Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Prognoza consumului de energie activa

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micPrognoza consumului de energie activa

Prognoza pe baze stiintifice a energiilor si puterilor este posibila pe termene lungi, numai daca se cunosc cu mult inainte toti indicatorii de evolutie a intreprinderii.Fiecare categoriede consumatori are o dinamica proprie de crestere a consumului de energie electrica, de aceea o prognoza cu aproximatie satisfacatoare se poate face numai pentru fiecare categorie in parte.

Pentru efectuarea prognozei, sunt necesare in primul rand istoriograme ale consumului de energie si ale puterilor maxime ridicate pe un numar cat mai mare de ani pentru fiecare categorie de consumatori. Din aceasta se poate determina rata de crestere a consumului de energie si a puterilor de la un an la altul.

Intrucat consumul de energie depinde de o serie de factori de ordin tehnic si economic, o extrapolare pur matematica a datelor de consum realizate ar putea conduce la erori mari. De aceea istoriogramele trebuie sa fie insotite de o monografie care sa cuprinda pentru fiecare an in principal urmatoarele date: valoarea productiei, consumurile specifice realizate, productivitatea muncii, randamentul cu care este folosita energia. Aceste date trebuie cunoscute si pentru perioada la care se refera prognoza.

Complexitatea factorilor care determina consumul de energie electrica este - dupa cum se vede atat de mare, incat practic nu este posibila prinderea lor intr-o relatie matematica universal valabila.

Metoda care prezinta cea mai mare certitudine in predeterminarea consumului de energie consta in analiza consumurilor. Se determina pe un numar cat mai mare de ani consumul specific de energie cu relatia: ,

in care: - consumul specific de energie;

Wi - consumul de energie electrica pe intreg anul;

Vi - productia anuala, in unitati fizice reprezentative sau conventionale, din acelasi an.

Cu aceste date se poate stabili functia statistica = f(t), care se poate reprezenta intr-o diagrama ca in figura:

Curbele limite wi max si wi min determina domeniul de variatie

al consumului de energie electrica realizat in trecut.

Pe langa aceste grafice trebuie cunoscute in plus

urmatoarele date:

- procesul energo-tehnologic; - productivitatea muncii;

- randamentul in exploatare al masinilor si instalatiilor.

Cunoasterea in viitor a acestor factori, care pot conduce

la modificari importante ale consumului specific, precum si

ale tendintei si posibilitatilor de introducere a tehnicii noi in

diferite procese face posibila evaluarea consumului specific

la sfarsitul etapei alese.

In cursul etapei respective, consumul specific va avea o evolutie oarecare (mai ales de forma exponentiala) dar care pentru intervale nu prea lungi poate fi asimilata cu o dreapta.

unde: - consumul specific de energie in anul k, apartinand etapei de perspectiva; - consumul specific de energie in anul b, luat ca baza in perioada expirata; - cota medie anuala de variatie a consumului specific; - anii respectivi.

Constanta y se determina din conditia limita , unde tn este ultimul an al etapei de perspectiva pentru care s-a evaluat consumul specific .

In functie de posibilitatile de marire a productivitatii muncii, de extindere a perfectionarii unor procese tehnologice, de imbunatatire a randamentului instalatiilor, y poate fi mai mare, mai mic sau egal cu zero.

Imbunatatirea proceselor energo-tehnologice contribuie la amortizarea oscilatiilor anuale ale consumului specific de energie electrica ceea ce permite evaluari cu atat mai sigure cu cat procesul este mai perfectionat.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 946
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved