Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Rolul pamantului in electrosecuritate

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micRolul pamantului in electrosecuritate

Pamantul poate fi conceput ca un conductor spatial imens in general neomogen si neizotrop. Ca orice corp si pamantul are o anumita rezistivitate electrica. In mod empiric, intuitiv putem spune : cu cat rezistivitatea unui corp este mai mare , cu atat mai greu trece curentul electric prin el. Pamantul are o rezistivitate relativ mare fata de conductoarele obisnuite cum sunt cuprul, aluminiul.valoarea rezistentei pamantului depinde de tipul de sol : arabil , argilos , mlastinos, nisipos si este influentata de umiditate si de temperatura. Cu cat umiditatea si temperatura creste cu atat scade rezistivitatea solului Cu cat presiunea exercitata asupra solului creste cu atat rezistivitatea sa scade. Aceste caracteristici se refera mai ales la straturile superiore , pana la adancimea de 3 m.In medie se poate considera rezistivitatea D Sm , valoare superiora fata de conductoarele obisnuite ca aluminiul , cuprul, cu 9 ordine de marime. Totusi valoare rezistentei solului este destul de mica , apropiata de valoarea conducoarelor metalice , datorita sectiunii sale foarte mari , prin care poate trece curentul electric.

In unele situatii pamantul se poate folosi chiar pentru transportul curentului electric.De exemplu in cazul tramvaielor , calea curentului este urmatoarea :statia de alimentare - firele aeriene de deasupra sinelor-colectorul tramvaiului- circuitul electric al tramvaiului- sinele - pamantul-statia de alimentare.

In general rezistenta a circuitului electric stabilit prin pamant este influentata simtitor de prezenta electrozilor de intrarea -iesire in si din pamant. Acesti electrozi au constructie speciala si se numesc prize de pamant. Vom vorbi detaliat despre ele in subcapitolul III.4.

Dupa intrarea in pamant curentul se distribuie uniform , simetric in directie radiala.

Pe masura indepartarii de electrod, sectiunea parcursa de curent creste, densitatea de curent scade , potentialul pe suprafata pamantului scade de la valoarea maxima pe electrod pana la zero la o distanta foarte mare de electrod. Practic zona de influenta a prizei de pamant (in care potentialul difera inca de zero) corespunde unei emisfere cu raza de aproximativ 20m. Pe suprafata solului , liniile echipotentiale sunt cercuri concentrice cu avand centrul chiar electrodul prizei de pamant. Distanta mai mare de 20m se poate considera o zona de potential nul.

potentialul pamantului in apropi- U

erea scurgerii de curent

distanta de la priza

Zona de potential nul

 
zona de influenta a prizei de pamant

 

Zona de potential nul

 
20m 0 m 20 m de pamantPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 869
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved