Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Pierderile si randamentul masinilor electrice

Electronica electricitate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Teoria supraesantionarii
Cerinte si criterii de performanta pentru instalatiile electrice
Studiul unui circuit serie in curent alternativ sinusoidal monofazat
Regimul campului magnetic
Dispozitive semiconductoare
Reducerea amplitudinii armonicilor spatiale
Mixer audio de tip FET
Sistemul informational electroenergetic al intreprinderilor industriale
Rezistoare
DIMENSIONAREA SISTEMULUI FOFOVOLTAIC

TERMENI importanti pentru acest document


Warning: mysqli_fetch_row() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/svadan38/public_html/tehnologie/electronica-electricitate/Pierderile-si-randamentul-masi32644.php on line 95


Pierderile si randamentul masinilor electrice


Pierderile ce apar in functionarea unei masini electrice se impart in

pierderi mecanice si de ventilatiepierderi in partile active ale masinii ( in fier si in infasurari )


Pierderile mecanice sunt determinate de frecarile partilor in rotatie (frecarile din lagare, frecarea periilor de colector precum si excentricitatile constructive sau determinate de uzura ) ; in categoria pierderilor de ventilatie intra puterea necesara antrenarii ventilatorului masinii. Pierderile mecanice sunt aproximativ proportionale cu turatia masinii ( n ), iar cele de ventilatie cu patratul turatiei masinii (n2 ). Deoarece pierderile prin ventilatie sunt sensibil mai mari decat cele uzuale prin frecari, putem asuma ca pierderile mecanice pm+v, sunt grosso modo proportionale cu patratul turatiei masinii ; la turatie constanta, aceste pierderi intervin printr-o valoare fixa, independenta de sarcina.


Pierderile in fier PFe sunt determinate de variatia campului magnetic in miezul feromagnetic al masinii. La o magnetizare variabila in timp, se dezvolta pierderi ca urmare a fenomenului de hiesterezis magnetic si a curentilor turbionari indusi. Dupa cum am mai mentionat, pentru marirea rezistentei electrice pe calea curentilor turbionari din miezul de otel, acesta se realizeaza din tole izolate, iar pentru reducerea pierderilor prin hiesterezis, tolele se executa din otel electrotehnic aliat cu siliciu.

Pierderile determinate de armonica fundamentala de spatiu a campului magnetic din intrefier, sunt pierderile principale in fier, pe cand cele introduse de armonicile superioare ( de amplitudini mult mai mici ) se globalizeaza in categoria pierderilor suplimentare in fier.

Atat pierderile prin hiesterezis cat si cele prin curenti turbionari, depind cu aproximatie de patratul inductiei magnetice ( B2 ) ; dar cum tensiunea electromotoare indusa este proportionala cu inductia magnetica B, rezulta ca pierderile in fier depind aproximativ de patratul tensiunii.


Pierderile electrice se produc in infasurari si la contactul de trecere al curentului intre colector si perii.

Pierderile de trecere la perii determinate de curentul I, sunt date de relatia

Pt = ΔU I , unde ΔU = 0,2 1,2 V caderea de tensiune la perii, dependenta de materialul periilor, densitatea de curent in suprafata de trecere si de natura suprafetei de contact.

Pierderile in infasurarile strabatute de curenti variabile in timp, se impart in pierderi principale si suplimentare.Pierderile principale se calculeaza ca si cum densitatea de curent ar fi uniforma pe sectiunea conductorului cu o relatie de formapinf pr =Rcc I2 unde Rcc este rezistenta in curent continuu a infasurarii strabatuta de curentul I.

Pierderile suplimentare sunt provocate de curentii turbionari ce se stabilesc prin conductoare. In laturile din crestaturi si in partile frontale, patrunderea campului electromagnetic este incompleta. Curentii turbionari indusi de campurile de dispersie determina o repartitie neuniforma a densitatii de curent, echivalenta cu o reducere a sectiunii conductorului si o marire a rezistentei electrice.

Pierderile totale in infasurari se calculeaza cu o relatie de forma pinf =Rca I2 unde Rca este rezistenta pe care o prezinta infasurarea in curent alternativ Rca =K Rcc ( Kr >1, este factorul de marire a rezistentei in curent alternativ, dependent de legea de variatie in raport cu timpul a curentului infasurarii si configuratia crestaturilor si partilor frontale ).

Masura in care Kr ≠ 1 exprima ponderea pierderilor suplimentare in pierderile totale ale infasurarilor ; la infasurarile strabatute de curent continuu, se ia Kr =1.

Pierderile electrice sunt in principal determinate de pierderile prin infasurari si depind strans de sarcina, modificandu-se practic proportional cu patratul densitatii de curent.

De regula pierderile suplimentare in fier si infasurari sunt reduse si se inglobeaza printr-un anumit procent in pierderile principale ( uneori insa ele sunt importante si trebuie evaluate separat ).

Randamentul unei masini este determinat de raportul dintre puterea utila cedata mediului exterior P2 si puterea absorbita P1

P2 P2

η = = -----------( 1.13 )

P1 P2 + Σp


unde Σp = pm+v + pfe + pinf


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 209
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site