Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


SCHEMELE RETELELOR DE ALIMENTARE

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micSchemele retelelor de alimentare

Conceperea schemelor retelelor de alimentare, care fac legatura intre posturile de transformare si tablourile de distributie la receptoare si utilaje, reprezinta unul din aspectele importante ale proiectarii instalatiei de joasa tensiune deoarece, asa cum s-a aratat mai sus, retelele de distributie nu ridica dificultati deosebite.Retelele de alimentare de joasa tensiune pot fi organizate conform schemelor (de alimentare):

- radiale;

- cu linii principale;

- buclate;

- combinate.

a. Schemele radiale (arborescente) sunt utilizate pentru alimentarea unor tablouri de distributie suficient de incarcate, montate relativ apropiat unele de altele, cat si in cazul tablourilor de distributie cu puteri cerute mari, distantate, fata de care tabloul general ocupa o pozitie aproximativ centrala.

Aceste scheme asigura totodata limitarea valorilor curentilor de scurtcircuit.

Retelele de alimentare radiale, se pot realiza, dupa cum urmeaza:

- cu o singura treapta, cand tablourile secundare de distributie (TS1 TS4) sunt alimentate direct de la tabloul general TG;

- cu mai multe trepte, caz in care distributia se realizeaza prin doua sau mai multe puncte de distributie intermediare. Pentru distributia radiala in doua trepte, rima treapta o constituie alimentarea tablourilor principale TP1 TP3, iar a doua - alimentarea tablourilor secundare TS1, , TS10 de la cele principale. Coloanele se diferentiaza in mod corespunzator in coloane principale, respectiv secundare. In general, arareori se utilizeaza scheme radiale cu mai mult de doua trepte;

- in cascada, situatie in care la anumite tablouri de distributie (TS1, TS2) se racordeaza alaturi de receptoare sau utilaje si alte tablouri de distributie (TS1/, respectiv TS2/), ca in cazul schemelor radiale cu mai multe trepte. Tablourile secundare se considera de diferite nivele, in sensul distributiei energiei electrice spre receptoare, putandu-se nota de exemplu TS3 - 1, TS3 - 2 s.a.m.d., iar cele care alimeteaza numai receptoare si utilaje.

De remarcat ca schema in cascada rezulta din suprapunerea unor scheme radiale cu numere diferite de trepte, combinatia fiind datorata unor linii de distributie (coloane) comune. Se recomanda evitarea formarii a mai mult de doua trepte, din considerente de siguranta in exploatare.

De subliniat ca retelele de alimentare radiale se disting prin siguranta in functionare din punct de vedere a selectivitatii. Ca un dezavantaj poate fi retinut faptul ca tablourile generale sunt, in cazul schemelor radiale, mai dezvoltate.

b. Schemele cu linii principale se folosesc pentru alimentarea unor tablouri de distributie amplasate pe o aceeasi directie fata de tabloul general, la distante relativ mici, iar marimea incarcarii acestor tablouri nu justifica folosirea schemei radiale.

Retelele de alimentare cu linii principale, pot fi:

- cu linii principale nesectionate, cu sarcini distribuite sau concentrate;

- cu linii principale sectionate.

In cazul utilizarii barelor capsulate ca element constructiv pentru liniile principale, reteaua de alimentare poate avea una din configuratii denumita schema bloc transformator - linie principala din bare capsulate.

Linia principala se mai numeste coloana magistrala sau simplu - magistrala, iar liniile care se ramifica din acestea - derivatii.

Schemele cu linii principale din bare capsulate sunt frecvent aplicate in alimentarea cu energie electrica a unor sectii cu sarcini electrice mari, din uzine metalurgice, constructoare de masini, de prelucrarea minereurilor etc.

c. Schemele buclate se obtin prin reintoarcerea capatului liniei principale sectionate la punctul de alimentare de plecare. Aceste retele asigura in punctele de distributie pe care le alimenteaza o rezerva in linii, putand fi utilizate in cazul unor grupe de receptoare de categoria a II-a.

Sunt prezentate doua tipuri posibile de retele de alimentare cu scheme buclate:

- in inel (simplu buclata), obtinuta prin buclarea unei linii principale sectionate;

- tip plasa (complex buclata), care se compune din mai multe retele simplu buclate. In aceste scheme, unele coloane sunt laturi comune pentru doua sau mai multe ochiuri, astfel incat rezerva in linii este de minim 100%.

Siguranta in exploatare a retelelor buclate de joasa tensiune depinde de modul de amplasare si dimensionare a elementelor de protectie.

d. Schemele combinate, cuprind linii radiale, principale si buclate se utilizeaza in mod curent, data fiind diversitatea conditiilor practice, in care trebuie realizata distributia in joasa tensiune.

Daca se folosesc puncte de distributie intermediare, atunci alimentarea tablourilor principale se poate realiza dupa o schema, iar a celor secundare dupa alta schema; in acest caz se obtin scheme combinate intre trepte de distributie.

Variantele tehnice ale schemelor retelelor de joasa tensiune se analizeaza din punct de vedere al sigurantei in functionare, se compara intre ele pe baza calculelor economice si pe aceasta baza se alege solutia finala.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1481
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved