Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


OBIECTUL SI METODA DE STUDIU FUNDAMENTELE STIINTEI MARFURILOR

Merceologie

+ Font mai mare | - Font mai micOBIECTUL SI METODA DE STUDIU FUNDAMENTELE STIINTEI MARFURILORObiectul de studiu

Merceologia studiaza calitatea si sortimentul marfurilor din punct de vedere tehnic, economic si social. Etimonologia termenului ,Merceologie' privine din latina, MERCIS - marfa si LOGOS - stiinta, deci stiinta marfii. Evolutia lui este datata de pe la sfarsitul anului 1800 cand a fost definita ca: merceologia se ocupa cu studiul originii produselor, al proprietatilor esentiale fizice si chimice, al indicatorilor de variabilitate si bunatate precum si mijloacele de a stabilii si de a descoperii alternativele si de falsurile marfurilor.

Caracteristici:

are un caracter interdisciplinar si complex;

este una dintre disciplinele cele mai vaste si complexe;

Temele Calitologiei

Studiaza calitatea produselor si/sau serviciilor

Concepte; Organizare; Relatii economice; Relatii sociale;

Proprietati: Generale si Specifice

Factorii care determina si influenteaza calitatea

Calimetria

Standardizarea si certificarea

Pastrarea calitatii

Relatia calitate - protectia consumatorului

Relatia calitate - protectia mediului

Costurile calitatii

Analiza valorii

Temele referitoare la sortiment

clasificarea si codificarea marfurilor

receptia calitativa

marcarea si etichetarea marfurilor

pastrarea marfurilor

transportul marfurilor

optimizarea gamei sortimentale

Merceologia studiaza marfurile in toate etapele logistice ale acestora, si anume, nevoi, productie, comert, turism, consum, mediu. Merceologia studiaza marfurile din punct de vedere tehnic (proprietatile marfurilor finite si nefinite), factori ce determina calitatea sunt:

o       economic, implicatii economice ale calitatii, optimizarea calitatii si target-area sortimentale

o       social, relatia produs - confort - sanatate - mediu inconjurator

Conexiunile merceologiei cu alte stiinte

Discipline tehnologice: fizica, chimica, metrologica, standardizarea

Discipline economice: economia politica, management, marketing, economia comertului, economia turismului

Discipline sociale: sociologia, psihologia, ecologia, protectia consumatorului, estetica marfurilor (ambalajul)

Merceologia are un caracter modern si dinamic. Ea sta la baza aparitiei altor specializari (materii) cum ar fi Managementul calitatii sau Total quality management (TQM) cea ce inseamna ca marfa sa ajunga la timpul potrivit, in locul potrivit, la calitatea potrivita.

Metrologia are caracter practic si formativ de cunoastere al marfurilor si de formare a unor aptitudini. Pe plan international, in anul 1975 a luat fiinta la Viena Asociatia Internationala de Merceologie si Tehnologie.

1.2 Metodologia Generala de Cercetare a Marfurilor

Merceologia cerceteaza calitatea produselor in complexitatea si dinamica ei in timp. Produsul reprezinta un sistem de structuri si functiuni.

Principiile metodologiei de cercetare multilaterala:

Stabilirea gradului de concordanta dintre necesitatea produsului si eficienta economica la producatori si beneficiari

Integrarea rezultatelor partiale intr-un sistem logic ptr construirea intregului, a unitatii, respectiv a calitatii produsului

Completarea reciproca a metodelor si analizelor ptr obtinerea rezultatului final exact, al calitatii produsului.Tipuri de metode si analize ale merceologiei

Metodele sunt clasificate in trei categorii, si anume;

Metode Generala: inductiva, deductiva, analiza, sinteza, matematica, statistica;

Metode Clasice: psihosenzoriale, experimentale;

Metode Moderne (de conceptie): analiza valorii, morfologica, brainstorming-ul;

Analizizele la rundul lor sunt structurate in 3 categorii:

Analiza Structurala

Analiza functionala

Analiza Comparativa

Metode Generale

Metoda inductiva si deductiva

Inductiva - legaturi cauzale si legaturi generale ale datelor acumulate in timp. Se foloseste ptr elaborarea de prognoze plecad de la particular spre general.

Deductiva - utilizeaza tehnici plecand de la general catre particular, pentru a determina caracteristicile unui produs nou si comportarea lui in utilzare, conditiile de pastrare / depozitare.

Acest cuplu de metode, Inductiv - Deductiv este des uitilizat in practica comerciala.

Metoda Analiza si Sinteza

Analiza presupune descompunerea unui fenomen, sau a unui produs, in parti constitutive ptr a cunoaste aportul fiecarei parti la calitatea ansamblului. Ea se foloseste la analiza valorii si calculul calitatii optime, Supracalitatea sau subcalitatea fiind daunatoare ne avand nevoie de ele.

Sinteza presupune recompunerea fenomenului,sau a obiectului cercetat, pe parti de analiza. Produsul se cerceteaza in unitatea sa (integritatea sa) ca un sistem de relatii dintre necesitati, proprietati si calitatea produsului.

Metoda Matematica - reprezinta un instrument de lucru si de analiza a problemelor priviind calitatea produselor, optimizarea structurii sortimentale, estimarea si cuantificarea calitatii.

Metoda Statistica - presupune preluarea, analiza si interpretarea rezultatelor urman generalizarea reziltatelor de la esantion la lot.

Metode Clasice

Psihosenzoriale

Metodedele psihosenzoriale (organologice) sunt bazate pe utilizarea organelor de simt pentru determinarea (cunoasterea) caracteristicilor de forma, culoare, aspect, gust, miros etc. Aceste metode au un grad ridicat de subiectivism, insa au o larga arie de aplicabilitate si sunt hotaratoare pentru calitatea unor marfuri. Ea se realizeaza prin obsrvarea directa vizuala sau instrumentala prin microscop, lupa sau alte instrumente.

Experimentale

Metodele experimentale au un caracter stiintific, fiind rezultatul unor testari, analize, simulari. Metodele experimentale au urmatoarele caracteristici:

sunt standardizate in cea mai mare parte

la interpretarea rezultatelor se folosesc cuplurile de metoda Analiza-Sinteza si Inductiva-Deductiva

necesita aparatura de laborator

In aprecierea calitatii produselor se coreleaza rezultatele psihoseanzoriale cu cele experimentale.

Metode Moderne

Analiza Valorii - stabileste corelatii rationale, optime intre aportul subansamblelor la valoarea de intrebuintare ale intregului produs/serviciu si costul aferent acestuia. De asemenea reduce costurile inutile.

Analiza Morfologica - urmareste realizarea de noi produse, tehnologii pentru imbunatatirea calitatii prin studierea mai multor variante de caracteristici cuprinse intr-o matrice, in scopul alegerii variantei optime.

Brainstorming-ul - se foloseste ptr identificarea, cautarea, in colectiv a solutiilor, a ideilor de produse/servicii noi. Bazele acestei metode au fost puse in USA de catre Alex Osborn (anii 1930), ideea de baza fiind ca, prin utilizarea acestor proceduri, grupurile ar putea gasi idei mai multe si mai bune decat persoanele care ar lucra pe cont propriu.

Analizele utilizate in cercetarea merceologica

Analiza Structurala - se foloseste ptr identificarea naturii materiilor prime si pentru aprecierea calitatii in functie de ponderea diferitelor parti structurale.

Analiza Functionala - se foloseste pentru produsele complexe cu grad inalt de tehnicitate; se verifica, pe standul de probe, nivelul caracteristicilor tehnico-functionale, economice si evolutia lor in timp. Se foloseste destul de des datorita extinderii grupei de produse de folosinta indelungata.

Analiza Comparativa - permite ierarhizarea produselor si serviciilor dupa nivelul calitatii si eficientei economice. Inconvenientele aceste analize sunt lipsa criteriilor unice si multitudinea caracteristicilor, insa indicatorul sintetic elimina neajunsurile analizei valorii.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1339
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved