere.

Daca optiunea de confirmare a stingerii este activata, iesirea AE se va activa odata cu activarea intrarii PS din timpul sau dupa faza de stingere (vezi „intrarea pentru butonul de presiune” de la capitolul Inrolare: module de stingere din sectiunea „PROGRAMARE DE LA PANOUL DE CONTROL”).

Cablarea sistemului

A se folosi doar cablu ecranat pentru toate conexiunile, cu un capat conectat la terminalul de masa al panoului de control, iar celalalt capat lasat liber.

Conductorii de (230V) trebuie conectati separat de conductorii cu tensiune mica (24V). Toti conductorii trebuie conectati astfel incat sa se evite contactul cu alte cabluri sau alte componente.

Conectarea detectorilor de incendiu

Acest panou de control suporta detectori de incendiu conventionale (ex. dispozitive al caror mod de operare se aseamana cu cel al contactelor deschise, aflate in starea de stand-by si a rezistoarelor, atunci cand sunt in starea de alarma).

A NU se conecta mai mult de 30 de dispozitive la fiecare zona).

Conectarea detectorilor de incendiu conventionali se efectueaza ca in figura 14.

Principii de operare

Ø      Terminalele L1, respectiv L2, intrarea de alimentare si terminalele de iesire ale detectorilor (aceste terminale se conecteaza cand detectorul este atasat la baza si se deconecteaza cand acesta este scos);

Ø      Terminalul L – terminalul negativ de alimentare a detectorului

Ø      Rezistorul EOL 109 – a se conecta intre terminalul L1 si terminalul L al ultimului detector. Rezistorul EOL ii permite sistemului sa verifice continuitatea, precum si detectarea scurtcircuitelor.

Ø      Diodele (110) sunt necesare cand se activeaza optiunea de omitere/ocolire/strapare – necesare cand se activeaya optiunea de omitere detectoarele lipsa (pentru detalii suplimentare vezi paragraful de mai jos).

A se conecta orice terminale nefolosite ale unei zone la masa printr-un rezistor de 3,9k si ¼ W.

Acest panou de control accepta de asemenea detectori de incendiu prevazuti cu iesiri de alarma normal deschise, asa cum se indica in figura 15.

In acest caz se conecteaza un rezistor de 680ohm in serie cu contactul Normal Deschis si intreg ansamblul se conecteaza la terminalele de zona. Comun la masa zonei si NO la zona.

STRAPAREA/IGNORAREA/OMITEREA DETECTORILOR NEFUNCTIONALI(lipsa) Daca aceasta optiune este activata, zona respectiva va exclude orice detector nefunctional (care lipseste) din configuratia sistemului, permitandu-se astfel detectorilor functionali conectati in sensul/directia dispozitivelor „lipsa” sa functioneze in mod normal.

Figura 14 diagrama de cablare a 3 dispozitive de detectie la o singura zona: 109) rezistor EOL de 3,9k, ¼ W (portocaliu-alb-rosu-auriu); 110) Dioda 1N5919 (sau ceva similar) – necesara atunci cand optiunea de strapare/ignorare a detectorilor nefunctionali este activata; *) rezistenta de contact a butoanelor de alarmare manuala – necesara in caz de prioritate a unei alarmari cu ajutorul butoanelor manuale.

Instructiuni de cablare pentru aceasta proprietate:

se conecteaza diode 1N5919 (sau ceva similar) la intrarea de alimentare si la terminalele de iesire ale tuturor detectorilor, cu exceptia ultimului, apoi se conecteaza o dioda 1N5919 la terminalul pentru iesirea de alimentare si la terminalul negativ al ultimului detector (vezi componentul nr. 110 din figura 14).

A se tine sub observatie polaritatea diodelor (vezi figura 14: banda alba de pe componenta cu nr. 110 marcheaza catodul).

Panoul de control monitorizeaza sistemul pentru detectarea dispozitivelor „lipsa” prin inversarea polaritatii (la fiecare 60 de secunde) terminalelor care apartin de zonele prevazute cu proprietatea de ignorare/strapare a detectorilor nefunctionali (optiune activata).

Inversarea polaritatii NU afecteaza detectorii, deoarece in timpul acestei operatiuni, prin terminalele de alimentare a acestora circula o tensiune de doar 0,6 V.

Conectarea butoanelor de alarmare manuala

Acest panou de control accepta butoane manuale de alarmare normal deschise cu o rezistenta de contact de 680ohm (cablarea se efectueaza ca in figura 14) si butoane manuale cu o rezistenta de 0 ohm (cablarea se efectueaza ca in figura 15).

Instructiuni de cablare:

Se conecteaza in serie un rezistor de 680 ohm (112) la contactul normal deschis, apoi se conecteaza la terminalul de zona.

Daca ultimul dispozitiv conectat este un buton de alarmare manual sau o zona, atunci se conecteaza rezistorul EOL (109) la terminalele NO si C.

Prioritatea butoanelor de alarmare manuala

Daca se activeaza aceasta functie, zona respectiva va face o distinctie intre alarmele declansate de catre detectori si cele declansate de catre butoanele manuale. In caz de alarma declansata de butoanele manuale, panoul de control va genera o alarma instantanee indiferent de modul de operare a sistemului (modul de zi sau de noapte).

Instructiuni de cablare pentru aceasta optiune:

Se folosesc butoane manuale cu o rezistenta de contact de 270 ohm sau se conecteaza un rezistor in serie de 270 ohm la un buton manual cu o rezistenta de contact de 0 ohm, ca in figura 15 (111).

Certificarea IMQ-SECURITY SYSTEMS se aplica DOAR cand optiunea prioritate pentru butoanele manuale este activata.

Conectarea detectorilor de gaz

Acest panou de control accepta detectori de gaz cu iesiri normal deschise (NO) si detectori de gaz de 4-20mA.

Iesirea NO - se conecteaza detectorii de gaz la iesirile normal deschise (NO) ca in figura 16a.

Principii de operare

Terminalul A (iesirea de alarma a detectorului) se va conecta la terminalul – cand concentratia de gaz din zona depaseste pragul de siguranta presetat.

Modul de cablare:

Cu ajutorul unui rezistor de 680 ohm (111) se conecteaza terminalul A la terminalul zonei.

Se conecteaza terminalul + (intrarea de alimentare a detectorului) la o sursa de alimentare care poate fi intrerupta in timpul necesar resetarii (vezi terminalul 24R de pe tabloul principal).

Terminalul P (iesirea de pre-alarmare a detectorului) nu este indicat in diagrama de cablare.

Iesirea individuala corespunzatoare unei zone poate fi setata astfel incat sa intrerupa scurgerea de gaz in caz de alarma (cablarea se efectueaza ca in figura 16a – vezi terminalul R4).

Daca zona Z4 genereaza o alarma (sau o pre-alarma – in cazul in care optiunea de pre-alarmare pe iesirea R este ACTIVATA), tensiunea in terminalul R4 va cobori la 0 V negativ, activand in acest fel releul care, in schimb, va bloca statia in comutatie la electroventil.

Curentul in electroventili trebuie asigurat de o sursa de alimentare externa (ex. Statie de alimentare BXM).

Figura 15 diagrama de cablare a 3 detectori cu iesiri normal deschise si un buton manual de alarmare cu o rezistenta de contact de 0 ohm: 109) rezistor EOL de 3.9k, ¼ (portocaliu-alb-rosu-auriu); 111) rezistor de 680 ohm; 112) rezistor de 680 ohm (necesar in cazul optiunii prioritate pentru butonul manual de alarmare).

Detectorii de gaz 4-20 mA – detectorii de gaz 4-20 mA se pot conecta la terminalele Z1 DOAR pe tabloul principal si pe Modulul de Extensie, ca in figura 16b.

Principii de operare:

Curentul care trece prin terminalul S variaza intre 4-20 mA conform concentratiei de gaz din zona.

Modul de cablare:

Terminalul – este terminalul de masa .

Se conecteaza un rezistor de 470 ohm, 2 W intre terminalul S si terminalul – al detectorului.

Se conecteaza terminalul + (intrarea de alimentare pozitiva) la o sursa de alimentare care poate fi intrerupta pentru timpul de resetare necesar (vezi terminalul 24R de pe tabloul principal).

Terminalul Z 1 accepta DOAR UN detector de gaz de 4-20 mA.

In cazul conectarii unui detector de gaz de 4-20 mA la terminalul Z1 al unui modul de extensie, indepartati jumper-ul (62) (marcat cu inscriptia GAS pe cablajul PCB) si activati optiunea detectorului de gaz din zona respectiva (zona 1 pentru Tabloul principal, zona nr. 9 pentru Modulul de extensie nr. 1, zona nr. 17 pentru modulul de extensie nr. 2).

Conectarea dispozitivelor de semnalare

Iesirile NAC 1, NAC 2 si cea de alarma sunt destinate conectarii dispozitivelor de semnalare.

NAC 1 si NAC 2 pot fi setate sa semnaleze conditii de pre-alarma si alarma (vezi capitolul „Iesiri” din sectiunea „PROGRAMAREA DE LA PANOUL DE CONTROL”

Diagrama de cablare din figura 18 indica 2 lampi de avertizare si blitz-ul unui dispozitiv de semnalare exterior (terminalele prevazute cu blitz electronic) conectate la iesirea NAC 2 si doua sonerii de incendiu, precum si un claxon pentru un dispozitiv de semnalare exterior (terminalele prevazute cu claxon) conectate la iesirea NAC 1. Acest tip de conexiune permite efectuarea unei distinctii intre semnalarea de pre-alarma si alarma.

De exemplu, iesirea NAC 2 nu se va activa in timpul fazei de pre-alarma, in vreme ce iesirea NAC 1 se va activa la fiecare 6 secunde pe o durata de 2 secunde, iar NAC 1 si NAC 2 vor ramane tot timpul active in timpul starii de alarma.

Trebuie conectat un rezistor de 3,9k, ¼ W (109) intre terminalul + si terminalul – ale ultimului dispozitiv conectat la NAC 1 si NAC2.

Trebuie conectata o dioda 1N4007 (114) (sau ceva similar) intre terminalele + ale dispozitivelor conectate la NAC 1 si NAC 2 si terminalele + ale iesirii NAC2.

Figura 16 diagrama de cablare a detectorului de gaz cu iesire normal deschisa (a) si un detector de gaz de 4-20 mA (b): 109)Rezistor EOL de 3.9k (portocaliu-alb-rosu-galben); 111) rezistor de 690 ohm; 113) rezistor de 470 ohm, 2W.

Figura 17 diagrama de cablare a unui repetor.

Conectarea unui repetor

Se conecteaza terminalele + - de 24 V, si impamantarea la terminalele corespunzatoare de pe tabloul principal al panoului de control ca in figura 17.

Lungimea maxima a cablurilor conectate la terminalele RS 485 nu trebuie sa depaseasca 1000 m.

Se conecteaza terminalul de impamantare al repetorului la cablul principal de impamantare.

Figura 18 diagrama de cablare a dispozitivelor de semnalare: 109) rezistor EOL de 3.9k, ¼ W (portocaliu-alb-rosu-auriu); 114) dioda 1N4007 sau ceva similar;

Conectarea modulelor de stingere

Modulul de stingere J400-EXT NU ESTE un produs aflat pe lista sistemelor IMQ-SECURITY.

Diagrama de cablare din figura 19 indica un modul de extensie conectat la panoul de control.

Intrarile EM (stingere manuala) si intrarile IE (blocare a functiei de stingere) accepta butoane de control normal deschise cu o rezistenta de contact de 3.9k.

Modul de cablare:

Se conecteaza un rezistor de 3.9k, ¼ W (109) intre terminalul NO si terminalul C al ultimului buton de control.

Intrarea PS accepta butoane de presiune cu iesiri normal deschise si o rezistenta de contact de 680 ohm.

Modul de cablare:

Se conecteaza un rezistor de 680 ohm (111) intre unul din terminalele pentru butoanele de presiune si terminalul + al intrarii PS:

Se conecteaza (cat mai aproape posibil de ultimul buton de presiune conectat la intrarea PS) un rezistor de 3.9k , ¼ W in paralel cu terminalele + si – ale intrarii PS.

Modulele de stingere sunt incapabile sa asigure o tensiune ridicata a curentului necesara electroventililor, fapt pentru care se cere instalarea unei statii de alimentare externe.

Modul de cablare:

Modulul de stingere este incapabil sa alimenteze cu energie electrica iesirile PR si AE, fapt pentru care este necesara conectarea intrarii de 24 P la statia in comutatie a panoului de control sau la o statie de alimentare externa.

Iesirea PR (pre-stingere) si iesirea AE (stingere activata) accepta dispozitive de semnalare care opereaza la o tensiune de 24 V.

Modul de cablare:

Se conecteaza (cat mai aproape de ultimul dispozitiv conectat la iesire) un rezistor de 3.9k, ¼ W (109) in paralel cu terminalele + si – ale iesirii.

Se conecteaza o dioda 1N4007 si ceva similar intre intrarile pozitive ale dispozitivelor conectate la iesirile PR si AE si terminalele + ale celui din urma.

Conectarea unei statii de alimentare

Circuitele de alimentare ale panoului de control se supun standardelor EN54-4.

Pentru a corespunde cu regulile de siguranta, reteaua trebuie dotata cu un dispozitiv de izolare bipolar pentru protejarea impotriva supratensiunii si a scurtcircuitarii la pamant (de ex. un comutator izolant automat).

Acest panou de control este alimentat de la retea (230 V/50Hz) printr-o statie in comutatie, situata in interiorul carcasei. Panoul de control J408 cuprinde doi acumulatori de maxim 7Ah, 12 V, in timp ce panoul de control J424 poate cuprinde 2 acumulatori de maxim 12 V, 17Ah pentru alimentarea cu energie electrica in timpul unei caderi de retea. Memoria non-volatila va stoca toate datele programate in orice moment.

In cazul unei caderi de retea:

Ø      Se va stinge lumina verde a Led-ului de retea

Ø      Se va aprinde lumina rosie a led-ului de retea.

Panoul de control va monitoriza acumulatorii in permanenta (vezi Testul static si Testul dinamic).

Testul Static Testul static monitorizeaza acumulatorii in timpul unei caderi de retea. In cazul unei tensiuni scazute in acumulatori (sub 22,8V) se va aprinde led-ul corespunzator acumulatorilor. In acest caz, este necesara repunerea in functie a retelei, inainte de descarcarea acumulatorilor, deoarece altfel sistemul se va inchide.

Restaurarea acumulatorilor cu tensiune joasa (peste 24,6 V) se va semnala prin aprinderea led-ului pentru acumulatori (memorie).

Testul dinamic Testul dinamic monitorizeaza capacitatea de operare a acumulatorilor. In cazul unui rezultat esuat al unui test (acumulatorii nu au indeplinit cerintele testului), se va aprinde led-ul acumulatorilor.

In aceasta situatie, acumulatorul de rezerva va trebui inlocuit imediat, altfel sistemul fiind incapabil sa functioneze in cazul unei caderi de retea (pana de curent).

Problemele legate de repunerea in functie a acumulatorilor vor fi semnalate prin aprinderea led-ului pentru acumulatori (memorie).

Conectarea retelei de alimentare

Urmati cu atentie pasii urmatori (vezi figurile de la paginile 12, 14, 18 si 19).

 1. Localizati acumulatorii de rezerva din carcasa 20.
 2. Cu ajutorul jumper-ului (asigurat din fabrica), se conecteaza acumulatorii in serie.
 3. Tinandu-se sub observatie polaritatea acumulatorilor, se conecteaza terminalele acumulatorilor la cablurile 60.
 4. se conecteaza cablul de impamantare la     terminalul 53.
 5. se conecteaza cablul neutru la terminalul N, iar faza la terminalul L de pe tabloul terminal 53.

Nu lasati cablul de alimentare sa treaca peste alt cablu (vezi figura 21a). Cablul de alimentare trebuie trasat ca in figura 21c si bine fixat in pozitie cu ajutorul unei fasete (vezi figura 21 b).

Proba termica

Acest panou de control suporta proba termica KST (articol accesoriu). Aceasta proba va optimiza procesul de incarcare a acumulatorilor prin reglarea tensiunii de incarcare in raport cu temperatura acumulatorilor.

Urmati cu atentie instructiunile de mai jos (vezi figura de la paginile 12, 14, 18 si 19):

 1. se conecteaza proba 24 la conectorul 38 de pe tabloul principal al panoului de control,
 2. se ataseaza proba la unul din acumulatori pentru obtinerea unui transfer de caldura optim.
 3. se masoara temperatura probei.
 4. cu ajutorul graficului din figura 22 si/sau tabelul 3, se stabileste valoarea (in raport cu temperatura acumulatorului) pe care se va baza tensiunea de iesire a statiei in comutatie.
 5. cu ajutorul semireglabilului 51 se ajusteaza tensiunea in tabloul terminal 52 la valoarea ceruta.

Mentenanta

A se efectua operatiile urmatoare in mod regulat:

A. folosirea unui material umed (ESTE INTERZISA FOLOSIREA VREUNUI SOLVENT DE ORICE FEL) pentru indepartarea prafului de pe panoul de control.

B. folosirea tastei pentru testare (Test key) pentru verificarea bunei functionari a led-urilor si a buzer-ului.

C. se asigura ca acumulatorii sunt suficient incarcati si functioneaza corespunzator. In caz contrar este obligatorie inlocuirea lor imediata.

D. se asigura ca toate cablurile si conexiunile sunt intacte.

E. se asigura ca nu exista nici un obiect nelegat in interiorul carcasei panoului de control.

Punctele A si B pot fi efectuate chiar de catre utilizatori

Punctele C, D si E trebuie efectuate doar de catre un personal calificat.

GRAFIC

Figura 22 graficul tensiunii de iesire pentru statia in comutatie. Pentru stabilirea tensiunii de iesire cu ajutorul tabelului: - indicati temperatura de proba de pe axa TEMPERATURA (0C); trasati o linie de la punctul ce marcheaza valoarea temperaturii pana la curba a); trasati o linie de la punctul de intersectie de-a lungul axei TENSIUNE (T); potriviti tensiunea de iesire a statiei in comutatie la valoarea rezultanta. De exemplu, daca temperatura de proba este de 22 C, tensiunea de iesire a statiei in comutatie trebuie setata la 27,4 V.

TEMPERATURA (0C)

TENSIUNE (T)

Tabelul 3 tabelul tensiunii de iesire pentru statia in comutatie. Pentru a afla tensiunea de iesire cu ajutorul tabelului - selectati valoarea cea mai apropiata de temperatura de proba de pe randul TEMPERATURA (0C), cititi valoarea respectiva de pe randul care indica TENSIUNEA(T); potriviti tensiunea de iesire a statiei in comutatie la valoarea indicata. De exemplu, daca temperatura de proba este de 22C, tensiunea de iesire a statiei in comutatie trebuie setata la 27,4V.

PROGRAMAREA DE LA COMPUTER

Acest sistem poate fi programat atat de la panoul de control cat si de la computer, folosindu-se aplicatia J400 SOFT.

In aceasta sectiune se prezinta modul in care sistemul poate fi programat cu ajutorul unui computer. Daca doriti sa programati sistemul de la panoul de control, consultati sectiunea „PROGRAMAREA DE LA PANOUL DE CONTROL”.

Inrolarea: Modulele de Extensie

Fereastra de programare a Modulelor de extensie va permite inrolarea modulelor de extensie dupa cum urmeaza:

Inrolati modulele de extensie (daca acestea sunt instalate).

Semnul √ indica faptul ca dispozitivul respectiv este parte integranta din sistem.

Descriere – acest spatiu prevazut cu 16 caractere va permite sa adaugati o eticheta pe modulul de extensie. De exemplu, daca modulul de extensie monitorizeaza o anumita parte a sistemului, ar putea fi utila precizarea numelui zonei respective. Eticheta va identifica modulul de extensie in toate operatiile in care este implicat.

Inrolarea: Modulele de Stingere

Fereastra de programare a Modulelor de Stingere va permite inrolarea si setarea Modulelor de stingere dupa cum urmeaza:

Inrolati modulele de stingere (daca acestea sunt instalate).

Semnul √ indica faptul ca dispozitivul respectiv este parte integranta din sistem.

Descriere – acest spatiu prevazut cu 16 caractere va permite adaugarea unei etichete pe Modulul de Stingere. De exemplu, daca modulul de stingere este programat pentru stingerea unui incendiu intr-o anumita parte a sistemului, ar putea fi utila precizarea numelui zonei respective. Eticheta va identifica modulul de stingere in toate operatiile in care este implicat.

Setarea unui modul de stingere:

selectati modulul de stingere din partea stanga a ferestrei, urmand sa programati apoi parametrii respectivi din partea dreapta, dupa cum urmeaza:

Figura 23 – fereastra de programare a modulelor de stingere

Modul de activare

Aceasta sectiune va permite selectarea modulului logic care va activa faza de stingere, dupa cum urmeaza:

Optiunea „SAU” Daca activati aceasta optiune, cel putin una din zonele selectate din tabelul Zonelor trebuie sa detecteze conditiile de alarma.

Optiunea „Cel putin DOUA” – daca se activeaza aceasta optiune, cel putin doua zone din cele selectate din tabelul zonelor trebuie sa detecteze conditiile de alarma.

Optiunea „TOATE” – daca se activeaza aceasta optiune, TOATE zonele selectate din tabelul zonelor trebuie sa detecteze conditiile de alarma.

Timpii

Aceasta sectiune va permite setarea timpilor de stingere.

Timpul de pre-stingere – Acest camp permite programarea unui termen care precede verificarea conditiilor modului de activare, precum si activarea iesirii pentru electroventil (terminalele EV). Iesirea de pre-stingere (terminalele PR) vor ramane active in timpul fazei de pre-stingere.

Valori acceptate: 0-1275 (21 minute si 15 secunde) in etape de 5 secunde.

Valoare setata in fabrica: 20 secunde.

Timpul de stingere – acest camp permite setarea timpului de stingere. Daca se dezactiveaza optiunea Bistabil, iesirea EV va reveni in starea de stand-by odata cu expirarea timpului de stingere.

Valori acceptate: 0-250

Bistabil – daca se activeaza optiunea Bistabil, iesirea EV va reveni in starea de stand-by odata cu resetarea panoului de control.

Zone

Aceasta sectiune permite selectarea zonelor care vor declansa faza de stingere.

Intrarea de stingere manuala

Acest camp permite setarea starii de stand-by a intrarii de stingere manuala (terminalele EM).

Normal inchis – Daca aceasta functie este dezactivata (din fabrica), trebuie sa existe o rezistenta de 3.9K de-a lungul terminalelor + si – ale intrarii EM in timpul starii de stand-by.

Intrarea pentru dezactivarea stingerii

Acest camp permite setarea starii de stand-by a intrarii de dezactivare a stingerii (terminalele IE).

Normal inchis – Daca aceasta functie este dezactivata (din fabrica), trebuie sa existe o rezistenta de 3.9K de-a lungul terminalelor + si – ale intrarii IE in timpul starii de stand-by.

Intrarea pentru butonul de presiune

Acest camp va permite setarea starii de stand-by ale intrarii pentru butonul de presiune (terminalele PS).

Normal inchis – Daca aceasta functie este dezactivata (din fabrica), trebuie sa existe o rezistenta de 3.9K de-a lungul terminalelor + si – ale intrarii PS in timpul starii de stand-by.

Confirmarea stingerii – daca se activeaza aceasta optiune, iesirea de stingere activata (terminalele AE) se va activa in cazul activarii intrarii pentru butonul de presiune (terminalele PS) in timpul fazei de stingere.

Daca se dezactiveaza aceasta optiune (dezactivata din fabrica), iesirea de stingere activata (terminalele AE) se va activa odata cu timpul de stingere.

Inrolarea: statiile de alimentare

Fereastra de programare a statiilor de alimentare permite inrolarea si setarea statiilor de alimentare dupa cum urmeaza:

inrolati statiile de alimentare (daca acestea sunt instalate).

Semnul √ indica faptul ca statia de alimentare respectiva este parte integranta din sistem.

Descriere – acest spatiu prevazut cu 16 caractere permite adaugarea unei etichete pe statia de alimentare respectiva. De exemplu, ar putea fi utila denumirea zonei in care se afla dispozitivul. Eticheta va identifica statia de alimentare in toate operatiile in care este implicata.

Inrolarea: repetoarele si modulele LCD

Fereastra de programare a repetoarelor si a modulelor LCD permite inrolarea panourilor pentru repetoare si a modulelor LCD, dupa cum urmeaza.

inrolati panourile pentru repetoare si modulele de afisare (daca acestea sunt instalate).

Semnul √ indica faptul ca dispozitivul respectiv este parte integranta din sistem.

Descriere – acest spatiu prevazut cu 16 caractere permite adaugarea unei etichete pe dispozitivul respectiv. De exemplu, ar putea fi utila denumirea zonei in care se afla dispozitivul. Eticheta va identifica dispozitivul in toate operatiile in care este implicat.

Zone

Fereastra destinata zonelor permite programarea acestora.

Tabelul din partea stanga a ferestrei indica numarul zonelor disponibile pe sistem, depinzand de faptul daca sistemul foloseste sau nu module de extensie (vezi „Inrolarea: Modulele de extensie”). Pentru fiecare zona in parte sunt indicate urmatoarele date.

No. (nr.) – acest camp indica numarul de identificare al zonei.

Pozitia – acest camp indica descrierea dispozitivului de care depinde zona.

Descriere – acest camp permite inserarea unei etichete la zona respectiva. Eticheta va identifica Zona in toate operatiile in care este implicata.

Sectiunea din partea dreapta a ferestrei de programare a zonelor va permite programarea si/sau schimbarea setarilor zonei selectate din tabelul zonelor.

Praguri/limite

Acest panou de control poate detecta daca zonele aferente sunt in scurtcircuit, deschise sau in stare de alarma prin masurarea tensiunii de pe terminalele de zona respective.

Pragurile sunt valorile tensiunii care determina zonele sa treaca dintr-o stare in alta, dupa cum urmeaza.

Deschis/stand-by – panoul de control va considera zona deschisa cand tensiunea pe terminalele aferente depaseste valoare programata in acest camp.

Panoul de control va considera zona in stare de STAND-BY cand tensiunea variaza intre valoarea programata in acest camp si cea programata in campul Stand-by/Auto. Alarm.

Stand-by/Auto. Alarm

Panoul de control va considera zona deschisa cand tensiunea depaseste valoarea programata in acest camp.

Panoul de control va considera zona in stare de stand-by cand tensiunea variaza intre valoarea programata in acest camp si valoarea programata in campul Stand-by/Auto. Alarm.

Stand-by/Auto. Alarm Daca este activata optiunea prioritate pentru butonul manual de alarmare, panoul de control va considera ca o anumita zona se afla in stare de alarmatr-o anumita zona, cand tensiunea variaza intre valoarea programata in acest camp si valoarea programata in campul Auto. Alarm/Manual Alarm.

Daca se dezactiveaza optiunea Prioritate pentru butonul manual de alarmare, panoul de control va considera stare de alarma intr-o zona, cand tensiunea variaza intre valoarea programata in acest camp si valoarea programata in campul Manual Alarm/Short.

Auto. Alarm/Manual Alarm – daca se activeaza optiunea prioritate pentru butonul manual de alarmare, panoul de control va considera zona in starea alarma manuala, cand tensiunea variaza intre valoarea programata in acest camp si valoarea programata in campul Manual Alarm/Short.

Manual Alarm/Short – panoul de control va considera zona in starea de alarma manuala cand tensiunea din terminale este sub valoarea programata in acest camp.

Schimbarea pragurilor de defect:

selectati butonul „key”, apoi introduceti noile valori (in functie de numarul si trasaturile zonei conectate la dispozitive).

Pentru instructiuni detaliate despre programarea Pragurilor:

selectati butonul „Wizard Thresholds”

Optiunea „Wizard Thresholds” se poate folosi doar cand panoul este conectat la computer si se afla in stare de „programare” (asa cum se prezinta in paragraful „Descarcare”).

Optiuni

Aceasta sectiune va va permite stabilirea „atributelor” unei zone.

Verificarea alarmei Daca se activeaza aceasta optiune, Alarma va fi verificata dupa cum urmeaza:

Ø      Sistemul nu va genera o alarma la panoul de control cand zona va detecta conditii de alarmare.

Ø      Sistemul va reseta zona si va declansa Timpul de verificare a alarmei (vezi „Setarile panoului”).

Ø      Daca zona declanseaza o alta alarma in timpul derularii verificarii, sistemul va genera o larma la panoul de control.

Detectorii lipsa cu proprietatea de omitere - Daca zona este cablata la detectorii lipsa cu proprietatea de omitere, aceasta optiune trebuie activata in mod obligatoriu.

Iesirea R fara amortizare sonora – daca se activeaza aceasta optiune, iesirea individuala a zonei respective(terminalul Rn) nu va putea fi amortizata sonor.

Pre-alarma pe iesirea R – daca se activeaza aceasta optiune, panoul de control va activa Iesirea individuala a zonei respective (terminalul Rn) in timpul fazei de pre-alarma.

Zona de testare pe iesirile NAC – daca se activeaza aceasta optiune, panoul de control va activa iesirea NAC 1 si NAC 2 timp de 1 secunda cand zona este supusa testarii.

Prioritate pentru butonul manual de alarmare – daca se activeaza aceasta optiune, panoul de control va genera o alarma instantanee, la apasarea butonului de alarmare aferent unei zone.

Detectorul de gaz – daca se activeaza aceasta optiune, se va putea conecta un detector de gaz de 4-20 mA la terminalul zonei.

Optiunea pentru detectorul de gaz poate fi activata doar in cazul zonelor 1, 9 si 17, respectiv terminalele de pe Tabloul Principal si Modulele de extensie 1 si 2.

Timpii

Timpul de pre-alarmare – acest camp va permite programarea timpului dintre alarma la o zona si alarma declansata a panoul de control.

Daca exista mai multe zone care declanseaza o alarma, panoul de control va genera o alarma la expirarea celui mai scurt timp de pre-alarmare.

Valori acceptate: 0-300 secunde (5 minute), in etape de 10 secunde.

Eroare: 60 secunde.

Timpul de investigare – acest camp permite programarea unui interval care va precede timpul de pre-alarma. Acest „interval” va permite utilizatorilor investigarea alarmelor de incendiu. Se va aplica prin apasarea tastei Ack./Evac timp de mai putin de 5 secunde pentru utilizatorii nivelului de acces 2 (daca este activat comutatorul sau este introdus codul PIN).

Valori acceptate: 0-300 secunde (5minute), in etape de 10 secunde.

Eroare: 60 secunde.

Iesirile

Fereastra pentru programarea iesirilor controleaza tiparul pulsului pentru semnalarea in caz de pre-alarma (alerta) si/sau alarma (evacuare) pe iesirile NAC1 si NAC2, precum si pentru semnalarea in caz de alarma (evacuare) pe iesirea de alarma.

Tiparul este reprezentat printr-o serie de clopotei, fiecare reprezentand o secunda.

Configurarea fundalurilor ROSU si ALB (pentru starea Deschis, respectiv Inchis; de exemplu toate fundalurile rosii indica in permanenta Aprins) determina tiparul pulsului respectiv.

De exemplu, dispozitivele de iesire (conectate la NAC 1 si NAC 2) pot fi configurate astfel incat sa aiba o iesire auzibila pentru starea de pre-alarma (alerta) si o alta iesire auzibila distincta pentru starea de alarma (evacuare), permitandu-li-se astfel utilizatorilor sa deosebeasca cele doua stari, dupa cum urmeaza.

Iesirea NAC1

Modelul de pre-alarmare Schema cu clopotei permite programarea modelului de pre-alarmare (alerta) pentru iesirea NAC1.

Imaginea unui clopotel pe fundal rosu = iesirea este deschisa timp de 1 secunda

Imaginea unui clopotel taiat pe fundal alb =iesirea este inchisa timp de 1 secunda.

Setarea de fabrica pentru prealarma: NAC 1 se va deschide timp de 2 secunde, urmand sa se inchida timp de 6 secunde.

Modelul de alarma a se face modelul ca cel de pre-alarmare pentru iesirea NAC 1, facandu-se insa o schema pentru alarmare.

Setare din fabrica: iesirea NAC2 este continua.

Modelul de alarmare: a se face modelul ca cel de pre-alarmare pentru iesirea NAC 1, facandu-se insa o schema de alarmare pentru iesirea NAC 2.

Setare din fabrica: iesirea NAC2 este continua.

Iesirea de alarma

Modelul de alarma - a se face modelul ca cel alarmare pentru iesirea NAC 1, facandu-se insa o schema de alarmare pentru iesirea NAC 2

Setare din fabrica: iesirea de alarma este continua.

Optiunea fara amortizare sonora – daca este activata aceasta optiune, iesirea de alarma nu va putea fi amortizata sonor.

Evenimentele pentru iesirea OC

Aceasta sectiune permite stabilirea unuia sau a mai multor evenimente pentru iesirea OC (terminalul OC) din cele mentionate mai jos.

Alarma – daca setati panoul pentru detectarea acestui eveniment, iesirea OC se va activa cand panoul de control va genera o pre-alarma si va reveni la starea de stand-by cand panoul de control va genera o alarma.

Defect – daca setati panoul pentru detectarea acestui eveniment, iesirea OC se va activa cand sistemul va detecta o problema si va reveni in starea initiala la disparitia defectului.

Resetare – daca setati panoul pentru detectarea acestui eveniment, iesirea OC se va activa cand sistemul va genera resetarea si va ramane activa pana ce resetarea s-a incheiat.

Disable – daca setati panoul pentru detectarea acestui eveniment, iesirea OC se va activa cand zonele vor fi scoase din functiune, urmand sa revina la starea initiala odata ce zonele vor fi repuse in functiune.

Testare - daca setati panoul pentru detectarea acestui eveniment, iesirea OC se va activa cand zonele se afla in testare si va reveni la starea initiala la terminarea testarii.

Alarma dubla (dubla lovitura) - daca setati panoul pentru detectarea acestui eveniment, iesirea OC se va activa cand doua sau mai multe zone genereaza o alarma si va reveni in starea initiala odata cu resetarea panoului de control.

Daca setati panoul pentru detectarea a mai mult de 1 eveniment, iesirea OC se va activa cand va avea loc unul din evenimentele setate si va reveni in starea initiala cand TOATE evenimentele se vor sfarsi.

Iesirea DL

Iesirea DL (terminalul DL) se va activa la expirarea termenului programat. Numaratoarea inversa a timpului programat se va declansa cand panoul de control va genera o alarma.

Daca alarma este declansata de la un buton manual (conectat la o zona cu optiunea prioritate pentru butonul manual), iesirea DL se va activa instantaneu.

Termenul de semnalare a alarmei – acest camp permite programarea timpului de declansare a iesirii pentru apelatorul telefonic DL.

Valori acceptate: 0 pana la 600 secunde (10 minute)

Setare din fabrica: 60 secunde.

Termenul de semnalare a alarmei va fi suspendat in timpul fazei de liniste.

Setarile panoului

Fereastra destinata setarii panoului permite programarea urmatorilor parametri.

Zi/noapte

Trecerea automata de la modul de operare de noapte la cel de zi – daca aceasta optiune este functionala, schimbatorul de la modul de Noapte la cel de zi se va declansa automat la timpul programat (vezi trecerea de la modul de noapte la cel de zi din aceasta sectiune).

Trecerea automata de la modul de zi la cel de noapte – daca aceasta optiune este activata, schimbatorul de la modul de zi la cel de noapte se va declansa automat la timpul programat (vezi trecerea de la modul de zi la cel de noapte din aceasta sectiune).

Trecerea de la modul de noapte la cel de zi - acest camp permite programarea timpului cand panoul de control trebuie sa treaca de la modul de noapte la cel de zi.

Aceasta setare necesita 2 cifre pentru valoarea orei si doua pentru valoarea minutelor.

Folositi cifrele de la 00 pana la 23 (00 pentru miezul noptii) pentru setarea orei.

Folositi cifrele de la 00 pana la 59 pentru setarea minutelor.

Trecerea de la modul de zi la cel de noapte – acest camp permite programarea timpului cand panoul de control trebuie sa treaca de la modul de zi la cel de noapte.

Aceasta setare necesita 2 cifre pentru valoarea orei si doua pentru valoarea minutelor.

Folositi cifrele de la 00 pana la 23 (00 pentru miezul noptii) pentru a seta ora.

Folositi cifrele de la 00 pana la 59 pentru setarea minutelor.

Resetare

Operatia de resetare a panoului de control cunoaste doua faze: resetarea si stabilizarea.

In timpul fazei de resetare, panoul de control va intrerupe alimentarea la curent a dispozitivelor conectate la zone si la terminalul R.

In timpul fazei de stabilizare, panoul de control va ignora starea zonelor.

Acest proces este necesar, deoarece unele dispozitive continua sa semnaleze conditiile de defect timp de cateva secunde dupa intreruperea curentului.

Operatia de resetare permite programarea detectorului de resetare si a timpului de stabilizare.

Timpul de resetare a detectorului – acest camp permite programarea perioadei de intrerupere a curentului care va determina resetarea detectorilor.

Valori acceptate: 0 pana la 15 secunde, in etape de 1 secunda.

Setare din fabrica: 8 secunde.

Timpul de stabilizare a detectorului – acest camp permite programarea perioadei (necesare dupa resetare) in care sistemul va ignora starea zonelor.

Valori acceptate: 0 pana la 15 secunde, in etape de 1 secunda.

Setare din fabrica: 2 secunde.Codul utilizatorilor

Codul utilizatorului format din 4 cifre permite accesul la nivelul 2 la panoul de control.

Setare din fabrica: 1234.

Timpul de verificare a alarmei

Acest camp permite programarea ferestrei de verificare a alarmei, mai precis, intervalul de timp in care o zona (cu optiunea verificarea alarmei activata), trebuie sa declanseze doua evenimente de alarma astfel incat sistemul sa genereze o alarma la panoul de control.

Valori acceptate: 0 pana la 600 secunde (10 minute) in etape de 5 secunde.

Setarea din fabrica: 30 de secunde.

Timpul de liniste in cadrul modului de liniste

Acest parametru determina durata in care panoul de control va mentine starea de liniste in timpul functionarii sistemului in modul de noapte.

Valori acceptate: de la 0 pana la 600 de secunde (10 minute) in etape de 5 secunde.

Setarea din fabrica: 60 de secunde.

Timpul pana la semnalarea caderii de retea

Acest parametru determina timpul scurs pana cand panoul de control va semnala o cadere de retea.

Valori acceptate: de l 0 pana la 9999 minute (6zile, 22 de ore si 39 minute), in etape de 1 minut.

Setarea din fabrica: 0 minute.

Aprobarea din partea IMQ SECURITY SYSTEMS se aplica DOAR atunci cand timpul de semnalare a caderii de retea este setat la 30 de minute sau mai putin.

Data/timp

Acest camp este destinat fixarii datei si a orei.

Descarcarea

Odata ce s-au setat parametrii, acestia trebuie descarcati pe panoul de control dupa cum urmeaza:

se indeparteaza suruburile 4 si se deschide panoul de control.

se conecteaza jumper-ul 65 la stifturile primului si celui de-al doilea terminal de pe placa terminalelor prevazuta cu 3 stifturi si marcata cu PRG pe tabloul principal. Toate led-urile panoului de control se vor stinge, cu exceptia led-ului Disab./Fault Telecom care va palpai – pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de programare cu ajutorul computerului.

se conecteaza portul serial al panoului de control la porturile seriale ale calculatorului dupa cum urmeaza:

cu ajutorul unei legaturi CVSER/9F9F (articol accesoriu) sau un cablu similar cu cel din figura 27a, se conecteaza panoul de control a calculator;

daca portul serial al panoului de control are 25 de pini, se foloseste un adaptor ADSER/9M25F (articol accesoriu) sau un cablu similar cu cel din figura 27b.

se selecteaza portul serial al calculatorului pentru conectarea cu panoul de control, dupa cum urmeaza:

se selecteaza porturile seriale din meniul de setare

se selecteaza portul serial (sectiunea Panoul de control)

dati clic sau OK.

se selecteaza parametrii care trebuie descarcati, dupa cu urmeaza:

se selecteaza panoul de control din meniul de setare;

se selecteaza tipul panoului de control din meniul panou;

se selecteaza versiunea respectiva di meniul Firmware (versiune)

se da clic pe OK.

pentru descarcarea unei ferestre specifice: dati clic pe butonul de descarcare DWLoad de pe fereastra respectiva.

Pentru descarcarea mai multor ferestre:

- selectati fereastra dorita din meniul Ferestre (Pages), se da clic dreapta si se selecteaza (un tic aparut in fereastra va indica faptul ca descarcarea va avea loc).

- repetati procedura pentru toate ferestrele necesare

dati din nou clic dreapta si apoi selectati DWLoad.

Pentru a descarca un grup de ferestre, selectati baza.

De exemplu: pentru a descarca toate ferestrele legate de configuratie, selectati Configuratie din meniul Ferestre; pentru a descarca toate ferestrele, selectati J400 din meniul Ferestre.

pentru a vizualiza parametrii panoului de control - urmati cu atentie instructiunile de la punctul 6, apoi selectati UPLoad in loc de DWLoad.

pentru a iesi din sesiunea de programare – conectati jumper-ul 65 la cel de-al doilea si al treilea terminal de pe placa de terminal prevazuta cu 3 stifturi, marcata cu PRG pe Tabloul Principal. Panoul de control se va reseta automat.

a)      conector mama DB9

cablu ecranat cu 7 fire

conector mama DB9

b)      conector mama DB9

cablu ecranat cu 7 fire

conector mama DB25

Figura 27 diagrama de cablare pentru legarea in serie a panoului de control si a unui calculator.

PROGRAMAREA DE LA PANOU

Studiati cu atentie sectiunea urmatoare, pentru a va face o imagine de ansamblu cu privire la modul de folosire a tabloului de programare.

Tabloul de programare este setat pe coloane.

Led-urile din coloana A reprezinta fazele de programare: 1 ZONE, 2 TIMPI, 3 IESIRI, 4 PANOU, 5 DIVERSE si 6 MODULE.

Coloanele B, C, D, E si F se impart in ferestre mici, fiecare oferind o serie de optiuni. Fiecare optiune este precedata de un numar, reprezentand Faza de programare de care apartine (ex. 2 timpul de pre-alarmare – coloana C apartine de faza de programare a timpilor 2).

Ferestrele din coloana B au led-uri, cele din coloanele C (cu exceptia tastei destinate „Fazei urmatoare”), D, E si F detin atat led-uri cat si taste. In timpul sesiunii de programare, led-urile si tastele vor avea posibilitatea indeplinirii „mai multor sarcini”, mai exact ele vor opera in functie de faza respectiva de programare.

Unele optiuni trebuie activate/dezactivate cu ajutorul tastelor pentru zone (de la Z 1 pana la Z18 pentru modelul J408; de la Z1 pana la Z24 pentru modelul J424).

Accesarea sesiunii de programare

se indeparteaza suruburile 4 si se deschide panoul de control.

se conecteaza jumper-ul 65 la primul si al doilea stift terminal de pe placa prevazuta cu 3 stifturi terminale, marcata cu inscriptia PRG pe Tabloul principal. Toate led-urile panoului de control se vor inchide, cu exceptia led-ului Disab./Fault Telecom care va palpai si a led-ului Amber Mains care se va aprinde, pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de programare cu ajutorul calculatorului.

tineti apasata tasta Disab./Fault Telecom timp de cel putin 2 secunde. Led-ul Mains de culoare verde va palpai, iar led-ul Amber Mains se va aprinde pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de programare cu ajutorul panoului de control.

indepartati sablonul pentru LED-uri si suprapuneti sablonul de programare in orificiile cu etichetele pentru zone, asa cum se arata in figura 28.

a.                                           apasati tasta 9 pentru faza urmatoare (Next Phase), apoi selectati grupul de parametri pe care doriti sa-i programati: ZONE, TIMPI, IESIRI, PANOUL DE CONTROL sau DIVERSE (vezi paragraful respectiv pentru mai multe detalii) sau, daca doriti sa programati Modulele de Extensie, tineti apasat timp de cel putin 2 secunde tasta 3 sau 6, respectiv modulul de stingere nr. 1 si modulul de stingere nr. 2 (pentru mai multe detalii vezi capitolul „Programarea modulelor”). Led-ul respectiv din coloana A se va aprinde pentru a indica grupul de parametri vizati.

Iesirea din sesiunea de programare

Odata ce programarea s-a incheiat, apasati tasta 9, apoi conectati jumper-ul 65 la terminalele 2 si 3 de pe placa prevazuta cu 3 terminale, marcata cu inscriptia PRG pe Tabloul Principal. Panoul de control se va reseta automat.

Apasati tasta 9 pentru faza urmatoare (Next Phase) inainte de a repozitiona jumper-ul, deoarece, in caz contrar, setarile nu se vor salva.

Figura 29 Programarea Zonelor

Faza de programare a zonelor

Led-ul pentru zone se va aprinde pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit sa se inceapa procedura de programare.

In timpul acestei faze, tastele si led-urile vor opera in functie de optiunile precedate de 1 din ferestrele de pe sablonul de programare, vezi figura 29.

cu ajutorul tastei Urmatoarea optiune (0 coloana D), selectati optiunea pe care doriti sa o programati. Led-ul respectiv se va aprinde (vezi coloana B).

cu ajutorul tastei alocate zonei respective (Z1…Z24), activati/dezactivati optiunea selectata:

daca led-ul alocat zonei respective este luminat, optiunea selectata este activata;

daca led-ul alocat zonei respective nu este luminat, optiunea selectata este dezactivata

3. reveniti la pasul 1 pentru a programa alta optiune de zona sau apasati tasta 9 pentru faza urmatoare pentru a trece la faza urmatoare de programare (vezi coloana A).

Faza de programare a timpilor

Led-ul alocat programarii timpilor va palpai pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare.

In timpul acestei faze, tastele si led-urile vor opera in conformitate cu optiunile precedate de nr. 2 din ferestrele aparute pe ecranul de programare, vezi figura 30.

cu ajutorul tastelor din coloanele C si D, selectati optiunea timpului pe care doriti sa-l programati.

cu ajutorul optiunii de „Crestere a timpului programat”(tasta 8) sau a optiunii de descrestere a timpului programat (tasta0), puteti mari, respectiv micsora timpul setat.

Setarea se realizeaza prin adaugarea valorilor indicate de led-urile din coloana B (ex. daca sunt luminate led-urile pentru 40 sec si 20 sec, setarea va fi de 60 de secunde).

daca doriti programarea timpului de verificare, a timpului de liniste sau a termenului de alarmare a iesirii DL, treceti la etapa nr.4

Daca doriti sa salvati setarea, apasati tasta zonei respective (de la Z 1…Z 24)

daca led-ul respectiv este luminat, atunci noul timp setat a fost salvat

daca led-ul nu este luminat, atunci noul timp setat nu a fost salvat (setarea precedenta nu a fost modificata)

Reveniti la etapa nr. 1 pentru a programa o alta optiune temporala sau apasati tasta 9 (next phase) pentru faza urmatoare pentru a trece la urmatoarea faza de programare (iesirile – coloana A).

Faza de programare a iesirilor

Led-ul alocat iesirilor va palpai pentru indica faptul ca sistemul este pregatit de configurarea tiparului de puls al iesirilor (reprezentat de led-urile de la 1 la 8, fiecare led reprezentand un anumit patern de 1 secunda). In timpul acestei faze, tastele si led-urile vor opera in conformitate cu optiunile precedate de cifra 3 din ferestrele aparute pe ecranul de programare, vezi figura 31.

Figura 31 faza de programare a iesirilor

 1. cu ajutorul tastei pentru trecerea la urmatoarea iesire (next output) (tasta 0 din coloana D), selectati iesirea pe care doriti sa o programati (vezi coloana B).
 2. daca doriti programarea iesirii OC, treceti direct la etapa nr. 3. daca programati iesirile NAC 1, NAC 2 sau iesirile de alarma, paternul se va realiza cu ajutorul tastelor de la 1 la 8, dupa cum urmeaza:

daca led-ul este luminat, iesirea va fi activata timp de 1 secunda, conform paternului.

daca led-ul nu este luminat, iesirea va fi neactivata timp de 1 secunda, conform paternului respectiv. De exemplu, daca led-urile de la 1 pana la 4 sunt luminate si cele de la 5 la 8 sunt neluminate, acest lucru indica un patern de 4 secunde luminat, urmate de alte 4 secunde neluminat, iar daca toate led-urile sunt luminate, acest lucru indica faptul ca led-urile sunt in permanenta luminate.

 1. cu ajutorul tastelor de la 1 la 7, selectati sau deselectati evenimentele de pe iesirile OC:

- daca led-ul este luminat, iesirea OC va semnala evenimentul respectiv.

- Daca led-ul nu este luminat, iesirea OC nu va semnala evenimentul respectiv.

4. reveniti la etapa nr. 1 pentru a programa o alta optiune a iesirilor sau apasati tasta 9 (Next Phase) de trece la urmatoarea faza, pentru a programa o alta optiune a iesirii sau treceti direct la urmatoarea faza de programare (vezi coloana A).

Faza de programare a panoului

Led-ul alocat panoului va palpai pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit pentru programarea codului utilizatorului, a timpilor modului de zi si de noapte, precum si data si ora exacta. In timpul acestei faze, tastele si led-urile vor opera in conformitate cu optiunile precedate de cifra 4 din ferestrele aparute pe ecranul de programare, vezi figura 32.

 1. cu ajutorul tastelor din coloanele C si D, selectati parametrul pe care doriti sa-l programati (pentru detalii suplimentare vezi respectivul paragraf) sau apasati tasta 9 Next Phase pentru a trece la urmatoarea faza de programare (vezi coloana A).
  • codul utilizatorului (tasta/led 1)

Led-ul va lumina pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare.

Cu ajutorul tastelor de la 1 pana la 9, tastati un cod de acces format din 4 cifre. Led-ul nu va mai lumina dupa introducerea celei de-a patra cifre (indicandu-se astfel acceptarea codului utilizatorului).

  • Modul de zi (tasta/led 2)

Led-ul va lumina pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare.

Cu ajutorul tastelor de la 1 la 9, tastati ora cand trebuie sa aiba loc trecerea de la modul de noapte la cel de zi.

Introduceti 2 cifre pentru ora (de la 00 la 23 pentru miezul noptii) si 2 pentru minute ( de la 00 la 59). Led-ul va inceta sa lumineze dupa introducerea celei de-a patra cifre (indicandu-se astfel ca setarea a fost acceptata).

  • Modul de noapte (tasta/led-ul 4)

Led-ul va lumina pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare.

Cu ajutorul tastelor de la 1 la 9, tastati ora (ca in cazul modului de Zi) cand trebuie sa aiba loc trecerea de la modul de zi la cel de noapte.

Led-ul va inceta sa lumineze dupa introducerea celei de-a patra cifre (indicandu-se astfel ca setarea a fost acceptata).

  • Ora (tasta/led-ul 5)

Led-ul va lumina pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare.

Cu ajutorul tastelor de la 1 la 9, tastati ora (ca in cazul modului de Zi).

  • Data (tasta/led-ul 7).

Led-ul va lumina pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare.

Cu ajutorul tastelor de la 1 la 9, tastati numarul format din 2 cifre pentru zi (de la 00 la 31), luna (de la 00 la 12) si an (de la 00 la 99). Led-ul va inceta sa lumineze dupa introducerea ultimei cifre (indicand faptul ca setarea a fost acceptata).

Daca cifrele sunt introduse gresit, acest lucru va fi semnalat printr-un semnal sonor de eroare.

  • Termenul de semnalare a unei caderi de retea (tasta/led-ul 8)

Led-ul va lumina pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare.

Cu ajutorul tastelor de la 0 la 9, introduceti timpul cat trebuie sa astepte panoul pana la semnalarea unei caderi de retea.

Introduceti 4 cifre (de la 0000 pana la 9999 minute). Led-ul va inceta sa lumineze dupa introducerea ultimei cifre (indicandu-se astfel ca termenul programat a fost acceptat).

Daca cifrele sunt introduse gresit, acest lucru va fi semnalat printr-un semnal sonor de eroare.

Faza de programare a DIVERSELOR

Led-ul pentru DIVERSE va palpai pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare a Timpului de stabilizare, a timpului de resetare, a iesirilor cu amortizare sonora si a configurarilor 1 si 2. in timpul acestei faze, tastele si led-urile vor opera in conformitate cu optiunile precedate de cifra 5 din ferestrele aparute pe ecranul de programare, vezi figura 33.

cu ajutorul tastelor din colanele C si D, selectati parametrul pe care doriti sa-l programati, apoi consultati paragraful respectiv sau apasati tasta 9 Next Phase pentru a trece la urmatoarea faza de programare (vezi coloana A).

folositi optiunea de crestere a timpului programat (tasta 8) sau cea de descrestere a timpului (tasta 0) pentru a creste, respectiv descreste valoarea timpului setat.

Setarea se realizeaza prin adunarea valorilor indicate de catre led-urile din coloana B (ex. daca este luminat led-ul de 8 secunde si cel de 2 secunde, setarea se va face la 10 secunde).

Timpul de resetare (tasta/led-ul 2)

Led-ul va lumina pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare. Aceasta setare se realizeaza si se formeaza ca in cazul programarii timpului de stabilizare.

Iesirile cu amortizare sonora (tasta/led-ul2).

Led-ul va lumina pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare. Cu ajutorul tastei 3 (alarma) atribuiti urmatoarele proprietati iesirii de alarma:

daca led-ul de alarma este luminat, iesirea de alarma poate fi amortizata sonor.

Daca led-ul de alarma nu este luminat, iesirea de alarma nu va putea fi amortizata sonor.

Configurarea 1 (tasta/led-ul 5)

Led-ul va lumina pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare. Cu ajutorul tastelor din coloanele E si F, configurati panoul de control:

daca led-ul este luminat, modulul respectiv este inclus in configuratie

daca led-ul nu este luminat, modulul respectiv nu este inclus in configuratie.

In timpul acestei faze, tastele si led-urile din coloanele E si F vor opera in conformitate cu optiunile scrise: (positive type) (cu plus)

Ø      Exting. 1 = modul de stingere nr. 1

Ø      Exting 2 = modul de stingere nr. 2

Ø Expander 1 = modul de extensie nr. 1

Ø Expander 2 = modul de extensie nr. 2

Ø Power 1 = statia de alimentare nr. 1

Ø Power 2 = statia de alimentare nr. 2

Ø Power 3 = statia de alimentare nr. 3

Ø Power 4 = statia de alimentare nr. 4

Configurarea 2 (tasta/led-ul 7)

Led-ul va lumina pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare. Cu ajutorul tastelor din coloanele E si F, configurati panoul de control:

daca led-ul este luminat, modulul respectiv este inclus in configuratie

daca led-ul nu este luminat, modulul respectiv nu este inclus in configuratie

In timpul acestei faze, tastele si led-urile din coloanele E si F vor opera in conformitate cu optiunile scrise (negative type) (cu minus)

Ø      LCD 1 = Modulul LCD nr. 1

Ø      LCD 2 = Modulul LCD nr. 2

Ø      LCD 3 = Modulul LCD nr. 3

Ø      LCD 4 = Modulul LCD nr. 4

Ø      Rep. 1 = panoul repetor nr. 1

Ø      Rep. 2 = panoul repetor nr. 2

Ø      Rep. 3 = panoul repetor nr. 3

Ø      Rep. 4 = panoul repetor nr. 4

Faza de programare a Modulelor

Led-ul pentru module va palpai pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de programarea parametrilor modulelor de stingere. In timpul acestei faze, tastele si led-urile vor opera conform optiunilor precedate de cifra 6 din ferestrele aparute pe ecranul de programare, vezi figura 34.

Led-ul (Exting. 1 sau Exting. 2) corespunzator modulului de stingere respectiv va palpai pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de programarea parametrilor respectivi.

Apasati tasta 1 (timpul de stingere), 2 (timpul de pre-stingere) sau 4 (zonele de activare) pentru a selecta parametrul pe care doriti sa-l programati apoi consultati paragraful respectiv sau apasati tasta 9 de trecere la faza urmatoare pentru a reveni la faza de programare a zonelor (vezi coloana A).

 • Timpul de stingere (tasta/led-ul 5)

Led-ul va fi luminat pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare.

Folositi optiunea de crestere a duratei (tasta 8) sau cea de descrestere a valorii timpului pentru a creste, respectiv descreste valoarea setata.

Setarea se realizeaza prin adunarea tuturor valorilor precedate de cifrele 6 si 5, indicate de led-urile din coloana B (ex. daca led-urile pentru valorile de 16 si 4 secunde sunt luminate, setarea se va face la 20 de secunde).

 • Timpul de pre-stingere (tasta/led-ul 2)

Led-ul va fi luminat pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare. Folositi optiunea de crestere a duratei (tasta 8) sau cea de descrestere a valorii timpului pentru a creste, respectiv descreste valoarea setata.

Setarea se realizeaza prin adunarea tuturor valorilor precedate de cifrele 6 si 2, indicate de led-urile din coloana B (ex. daca led-urile pentru valorile de 20 si 40 secunde sunt luminate, setarea se va face la 60 de secunde).

 • Zonele de activare (tasta/led-ul 4)

Led-ul va fi luminat pentru a indica faptul ca sistemul este pregatit de procedura de programare.

Cu ajutorul tastelor pentru zone ( de la Z 1 la Z8 pentru centrala J408 si de la Z1 la Z24 pentru centrala J424), activati/dezactivati zonele respective pentru activarea modulului de stingere aferent):

daca led-ul zonei respective este luminat, zona va declansa activarea modulului de stingere aferent.

Daca led-ul zonei respective nu este luminat, zona nu va declansa activarea modulului de stingere aferent.

Modulul LCD

Modulul LCD va permite programarea urmatorilor parametri de la panoul de control al unei centrale J 424 sau de la panoul repetor al unei centrale J400-REP:

Ø      Adresa modulului LCD

Ø      Descrierea zonelor

Ø      Actualizarea caracterelor

Ø      Modul de scriere a datei

Pentru accesarea fazei de programare, introduceti jumper-ul 82 pentru modulul LCD, iar modulul va afisa meniul principal.

Programarea adresei

Programati aceasta optiune dupa cum urmeaza.

cu ajutorul tastelor de derulare inainte si inapoi, selectati optiunea de programare a adresei.

PROGRAMMING MODE ADDRESS: 1

Cu ajutorul tastelor de derulare inainte si inapoi, specificati adresa respectiva pe modulul LCD.

PROGRAMMING MODE ADDRESS: 4

Daca folositi un modul LCD cu o centrala J424, specificati adresa 4. Daca folositi un Modul LCD cu un panou repetor, specificati adresa panoului repetor.

Descrierea Zonelor

cu ajutorul tastelor de derulare inainte si inapoi, selectati Descriere zonelor

ZONE DESCRIPTION

Press ENTER

apasati ENTER

ZONE 1

Zone 1

Cu ajutorul tastelor de derulare inainte si inapoi, selectati caracterul pe care doriti sa-l modificati (caracterul respectiv va incepe sa palpaie).

Cu ajutorul tastelor de derulare inainte si inapoi, selectati noul caracter.

ZONE 1

Warehouse (depozit)

apasati tasta ENTER pentru a salva descrierea zonei pe ecran si a reveni la etapa precedenta sau apasati ESC pentru a salva Descrierea zonei pe ecran si pentru a reveni la meniul principal.

Orice modificare facuta descrierilor de zone – prin intermediul modulului LCD – trebuie transmisa celorlalte module cu ajutorul comenzii de actualizare a caracterelor.

Actualizarea caracterelor

Cu ajutorul tastelor de derulare inainte si inapoi, selectati actualizarea caracterelor.

STRINGS UPDATE

Press ENTER

tastati enter pentru actualizarea descrierilor.

UPDATE EXECUTED

3. tastati Esc. Pentru a reveni la meniul principal.

Modul de scriere a datei

1. Cu ajutorul tastelor de derulare inainte si inapoi, selectati optiunea Modul de scriere a datei

DATE FORMAT

Dd/mm/yyyy (zz/ll/aaaa)

2 Cu ajutorul tastelor de derulare inainte si inapoi, selectati modul de scriere a datei.

- Dd/mm/yyyy (zz/ll/aaaa) = zi/luna/an;

- mm/dd/yyyy (ll/zz/aaaa) = luna/zi(an.

DATE FORMAT:

Mm/dd/yyyy

tastati Enter sau Esc pentru a confirma setarea si pentru a reveni la meniul principal.

GHID RAPID

Acest ghid rapid este destinat instalatorilor care detin cunostinte despre panourile de control J424 si J408, precum si despre panourile de control anti-incendiu in general. Acest capitol insumeaza toate detaliile de instalare necesare.

Caracteristici tehnice

In paragraful de mai jos va sunt prezentate unele caracteristici tehnice ale terminalelor de pe tabloul principal si de pe cel de extensie:

PANOUL DE CONTROL

J424

J408

Tensiunea principala

230 V~ 50 Hz – 15/+10%

Curentul maxim

0,9 A

0,5A

Puterea

60W

35W

Curentul maxim disponibil

1,5A

1A

Variatiile de tensiune joasa

19.0÷27.6 V

Ondulatia tensiunii joase

Acumulatorii adecvati:

Marca

Modelul

2* 12V/17Ah

YUASA

NP17-12 FR

Sau un echivalent WITH CASE FLAME CLASS UL94-V2 OR HIGHER

2* 12V/17Ah

YUASA

NP7-12 FR

Sau un echivalent WITH CASE FLAME CLASS UL94-V2 OR HIGHER

Variatia de temperatura

-5÷+40 +40°C

Dimensiuni

(W*H*D)

mm

mm

Greutate

18,7 Kg (2)

8,2 Kg (3)

… pentru alimentarea cu energie electrica a modulelor optionale (modulele de stingere, modulele de extensie, modulul de afisare) si a dispozitivelor externe.

Cu 2 acumulatori de 12 V, 17 Ah, 2 module de extensie, 2 module de stingere si un modul de afisare.

Cu 2 acumulatori de 12 V, 17 Ah si 1 modul de stingere.

Tabelul de mai jos arata consumul de curent al modulelor panoului.

MODUL

CONSUM DE CURENT (A)

In stand-by

Maxim

Tabloul principal+J408-2

Tablou de control cu 2 zone

Tablou principal+J408-4

Tablou de control cu 4 zone

Tablou principal+J408-8 si J424

Tablou de control cu 8 zone

Modul de stingere J400-EXT

Modul de extensie J400-EXP 8

Modul J400-LCD

Descrierea terminalelor

Terminalele tabloului principal cu 8 zone, tablourile principale cu 2/4 zone, tabloul de extensie, tabloul de stingere si statia in comutatie sunt prezentate pe scurt in tabelul 4: mai intai este starea de stand-by (obisnuita), fiind urmata apoi de starea de alarma. Mai mult, tensiunea din timpul diferitelor conditii de operare este indicata pentru fiecare terminal in parte, precum si curentul maxim ( in amperi) care poate circula prin terminale:

totalul de curent consumat de terminalele pentru Z1, Z2, …, Z8, 24V, 24 R, NAC1 si NAC 2 nu trebuie sa depaseasca: 1,5A pentru panoul de control J424; 1A pentru panoul de control J 408.

TERM.

DESCRIERE

v(V)

i(A)

TABLOUL PRINCIPAL si MODULUL DE EXTENSIE

Z1

Z8

ZONA DE DETECTIE supravegheata, cu posibilitate de omitere

Scaderea tensiunii pe terminal la 0V cu 3.9k- zona respectiva este in stand-by

Scaderea tensiunii pe terminal la 0V cu 680 ohm- zona respectiva este in stare de alarma automata.

Scaderea tensiunii pe terminal la 0V cu 270 ohm- zona respectiva este in stare de alarma manuala.

Terminal in scurtcircuit sau deschis – semnal de defect

IMPAMANTAREA

R1

R8

Iesiri cu colector in gol cu amortizare sonora:

Zona respectiva este in stand-by – terminal deschis

Zona respectiva este in stare de alarma – comuta la masa

TERM.

DESCRIERE

v(V)

i(A)

TABLOURILE PRINCIPALE cu 2 si 4 zone

DL

iesire cu dispozitiv telefonic supravegheata, cu posibilitate de omitere

in timpul starii de stand-by – flotant

la expirarea termenului de semnalare a alarmei – comuta la masa

OC

Iesire AUXILIARA PROGRAMABILA:

In stand-by – flotant

La verificarea unui eveniment asociat – comuta la masa

24V

Iesirea de alimentare de 24 V (24 V POWER OUTPUT)

Crestere pozitiva a tensiunii la 27,6 V pe terminalul 24V.

Scaderea tensiunii la 0V pe terminalul de impamantare

24R

POWER OUTPUT de 24 V resetabila

In stand-by – pull-up la 27,6 V pe terminalul 24R

In timpul resetarii – terminal 24 R flotant

Pull-down la 0V pe terminalul de impamantare.

PL

Iesirea de pierdere de curent

In stand-by – flotant

In timpul unei pane de curent – comuta la masa

ALARM

Iesire de alarma cu amortizare sonora nesupravegheata

Panoul de control in stand-by – normal inchis

Panoul de control in stare de alarma – normal deschis

5FAULT

Iesire de defect nesupravegheata cu posibilitate de omitere, amortizare sonora,

Panoul de control in stand-by – normal inchis

In caz de defect – normal deschis.

NAC 1

Iesire de alarma nr. 1 nesupravegheata cu posibilitate de omitere, amortizare sonora

Panoul de control in stand-by – comuta la 0 V pe terminalul +; comuta la 27,6 V pe terminalul –

Panoul in stare de alarma – comuta la 27,6 V pe terminalul +, comuta la 0V pe terminalul –

NAC 2

Iesire de alarma nr. 2 supravegheata cu posibilitate de omitere si amortizare sonora

Panoul de control in stand-by – comuta la 0 V pe terminalul +; comuta la 27,6 V pe terminalul –

Panoul in stare de alarma – comuta la 27,6 V pe terminalul +, comuta la 0V pe terminalul -

TABLOUL PRINCIPALE cu 8 zone

RS485

Portul serial RS485;

Comuta la 27,6 V pe terminalul 24V

Comuta la 0V pe terminalul de impamantare

Datele pe terminalele + si -

TABLOUL DE STINGERE

EM

Intrare supravegheata de stingere manuala cu posibilitate de omitere

3.9k (680 ohm NC) prin terminalele + si - - intrarea este in stand-by.

680 ohm (3.9k NC) prin terminalele + si - - timpul de pre-stingere

terminalele + si – sunt in scurtcircuit sau deschise – pentru semnalarea unui defect la Controlul manual al stingerii

IE

Intrare supravegheata de oprire a stingerii

3.9k (680 ohm daca NC) prin terminalele + si - - intrarea se afla in stand-by

680 ohm (3.9k ohm NC) prin terminalele + si – stingerea este iposibila

terminalele + si – sunt in scurtcircuit sau deschise – semnalarea unui defect la inhibarea stingerii

PS

Intrare supravegheata pentru butonul de presiune:

3.9k (680 ohm if NC) prin terminalele + si - - intrarea se afla in stand-by

680 ohm (3.9k if NC) prin terminalele + si - - semnalarea este activata pentru butonul de presiune

terminalele + si – sunt in scurtcircuit sau deschise – semnalarea unui defect la presostat

EV

Iesirea supravegheata pentru electoventil:

Modulul de stingere se afla in stand-by – terminalele sunt deconectate

Modulul de stingere se afla in starea de stingere – terminalele sunt conectate

Terminalele sunt in scurtcircuit sau deschise – semnalare defect electrovalva

24P

Power boost input:

Intrarea pentru furnizarea de curent suplimentar iesirilor PR si AE

PR

Iesire supravegheata de pre-stingere

Modulul de stingere se afla in stand-by – tensiunea este negativa in terminalul + si pozitiva in terminalul –

In timpul fazei de pre-stingere – tensiunea este pozitiva in terminalul + si negativa in terminalul –

Terminalele + si – se afla in scurtcircuit sau sunt deschise – fault pre ext. signalling

AE

Iesire de stingere activata

Modulul de stingere se afla in stand-by – tensiunea este negativa in terminalul + si pozitiva in terminalul –

In timpul fazei de stingere – tensiunea este pozitiva in terminalul + si negativa in terminalul –

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 762
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site